Доступність посилання

ТОП новини

Приєднуватись до ЄС Балканам допомагатиме Європейський банк реконструкції та розвитку.


Марія Щур

Прага, 18 жовтня 2004 – Протягом наступних двох років Румунія та Болгарія мають підготуватися до вступу до Європейського Союзу. Для того, щоб ці дві країни мали достатньо ресурсів для підготовки, Європейський банк реконструкції та розвитку зорієнтував на них свої ключові ресурси.

Зусилля щодо підготовки до вступу покладаються на обидві сторони: країни-кандидати мають виконати свої домашні завдання з реформ, але за фінансової та структурної допомоги Європи. Лише так, на думку європейських політиків, можна домогтися того, що бідні балканські країни, Болгарія та Румунія, зможуть приєднатися до ЄС у 2007 році. Допомагати болгарам та румунам на цьому етапі будуть фахівці та фінансові ресурси Європейського банку з реконструкції та розвитку, який тепер може зосередити свою увагу на цих більш відсталих країнах.

«Поступ у більш розвинутих країнах Східної Європи та їхній нещодавній вступ до Європейського Союзу означає, що настав час переорієнтувати наші ресурси на країни, де приватний сектор ще не ризикує інвестувати», - говорить головний економіст Європейського банку з реконструкції та розвитку Віллем Б’ютер.

Інвестиції та позики ЄБРР до Румунії, найбільшої з балканських країн-кандидатів, та решти п’яти з них протягом останніх двох років зросли на 11%, в той час, як фінансові ресурси, спрямовані до Центральної Європи, поступово скорочуються. Румунія, яка отримала майже 400 мільйонів доларів, минулого року стала найбільшим реципієнтом інвестицій банку після Росії та Польщі.

Зміна географії інвестицій означає для банку і зміну стратегії. Якщо в Центральній Європі Банк інвестував в основному в проекти інфраструктури, як, наприклад, дороги, то на Балканах ЄБРР збирається поставити на ноги перш за все дрібний бізнес, який поки що не може отримати кредити від місцевих банків. У Румунії після кількох великих скандалів, пов’язаних з падінням великих банків, клієнтів важко переконати не лише звертатися за банківськими позиками, а і зберігати свої гроші в банках. Ба більше, як говорить голова відділу Румунії в Європейському банку реконструкції та розвитку Гільдеґард Ґек, багато румунів не вірять у свою країну і не хочуть інвестувати свої гроші в Румунії.

Подібно до стратегії банку в Україні, ЄБРР розвиває мале кредитування так, що купує частку місцевих банків, і таким чином поліпшує їхню репутацію.

Тим часом у Брюсселі не припиняються дискусії про те, коли потрібно зачинити двері Євросоюзу. Комісар ЄС зі спільного ринку Фріц Бокештайн в інтерв’ю газеті “Financial Times” знову наголосив, що дозволити вести переговори про вступ Туреччині означає, що тепер, крім західних Балкан, потрібно дозволити те саме і Україні, і Білорусі і Молдові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG