Доступність посилання

ТОП новини

ПРЕЗИДЕНТСЬКІ ВИБОРИ В УКРАЇНІ: ДЕМОКРАТИЧНІ СТАНДАРТИ ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ.


Сергій Собуцький

Ігор Попов
Київ, 18 листопада 2004 р. Кореспондент Радіо Свобода Сергій Собуцький розмовляв з головою правління Комітету виборців України Ігорем Поповим.

Сергій Собуцький: Пане Ігорю! Розпочати хочу з порушень навколо відкріпних посвідчень. Занадто багато сигналів у цьому зв’язку. Якою інформацією володіє очолюваний Вами Комітет і якими можуть бути методи протидії таким зловживанням?

Ігор Попов: Є керівники, які на державних чи навіть недержавних підприємствах змушують своїх співробітників брати відкріпні посвідчення на себе, на членів своїх сімей і потім здати цьому керівнику. Є підозра, що вони будуть використані потім для голосування замість якихось мертвих душ. Членів комісій, спостерігачів ми просимо ретельно звіряти прізвища, які написані в талоні, з, власне, паспортом виборця, який прийшов проголосувати. У першому турі ми виловлювали людей, які хотіли голосувати за чужими талонами. Якщо буде ретельний громадський контроль, цьому можна запобігти. Пам’ятайте, за маніпуляції з відкріпними талонами ті, хто це робить, можуть одержати від трьох років в’язниці.

Сергій Собуцький: Які ще форми тиску на виборців помічені Комітетом виборців?

Ігор Попов: До нас надходять сигнали про те, що, на жаль, в багатьох регіонах місцеві керівники вибирають досить нетрадиційні методи , змушують робити якісь нетрадиційні позначки в бюлетенях: ставити кружечки, а потім підраховують скільки їх є. Неприємно, коли інструктують підлеглих приходити на дільницю голосувати в якійсь певній годині. Начальник буде на дільниці, йому треба показувати бюлетень перед голосуванням. Це – грубе порушення таємниці голосування. Це – кримінал.

Сергій Собуцький: Як Ви оцінюєте рівень громадянської свідомості українських виборців зразка 2004 року?


Ігор Попов: Приємно, що на цих виборах країна прокинулась. Багато людей дійсно бачать, що вони хочуть. Вони готові змінювати цю країну, готові змінювати цю владу і таких людей набагато більше, ніж тих, хто боїться, ніж тих, хто не вірить у майбутнє. Саме з такими людьми ми побудуємо світлу країну.

Сергій Собуцький: О котрій годині можемо очікувати на результат виборів?

Ігор Попов: Дільниці закриваються о восьмій. Лише два прізвища в бюлетенях. Бюлетені будуть чотирьох видів: за одного, за другого, недійсні, проти обох. Відповідно, рахується все комісією, яка має досвід з першого туру. Реально – хвилин за 40. Тобто, якщо на дев’яту, максимум на десяту немає результатів, це означає, що комісія намагається зробити щось не те. Саме тому були прецеденти, коли в першому турі люди, які прийшли під комісію, просто ловили недобросовісних членів комісії, які намагалися розбігатися, не заповнивши протокол. Члени комісій мають заповнити протокол, один зробити публічний, видати оригінали, завірені печатками та підписами всім спостерігачам та членам комісії і після цього ніхто нічого уже змінити не зможе.

Сергій Собуцький: За Вашими спостереженнями, маніпуляції зі списками виборців у другому турі будуть меншими?

Ігор Попов: Так, однозначно. Досвід попереднього туру, безперечно, буде врахований. Але це не означає, що слід бути занадто самовпевненим. Знайдіть півгодини, зайдіть на дільницю і перевірте себе у списках. Комісії мають право вносити зміни на місці.

Ігор Попов, Сергій Собуцький
Сергій Собуцький: Ваші поради виборцям.

Ігор Попов: Не віддавайте нікому відкріпне посвідчення, проголосуйте у будь-якому випадку. Не проігноруйте, навіть якщо буде холодно. Якщо в день виборів бачите якісь порушення, Вас просять стати свідками – погоджуйтесь. Якщо в день виборів виявляється, що Вас таки немає у списках виборців, - не забувайте про суди, вони будуть працювати. Кожен суд автоматом за наявності якогось документа, який свідчить про місце Вашого проживання, буде виносити рішення про включення Вас до списків виборців. Чим більше нас проголосує, тим більше ми будемо впевнені у результаті.

Інтерв’ю підготовлене за сприяння Українського освітнього центру реформ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG