Доступність посилання

ТОП новини

Більше тисячі світових науковців вимагають вільних виборів в Україні.


Сергій Куделя

Вашингтон, 19 листопада 2004 - Більше тисячі науковців з цілого світу поставили підписи під зверненням міжнародної академічної спільноти на підтримку демократії в Україні. Серед підписантів імена провідних науковців зі Сполучених Штатів, Канади, Великобританії, Італії, Польщі, Росії тощо. У своєму зверненні вони, зокрема, висловлюють солідарність з усіма громадянами України, хто став в оборону своїх прав. Що спонукало науковців висловитися на захист української демократії напередодні президентських виборів?

Міжнародна наукова спільнота пояюснює своє безпрецедентне звернення глибокою стурбованністю ходом президентської кампанії в Україні. На думку більше тисячі світових науковців, в Україні відбувається масове порушення виборчих прав, маніпулювання законом і зловживання владою. А найбільше занепокоєння в міжнародної академічної спільноти викликають переслідування студентської молоді та тиск на українські університети та інші академічні інституції.

Серед тих, хто засуджує наступ на громадянські правав та свободи в Україні , відомий американський філософ і лінгвіст Наом Чомскі, професор політотології Гарвардського університету Гжегож Екерт, історик з Йельського університету Тимоті Снайдер та сотні інших провідних науковців. На думку професора політології Університету Пердью у штаті Індіана Оксани Шевель, завдання академічних кіл зараз – розповісти про значення президентських виборів в Україні.

Оксана Шевель: “Це не просто вибори між двома особистостями, це не просто вибори між двома прем’єр-міністрами, це вибори пов’язані з майбутнім демократії. І мені здається, що академіки, які підписують такі листи, пишуть в газети, спілкуються зі своїми студентами, які мають доступ до правлячих кіл на Заході, вони можуть просвітити людей, які ухвалюють політичні рішення саме з цього питання , що вибори в Україні стосуються не тільки майбутнього демократії в Україні, але й в регіоні взагалі”. Про значний вплив науковців на владні кола держав Заходу говорить і лектор політології Бірмінгемського Університету Кася Вольчук:

“Не зважаючи на це враження, що Україна вже відвернулася від Заходу, останні заяви міністра закордонних справ Грищенка свідчать, що Україна все ще зацікавлена у близьких зв’язках із західними інституціями та в євро-атлантичній інтеграції. І тому міжнародна наукова спільнота, яка впливає на думку політичних еліт у своїх державах, відіграє важливу роль. Українській владі важливо не бути дискредитованою в очах науковців. Ми також не хочемо, щоб науковці в Україні відчували себе ізольованими”.

На захист демократії в Україні виступила і правнучка радянського генсека, а тепер професор університету New School у Нью-Йорку Ніна Хрущова. Вона вважає, що результат президентських виборів в Україні, якщо вони будуть вільними, матиме велике значення і для Росії. Продовжує Ніна Хрущова:

“Якщо ці вибори отримають розв’язку і Віктор Ющенко отримає більшість та виграє, то це будуть на пост-радянському просторі перші, хоча й не ідеальні, але вільні вибори, які призвели до результату, успадкованого від влади. І якщо це відбудеться, то Україна опиниться на доброму шляху, і Росії треба буде брати з неї приклад”. А на думку професора Оксани Шевель, для забезпечення чесності президентських виборів необхідна буде висока активність українських громадян:

“Чим більше людей буде захищати свої права мирними методами, тим більша вірогідність, що вибори пройдуть чесно, і кандидат, який отримає більшість голосів чесним волевиявленням, стане наступним президентом”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG