Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч президентів України і Росії в Криму.


Володимир Притула

Симферополь, 12 листопада 2004 - Сьогодні відбулася чергова зустріч президентів України і Росії Леоніда Кучми і Володимира Путіна. Зранку вони зустрілися на Кубані, а потім переправилися на українське узбережжя Керченської протоки. Прес-служба Президента України відмовилася акредитувати нашого кореспондента на заходах за участі глав двох держав, тож у підготовці цього матеріалу ми користувалися офіційними повідомленнями та інформацією наших колег зі владних засобів масової інформації.

За повідомленням прес-служби Президента України, Леонід Кучма і Володимир Путін зустрілися в порту Кавказ у Краснодарському краї Росії, а потім на поромі „Єйськ”, де продовжували спілкуватися, прибули до Керчі. На українському боці Керченської протоки президентів зустрічав прем’єр-міністр України Віктор Янукович та інші високопосадовці. Коментуючи відновлення залізнично-поромної переправи з українського Криму на російський Кавказ, Леонід Кучма заявив, що “це добрий маршрут”. Він сказав, що за оцінками економістів ця переправа “дасть близько 30% економії на перевезеннях”. У свою чергу, Володимир Путін наголосив, що переправа знадобиться в регіоні Середньої Азії та Каспійського моря. За його вловами, це полегшить спілкування між громадянами обох країн: “Це ще одна надійна нитка зв’язку між Росією і Україною”.

В Керчі обидва президенти взяли участь у церемонії підписання угоди між Міністерством транспорту і зв’язку України та Міністерством транспорту Російської Федерації про організацію міжнародного прямого залізнично-поромного сполучення через порти Крим (Україна) та Кавказ (Росія). Одразу після цього до Російського берега відправився перший залізничний пором. Після закінчення церемонії президенти України та Росії відлетіли до Міжнародного дитячого центру “Артек”, де зустрілися із бесланськими дітьми, повідомила прес-служба глави української держави.

Присутні журналісти відзначили, що український прем''єр Віктор Янукович не супроводжував Леоніда Кучму і Володимира Путіна під час їхніх зустрічей на Кубані та в "Артеку" та під час їхнього перельоту в Ялту, а тільки взяв участь в офіційній частині відкриття поромної переправи. Власне, він уже вдруге бере участь у церемонії відкриття, вперше з цією ж метою Віктор Янукович відвідав Керч перед першим туром виборів. 18 вересня він урочисто перерізав стрічку на поромному залізничному комплексі з української Керчі до російської Тамані. Однак, тоді переправа, що простоювала із 1986 року, так і не запрацювала. Як відзначають місцеві журналісти, для цього необхідно було, щоб приїхав саме Леонід Кучма.

Власне, формально приїзд двох президентів і прем’єра був не потрібен, адже угоди, що регламентують діяльність залізничної поромної переправи, підписали міністри транспорту обох країн. Поки кримські журналісти шукають відповідь на запитання, яка ж справді мета приїзду до Криму українського прем’єра і президентів Росії та України, експерти сперечаються про доцільність відкриття переправи, яка не виправдала себе з економічної точки зору ще в радянські дотаційні часи.

Кримська преса пише, що справа тут у тому, що ідея відкриття залізничного поромного сполучення між Росією і Україною в Керченській протоці досить популярна в Криму. Якийсь час її активно експлуатував лідер місцевих комуністів Леонід Грач, який навіть планував збудувати міст через протоку. Потім кримський прем’єр Сергій Куницин пропонував прокласти тут підводний тунель. Але після підрахунків фахівців стало зрозумілим, що навіть поромна переправа з економічної точки зору є досить ризикованим проектом.

Як виявилося, досі немає науково-обгрунтованих розрахунків цього проекту. Експерти кажуть, що пором ходитиме доти, доки буде на це політична воля українського і російського керівництва. Чи вистачить її після виборів – покаже час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG