Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко поздоровив Януковича, а білоруська опозиція вірить у перемогу Ющенка.


Юрій Свірко

Мінськ, 23 листопада 2004 – За зразком президента Росії у вівторок вранці президент Білорусі Олександр Лукашенко подзвонив українському прем’єр-міністрові Віктору Януковичу та поздоровив його з перемогою на президентських виборах. Натомість представники білоруської опозиції вірять у перемогу Віктора Ющенка.

Як повідомила прес-служба білоруського лідера, під час розмови Лукашенко і Янукович “висловили тверду впевненість у тому, що білорусько-українські відносини, як і раніше, розвиватимуться динамічно”. До вівторка президент Білорусі тримав нейтралітет й нічого не казав про вибори в Україні, за винятком лише одної заяви між двома турами – про те, що Янукович – білорус, наша людина, але й з Віктором Ющенком треба спілкуватися.

Тим часом МЗС Білорусі події в Україні досі не коментує, кажучи, що їх аналізує. А ось голова білоруського Центрвиборчкому Лідія Єрмошина розкритикувала спостерігачів від ОБСЄ на українських виборах – цитую: “Чого їм там не вистачає? Дільничні комісії складаються з представників кандидатів, урні прозорі, спостерігачів більше ніж треба. До чого вони причепилися?” – запитала керівниця Центрвиборчкому Білорусі. Вона сама навряд чи зможе потрапити до Європейського Союзу, який у понеділок вирішив покарати білоруських чиновників за фальсифікацію підсумків виборів у Білорусі.

А колишній прем”єр-міністр Білорусі В”ячеслав Кебіч, який 10 років тому у другому турі програв президентські вибори Олександрові Лукашенку, не виключає, що в Україні взагалі не буде переможця – “такий варіант можливий, якщо діючий президент Леонід Кучма запровадить надзвичайне становище, коли ситуація вийде з-під контролю”. Проте В”ячелсав Кебіч іронічно додав, що якби вибори в Україні відбувалися згідно з виборчими правилами США, то переміг би Віктор Ющенко.

Ще один екс-претендент на посаду білоруського президента, перший керівник незалежної Білорусі Станислав Шушкевич сказав Радіо Свобода, що дивиться на українську ситуацію з песимізмом: (Шушкевич): “Мені здається, що це закінчиться перемогою адміністративного ресурсу. Згідно із дадними екзит-полу, Ющенко перемагає – перемагає з невеликим вдіривом. Там є різні дані – 52–54%. Але це те, що адміністрація Кучми скоректує на свою користь. На жаль”.

Проте лідер Партії Білоруського Народного Фронту Вінцук Вячорка уважає, що багатотисячні акції у Києві з протестом проти фальсифікації виборів є “свідоцтвом безпрецедентної за останні років 10 активізації України." (Вячорка): "Влада, яка орієнтована на бюрократичні методи, та східний вектор розвитку, всіляко чіплятиметься за своє майбутнє. Разом із тим Україна вже засвідчила свою волю до демократичних змін і до повернення до європейської цивілізації. Тому я оптиміст”.

Варто додати, що тепер у Києві перебуває багато представників білоруської опозиції, які підтримують Віктора Ющенка. На Хрещатику майоріють білоруські національні біло-червоно-білі прапори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG