Доступність посилання

ТОП новини

«Акт Свободи Білорусі» - попередження і для Києва.


Марія Щур

Прага, 21 жовтня 2004 – Після референдуму в Білорусі та напередодні президентських виборів в Україні міжнародні оглядачі висловлюють дедалі більше занепокоєння з приводу долі демократії на Сході Європи. Вони наголошують, що якщо Захід має обмежені важелі впливу на Білорусь, то врятувати демократію в Україні є ще цілком реально. Західні аналітики вітають американські санкції щодо Білорусі, як засіб попередження для офіційного Києва, щоб той утримався від згортання демократії в Україні.

Придушуючи демократію у своїй країні, білоруський лідер показує поганий приклад своїм колегам в Росії та Україні, вважають західні оглядачі. Колись у 90-х роках українці та росіяни могли глузувати з комуністичних методів правління президента Олександра Лукашенка, але тепер їм не до сміху, мовиться у редакційні статті американського часопису “Wall Street Journal”. Тепер у Москві президент Володимир Путін, який вийшов з лав КҐБ, просувається шляхом авторитаризму, схожого на лукашенківський. Президент України Леонід Кучма, на думку газети, також попрацював над тим, щоб згорнути політичні свободи у своїй країні. Але він зустрівся з сильною опозицією. Вибори в Україні 31 жовтня визначать, чи хоча б одна з колишніх радянських республік може утриматись у демократичному таборі.

У зв’язку з цим оглядачі вважають, що «Акт свободи Білорусі», американський закон, який у середу підписав президент США Джордж Буш, може стати попередженням для Києва, чий іспит на демократію ще попереду. Закон, згідно з яким американським федеральним органам забороняється надавати фінансову допомогу Білорусі, має швидше символічне значення. Адже на думку білоруських оглядачів, Білорусь настільки ізольована, що не відчує дії санкцій.

Як вважають автори редакційного коментаря газети "Washington Post", білоруський лідер, якого називають «останнім європейським диктатором», повністю залежний від Росії, бо економіка його країни тримається на сотнях мільйонів доларів енергетичних субсидій. Тепер Володимир Путін, за словами газети, відкрито надає фінансову підтримку кандидату від влади в Україні. Все це, на думку газети "Washington Post", Кремль робить для того, щоб відновити колишню імперію.

Проте захід, Сполучені Штати мають можливість показати, що їм не байдужа доля демократії в Україні та спроби Росії збудувати нову імперію завдяки підтримці авторитарних лідерів. Тому реакцію президент Буша на результати референдуму в Білорусі оглядачі вважають важливим знаком підтримки демократії не лише в Білорусі, але і за її межами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG