Доступність посилання

ТОП новини

Українські заробітчани в Іспанії готуються до виборів.


Оксана Пеленська

Прага, 28 жовтня 2004 року.

В Іспанії, за різними даними, сьогодні живе і працює від 350 тисяч до півмільйона громадян України. Для них відкриті дві виборчі дільниці: в столиці - місті Мадриді та в Барселоні , центрі автономної області Каталонія.

Каталонію часто називають раєм на землі. Тепле море, чисті оксамитні пляжі, мальовнича природа притягають сюди мільйони відпочиваючих з усього світу. Українських громадян серед них не багато. Зате дуже багато їх за кулісами цього раю – серед тих, хто цей відпочинок забезпечує: прибиральниць, мийників посуду, вантажних працівників, некваліфікованої робочої сили в садах і на городах, у пральнях і в готелях. З розмов із заробітчанами, які працюють у маленькому курортному містечку Аренис де Мар, я довідалась, що до Барселони на вибори поїдуть далеко не всі. І справа не тільки в тому, що до Барселони 40 кілометрів. Що перешкоджає ? На моє запитання відповідає сезонний готельний працівник зі Львова – Іван, прізвища він просив не називати:

Іван: "Одна із причин, що багато сімей і одиноких людей не мають точної інформації або не впевнені, що коли вони будуть реєструватись для участі у виборах, то їм не зашкодить це реєстрування зі сторони поліції, наприклад, іспанської поліції й що їх не будуть переслідувати для того, щоб визначити, чи вони є “нелегеали” або вони є легалізовані. Це одна причина. Друга причина: є певний відсоток, що хотіли б зареєструватися для голосування в виборах, але не мають часу".

Природно, що в середовищі українських заробітчан обговорюються передвиборчі проблеми. Як розділяються політичні симпатії в Іспанії, за тисячі кілометрів від батьківщини ? Відповідає Іван:

Іван: “Звичайно, я б віддав голос за Ющенка”.

А з тих двох головних кандидатів на посаду президента, кому віддається перевага більше – Ющенкові чи Януковичу ?

Іван: “З тих знайомих людей, що я знаю, як ми обговорювали, то віддали б свої голоси за Ющенка”.

Моя друга співрозмовниця - пані Антоніна. Вона має вищу економічну освіту, її рідний дім – Кіровоград. В Іспанії пані Антоніна заробляє на хліб як помічниця на кухні й своєю роботою вона дорожить. Чи поїдете ви на вибори до Барселони ?

П. Антоніна: “У мене просто немає часу і в неділю в мене такий розклад роботи, що я не маю можливості. Інакше я б поїхала, чому б ні”.

Скажіть, будь ласка, в колі ваших знайомих, я чула, що ви маєте телебачення, цікавитесь подіями в Україні. Як розкладаються симпатії між двома головними кандидатами на посаду президента ?

П.Антоніна: “У всякому разі, як я чула, всі віддають перевагу Ющенкові. І я також. З цієї інформації, що я маю, то в принципі можна віддати перевагу йому”.

Як радіо “Свобода” повідомила Вероніка Кулай - заступник голови закордонної виборчої дільниці № 35 при генеральному консульстві України в місті Барселоні, до списків на голосування по виборах Президента України внесено 2.830 громадян України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG