Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії розмовляє з українцями перед самими виборами президента України.


Сергій Драчук

Прага, 26 жовтня 2004 – Президент Російської Федерації Володимир Путін виступив увечері у вівторок у прямому етері одночасно трьох загальноукраїнських телеканалів за чотири дні до президентських виборів в Україні. Українським телеглядачам пропонували подавати запитання для російського президента по безкоштовних телефонних номерах, а також інтернетом, із заповненням анкети, обов’язковими пунктами якої були, зокрема, повна детальна адреса, а також національність. Питань за кілька днів набралося понад 80 тисяч; Володимир Путін за годину встиг відповісти трохи більше як на тридцять.

Президент Росії не вдавався до прямої агітації “за” чи “проти” когось із кандидатів на президента України й закликав українських виборців підтримати того кандидата, якому вони симпатизують. Водночас Володимир Путін дуже хвалив уряд одного з цих кандидатів, прем’єр-міністра Віктора Януковича, за його досягнення, за високі темпи зростання української економіки, і не тільки за це:

«Урядові Януковича вдалося більше – вони змогли наповнити це зростання доброю якістю».

Зокрема, на думку Путіна, серед заслуг уряду Януковича зосередження фінансових ресурсів на виконання головних соціяльних завдань, таких, як підвищення пенсій.

Позиція Путіна збіглася з Януковичевою і в питанні подвійного громадянства – за словами російського президента, він позитивно ставиться до цієї думки, і Україна, Росія, а ще Білорусь мають про це подумати.

І на питання, чи правда, що свій останній день народження Володимир Путін святкував разом із Віктором Януковичем, російський президент відповів ствердно:

«…Думаю, що маю право святкувати свій день народження в колі друзів, родичів. Дійсно, я запросив і президента, і голову уряду України в гості, вони в мене були, і Віктор Федорович був, святкували мій день народження вони в мене…»

При цьому, як сказав російський президент, він із президентом і прем’єром України також серйозно поговорили про справи.

Дуже багато питань стосувалося того, чи дійсно громадянам України доведеться з нового року їздити до Росії тільки за закордонними паспортами. За словами Путіна, коли він повернеться до Москви, він відразу дасть вказівку скасувати ці плани, щоб такі поїздки й далі були можливі за паспортами внутрішніми.

Створення єдиного економічного простору чотирьох держав – учасниць СНД, сказав Володимир Путін, не спрямоване на відновлення колишнього СРСР, і Росія не має собі такого завдання, яке запропонував у своєму питанні один із телеглядачів:

«Я думаю, зараз нам краще говорити про об’єднання зусиль і про інтеґрацію перш за все в галузі економіки».

Із політичного ж боку, за словами Путіна, справа така:

«Ми, наприклад, узгодили всі питання щодо кордону. А це якраз і є повне й абсолютне визнання незалежності і повага до незалежності України».

На запитання, чому посол Росії в Україні Віктор Черномирдін досі не знає української мови, Володимир Путін відповів, що той невеликий фахівець у мовознавстві, але має інші позитивні риси. Сам же президент Росії, який, за його словами, не має родичів-українців, українську мову не знає, а коли нею швидко говорять, то й не розуміє. А проте Володимир Путін із молодих літ пам’ятає Тараса Шевченка українською:

«І день іде, і ніч іде, І, голову схопивши в руки, Дивуюся, чому не йде Апостол правди і науки?»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG