Доступність посилання

ТОП новини

Сенатори звинувачують генсека ООН у перешкоді розслідуванню корупції.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 12 листопада 2004 - У Сполучених Штатах лідери сенатської комісії, що розслідує корупцію серед високопоставлених чиновників ООН, звинувачують Кофі Аннана, Генерального секретаря ООН, у створенні перешкод діяльності комісії.

Йдеться про розслідування гучного скандалу, пов’язаного з програмою ООН “Нафта в обмін на продовольство”. Ця програма діяла від 1996-го до кінця 2003-го року. Її запровадили з метою допомоги іракському населенню, яке потерпало від економічних санкцій ООН, накладених на режим Саддама Гусейна за агресію проти Кувейту. Ірак отримав право продавати на міжнародному ринку необмежену кількість нафти з тим, щоб на зароблені гроші купувати продовольство й медикаменти для населення.

Адміністратором програми Кофі Аннан призначив свого приятеля Бенона Севана, контроль здійснювала швейцарська фірма “Котекна”, де платним консультантом був син Кофі Аннана, Коджо, а кошти прокручувалися, чи то пак, проходили ,через французький банк “Парібас”.

За даними американської преси, вся програма “Нафта в обмін на продовольство” буда просякнута корупцією, хабарництвом оонівського начальства, як також казковими прибутками, що текли до кишені іракського диктатора. Саддам, у свою чергу, щедро винагороджував своїх друзів і прихильників як в ООН, так і у Франції, Росії, Україні. Він дарував їм мільйони барелів нафти, котрі ті перепродували з великим зиском. Рахунок йшов на мільярди доларів.

Тепер цю аферу розслідують – всередині ООН це робить комісія під головуванням Пола Волкера, колишнього керівника Федеральної резервної системи США, а в американскому Сенаті – постійною розслідувальною комісією.

Лідери сенатської комісії у листі до Кофі Аннана звинувачують Генерального секретаря ООН у свідомих перешкодах діяльності законодавців. Конгрес вважає за необхідне розслідувати фінансовий скандал в ООН, бо кожен четвертий долар до бюджету цієї організації надходить від Сполучених Штатів, тобто, від американських платників податків.

Сенатори стверджують, що пан Аннан блокує доступ до 55 внутрішніх звітів про виконання програми “Нафта в обмін на продовольство” та до інших документів. На всі прохання Аннан відповідав негативно. Мало того, Кофі Аннан забороняє допитувати своїх підлеглих, обізнаних з аферою, зокрема, того ж таки Бенона Севана.

У листі, підписаному сенатором Нормом Колменом, головою комісії, та сенатором Карлом Левином, його заступником, говориться:

“Ми стурбовані тим, що приховування інформації ООН використовує як знаряддя політики, даючи доступ до внутрішніх документів, коли це вигідно ООН, і відмовляючи, коли це тягне за собою негативні наслідки”.

Наступного понеділка сенатська комісія планує провести перше з декількох публічних слухань про корупцію в ООН навколо програми “Нафта в обмін на продовольство”.
XS
SM
MD
LG