Доступність посилання

ТОП новини

Європу турбують не результати виборів в Україні, а як їх проведуть – Януш Онишкевич.


Тарас Марусик

Київ, 15 жовтня 2004 - Прем''єр-міністр і кандидат у президенти Віктор Янукович заявляє про незмінність курсу європейської інтеграції України. На зустрічі з іноземними послами у Києві в п''ятницю Янукович зазначив, що останнім часом Україна змінила тактику європейської інтеграції, але не змінила стратегії. За словами прем''єра, Україна налаштована на поетапний розвиток відносин з Брюсселем. А вступати до ЄС буде після того, як уряд доможеться встановлення європейських стандартів.

Куди рухається Україна, намагалася з''ясувати у Києві делегація й Європейського парламенту. Віце-президент цього парламенту Януш Онишкевич заявив, що у разі перемоги на виборах Віктора Януковича зовнішня стратегія України буде не зовсім зрозумілою, хоча є сподівання, що вона буде проєвропейською. Водночас у разі перемоги Віктора Ющенка Європі буде зрозумілим курс Києва, сказав Онишкевич, який раніше був міністром оборони Польщі.

Віце-президент Європейського парламенту вважає, що Україна сама має визначитися, в який бік вона інтегруватиметься – в євроструктури чи в єдиний економічний простір разом з Росією, Казахстаном і Білоруссю. Онишкевич повідомив, що мав зустрічі з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином і прем’єр-міністром Віктором Януковичем.

З одного боку, було підтверджено, що європейська інтеграція не змінилася, з іншого боку, Януш Онишкевич не почув підтвердження того, що Україна хоче стати членом Європейського союзу. Однак він сподівається, це відбудеться . “Ми готові допомагати вашій державі шляхом співпраці Європарламенту з Верховною Радою, а також співпраці інших структур Євросоюзу з Україною”,- запевнив Януш Онишкевич.

Відповідаючи на запитання радіо “Свобода” про можливу реакцію Євросоюзу на непрозорість президентських виборів, він сказав:

“Якщо вибори будуть визнані недійсними чи будуть скарги про нечесність виборів, Європарламент та Євросоюз вживуть деяких заходів. Ми, звісно, відреагуємо не на результати виборів, а на те, як вони проводилися і чи були демократичними”.

За словами віце-президента Європейського парламенту Януша Онишкевича, є низка питань, які викликають занепокоєння. Це втручання державних структур у хід виборчої кампанії, нерівний доступ кандидатів до електронних ЗМІ. В Онишкевича викликає подив і велика кількість кандидатів у президенти : чи є вони справжніми, а не фіктивними. Це може привести до того, що у виборчих комісіях якогось певного кандидата представлятимуть більше членів комісії, ніж його суперника.

Януш Онишкевич підкреслив також, що жодна з держав не має права втручатися у виборчу кампанію, оскільки саме громадяни України мають визначитися зі своїм вибором. За його словами, у цьому контексті рівень втручання деяких російських політиків "заслуговує на засудження”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG