Доступність посилання

ТОП новини

Інститут подвійного громадянства для України.


Мар’яна Драч

Київ-Прага, 8 жовтня 2004 року.

Мар’яна Драч

А зараз докладніше про інститут подвійного громадянства, за який виступає низка українських і російських політиків. Наш експерт Олександр Палій з Інституту політики у Києві.

Пане Палій, скажіть будь ласка, чому ця тема постійно лунає під час нинішньої передвиборчої кампанії в Україні? Взагалі, які переваги можуть бути для українців від подвійного громадянства, наприклад, з Росією?

Олександр Палій

Якщо говорити про момент подвійного громадянства, то тут потрібно розглядати чисто в теоретичному контексті. Подвійне громадянство дає можливість людям вільно пересуватися і вирішувати різноманітні вільні свої справи більш менш у прийнятний спосіб. Наприклад, отримувати пенсію отриману закордоном.

Скажімо, громадяни Росії на території України отримують непогану російську пенсію. Вона трошки краща, ніж українська. Таким чином мають певні переваги перед українськими громадянами, які працювали в Росії так само як і росіяни.

Мар’яна Драч

Але тим не менше автори української Конституції вирішили, що Україна повинна мати лише одне громадянство, і тепер кандидат у президенти Віктора Янукович пропонує це змінити і запровадити подвійний інститут громадянства.

Ви належите до експертів, які критично ставляться до цієї ідеї. В чому, на Вашу думку, найбільша загроза подвійного громадянства для України?

Олександр Палій

Я хотів би сказати, що ці цивільні справи, справи з пенсіями дуже легко вирішуються поза подвійним громадянством на основі міждержавних угод. Тобто це проблема не подвійного громадянства – це проблема вирішується в межах міждержавних відносин без запровадження подвійного громадянства.

Щодо вільного пересування, то громадяни України і так вільно пересуваються. Тобто фактично подвійне громадянство нічого не дає Україні, але в той же час виникає ціла низка проблем. Найголовніша з цих проблем є те, що сьогодні ми бачимо в Росії дуже великий брак кадрів призовного контингенту до їхніх збройних сил.

Оскільки нинішнє російське керівництво концентрується на вирішенні питань збройних сил, на вирішенні питань безпеки своєї держави, то це для них одне з найважливіших пріоритетних завдань. А до 2011 року в Росії буде демографічний обвал цього призовного контингенту в зв’язку з цими демографічними процесами, які відбувалися в 80-90-тих рр..

В зв’язку з цим росіяни зацікавлені в тому, щоб набирати до лав своєї армії іноземних громадян. Таким чином українці, які будуть мати подвійне громадянство і працювати на території Росії якимось чином будуть насильно залучатися до російської армії і тих бойових дій, які регулярно ведуть російські війська, чи то на Кавказі, чи то в іншому місці.

Мар’яна Драч

Для того, щоб Україна мала подвійне громадянство, то для цього потрібно змінити Конституцію. А за українськими законами це може зробити лише ВР більшістю голосів.

На Вашу думку, як політолога, чи є нині в українському парламенті достатньо сил для того, щоб змінити Конституцію таким чином, щоб запровадити інститут подвійного громадянства?

Олександр Палій

Сього такої кількості голосів немає ні щодо питань подвійного громадянства, ні щодо питання другої державної мови. Але тим не менше ми знаємо, що згідно з українською Конституцією президент є дуже сильною фігурою в Україні.

Мені здається, що певні шанси на те, що президент, прийшовши до влади зможе передавити ВР, як це неодноразово робив президент Кучма, є.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG