Доступність посилання

ТОП новини

Українські війська в Іраку вже не стримуватимуть адміністрацію Буша від жорсткішої політики щодо української влади – американський політолог.


Сергій Куделя

Вашингтон, 8 листопада 2004 - Адміністрація Джорджа Буша ухилялася від жорсткої критики української влади перед першим туром президентських виборів в Україні, оскільки це могло призвести до виведення українських військ з Іраку напередодні виборів у США. Таку думку в інтерв’ю “Радіо Свобода” висловив професор політології Університету Джорджа Вашингтона Тарас Кузьо. Він каже, що передчасне виведення українських військ завдало б серйозної шкоди передвиборчій кампанії Джорджа Буша. Однак зараз, після перемоги Буша на виборах, Тарас Кузьо очікує на більш жорстку позицію Білого Дому щодо виборів в Україні.

На думку професора Тараса Кузя, необхідні політичні кроки, до яких має вдатися Білий Дім щодо України, добре відомі у Вашингтоні:

“Вони повинні зробити те, що мали б зробити за декілька місяців до виборів. Вони повинні першими наполягати, що якщо вільні та чесні вибори не відбудуться, то будуть введені санкції щодо окремих українських можновладців, таких як Леонід Кучма, Віктор Медведчук і Віктор Янукович. І якщо Януковича оберуть президентом із порушеннями, то він як президент не матиме легітимності на Заході і не буде зупрошуватися до західних держав. І такий сильний сигнал з боку Заходу буде добре поєднуватися із потужною мобілізацією громадянського супсільства в середині України, і допоможе попередити фальсифікацію виборів.”

Тарас Кузьо також наголошує, що задекларована Україною ціль інтеграції в євро-атлантичні структури дає підстави США та іншим країнам Заходу вимагати від неї дотримання демократичних стандартів в середині держави. Однак, він вважає, що адміністрація Буша дуже повільно реагували на демократичні порушення напередодні першого туру виборів в Україні. Ось як це пояснює Тарас Кузьо:

“Головним для Адміністрації Буша було не допустити цього року другу Іспанію. Тобто вони не хотіли, щоб держава із четвертим за розміром військовим контингентом вивела свої збройні сили з Іраку, як це зробила Іспанія декілька місяців тому після теракту в Мадриді. Адміністрація Буша не хотіла чергового виведення військ з Іраку напередодні президентських виборів у США. Це було б жахливо для Буша. Отже, Білому Дому необхідно було зберігати адміністрацію Кучми задволеною до дня виборів у США, які відбулися через три дні після першого туру виборів в Україні. Тому існував певний фаворитизм щодо табору Януковича.”

Водночас, на думку професора Тараса Кузьо, у найближчі два тижні можна очікувати більш жорсткі заяви щодо України з боку Білого Дому:

“Час проведення пешого раунду був на користь Януковича. Однак зараз, після того як вибори у США відбулися, адміністрації Буша буде легше проводити жорсткішу політику щодо України ніж перед першим туром. І втрата цієї іракської карти, яку табір Янукович міг використовувати раніше, є ще одним фактором, що послаблює його кампанію напередодні другого раунду.”

Тому Тарас Кузьо не має сумнівів, що адміністрація Джорджа Буша введе санкції проти українських можновладців у випадку фальсифікації ними результатів другого туру президентських виборів.

Офіційний Вашингтон раніше вже заявляв, що "перегляне відносини" з тими в Україні, хто буде причетний до виборчих шахрайств.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG