Доступність посилання

ТОП новини

Кваснєвський закликає Кучму провести переговори з Ющенком і Януковичем, а студенти в Польщі мітингують на підтримку української демократії.


Володимир Павлів Президент Польщі Александр Кваснєвський закликає президента України провести переговори з Віктором Януковичем та Віктором Ющенком задля досягнення злагоди в Україні. Із такою заявою Кваснєвський виступив сьогодні. А кілька парламентських фракцій запропонували Сеймові ухвалити заяву про те, що результати виборів в Україні було сфальшовано, і також звернулися до польського уряду з вимогою не визнавати офіційних результатів голосування в Україні.

Варшава, 23 листопада 2004 року - Президент Польщі Александр Кваснєвський закликає президента України провести переговори з Віктором Януковичем та Віктором Ющенком задля досягнення злагоди в Україні. Із такою заявою Кваснєвський виступив сьогодні. А кілька парламентських фракцій запропонували Сеймові ухвалити заяву про те, що результати виборів в Україні було сфальшовано, і також звернулися до польського уряду з вимогою не визнавати офіційних результатів голосування в Україні. Ці польські політики вважають, що в Україні потрібно перерахувати голоси за участю міжнародних спостерігачів. У польських містах щодня відбуваються також стихійні мітинги, ініційовані студентами і різними політичними силами, спрямовані на підтримку демократії та громадянських свобод в Україні.

Маніфестації польських студентів відбуваються практично у всіх значних університетських центрах цієї країни – у Варшаві, Любліні, Вроцлаві, та Кракові.. Варшавські студенти вже другий день поспіль збираються під посольством України, де виявляють солідарність з тими людьми в Україні, котрі не погоджуються з фальшуванням народного волевиявлення. Оборона демократії і свободи – це наша спільна справа. “Київ-Варшава: спільна справа” – скандували студенти.

В акціях польських студентів активну участь беруть також студенти з України, польські громадяни українського походження та студенти з Білорусі, котрі не приховують, що українські вибори є важливими і для них.

Говорить студент-білорус: “Вольна Україна – це для нас вольна Білорусь...Нехай Гасподзь оберігає вашу країну”.

Учасники студентського мітингу у Варшаві утворили живий жовтогарячий ланцюг солідарності з українською опозицією, котрий простягнувся від українського посольства до Міністерства закордонних справ Польщі. Організатори акції вручили петицію представникові дипломатичного відомства, у якій вимагали не визнавати офіційних результатів президентських виборів в Україні.

Втім, польських дипломатів особливо переконувати не було потреби, оскільки ще в понеділок міністр закордонних справ Польщі Влодзімєж Цімошевич, котрий водночас є головою Комітету міністрів Ради Європи, попередив, що Європейський Союз може не визнати результатів виборів в Україні:

Говорить Влодзімєж Цімошевич: “З юридичного боку наслідки такого невизнання закордонними партнерами, наприклад, країнами Європейського Союзу, не мають особливої ваги, але політичні наслідки можуть бути дуже поважними”.

У вівторок президент Польщі Александр Кваснєвський зробив спеціальну заяву з приводу ситуації в Україні. Польський президент наголосив, зокрема на тому, що на думку офіційної Варшави українська влада під час виборів президента не здала екзамену на демократію.

Говорить Александр Кваснєвський: Польща від початку твердила, що ці вибори будуть для України екзаменом демократії, що визначатимуть вірогідність України для партнерів у світі. На жаль, результату цього екзамену ми не можемо визнати за задовільний.

Кор.: Польський президент пообіцяв вислати Кучмі офіційного листа та особисто передати йому свою пропозицію по телефону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG