Доступність посилання

ТОП новини

ПОЛІЩУК НАПОЛЯГАЄ, ЩО РОЗСЛІДУВАННЯ ПАРЛАМЕНТСЬКОЮ КОМІСІЄЮ ОБСТАВИН ОТРУЄННЯ ЮЩЕНКА ЩЕ НЕ ЗАВЕРШЕНЕ.


Голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства, член фракції «Наша Україна», член тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з розслідування обставин отруєння кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА Микола ПОЛІЩУК наполягає, що розслідування обставин отруєння лідера “Нашої України” парламентською комісією ще не завершено.

Про це він заявив в коментарі журналістам. (УНІАН: голова ТСК Володимир СІВКОВИЧ сьогодні заявив, що "на сьогодні ніяких доказів факту злочину (проти В.ЮЩЕНКА) комісія не має", і зазначив, що "ми закінчили фактично розслідування. Це - остання крапка".)

Зокрема, за словами М.ПОЛІЩУКА, згідно з документацією, яка на сьогодні є у ТСК, «не можна заперечувати, що було отруєння В.ЮЩЕНКА, точно так, як не можна стверджувати, що його не було». За його словами, все це пов’язано з тим, що на сьогодні не встановлені фактори, що викликали захворювання В.ЮЩЕНКА. Саме виходячи з цього, комісія 11 листопада дійшла до висновку, щоб далі працювати над матеріалами, провести додаткові дослідження аналізів і зібратися на засідання комісії 30 листопада, зауважив депутат.

М.ПОЛІЩУК стверджує, що 11 листопада на засіданні комісії було 8 її членів із 14, тобто був кворум (сьогодні В.СІВКОВИЧ заявляв, що 11 листопада на засіданні комісії було лише 7 її членів, отже кворуму не було – УНІАН). М.ПОЛІЩУК стверджує, що на початку засідання комісії був народний депутат Олександр ВОЛКОВ, який заявив про свою позицію про продовження роботи комісії до кінця листопада і пішов з її засідання, а решта 7 членів ще засідали. М.ПОЛІЩУК зазначив, що 11 листопада на комісії був представлений повний пакет документів з медичної частини, в той же час були відсутні документи щодо юридичної частини справи, за яку відповідав народний депутат України з фракції «Регіони України» В.КОНОВАЛЮК.

У коментарі кореспонденту УНІАН М.ПОЛІЩУК сказав, що “Валерій .КОНОВАЛЮК, перебуваючи в Києві, не прийшов на засідання, бо бачив, що їх буде меншість”.

М.ПОЛІЩУК зазначив, що на комісії дійшли висновку, що необхідна додаткова інформація, оскільки є деякі неузгодженості між експертизами Генпрокуратури України та висновками експертів Міністерства охорони здоров’я України.

Депутат вважає, що звіт комісії має відбутися тоді, «коли не буде політичних аспектів, а їх не буде після другого туру виборів». Він зазначив, що на сьогодні відбувається політизація даного питання народним депутатом, головою ТСК Володимиром СІВКОВИЧЕМ та фракцією «Регіони України». Він підкреслив, що не варто робити із трагедії фарс і спекулювати цим під час виборів як одній, так і іншій стороні.

М.ПОЛІЩУК підкреслив, що на сьогодні загрози для життя В.ЮЩЕНКА немає. «На сьогоднішній день він практично здоровий», якщо не брати до уваги проблеми з обличчям, зазначив М.ПОЛІЩУК. Водночас він додав, що обличчя у найближчі тижні «набере нормальних форм, які мало до цього».

Коментуючи сьогоднішню заяву В.СІВКОВИЧА, що “ніяких доказів факту злочину (проти В.ЮЩЕНКА) ТСК не має” і що "у В.ЮЩЕНКА відбулося поєднання герпетичної інфекції і розових вугрів”, М.ПОЛІЩУК заявив, що як лікар з великим практичним досвідом може стверджувати, що ідеться про “тяжке токсико-алергічне ураження обличчя”. “А потім на фоні цього можуть з’являтися будь-які захворювання”, - додав він.

За його словами, не можна говорити про герпетичне ураження обличчя, оскільки при ньому уражаються лише верхні шари шкіри, а у В.ЮЩЕНКА уражені не тільки верхні шари, але і глибші частини. Водночас він зазначив, що відновлення обличчя В.ЮЩЕНКА «йде не погано». У коментарі кореспонденту УНІАН М.ПОЛІЩУК зазначив, що стверджувати, що “не було отруєння В.ЮЩЕНКА, немає ніяких підстав. Разом з тим немає даних про те, якими речовинами було отруєно кандидата на пост Президента України, тому що визначити це на сьогодні надзвичайно важко. Депутат ще раз відзначив, що “11 листопада було засідання комісії, на якому її члени схилилися до того, що необхідно ще опрацювати ряд матеріалів, провести додаткові обстеження для того, щоб можна було визначити причину захворювання”.

Відповідаючи на запитання щодо того, що під звітом ТСК вже зібрано 6 підписів депутатів-членів комісії, М.ПОЛІЩУК сказав, що “підписи треба збирати не кулуарно, обробляючи різними методами кожного депутата, а зібрати комісію, щоб на ній кожен висловив свою думку і підписав звіт при членах комісії. Тоді це можна буде вважати легітимним”.

На запитання щодо чуток про те, що лідера “Нашої України” спеціально заразили якоюсь хворобою, М.ПОЛІЩУК відповів, що “зараз у В.ЮЩЕНКА немає хвороби. В.ЮЩЕНКО працює на сьогодні по 14-16 годин кожен день. Його здоров’я дозволяє йому стабільно працювати. Він практично здоровий, за виключенням того, що ми бачимо на його обличчі”.

Як повідомляв УНІАН, 11 листопада ТСК з розслідування обставин отруєння В.ЮЩЕНКА, засідання якої відбувалося за відсутності В.СІВКОВИЧА, прийняла рішення, що до другого туру президентських виборів 21 листопада звіту Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування обставин отруєння кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА не буде. Зокрема, член комісії Сергій ШЕВЧУК повідомив, що комісія ухвалила рішення провести наступне засідання лише 30 листопада і на ньому обговорити звіт комісії.

Того ж дня В.СІВКОВИЧ заявив, що він готовий доповісти про результати роботи комісії вже на наступному тижні. Сьогодні, 15 листопада, відбулося засідання ТСК з розслідування обставин отруєння В.ЮЩЕНКА під головуванням В.СІВКОВИЧА. Він сам визнав, що сьогоднішнє засідання комісії не було легітимним, бо на ньому не було кворуму – у засіданні взяли участь 6 членів комісії із 14-ти.

При цьому В.СІВКОВИЧ зауважив, що він як керівник ТСК прийняв рішення, що звітуватиме перед Верховною Радою України про результати розслідування комісії лише в тому разі, якщо під звітом ТСК будуть підписи, як мінімум, 8 її членів. На сьогодні під цим документом є підписи 6 членів ТСК, і дозбирати підписи доручено члену комісії, депутату з фракції "Регіони України" Валерію КОНОВАЛЮКУ, сказав голова ТСК.

УНІАН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG