Доступність посилання

ТОП новини

КОМІСІЯ ВР З МОНІТОРИНГУ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА ЗВЕРНЕТЬСЯ ДО УРЯДУ ЩОДО ВИДІЛЕННЯ ДОДАТКОВИХ КОШТІВ НА ВИБОРИ.


Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань моніторингу реалізації законодавства про вибори Президента України підготує звернення до уряду щодо вивчення питання про виділення додаткового фінансування на президентські вибори.

Про таке рішення комісії повідомив журналістам прес-секретар голови Верховної Ради України, голови комісії Володимира ЛИТВИНА Ігор СТОРОЖУК.

Зокрема, І.СТОРОЖУК пояснив це тим, що існують певні колізії з фінансуванням виборчих дільниць. Зокрема, розрахунок фінансування був зроблений відповідно до затрат на минулих виборах, а на цих виборах, членів дільничних виборчих комісій обрано вдвічі більше і фінансування на зарплати немає.

Також парламентська комісія звернеться до місцевих органів самоврядування з проханням прискорити виділення приміщень дільничним комісіям.

Водночас, на самому засіданні комісії, де розглядалося питання про стан готовності до проведення голосування 31 жовтня та дотримання відповідних вимог законодавства, член Центральної виборчої комісії України Ярослав ДАВИДОВИЧ розповів, що ЦВК вживає всіх необхідних заходів для організації виборів і зазначив, що все іде за графіком, зокрема, завершується друк бюлетенів, виготовлення прозорих скриньок, а також завершується процес уточнення списків виборців. «Все буде зроблено вчасно», - процитував його слова І.СТОРОТЖУК.

В інтерв’ю журналістам Я.ДАВИДОВИЧ зазначив, що ЦВК дуже важко організувати вибори «в гострій політичній боротьбі, коли органи місцевої влади усунулися від організації виборів». Він сказав, що потрібно зробити все необхідне, аби органи місцевої влади допомогли забезпечити всі дільничні виборчі комісії необхідною оргтехнікою і інвентарем, на оренду якого ЦВК виділить кошти, а також підготувати приміщення, забезпечити належні умови для членів комісій. «Необхідно не політизувати справу, а говорити про конкретні питання як представникам політичних партій, так і органам влади».

Я.ДАВИДОВИЧ зазначив, що він бачить конструктивну співпрацю ЦВК та парламентської комісії, яка, за його словами, намагається допомогти у вирішенні цих питань.

Як повідомив І.СТОРОЖУК, на засіданні комісії також розглядалося питання про законодавче забезпечення розгляду скарг, пов’язаних з виборами. З інформацією виступив генеральний прокурор Геннадій ВАСИЛЬЄВ, який розповів, що за останній період до Генеральної прокуратури надійшло 200 заяв і повідомлень про порушення виборчого законодавства. Він запевнив членів комісії, що Генпрокуратура уважно вивчає всі сигнали, а співробітники прокуратури попереджені про персональну відповідальність за повноту і своєчасність розгляду скарг.

Також на засіданні комісії виступив і заступник голови Верховного Суду України Анатолій ЯРЕМА, який сказав, що Верховний Суд розглядає скарги щодо виборчого процесу, але, водночас, зауважив, що система розгляду скарг потребує деякого законодавчого уточнення.

Члени комісії розглянули і затвердили проект звернення парламенту до українського народу, який може бути завтра винесений на голосування до сесійної зали.

На засіданні комісії було розглянуто звернення Національної телерадіокомпанії України, яка зверталася до комісії з проханням розглянути питання про те, що постанова ВР про висвітлення діяльності парламенту, якою передбачаються щосуботні виступи народних депутатів на УТ-1, суперечить Закону України “Про вибори Президента України”, який забороняє проведення в суботу, 30 жовтня, агітації. Комісія ухвалила рішення, щоб уникнути будь-яких непорозумінь, пропустити ефір програми 30 жовтня.

УНІАН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG