Доступність посилання

ТОП новини

Україна ще ніколи не була так далеко від Заходу, як сьогодні – німецький політолог Александр Рар.


Мар’яна Драч

Прага, 26 жовтня 2004 р.

Мар`яна Драч

За всіма візитами президента Росії уважно стежить німецький політолог Александр Рар з Товариства зовнішньої політики в Берліні. Пан Рар – автор книги про Путіна "Німець у Кремлі ", багатьох статей на тему українсько-російських відносин. Він вважає, що Путін приїхав до Києва, щоб підтримати кандидата від влади і нинішнього українського прем`єра Віктора Януковича. Водночас політолог зауважує, що вибори президента України - це історичний шанс для Росії.

Александр Рар

Гадаю, що головна мета зовнішньої політики Путіна під час другого його терміну, який триватиме до 2008-го року, полягає у тому, щоб створити єдиний економічний та оборонний простір на території чотирьох держав : України, Росії, Казахстану і Білорусі. Цього року президент Росії різко і навіть демонстративно перестав їздити на Захід. Він був лише в Америці і Франції. Зате кожного місяця подорожує в країни СНД. Зовнішня політика Росії спрямована на схід. І святкування певних ювілейних дат, пов''язаних з Другою світової війною, це саме той інструмент, який можна дуже добре використовувати, щоб зміцнити цей союз.

Мар`яна Драч

Це мета Путіна. Але чи зможе він її досягти? Дехто з наших слухачів побоюється, що Україна стане російською провінцією у разі перемоги Віктора Януковича. Як Ви це бачите?

Александр Рар

Для України нинішні президентські вибори справді є ключовими. Ці вибори важливіші, ніж вибори 99-го року і 94-го. Зараз, як не дивно, 13 років після того, як Україна стала незалежною суверенною державою, виглядає, що і громадськість, і країна розколоті на дві різні еліти. Росія хоче використати цей стратегічний момент, щоб у своїх інтересах відтворити частину колишнього Союзу. Звісно, є велика частина української еліти, яка саме цього боїться, і тому підтримуватиме іншого кандидата на президента, а саме - Віктора Ющенка, у якого, гадаю, вже погіршилися відносини з Росією.

Якщо Ющенко прийде до влади, то поверне Україну радикально в бік НАТО і Європейського Союзу. При чому Захід його курс повністю підтримуватиме (на відміну від Кучми, якому Захід в останні роки не сприяв.) Гадаю, що в Москві це розуміють ( на прикладі Грузії та інших держав ), як Захід діє на пострадянському просторі. Тому Росія зараз кидає стільки ресурсів і стільки енергїі на підтримку Януковича.

Але чи вдасться Росії відновити спільний простір - це питання відкрите. Якщо дійсно візьмуть владу донецькі клани, дніпропетровські клани, вони там досить голодні, і не думаю, що будуть ділити економічний потенціал з російськими олігархами. Це провінційні олігархи, у яких ще немає державницького менталітету, але є жадоба влади. У чомусь вони співпрацюватимуть з росіянами, там, де їм вигідно. Тому не думаю, що Україні загрожує поглинання Росією. Час наддержави ще не настав.

Мар`яна Драч

Зрозуміло, що свій інтерес щодо виборів в Україні має й Захід. Відомий український дипломат і письменник, колишній посол України в Америці Юрій Щербак вважає, що вплив Росії на ці вибори в десять разів сильніший, ніж вплив Америки. А як гадаєте Ви?

Александр Рар

З цим можна погодитися. Я б сказав, що за останні 13-14 років Україна ще ніколи не була так далеко від Заходу, як сьогодні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG