Доступність посилання

ТОП новини

Новим генпрокурором США може вперше стати син мексиканців.


Сергій Куделя

Вашингтон, 11 листопада 2004 - Вчора президент США Джордж Буш номінував на посаду нового генерального прокурора 49-річного Альберто Гонзалеса, який до цього був радником Білого дому з юридичних питань. Гонзалес може стати першим новим призначенням у кабінеті Буша після його переобрання президентом США минулого тижня. Для затвердження кандидатури нового глави міністерства юстиції необхідна підтримка більшості членів Сенату США.

Крісло генерального прокурора США традиційно обіймалося особами, близькими до президента держави. Найбільш показовим прикладом такої традиції було призначення на цю посаду президентом Кеннеді свого брата Роберта. Новий кандидат на крісло генпрокурора Альберто Гонзалес також відомий своїми дружніми зв’язками з президентом США. Вони познайомилися у Техасі десять років тому, коли Буш був губернатором цього штату. Гонзалес працював тоді радником Буша, а потім був призначений суддею техаського Верховного Суду.

Останні чотири роки він вже працював разом з Бушем у Білому домі, де його і досі називають “суддею Гонзалесом”. На думку спостерігачів, лояльність та поміркованість Гонзалеса стали головними факторами у виборі Бушем його кандидатури для посади генпрокурора.

В останні чотири роки міністерство юстиції США стало мішенню найгострішої критики з боку опонентів президента Буша. Його керівника Джона Ашкрофта обвинувачували в обмеженні громадянських свобод після терактів 11 вересня та переслідуванні мусульман в середині США. Тому, його прохання про відставку було сприйняте у Вашингтоні як закономірне, а підтримку Сенатом США кандидатури більш поміркованого Гонзалеса експерти вважають дуже вірогідною.

Однак, деякі демократи вже заявляють, що в них можуть виникнути серйозні заперечення проти цього призначення. Зокрема, вони вказують на нещодавно оприлюднений меморандум, написаний Гонзалесом для президента США у 2002 році. Тоді кандидат у генпрокурори писав, що вважає застарілими норми Женевської конвенції, які встановлюють обмженення на процедуру допиту військовополонених.

На його думку, сучасна війна Америки проти тероризму вимагає більш жорстких підходів у допиті затриманих бойовиків “Аль-Каїди”. За словами опонентів Гонзалеса, така позиція тодішнього юридичного радника Буша дозволила американським вйськовим вдаватися пізніше до тих тортур, яким піддавалися іракські полонені у в”язниці “Абу-Грейб”. Реагуючи на ці обвинувачення, Гонзалес визнав, що його рекомендації у меморандумі зайшли надто далеко і він не вважає їх зараз актуальними. Як зазначають спостерігачі, незважаючи на критику демократами ставленика Буша, вони не зможуть перешкодити його затвердженню Сенатом, особливо враховуючи, що після останніх виборів сенатори-демократи опинилися у відчутній меншості.

Якщо Альберто Гонзалес буде завтерджений Сенатом, він стане першим американцем іспанського походження, який обійме посаду генпрокурора. Його батьки емігрували до США з Мексики, і усе життя мали лише початкову освіту. Сам Гонзалес спочатку хотів стати льотчиком і навіть поступив до військово-повітряної академії. Однак, після двох років вивчення точних наук, він вирішив відмовитися від кар”єри військового, і закінчив школу права Гарвардського університету.

Останні 22 роки він займався юриспруденцією у приватному секторі і на державних посадах. Зміна генпрокурора може стати лише першою у кабінетних перестановках другого терміну Буша. Найближчим часом очікуються відставки держсекретаря США Коліна Павелла та радника з питань національної безпеки Кондолізи Райс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG