Доступність посилання

ТОП новини

Концерн “KarstadtQuelle” переживає кризу.


Надія Кандиба

Німеччина, 5 жовтня 2004 - Співробітникам одного з найбільших у Європі торговельних концернів – “KarstadtQuelle” нині не до веселощів. Справа в тому, що це традиційне підприємство мало не опинилося на межі банкрутства, і тепер його керівництво гарячково шукає виходу з кризової ситуації. Серед іншого розглядається можливість продажу його 77 філіалів - майже половини всіх супермаркетів, які належать “Karstadt-Quelle”.

Якщо раніше центром німецьких міст були церкви, то тепер головними притягальними пунктами можна вважати супермаркети. Однак уже незабаром центри багатьох німецьких міст можуть спорожніти: концерн “KarstadtQuelle” переживає нині надзвичайно складні часи і має намір продати 77 своїх філіалів, таким чином скинувши із себе зайвий тягар, не виключено, що ці магазини врешті просто буде закрито.

Серед причин називається, з одного боку, занадто великий тиск з боку торговельних мереж, які пропонують товари за низькими цінами, а з іншого - конкуренція дорогих магазинів, де головна ставка робиться на першокласне обслуговування та особисте консультування клієнтів. Не в останню чергу також помилки менеджерів спричинили нинішню кризу на фірмі.

“Це просто фатально, яких помилок допустилися менеджери”, - сказала Ребекка Йордан, один з членів ради працівників “KarstadtQuelle” . До речі, проблеми захлеснули також і той підрозділ концерну, який займається розсилкою товарів по пошті. Нині керівники фірми розмірковують про скорочення робочих місць, а також про зовсім нову стратегію торгівлі.

Пропонується, наприклад, замінити один великий каталог “Quelle”, який містить весь асортимент товарів, дрібними спеціалізованими каталогами. Водночас чимало експертів вбачають закономірність у тій ситуації, яка склалася навколо концерну “KarstadtQuelle”. Вони прогнозують, що в майбутньому торгівля поступово відмовлятиметься від великих супермаркетів, повертаючись до дрібніших магазинів з високим рівнем сервісного обслуговування.

Тим часом представники робітничого колективу концерну “KarstadtQuelle” закликали менеджерів переглянути плани скорочення робочих місць. Говорить Гельмут Патцельд, заступник голови ради працівників концерну “KarstadtQuelle”:

“Ми домагаємося гарантій для всіх працівників. І в ході переговорів ми спробуємо знайти рішення для кожного окремого підрозділу підприємства”.

Як наголошується в розповсюдженій у вівторок заяві, заради уникнення звільнень всі працівники фірми готові відмовитися від додаткових виплат, включаючи відпускні та різдвяні премії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG