Доступність посилання

ТОП новини

“АвтоЗАЗ-Деу” - єдиний претендент на варшавський завод “FSO”.


Володимир Павлів

Варшава, 10 листопада 2004 - Польське Міністерство держмайна розпочне переговори з українською фірмою “АвтоЗАЗ-Деу”, як з єдиним претендентом на приватизацію варшавської Фабрики Легкових Автомобілів – “FSO”. Про це у вівторок в Варшаві повідомив міністр держмайна Польщі Яцек Соха. Міністр не уточнив, коли переговори закінчаться, але сказав, що це відбудеться якнайшвидше. У швидкому завершенні цієї справи зацікавлені однаково обидві сторони.

Польський уряд погодився на продаж акцій підприємства “FSO” у так званому непублічному порядку. Тобто, такому, де претендентом на приватизацію може бути один партнер. Цим партнером зміг стати український концерн “АвтоЗАЗ-Деу” - хоч би тому, що він до цього моменту уже викупив основні борги варшавського підприємства перед польськими банками. Нагадаймо, що загалом ці борги становили близько ста мільйонів доларів.

Польське Міністерство держмайна володіє 20 % акцій “FSO” і власне ціна цього пакету буде предметом переговорів з потенційним українським інвестором. Ще одним аргументом на користь українського бізнесу є те, що саме “АвтоЗАЗ-Деу” є головним покупцем сьогоднішньої продукції варшавської автомобільної фабрики. Українці на даний момент купують 88% усіх вироблених у Варшаві автомобілів марок “Ланос” і “Матіза”. Тому польський уряд вважає, що саме український інвестор врятує варшавське підприємство , сказав під час прес-конференції міністр держмайна Яцек Соха:

“Є шанс, що виробництво буде розвиватися. Врятуємо робочі місця і врятуємо Фабрику Легкових Автомобілів від банкрутства і, нема що приховувати, від значних матеріальних збитків”.

Однак експерти говорять, що ситуація є зовсім непростою. Адже 80 % акцій FSO належать південнокорейському концернові “Деу Мотор Компані”. Польська газета “Пульс бізнесу”, що спеціалізується у питаннях економіки, нещодавно писала, що корейці свої 80 % акцій оцінюють приблизно у півмільярда євро. Однак, невідомо, хто має заплатити цю суму - український інвестор чи польський уряд. Яцек Соха відмовився коментувати це питання, мотивуючи тим, що не пам’ятає деталей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG