Доступність посилання

ТОП новини

ЄБРР занепокоєний інфляцією в Україні, закликає до поліпшення інвестиційного клімату.


Марія Щур

Прага, 8 листопада 2004 – Україна відстає у проведенні економічних реформ, лідером яких протягом останнього року стали країни Південної Європи, що намагаються приєднатися до Європейського Союзу. На думку фахівців Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, без проведення реформ, що поліпшать інвестиційну привабливість України, вона не зможе підтримати той високий рівень зростання, котрий її економіка демонструє цього року. Серед інших проблем української економіки у своєму щорічному звіті банк називає слабку банківську систему та загрозу інфляції.

Україна залишається серед найповільніших реформаторів серед колишніх країн соціалістичного табору та Радянського Союзу, доходить висновку новий звіт Європейського Банку Реконструкції та Розвитку. Нерішучість з реформами призводить до того, що Україна залишається майже вполовину біднішою, ніж наприкінці 80-х років, точки відліку реформ. Це в той час, як більшість центрально- та східноєвропейських країн подолали спад ще у середині 90-х. Показники України нижчі навіть середніх по всьому регіону, що включає 27 країн Європи та Центральної Азії. В середньому ці країни відновили свою економіку на 90%, Україна на нецілих 60%.

І це незважаючи на рекордні рівні зростання економіки впродовж останніх років, наголошує Європейський Банк Реконструкції та Розвитку. На думку банку, високі рівні зростання, а цього року вони можуть сягати 12-13% не вдасться втримати, якщо Україна не змінить інвестиційного клімату. Ним можуть бути задоволені хіба що бізнесмени з добрими зв’язками в уряді, від яких поки що залежать ключові експортні галузі економіки. Всі інші, як засвідчують численні дослідження, потерпають від складної бюрократії, нестабільного законодавства, перешкод для вільної конкуренції та поширеної корупції.

Нижчі податкові ставки, котрі були запроваджені на початку року, на думку банку, мають стати заохоченням для бізнесменів. Однак вони не можуть збалансувати негативні риси бізнесового клімату в Україні, серед яких втручання податкових інспекцій та складні митні процедури.

Банк вважає, що особливу увагу українські реформатори повинні звернути на банківський сектор, який розпочав активну видачу кредитів, але не має достатньої надійності на випадок економічного охолодження і неповернення кредитів. У звіті Європейського Банку Реконструкції та Розвитку мовиться про необхідність консолідації банківської системи та запровадження більшої відкритості щодо структури власності банків. Без цього, на думку європейських фахівців, українським банкам буде важко отримати додатковий капітал.

Окремо Європейський Банк Реконструкції та Розвитку наголошує на необхідності більшої бюджетної дисципліни, якщо Україна не хоче повернення високої інфляції. Після зміни закону про бюджет у червні цього року і початку виплати заборгованих зарплат та збільшення пенсій, бюджетний дефіцит подвоївся до майже 2,5% від ВВП, це незважаючи на те, що на соціальні цілі пішли і додаткові надходження від приватизації. Ці виплати складають, на думку банку, серйозний інфляційний тиск, що загрожуватиме зростанню української економіки наступного року. За розрахунками банку, зростання у 2005 уповільниться, але становитиме все ще поважну цифру : 8%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG