Доступність посилання

ТОП новини

Церкви на Одещині просять врегулювати земельні питання.


Петро Каландирець

Свій підпис під зверненням поставили у храмі УАПЦ
Одеса, 10 листопада 2004 - Керівники більше десяти християнських церков підписали в Одесі спільне звернення до Президента України, голови Верховної Ради, голів фракцій Верховної Ради України, голови Державного Комітету у справах релігій.

Автори звернення просять законодавчо вирішити питання щодо постійного користування землею релігійними організаціями.

Керівники Церков уже неодноразово зверталися з цього питання до Президента, голови Верховної Ради, голови Державного комітету у справах релігій та інших посадових осіб. 30 вересня ц.р. у Києві, під час зустрічі Прем”єр-міністра України В.Януковича із Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій глава Уряду пообіцяв лідерам конфесій посприяти у вирішенні питання щодо визнання релігійних організацій суб’єктами права постійного користування земельними ділянками.

Єпископ Одеський і Балтський УПЦ Київського Патріархату, Владика Яків
Саме тому лідерів християнських конфесій Одеси здивувала позиція депутатських фракцій і груп, які підтримують діяльність Кабінету Міністрів України у парламенті і які 21 жовтня 2004 року не сприяли проходженню через Верховну Раду України законопроекту про внесення змін до статті 92 Земельного кодексу України, якими пропонувалося визначити релігійні організації суб’єктами права постійного користування земельними ділянками із земель державної та комунальної власності.

До епохи виникнення СРСР Церкви не платили за землю, вона була їхньою власністю. У колишньому СРСР все церковне майно, або забрали, або зруйнували, потім частково повернули, а нині право на землю прагнуть скасувати.

Автори звернення просять невідкладно внести відповідні зміни у чинне Законодавство, що “поставить Церкву у позицію справжніх, а не віртуальних партнерів держави”.

“Для мене дуже важливим у цьому зверненні є те, що я вірю, що ми живемо у правовій державі. Я вірю у те, що церква повинна мати права на землю. Ми маємо 13 років незалежності, але не маємо Закону про землю, який би врегулював ці проблемні питання. Саме тому я підписав це звернення”,- сказав старший пресвітер Української Християнської Євангельської Церкви в Одеській області Андрій Бакала.

За словами секретаря Духовної Ради Одеської області Олександра Чернеги, проблема власності на землю турбує не одну християнську конфесію, а чимало церков. “Невирішення цього питання є певним попередженням церквам, що доля їхнього майна, розташованого на певній земельній ділянці буде під загрозою після приходу до влади кожного нового чиновника. Це і питання плати за землю, її аренди. Ми ведемо мову про завтрашній день”.

Секретар Духовної Ради Одеської області Олександр Чернега та єпископ РКЦ Броніслав Бернацький
Єпископ Одеський і Балтський УПЦ Київського Патріархату, Владика Яків вважає, що у разі позитивного вирішення земельного питання для церков це буде корисно і для суспільства в цілому.

“Особливо у селі сотні тисяч гектарів землі занедбані, але згідно з нинішнім Законом церква не має права на обробку якоїсь частки цієї землі. Врожай з цієї землі приніс би користь не лише релігійній громаді. З цього плоду надійшла б допомога і стареньким немічним, безпритульним і сиротам”, - сказав Владика Яків.

Його Екселенція, єпископ РКЦ Броніслав Бернацький переконаний, що вирішення земельного питання для Церков є на часі.

“Якщо держава прагне і до зміцнення моралі у суспільстві, вона має підтримати церкву. Церквам мають повернути все колись відібране силою майно і одне з найважливіших питань – треба визначитися зі статусом землі”.

Серед тих, хто підписав спільне звернення, є і виконувач обов’язків секретаря Одеської єпархії УАПЦ, отець Володимир Плебан, пастор Петро Мартьянов з Об’єднаної методистської церкви, пастори пресвітеріанської церкви та церкви Євангельських християн-баптистів.
XS
SM
MD
LG