Доступність посилання

ТОП новини

Державний Департамент США ввів обмеження на в’їзд до Америки чільних українських посадовців.


Сергій Куделя

Вашингтон, 18 листопада 2004 - Глава президентської адміністрації України Віктор Медведчук та зять президента і народний депутат України Віктор Пінчук не зможуть відвідати США без спеціального дозволу Державного департаменту. Про це повідомляє сьогодні газета “Washington Times”, посилаючись на неназваних чільних посадовців в американському дипломатичному відомстві. У списку осіб, яким посольство США в Україні не може видати американську візу без спеціального дозволу Держдепу, також фігурують імена Генерального прокурора Геннадія Васильєва та міністра внутрішніх справ України Миколи Білоконя. За даними газети, Держдеп уже відмовив у візі народному депутату Григорію Суркісу, який також значився у списку.

Особливий дозвіл Державного департаменту США на в’їзд до Сполучених Штатів потребуватимуть тепер усі іноземні громадяни, які підозрюються у широкомасштабній корупції. А рішення про надання чи відмову у візі ухвалюватиметься Держдепом залежно від того, чи зашкодила корупційна діяльність цих осіб інтересам американської безпеки чи бізнесу.

Таке нововведення стало наслідком антикорупційної прокламації, підписаної президентом Бушем у січні цього року. У ній президент визначив чотири категорії осіб, яким США тепер відмовлятимуть у візі. Перш за все, це ті державні службовці, які отримували фінансову чи іншу винагороду, зловживаючи своєю посадою. По-друге, це особи, підозрювані у хабарництві. До третьої категорії осіб президент США відніс усіх іноземних посадовців, які втручалися у виборчий чи судовий процес або викрадали державні кошти. І четверта категорія включає усіх родичів та близьких вищеперелічених осіб, які користувалися винагородами, отриманими внаслідок корупції.

Газета “Вашиннгтон Таймс” не повідомляє, до якої з цих категорій належить Григорій Суркіс. Однак вона наводить слова неназваного чільного американського дипломата, який стверджує, що Держдеп відмовив Суркісу у візі лише після пильного вивчення усієї його минулої діяльності. В інтерв`ю радіо “Свобода” речник американського посольства у Києві Брент Баєрз підтвердив інформацію щодо Суркіса. Однак він відмовився казати, кому з українських можновладців ще можуть заборонити в''їзд до Америки. Пояснює Брент Баєрз:

"Будь-яка посадова особа, причетна до корупції чи втручання у правовий чи виборчий процес має очікувати, що її анкету розглянуть згідно з відповідною постановою президента США".

Таке ж саме правило поширюється і на усіх родичів звинувачених у корупції осіб. Тому, якщо іншому українському бізнесмену Віктору Пінчуку також буде відмовлено в американській візі, то проблеми із в’їздом до США можуть винукнути і у всіх членів його родини, зокрема в його дружини та доньки президента України Олени Франчук, та, ймовірно, і в самого президента Леоніда Кучми.

Як пише “Washington Times” із посиланням на джерела у Держдепі, якщо наступний президент України буде обраний із значними порушенням демократичних процедур, йому також не варто очікувати на зустріч у Білому домі. А усім, хто сприяв цим порушенням, на приїзд до США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG