Доступність посилання

ТОП новини

Долар дешевшає всюди, крім України, де він є страховим полісом від дій влади.


Марія Щур

Прага, 18 листопада 2004 – Американська валюта дешевшає на світових ринках. В Європі цей процес триває вже кілька років, а цього тижня долар почав втрачати на вазі ще і в Азії. Оглядачі вважають, що найближчими роками зміна у цій тенденції буде малоймовірною. Однак, на щонайменше одному європейському ринку долар зростає в ціні. Цим ринком є Україна.

На торгах у Лондоні курс долара перейшов межу в 1,3 за євро, що є найнижчим співвідношенням з 1996 року. Але якщо в Європі до здешевлення долара вже звикли, то його падіння в ціні на азійських ринках стало несподіванкою для оглядачів. У середу долар упав на 1% стосовно японської єни та південнокорейського вона, і на піввідсотка стосовно тайванської і тайської валюти. Оглядачі вважають, що великий бюджетний дефіцит та дефіцит платіжного балансу США становитиме тиск до подальшої девальвації долара на світових ринках.

Проте долара намагаються позбутися не всюди. В Україні попит на нього не падає, а його вуличний курс перевищує офіційний, незважаючи на те, що Національний Банк розпродав вже понад 1 мільярд доларів із своїх валютних резервів. На думку Фердинанда Павела, експерта з німецької групи радників при українському уряді, українці купують американську валюту не тому, що необізнані з тенденціями на світовому ринку, а тому, що вони намагаються застрахуватися від фінансової нестабільності в країні після того, як розпочалися передвиборчі соціальні виплати.

“Цей попит пов’язаний з виборами та політичною невизначеністю. Ми стикнулися зі зростаючою інфляцією і виглядає, що макроекономічна стабільність, якої Україна досягла впродовж останніх кількох років, тепер захиталась, м’яко кажучи”, - зауважує німецький економіст. Британські експерти з компанії Economist Intelligence Unit також невисокої думки про українську фінансову стабільність. В останньому своєму дослідженні ризику підприємництва в Україні вони відзначають, що у випадку фінансової кризи валютні резерви швидко вичерпаються.

Проте найбільшим ризиком для української економіки іноземні експерти так само, як і українські споживачі та інвестори, вважають непередбачувану політику уряду. За словами британських економістів, політична система в Україні не лише непередбачувана, але і неефективна. Урядовці не несуть відповідальності за свої дії. Інвестувати в Україну в цих умовах вони не радять. Одночасно вони попереджають, що за відсутності значних інвестицій нинішні рівні зростання економіки неможливо буде підтримати у майбутньому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG