Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Україні – крок назад: західні спостерігачі.


Сергій Кисельов

Київ, 1 листопада 2004 - Вибори Президента України 31 жовтня 2004 року не відповідали цілій низці міжнародних демократичних стандартів. Про це заявив у понеділок в Києві президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ у відставці, спеціальний координатор короткострокових спостерігачів на президентських виборах в Україні Брюс Джордж. Він зробив цю заяву від імені Міжнародної місії зі спостереження за виборами Президента України, до якої входять представники Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ, парламентських асамблей ОБСЄ, Ради Європи, Європейського парламенту і НАТО.

Брюс Джордж повідомив, що понад 600 досвідчених міжнародних спостерігачів пильно стежили за виборчим процесом в Україні. І їхні висновки невтішні:

"З важким серцем і на основі результатів спостережень я маю сказати, що ми дійшли такого висновку: президентські вибори в Україні 2004 року не відповідали цілій низці стандартів ОБСЄ, Ради Європи та іншим європейським стандартам щодо демократичних виборів. Тобто, у багатьох питаннях цей виборчий процес означає крок назад у порівнянні з виборами 2002 року".

На прес–конференції прозвучало, що під час підготовки до президентських виборів в Україні органи державної влади, виборчі та інші органи не забезпечили на практиці вільне волевиявлення виборців. І хоча виборчий процес надав громадянам велике розмаїття кандидатів на посаду Президента, на думку міжнародних спостерігачів, сама передвиборча кампанія була сповнена ворожнечі, сіяла розбрат і не давала змоги створити сприятливі умови для того, щоб усі кандидати мали змогу донести свої програми до електорату.

"Ми переконалися, що державні ЗМІ значною мірою віддавали перевагу висвітленню перебігу виборчої кампанії діючого прем’єр–міністра і кандидата на Президента. Під час кампанії пана Януковича не було чіткого розмежування між фінансовими ресурсами, які належать політичним структурам, і державі. Органи державної влади перешкоджали проведенню деяких агітаційних заходів опозиції".

Брюс Джордж також зауважив, що в ході передвиборчої кампанії іноді порушувалися фундаментальні свободи, необхідні для проведення демократичного виборчого процесу. І висловив сподівання, що Україна врахує висновки Міжнародної місії зі спостереження за виборами Президента й під час другого туру дотримуватиметься демократичних норм. Відповідаючи на запитання про те, якими можуть бути наслідки для України, якщо та проігнорує думку міжнародних спостерігачів, Брюс Джордж сказав:

"Ми — організація, що проводить лише спостереження. І в нас нема повноважень відміняти вибори чи визнавати їх недійсними. І, боюсь, ті, хто сподівається, буцімто ми можемо зробити більше, аніж ми робимо, будуть розчаровані".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG