Доступність посилання

ТОП новини

Можливість силових варіантів проведення виборів (чи можливо введення надзвичайного стану).


Ірина Халупа Гості: Ігор Осташ - народний депутат України, фракція “Наша Україна”; Володимир Терещенко - генерал-лейтенант запасу.












Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 21 жовтня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі.

Вас вітає “Вечірня Свобода”.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Хочу нагадати, що від 20 по 23 годину, програми радіо “Свобода” ретранслює радіостанція НАРТ, у Києві, слухайте нас на частоті 70,4, у Харкові на частотах 73 і 79, а в Одесі на частотах 68 та 36.

Тема на 21 жовтня: Можливість силових варіантів проведення виборів ( чи можливо введення надзвичайного стану).

Гості: Володимир Терещенко, генерал-лейтенант запасу; Ігор Осташ, народний депутат України, фракція “Наша Україна”, заступник голови Комітету у закордонних справах.

Київський мер Олександр Омельченко оголосить надзвичайний стан в Києві, якщо виринуть загрози правопорядку на виборах президента. На засіданні Київської міської ради сьогодні Омельченко сказав, що вже попросив Шевченківський і Печерський районних судів Києва судовими рішеннями обмежити чисельність і місце проведення масових акцій у столиці до виборів, оскільки подано надто багато заявок на велику кількість людей.

Органи Міністерства внутрішніх справ працюватимуть під час виборів у звичайному режимі. Це заявив перший заступник МВС генерал-лейтенант Михайло Манін, коментуючи сьогоднішню заяву Омельчинка щодо можливості введення надзвичайного стану в столиці.

Манін запевнив, що під час голосування на кожній виборчій дільниці буде присутній представник МВС, який буде забезпечувати дотримання правопорядку на дільниці. Працівники МВС, що будуть присутні у день голосування на виборчих дільницях, не втручатимуться у виборчий процес, а лише надаватимуться допомогу згідно з чинним законодавством, у разі можливих порушень. При цьому пан Манін наголосив, що співробітники МВС будуть діяти лише після отримання згоди на це керівника виборчої комісії.

Тим часом лідер партії “Яблуко”, Михайло Бродський просить Генерального прокурора Геннадія Васильєва перевірити вірогідність інформації, яку розповсюджують ЗМІ, про підготовку терористичних актів на виборчих дільницях Донецької області в день виборів президента.

Раніше МВС заявило, що не допустить зміни політичної влади шляхом акцій громадської непокори після виборів президента.

Вчора керівник виборчого штабу кандидата в Президенти, Віктора Ющенка Олександр Зінченко закликав Президента Леоніда Кучму провести засідання Ради національної безпеки й оборони щодо ситуації, що склалася в країні перед президентськими виборами.

Такого листа Зінченко надіслав Кучмі, голові Ради Володимиру Литвину і голові Центральної виборчої комісії Сергію Ківалову. Зінченко обвинувачує МВС, Службу безпеки України і Генеральну прокуратуру в організації провокацій проти Ющенка і коаліції “Сила народу”, яку він очолює.

Раніше Зінченко закликав Кучму звільнити міністра внутрішніх справ Миколу Білоконя, голову СБУ Ігоря Смешка, Голову Адміністрації Президента Віктора Медведчука і запропонувати Раді звільнити Генерального прокурора Геннадія Васильєва за провокування загроз національній безпеці.

Сьогодні голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, член фракції “Наша Україна” Микола Томенко звернувся до влади з такою ж самою вимогою скликати надзвичайне засідання Ради національної безпеки та оборони щоб обговорити ситуацію в країні напередодні президентських виборів. Цей орган очолює Президент України Леонід Кучма. Однією з головних вимог “Нашої України” є звільнення міністра внутрішніх справ Миколи Білоконя.

Ось, як Микола Томенко аргументував ці вимоги в розмові з Тарасом Марусиком.

Микола Томенко

Ми ще раз хотіли привернути увагу керівництва держави, що існують політичні сили і, до речі, дуже багато серед них представлено органів виконавчої влади, починаючи від АП, закінчуючи керівництвом міліції, Генеральної прокуратури сьогодні здійснюють той механізм перетворення виборчої кампанії на винесення на загал, на суспільну дискусію нібито існуючої проблеми розколу України за регіональною мовною, релігійною ознакою.

Сьогодні загальні національні канали, які належать до фінансово-політичних груп і Медведчука, і Зінчука, ключовою темою передвиборчої дискусії зробили тему ніби-то непримиренних суперечок і звинувачень між українцями, росіянами, євреями представниками Західної і Східної України.

Сьогодні за нашими даними міліція стягує свої підрозділи під Київ, викуповуються санаторії, готуються ті чи інші провокаційні заяви, де у представників громадських організацій, які належать до демократичних сил, знаходять муляжі, вибухівки і звинувачують їх в тому, що вони готують ледь не насильницьке повалення політичного ладу.

Все це є підтвердження, які ми маємо, що організаторами цього і безпосередніми ідеологами є найвищі чиновники виконавчої влади. Більше того, є багато підстав твердити, що поради і ідеологічне натхнення цим ідеям дають російські політтехнологи, які, фактично, є вигнанцями вже з території Росії і приїхали тепер заробляти на міжнаціональних конфліктах в Україні, які вони провокують.

Все це дає підстави до серйозної розмови, до серйозних висновків. Ми сьогодні вимагали звільнення Міністра внутрішніх справ, який дискредитував не тільки міліцію, а й взагалі і українську владу. І негайної реакції Президента, бо складається враження, що він не керує країною і взагалі відійшов від керівництва держави.

Тому така апеляція наша до керівництва країни і до тих проблем покликана не допустити занесеного з інших країн сценарію силового або в інший спосіб не правового перебігу подій під час президентської виборчої кампанії.

Ірина Халупа

Чи є причини для того, щоб переживати? Чи можна розраховувати на професійність і відданість правоохоронців? Чи можуть вони бути задіяні в якомусь силовому варіанті? Говорить начальник Департаменту громадської безпеки МВС України генерал-майор міліції Олександр Савченко.

Олександр Савченко

Я вважаю, що міліція завжди працювала і буде працювати незалежно від того, хто буде працювати в міліції над забезпеченням громадського порядку. Всі дільничні виборчі комісії, всі територіальні виборчі комісії, завжди забезпечувалась їхня охорона працівниками міліції.

Про який силовий варіант може бути мова! Ви вважаєте, якщо якийсь хуліган підніме там дебош на дільниці, то, зрозуміло, він буде затриманий. Можливо, із застосуванням сили. Я дуже далекий від того, що будуть захоплення дільниць.

Але якщо буде захоплення, то, звичайно, приїде якийсь резерв і відновить правопорядок. Можете повірити, ми забезпечимо охорону громадського порядку.

Ірина Халупа

Це був генерал-майор міліції Олександр Савченко.

На останньому брифінгу в Адміністрації Президента заступник глави Адміністрації Василя Базіва, також відкинув можливість силового сценарію.

Василь Базів

Президент зі всією рішучістю заявляє про недопустимість будь-яких не правових, в тому числі силових методів ведення кампанії. Так званий силовий сценарій з боку влади, який мусують опозиційні політики, це просто плід хворобливої фантазії безвідповідальних політиків. Надто висока температура ведення виборів породжує такі фантазії, які позбавлені будь-якої реальної основи.

Ірина Халупа

Отже, шановні гості чи будуть правоохоронні органи втягнуті у це політичне протистояння, яким являється фініш президентської передвиборчої кампанії? Пане Осташ

Ігор Осташ

Звичайно, я відразу думаю, що треба полемізувати з паном Василем Базівим, який щойно сказав, що силовий сценарій це так би мовити вигадка, видумка, фантазія. Я думаю, що очевидно Василь Базів живе в дуже рожевих окулярах, можливо це його щастя, але хотів би сказати, що силовий сценарій вже давно застосовується у нашій виборчій кампанії.

Лише приклад минулої неділі. Я був з самого зранку у Києво-Могилянській академії 9-та година ранку, співробітники подільського районного відділу внутрішніх справ, тобто міліціонери. Раптом налетіли на Києво-Могилянську академію, спочатку вони говорили про оперативну інформацію, що там нібито є якась вибухівка навіть потім, коли дізналися, що їдуть народні депутати України вони, звичайно ганебно залишили територію Києво-Могилянської академії. Але замість керівництва приїхали старші лейтенанти, які шастали по підвалах і в цей момент, коли ми приїхали ми застали, саме там міліціонерів. Моє перше враження було, що вони зараз готові підкинути вибухівку і втекти.

Але, що мене вразило жодних документів, жодних санкцій, жодного рішення Суду просто зачистка Києво-Могилянської академії паралельно зачистка гуртожитків. До речі, тут сьогодні йшла теж мова і про гуртожитки в Харкові, якщо не помиляюся. Практично сьогодні міліція повністю заангажована у виконання завдань влади і практично реалізовується силовий сценарій через залякування виборців, через тих же студентів на робочих місцях.

Скажімо, на зустрічі в Ровнах я знаю це з перших вуст, практично були закриті всі підприємства і силою примушували виходити на мітинг на зустріч з Януковичем.

Те ж саме було в Чернігові. Це все не що інше, як елементи силового сценарію, це все досить чітка скорегована робота спецслужб, при чому не тільки українських спецслужб, а й російських спецслужб.

Тому однозначно можна говорити, що сьогодні здійснюється реальний силовий сценарій саме з боку влади.

Ірина Халупа

Пане Терещенко, ось пан Осташ каже, що силовий сценарій вже відбувається, власне, через ці залякування, які спостерігаємо протягом останніх кількох тижнів.

Як Ви думаєте, може це перерости у щось більше? Чи ми просто піднімаємо непотрібний ґвалт?

Володимир Терещенко

На мій погляд, саме з першого дня, коли розпочалася виборча президентська кампанія, росте коріння цього процесу, який переріс сьогодні в цю розмову, пов’язану з можливим силовим сценарієм.

Ірина Халупа

Але президентські вибори мусять відбутися, і вони не можуть відбутися без виборчої кампанії.

Володимир Терещенко

Безумовно, але коли подивитися виборчі закони, Конституцію, то там немає жодної мови, що вони повинні вестися брудним способом, що вони повинні збуджувати людей, налаштовувати один проти одного, а в цих умовах це якраз і є тим пілґрунттям, яке дає можливість людям одне одному не довіряти, в кінці кінців привести до протистояння.

Я хочу сказати, що дії влади з самого початку провокують маси людські, і в кінці кінців, якщо і станеться якась біда, то перш за все вина буде влада, яка провела брудну виборчу кампанію. Хоча я в це не вірю і надіюся, що цього ніколи не буде.

Ірина Халупа

Пане Осташ?

Ігор Осташ

Нас про це попередив всіх президент, він дав всім зрозуміти, що кампанія буде брудна. Ми розуміємо, звідки ростуть ноги.

Я можу лише на власних прикладах говорити. В Мукачевому я бачив, як виставили на вулицю 2 тисячі працівників тільки через те, що вони працюють на підприємствах, засновниками яких є представники “НУ”. При цьому використовувалася і податкова адміністрація, міліція, СБУ.

Але що мене найбільше вразило. Минулої суботи на концерті Скрипки і гурту “Океан Ельзи”...

Ірина Халупа

Коли виключили світло?

Ігор Осташ

Так. З’явилися, до речі, “беркутівці”, з’явилися шеренги із щитами... Просто стоїть молодь і стоять наші уславлені зірки, яких на руках треба носити, виявляється, що міліціонери задумали носити їх на щиті, але я думаю, що на щиті будуть носити інших після виборів.

Єдине, що мене дуже потішило, так це вислів Олега Скрипки (я б йому за це потиснув руку): “Якщо не включите світло, то буде вам вічний енурез”. Це була фраза, яка заслуговує бути включеною в словники української мови.

Ірина Халупа

І, здається, включили, правда?

Ігор Осташ

Так.

Ірина Халупа

Пан Томенко, відповідаючи на запитання нашого колеги, заявив, що у нього складається таке враження, що Президент України Кучма не керує державою. Попри запевнення пана Базіва, що президент вважає силовий варіант неприпустимим, чому на Вашу думку сам президент мовчить? Адже заспокійлива заява від нього могла б зняти певну напругу, чи, навпаки, пане Терещенко йому ніхто не повірить?

Володимир Терещенко

Тут відповідь, з одного боку, складна, а з іншого боку, проста.

На мій погляд, влада сьогодні однозначно розуміє, що в неї простої можливості перемогти немає, і йде пошук можливих варіантів.

Я переконаний в тому, що самий крайній спосіб – це коли буде застосовуватися сила. Але, безумовно, влада цього не хоче і боїться, і це було б абсолютно ненормальним.

В той же час президент сказати сьогодні якесь слово, таким чином підрізати можливість пошуку якихось других варіантів закінчення виборчої кампанії, не хоче.

Я думаю, що це позиція вичікування, яка веде до того, що треба подивитися, як розвиватимуться події, а надалі прийняти більш коректні рішення, можливо і такі, які й надалі посилюватимуть ситуацію, пов’язану з виборчою кампанією.

Ірина Халупа

Що Ви скажете, пане Осташ? Це вичікувальна позиція чи це якась стратегія президента?

Ігор Осташ

Сьогодні відбулася досить цікава розмова у ВР, через мікрофон звичайно: один із народних депутатів заявив, що президент повинен керувати державою, а не перебувати в Криму. Була навіть така інформація (звичайно, вона не перевірена), що президента не випускають з Криму. Я думаю, що немає диму без вогню...

Ірина Халупа

Хто не випускає?

Ігор Осташ

Можливо, якісь сценарії запущені, але, на мій погляд, нам все ж таки треба ґрунтуватися на реальних фактах. А реальні факти полягають в тому, що 28-го числа перед виборами буде...

Ірина Халупа

Цей парад.

Ігор Осташ

Так. Ви знаєте, про нього вже говорив і Кучма. Ясно, що він є одним із організаторів цього параду, хоча ми всі знаємо, що раніше (і кияни про це добре знають) такі паради велися 6-го листопада. Це було свідомо перенесено на 28-ме жовтня.

Звичайно, що це також є можливість брякати зброєю перед виборцями, можливість підтягнути наші військові підрозділи під Київ, привести їх у стан підвищеної готовності.

Ясно, що це робилося також і з метою, щоб був привід запросити ще одного президента В.Путіна.

Ірина Халупа

До речі, котрий приїздить на п’ять днів!

Ігор Осташ

Який, очевидно, буде тут агітувати перед виборами весь цей час.

Я дуже здивований, чому Путін прийняв це запрошення. Він прекрасно розуміє, що якщо він приїжджає на запрошення діючої влади, то приїжджає підтримати саме діючу владу і Януковича перед виборами.

Хоча вся моя дипломатичність говорить мені про те, що в таких ситуаціях керівники держав уникають підтримки одного якогось кандидата, а говорять про демократичний процес виборів і про готовність співпрацювати з будь-ким, кого обере український народ. На жаль, цього не сталося. Ця спроба, можливо, має досить далеко йдучі плани російського президента.

Але я дуже здивований, чому не запросили Лукашенка? Він так само має причетність до Великої Вітчизняної війни: багато білорусів загинуло, і це, так би мовити, наше спільне горе...

Ірина Халупа

Ще не вечір. Може запросять.

Ігор Осташ

Але я думаю, що це було б також корисно для нашої української влади. Подивіться, що відбувалося на виборах в Білорусі, як міліція трощила білоруський народ, молодь, студентів, як вона розбила череп одному із керівників білоруської опозиції Анатолію Лебідько, якого я дуже добре знаю.

Більше того, мене вразила доля закордонних журналістів, які сиділи в такому собі гарному кафе “Патіо Піца” і через вікно знімали побої “ОМОНівців” білоруських. Вони і не сподівалися, що коли “ОМОНівці” розправляться із власним народом, то увірвуться в ресторан “Патіо Піца” і зроблять й там погром, і так віддубасять всіх цих іноземних журналістів...

Так що я думаю, що треба було б запросити і бацьку Лукашенка на цей військовий парад.

Ірина Халупа

Конституція України передбачає, що Президент України, крім іншого, забезпечує національну безпеку держави; призначає за поданням прем’єра членів Кабінету Міністрів і припиняє їхні повноваження на цих посадах; призначає за згодою парламенту на посаду Генерального прокурора України та звільняє його з посади; призначає на посади та звільняє з посад вище командування ЗСУ, інших військових формувань; очолює Раду національної безпеки і оборони.

Як ви гадаєте, на сьогоднішній день, чи контролює президент всі ті військові формації, зокрема правоохоронні органи?

Володимир Терещенко

Я скажу декілька слів по попередній темі, пов’язаній із парадом.

Я погоджуюся з тими висновками, які були сказані паном Ігорем. Але справа в тому, що ми подивимося, чим парад закінчиться.

Як було раніше? Раніше в цей день всі війська поверталися додому? Бо ж на парад залучаються війська і з Полтави, із Сум, і з інших місць.

Я, наприклад, знаю, що десь два тижні назад була дана команда у додаткових військових частинах створити коробки по 200 чоловік, і вони прийдуть сюди на парад.

Таким чином якщо влада дійсно думає про можливість застосування сили, то їй потрібно буде зберегти ці всі угрупування якимсь чином у цих місцях, де вони сьогодні дислокуються, тренуючись.

Ірина Халупа

Люди бояться того, що буде накопичення війська, і вони залишаться тут.

Володимир Терещенко

Безумовно.

Користуючись нагодою, хочу ще раз сказати як військова людина, що півроку йде підготовка до параду. З травня місяця Міноборони віддало розпорядження, і Полтавський інститут зв’язку на території Київського інституту зв’язку проводить свої тренування.

Що ж ми готуємо? Ми готуємо фахівців своєї справи, чи ми все-таки готуємо, муштруємо курсантів, майбутніх офіцерів української армії?

Безумовно, я не маю можливості мати дуже конкретні приклади того чи іншого. Я думаю, що в цій ситуації, яка зараз склалася, Президент Кучма розраховує на свою стару гвардію. Що стосується Міністерства оборони, то, на мій погляд, це його розрахунок на новопризначеного Міністра оборони пана Кузьмука.

Я знаю, що пан Кузьмук не займає позицію, подібну Марчуку, коли він заявив, що МЗС, ЗСУ не будуть приймати участь у політизації цього питання. Я знаю, що Міністр оборони пан Кузьмук якраз і поставлений сьогодні на цю посаду, щоб якомога ліпше допомогти вирішити питання голосування в напрямку підтримки кандидата Януковича в ЗСУ.

Тільки що ми казали про пана Білоконя, то пану Кучмі не обов’язково сьогодні вмішуватися, як головнокомандуючому, у ЗСУ. У нього є своя команда, яка, на мій погляд, поки що, це однозначно, виконає його волю, як головнокомандуючого.

Ірина Халупа

Дякую, пане Терещенко. Пане Осташ, чи Ви б хотіли щось додати?

Ігор Осташ

Я б хотів пов’язати це з тим, про що ви говорили раніше, про Раду національної безпеки України.

Справа в тому, що наші звернення, звернення Зінченка, як заступника Голови ВР, якраз і полягає в тому, щоб Рада національної безпеки оборони засідала у присутності усього керівництва ВР України.

І це дуже принципово, тому що, на жаль, дуже часто Рада національної безпеки оборони перетворюється в кулуарний напівтаємний орган, який приймає рішення і директиви до виконання, про які не знає наше суспільство, не знає ВР України.

Тому власне, стоїть вимога про те, щоб таке засідання відбувалося в присутності керівництва ВР України.

І хотів би повернутися ще до одної інформації, яку Ви подавали, це інформація про Омельченка. Ви почали про Омельченка і про його заяву щодо введення надзвичайного стану.

Знаєте, я думаю, що це не що інше, як такий упереджений захід пана Омельченка, якого будуть дуже потужно тиснути з приводу того, що буде кілька серйозних акцій, організованих в тому числі і соціалістичною партією, і “Нашою Україною”.

Я відразу мову відкрито говорити про те, що на суботу призначено акцію “Нашої України” “Захистимо свій вибір”, на якій лідер “Нашої України” оголосить про те, що повинна робити наша українська громадськість, щоб захистити свій голос. Бо це справа сьогодні долі України.

Він буде говорити про те, що треба бути присутніми біля підрахунку цих голосів, не дати можливість розтрощити дільниці, не дати можливість сфальсифікувати вибори.

Але уже зараз ідуть спроби зробити так, щоб не відбувся цей мітинг, тому що влада боїться того, що сьогодні опозиція може скликати сотні тисяч людей. Влада боїться українського народу, влада боїться, що вона не зможе виставити якийсь щит.

Ірина Халупа

Мирні протести гарантуються Конституцією.

Ігор Осташ

Та в тому-то й справа, що завтра будуть відбуватися суди, на які вже запрошуються депутати “Нашої України” Філенко і Стецьків. В судовому порядку спробують заборонити суботні мітинги.

Але я б хотів наголосити на тому, що не вдасться нашій так званій владі зупинити ці збори, тому що в Конституції гарантоване право на свободу мітингів і зборів. Я думаю, що, згідно української Конституції, відбудеться акція в суботу.

Крім того, влада страшенно не зацікавлена, щоб українці бачили, що опозиція може зібрати десятки, сотні тисяч людей, і, коли це потрібно, захистити реально свій вибір.

Ірина Халупа

Пане Терещенко, в Україні, у системі державного управління загалом і цивільного контролю над правоохоронними органами зокрема склалася ситуація, коли повна концентрація управлінсько-розпорядчих функцій в АП України.

Враховуючи політику, яку веде адміністрація, та заяви, які робить її речник, що можна від них очікувати на цих виборах? І, зокрема, якщо будуть якісь спроби застосування якихось силових варіантів?

Володимир Терещенко

Перш за все хочеться провести розмову, як же зреагують ЗСУ у випадку, якщо дійсно комусь з влади захочеться використати цих людей?

Ірина Халупа

Я Вас на секунду переб’ю. Я сьогодні спілкувалась з одним експертом, він сказав, що журиться про МВС, але він переконаний, що військо на народ не піде.

Володимир Терещенко

Пан Ігор тільки що сказав, що народ підтримує опозицію. Я хотів би сказати, що якраз той народ і є у війську. Коли я сам хочу оцінити ситуацію, хто здатний піти на таку авантюру?

Я знаю більшість генералів ЗСУ, думаю, що у них не проста сьогодні ситуація, не кожен має велику мужність, мабуть все-таки це моє. Я знаю багато офіцерів. Але я знаю, що ці люди прожили разом з нами 13 років тут в Україні. І вони знають цю систему, життя її від батьківського порогу принесли у військо.

Я переконаний в тому, що ніякі агітації, ніякі примуси, якщо вони і є в армії, переламати душу солдата не можуть. Більшість із солдатів підтримує те, що йому напише батько і мати, в більшості він знає атмосферу свого селища і міста, таке інше.

Тому, я переконаний, що атмосфера і внутрішній позив війська не здатні сьогодні піти проти волі народу. Тому мій прогноз і моє переконання в тому, що ніхто ні при яких умовах ніяким наказом не змусить сьогодні за малим винятком не змусить офіцера і солдата піти проти свого народу.

Ігор Осташ

Я б тут, можливо, провів певні історичні паралелі. Я щиро вірю в те, що армія не піде проти нашого народу. Можемо згадати диктатора Чаушеску, можемо згадати чеські події, можемо згадати Милошовича, можемо згадати російські події 90-х років. Армія не пішла проти власного народу. Я сподіваюсь, що те ж саме буде у нас в Україні.

Єдине, що мене турбує. Я переконаний, що коли у діючої влади, яка буде загнана в кут, а це неминуче відбудеться, постане вибір між тим, чи віддати владу, а владу ніхто без бою не віддає, чи застосувати зброю, я відчуваю, що буде велика спокуса піти другим сценарієм.

Ірина Халупа

Віддають владу без зброї, пане Осташ.

Ігор Осташ

Це можливо лише в одному випадку, коли народ... це тільки за грузинським сценарієм...

Ірина Халупа

Щочотири, щоп’ять років це відбувається в більшості країн Європи і більшості країн.

Ігор Осташ

Я думаю, що ми говоримо сьогодні про країну, яка дуже близька до білорусизації, ми говоримо про Україну. Тому треба розуміти, що сьогодні йде дійсно нагнітання, озброєння, підготовка до такого сценарію.

Більше того, сьогодні в поширених темниках в Інтернеті ми побачили, що ті, хто виходять з АП, в темнику серед дій влади в дні виборів фігурує уже МНС – Міністерство надзвичайних ситуацій.

Я думаю, що це дуже багатозначний момент, і не виключаю, що готуються серйозні мукачівські сценарії погромів, вибухів і так далі.

Ірина Халупа

Якщо справді є такі різні сценарії, що повинен робити люд, щоб в цю пастку не попасти? Пане Володимире?

Володимир Терещенко

Дивлячись, що рахувати пасткою. Якщо захищати правду на цій землі і відстоювати демократичні інтереси нашого суспільства, то я не хочу сказати, що людина не хоче висловити свою думку навіть методом протесту.

Питання в другому, що в іншому випадку він повинен бути висловлений від душі і мирним шляхом.

І влада, і опозиція в критичний момент не може переступити через себе і не може призвести до кровопролиття. В цьому я переконаний повністю.

Ірина Халупа

Дякую. Пане Осташ, будь ласка.

Ігор Осташ

Я хотів би звернутися до працівників міліції, до наших військовиків, щоб вони розуміли, що вони є часткою українського народу, що треба жити після виборів, що ніколи добром не закінчувалось застосування зброї проти власного народу. Я думаю, що вони повинні пам’ятати про це останні два тижні.

А якщо говорити про сценарій зупинки цього, то, звичайно, може бути дійсно величезний підйом українських громадян. Я переконаний, що вони вийдуть все ж таки 31 жовтня захистити виборчі дільниці, захистити свій вибір. Вийдуть під час підрахунків голосів, тому що це єдиний шлях.

Зараз ми всі разом можемо дійсно перемогти.

Ірина Халупа

Дякую. На цьому завершуємо “Вечірню Свободу”, в якій брали участь народний депутат України від фракції “Наша Україна” Ігор Осташ та Володимир Терещенко - генерал-лейтенант запасу.

Слухайте радіо “Свобода” і шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG