Доступність посилання

ТОП новини

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА: УКРАЇНЦІ ПРО ГОЛОСУВАННЯ ЗА КОРДОНОМ, ІНОЗЕМЦІ - ПРО ГОЛОСУВАННЯ В УКРАЇНІ.


Зиновій Фрис

Спершу слово Ростиславу Крамару з Варшави, спостерігачу від Віктора Ющенка.

Ростиславу Крамар

Отже, ми зараз є в Варшаві на виборчій дільниці в Генеральному консульстві, де на обліку, тобто внесені до списків виборців, 2 097 виборців. На даний момент проголосувало вже близько 700 людей. В основному, це виборці, які писали заяви. Не ті, що перебувають на консульському обліку, а ті, хто писали перед виборами заяви.

Що можу сказати трьома словами про цей день. У Варшаві цей день – день помаранчів, день надій і день сліз, на жаль. Мушу це теж констатувати.

Помаранчів, тому що всюди помаранчевий колір, люди приходять в помаранчевому одязі, приносять помаранчі на виборчу дільницю. Це колір надії, отже, сподіваємося, що ці вибори щось змінять в Україні.

А день сліз, тому що дуже багато людей, я можу сказати, що кілька сот виборців, мабуть, більше тих, що проголосували, власне, не могли взяти участь сьогодні у виборах президента. Річ у тім, що вони не знали, не були проінформовані, що не пізніше, ніж за тиждень до виборів потрібно написати заяву про включення до списків виборців.

Люди обурюються, є багато таких, хто брали участь в попередніх, в парламентських виборах. Тоді, коли достатньо було прийти з паспортом громадянина України і взяти участь у виборах.

І сьогодні були такі ситуації, коли люди, подолавши навіть 100-250 км, приїжджали до Варшави, і, тим не менше, не могли нічого зробити. Люди плакали, люди обурювалися.

В нас сьогодні тут, під виборчою комісією був імпровізований мітинг, є колективна скарга, понад 100 підписів під цією скаргою, про те, що погана інформаційна робота з боку української держави, що недостатньо інформації, деякі люди наголошували на тому, що в Росії, на скільки вони знають, набагато активніше ця інформаційна робота проводилася.

Всі наголошували на тому, що брак інформації про те, яким чином будуть відбуватися ці президентські вибори. Отже, це, звичайно, сумно, але єдиною, можливо, втіхою, є те, що вони все-таки зможуть взяти участь у другому турі президентських виборів за тієї умови, якщо вони відбуватимуться, звичайно.

Ми дійшли до висновку, як у нас, так і в Кракові, так і в Любліні, в Гданську (тому що 4 виборчі комісії є на території Польщі), приходить мало тих, хто стоять на консульському обліку. Переважно це люди, котрі живуть тут роками, часто, жінки, які вийшли заміж за поляків.

Річ у тім, що в понеділок, 1 листопада, - день усіх святих є вихідним, державним вихідним у Польщі. Отже, три дні підряд вихідних, і багато з них очевидно, виїхали за межі своїх міст.

Хочу сказати, що відчуваємо величезну підтримку з боку поляків. Вчора у Варшаві відбулася акція підтримки з боку польської молоді. Було зібрано було 15 тисяч підписів на підтримку польської опозиції української. Сьогодні при посольстві польському були молоді поляки, які прийшли в помаранчевому одязі.

Відомо, що польська інтелігенція, найвизначніші її представники, 500 осіб підписалися під листом підтримки українській опозиції, листом, який закликає українську владу дотримуватися легітимних форм проведення цих виборів.

Я ще хотів, знаєте, сказати, що мене дуже і дуже зворушує, що приходять люди з різних регіонів, приходять люди, які говорять російською мовою, з півдня, з Криму, кримські татари сьогодні приходили, які тут перебувають, і всі однаково мислять, всі однаково бачать українську ситуацію.

Тут надзвичайно однодумна атмосфера. Ми бачимо, що формується новий модерний народ. Є надія, що коли це відбувається поза межами України, то ті процеси відбуватимуться і в самій Україні.

Розповідають українські громадяни, що живуть в Казахстані.

Виборець

Потихеньку йде голосування. Ми дуже раді такому святу. Кого вибере народ, то будемо дуже вітати.

Виборець

Перший раз голосую в Казахстані. Звичайно, радився з родичами в Києві за кого вони будуть. Все-таки прийшов до своєї думки.

Виборець

Особливість цих виборів – це дуже напружена обстановка відносно цих виборів, що пов’язано зі зміною того, що Леонід Данилович Кучма йде зі своєї посади.

Спостерігачем на виборчій дільниці при консульстві України в Римі є Олесь Городецький, голова Християнського товариства українців Італії:

Олесь Городецький

Хочу вам сказати, що українці в Італії дуже активно голосують. В Рим на дільницю №36 приїхало дуже багато людей з-поза Риму. В принципі, вже на сьогоднішній час проголосувало поза 2 тисячі людей. Далі ще є люди. Зранку були черги.

Люди співають українських пісень з прапорами. Проходить все акуратно, в порядку. Не зафіксовано досі жодного порушення. Ми раді, що так у нас це все відбулося. Люди мають змогу проголосувати.

Єдина проблема полягає через недосконалість українського законодавства, що не можна було людям зараз, які приїхали в консульський відділ на дільницю не змогли проголосувати тільки по паспорту, тому що треба було внесеним в списки раніше.

Це викликало багато негативних емоцій. Я б сказав так, що в порядку половини людей, які сьогодні прибули, напевно, не змогли проголосувати, тому що їх не було внесено в списки, оскільки закон не дозволяв робити це після 23 жовтня і тим більше сьогодні. Тобто єдина проблема, з якою ми сьогодні зіткнулися була ця.

В принципі активність людей досить добра. В списки тут внесено було 2880 людей. Порядку 2 тисяч вже проголосувало. Так що вибори в нас відбулися. Побачимо хто виграв.Зараз на спад пішло.

Дуже активно себе зарекомендувало наше духовенство, всі семінарії, колегії українські, монастирі просто вели людей так би мовити з національною символікою. Тут був навіть хор з міста Львова, який приїхав зараз на гастролі в Італію. Вони першим ділом, що зробили, то сьогодні по відкріпним талонам проголосували. Тут дуже підняли настрій людей. Вони поспівали.

Все що можемо ми тут робимо. Вибори відбулися, порушень на разі немає ніяких, так що будемо сподіватись, що так буде і далі. Якщо так буде, то консульство і посольство до сьогодні повністю сприяє роботі дільничної комісії. Я хочу це сказати, тому що так воно є. Будь-що люди працюють день і ніч. Технічна допомога і таке інше все для того, щоб вибори відбулися.

Я радий, що наші люди, що вписалися в списки проголосували сьогодні. Хотів би, щоб так було і в Україні вільно, непримушено і чесно.

Наша празька колега Оксана Пеленська розмовляє з Юрієм Ключківським, голової закордонної виборчої дільниці при консульстві України в Празі.

Оксана Пеленська

Чому на виборчій дільниці в Празі немає прапора України?

Виборець

Можливо, дійсно, на будові, де розміщена закордонна дільнична виборча комісія немає державного прапора. Така символіка державна є безпосередньо, де працює виборча комісія. Ці приміщення є чітко визначені в зв’язку з тим, що ми знаходимося на території або в будівлі консульства України. Це не будівля виборчої дільниці, це будівля консульства. В приміщеннях, де проводяться вибори і які призначені для проведення голосування там є державна символіка.

А ось, що розповів нам Іван (так він представився) з іспанського міста Барселона

Іван

Я провів сьогодні декілька годин на виборчій дільниці, це закордонна дільниця номер 35 при генеральному консульстві Барселони. І був задоволений активністю наших громадян попри все те, що говорилося або передбачали, що буцімто є неактивність громадян України, які проживають закордоном, незважаючи, чи вони мають резиденство в Іспанії, чи не мають.

Однак, добре вражений такою активністю, активністю наших людей, які хотіли і виявили бажання голосувати. Було багато людей, тому що черги були і з однієї сторони, і з другої.

Враження було таке: всі хотіли проголосувати, майже 90 відсотків. Так як я почув, симпатії більше 90 відсотків - проти даного режиму. Власне, приїхали люди для того, щоб проголосувати проти даного режиму. Всі були насторожені здоров’ям, станом Ющенка. Найбільше моє враження - активність наших людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG