Доступність посилання

ТОП новини

Репортаж з ЦВК.


Володимир Бойко

Київ, 1 листопада 2004 - У ці хвилини відбувається черговий брифінґ голови Центральної виборчої комісії Сергія Ківалова і той сміх, який доноситься з залу, може засвідчити, що на журналістів очікувала весела ніч.

Через кожні дві години Ківалов під гомеричний регіт представників засобів масової інформації оприлюднював проміжні підсумки виборів по мірі обробки протоколів територіальних виборчих комісій. При цьому спочатку було оголошено, що Віктор Янукович набрав понад 60% голосів, а результат Віктора Ющенка – десь біля 12%.

На 3 годину ночі було оброблено вже 30 % протоколів і проміжні результати значно змінилися. Так, Віктор Янукович вже мав 47% голосів, Ющенко значно наздогнав свого суперника з показником у 33% голосів, 5,5% мав Олександр Мороз, 5% – Петро Симоненко і 1,5% – Наталія Вітренко.

Щойно було повідомлено, що на шосту годину ранку оброблено 63.4 % голосів.

Як і раніше, на першому місці Віктор Янукович з результатом 43% , на другому – Віктор Ющенко, який має 36% голосів виборців.

Динаміка зміни результатів виборів по мірі надходження нової інформації свідчить, що швидкість обробки результатів є різною по різних реґіонах. Першими інформацію надали ті реґіони, де перемагає Віктор Янукович – це Донбас і південні області України. Так, наприклад, за даними на третю годину ночі, у Донецькій області було оброблено вже 47% бюлетенів, а у Львівській – лише 29%. Саме цим і пояснюється значний початковий розрив між першими двома учасниками президентських перегонів, який поступово скорочується.

Окрім того, традиційно першими звітують виборчі дільниці, розташовані в місцях позбавлення волі, у військових частинах та медичних закладах. Особливо розвеселила журналістів інформація, яка в числі перших надійшла з Луганської психіатричної лікарні. У цьому будинку скорботи проголосувало 370 хворих, щодо яких відсутнє рішення суду про визнання їх неосудними і які через це мають право голосу. З цих 370 виборців за кандидата від влади Віктора Януковича віддали голоси 336 божевільних, а за Віктора Ющенка – лише четверо. Саме подібні дані й визначали попередні результати голосування в перші години після закриття виборчих дільниць.

У той же час народний депутат Роман Зварич повідомив журналістам, що штаб нашої України має на руках копії протоколів дільничних комісій, які свідчать, що Віктор Ющенко отримав 47%голосів Віктор Янукович – 31% голосів.

Ситуація в ЦВК і навколо ЦВК спокійна, а завдяки дотепності пана Ківалова навіть весела. Весь учорашній день в половину ночі біля будинку ЦВК юрбилися десятки молодих людей бритоголової національності, вдягнуті переважно в спортивні костюми. Але зараз на площі майже нікого немає.

Вночі ЦВК відвідав міністр внутрішніх справ Микола Білоконь, який розвіяв чутки про свою раптову відставку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG