Доступність посилання

ТОП новини

Донецька влада задоволена виборами.


Сергій Гармаш

Донецьк, 4 листопада 2004 - Донецька влада залишилась задоволеною результатами та перебігом виборів в області, а штаб Януковича планує збільшити процент підтримки свого кандидата.

Ані Донецька влада, ані штаб кандидата Януковича не очікували на такий високий результат діючого прем’єра в першому турі виборів на Донеччині. Про це заявили на своїх прес-конференціях голова Донецької обладміністрації Анатолій Близнюк та заступник начальника обласного штабу Януковича Владислав Лук’янов. Нагадаю, Віктор Янукович отримав в рідній для нього області 86,74% голосів.

Губернатор зрозумів це як “оцінку діям влади”. А політтехнолог сказав, що це перевищило найсміливіші очікування штабу. “За Януковича проголосувало майже 2 з половиною мільйони виборців... Ми розраховували на 2 – 2,3 мільйона” – повідомив він журналістам.

Штаб Януковича планує ще збільшити цей результат за рахунок підвищення явки та голосів, відданих лівим кандидатам. Зокрема, на вибори минулої неділі прийшли 78% виборців. Тобто, не голосувало майже 700 тисяч мешканців регіону. Владислав Лук’янов сподівається, що хоча б половина цих людей все ж прийде на вибори і проголосує за свого земляка Януковича. Штаб прем’єра запевняє про впевненість у перемозі свого кандидата у другому турі. Владислав Лук’янов:

“Практично ми могли вже сказати, що ми виграли, але ми не дозволяємо собі таких передчасних заяв, як штаби менш серйозних кандидатів, менш серйозних претендентів на перемогу в цих виборах”.

У свою чергу керівник області Анатолій Близнюк пояснив велику кількість помилок у списках виборців тим, що ліквідовано інститут прописки, і люди мають по кілька квартир. Зокрема в області, за його словами, є 13 тисяч квартир, в яких ніхто не живе. Губернатор запевнив, що до другого туру ситуація зі списками зміниться. Також пан Близнюк пояснив низький рівень підтримки на Донеччині лідера комуністів, який на цих виборах взяв лише 3,3 відсотка голосів.

“Результат 3 і 9 десятих за комуністів - це люди голосували від душі і за конкретні справи. І тут мова вже йшла не за комуністичну ідеологію, а питання в особистостях. І сказали свою думку, і тому нікому не треба ображатись і тим більше казати, що хтось десь намагався якимось чином сфальсифікувати”.

За словами керівника Донеччини, в області не було складено жодного протоколу про серйозні порушення, і всі міжнародні спостерігачі залишились задоволені демократичністю виборів. В той же час, мер обласного центру Олександр Лук’янченко заявив про упередженість представників ОБСЄ до України. Поряд з цим мер Донецька висловив подив тим, що мешканці столиці віддали своєму мерові лише 4,7% голосів. “Київ кинув свого мера”, – так розцінив цей результат пан Лук’янченко.

Тож про перший тур на Донеччині висловились всі прихильники Януковича. Треба відзначити, що на цьому фоні єдиний, хто досі ніяк не відреагував на недільні вибори– це Донецький штаб Віктора Ющенка.
XS
SM
MD
LG