Доступність посилання

ТОП новини

Буш і Керрі виходять на фінішну пряму.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 22 жовтня 2004 - До президентських виборів у Сполучених Штатах залишається менше двох тижнів, але досі нема цілковитої ясності щодо можливого переможця.

Щодня газети, телебачення, соціологічні інститути оприлюднюють усе нові прогнози, засновані на останніх результатах опитування громадської думки. Всі вони показують приблизно одне й те саме: Джордж Буш, президент і кандидат у президенти від Республіканської партії, випереджає сенатора Джона Керрі, кандидата від Демократичногї партії, на 3 %, на 4, на 5, на 6 % . Але попереджають: вірогідність помилки – 3-4%.

За таких обставин, перевага Буша зводиться нанівець, обидва суперники мають приблизно однакову кількість прихильників. Виборці розриваються між традицією не міняти коней на перевозі (а перевіз кардинально важливий – війна в Іраку) і між сумнівами щодо економічної політики нинішнього Білого дому. Але цікава ще й інша статистика: за невеликої переваги президента Буша у популярності, відповідаючи на запитання , який кандидат ймовірно виграє вибори 2-го листопада, кожен п”ятий відповідає : Джордж Буш. Так вважають і республіканці, і демократи, і незалежні.

Колишній мер Нью-Йорка Едвард Коч, правник, радіокоментатор, автор кількох книжкових бестселерів, виступаючи в популярній сатиричній телевізійній програмі “Дейлі шоу”, сказав:

“Я усе своє життя належав і належу до демократичної партії, але цього разу, не вагаючись, голосуватиму за Буша. Я не схвалюю жодної внутрішньополітичної ініціативи президента, але щодо зовнішньої політики, щодо війни в Іраку, щодо війни з міжнародним тероризмом я стовідсотково підтримую Буша як сильного лідера, бо це війна – за виживання нашої цивілізації.”

Виглядає так, що думку Коча щодо війни з тероризмом і ролі Буша в ній поділяє більшість виборців, принаймні тепер, а між тим на півдні країни, у Флориді люди вже голосують. За даними газети “The Washington Times”, приблизно третина прихильників Керрі вважають, що їхній кандидат приречений програти вибори, і лише один з 18 прихильників Буша висловлює песимізм щодо шансів республіканського кандидата.

Метью Дауд, діяч передвиборчої кампанії Буша, вважає, що “якщо переважна більшість твоїх прихильників упевнена у твоїй перемозі, цей оптимізм допомагає приваблювати інших виборців”. Але Дік Морріс, політолог, колишній дорадник президента Клінтона, каже, що різниця у настроях прихильників Буша і Керрі могла б допомогти Бушеві у типовій ситуації, Але цього разу ситуація настільки мінлива й непередбачувана, що різниця між результатами обох кандидатів буде незначною.
XS
SM
MD
LG