Доступність посилання

ТОП новини

Події в Україні: що далі?


Зиновій Фрис Гості: Віктор Шишкін, колишній генеральний прокурор; і телефоном двоє інших наших гостей – з Вашингтона і Гамбурга: Олександр Єльяшкевич, народний депутат України 2-го і 3-го скликань, голова парламентських комісій з питань президентських виборів – 1999-го року і парламентських виборів – 2002-го року; Валерій Гладко, політолог з Німеччини.











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 26 листопада 2004 року.

Віктор Янукович

І сьогодні я викликаю на переговори так, як і на дебатах, цього шкідливого кота Леопольда Ющенка.

Леонід Кучма

...Навіть 100 тисяч, 200 тисяч – це не 50 мільйонів населення України, вони, перш за все, повинні вирішувати свою долю.

Люди

Нас багато і нас не подолати, нас багато і нас не подолати!

Віктор Янукович

Нічого не відбувається надзвичайного, нічого не відбувається.

Люди

Нас багато і нас не подолати, нас багато і нас не подолати!

Зиновій Фрис

“Вечірня Свобода” в прямому ефірі у п’ятницю 26-го листопада.

Тема: Події в Україні: що далі?

Гості у київській студії: Віктор Шишкін, колишній генеральний прокурор, колишній народний депутат, і телефоном двоє наших інших гостей з Нью-Йорка і Гамбурга: Олександр Єльяшкевич, народний депутат України 2-го і 3-го скликань, голова парламентських комісій з питань президентських виборів 1999-го року і парламентських виборів 2002-го року, пан Єльяшкевич дістав політичний притулок у США в зв’язку з загрозою його життю з боку вищих посадових осіб України; Валерій Гладко, політолог з Гамбурга, Німеччина.

Добрий вечір, панове! Дякую гостям за участь у нашій передачі.

Я зачитаю листа, який сьогодні надійшов на адресу редакції з Севастополя від слухача Щоголєва.

Практично, весь Севастополь, пише автор, голосував за Януковича з відомих усім мотивів. До Ющенка ставлення було скоріше нейтральним, ніж до вкрай небажаного кандидата.

Тепер усе різко змінилося, ніколи люди не були так обурені однобокістю надання інформації, повним ігноруванням самого існування виборців Януковича.

Небажання опозиції вступати в будь-які переговори, повна відсутність навіть натяку на конструктивну позицію, крім визнання Ющенка президентом, показали нам, хто є хто.

Немає майбутнього в Ющенка і його прибічників в “Єдиній Україні” навіть, якщо вибори проведуть втретє без участі влади і під егідою найавторитетнішої міжнародної організації, ви в цьому переконаєтеся.

Так вважає слухач з Севастополя, його прізвище Щоголєв. Сьогодні, ось такий лист надійшов до редакції “Свободи”.

Пане Шишкін, добрий вечір. На Вашу думку, як би Ви могли прокоментувати ось такого листа нашого слухача, що Ви думаєте, з того приводу?

Віктор Шишкін

Мені не зрозуміло, що ні до вподоби пану Щоголєву, саме в цьому процесі, чому, на його думку, Ющенко ніколи не стане президентом. Якщо пан Щоголєв вважає, що каменем спотикання цієї виборчої кампанії між Сходом і Заходом, і Центром, на його думку була, наприклад, російська мова, бо я не знаю, що він мав на увазі.

То нехає приїжджає до нас сьогодні на Майдан, потиняється серед маніфестуючих, і майже 60% розмов - це буде російською мовою.

Тобто ті особи, які ходять в помаранчевих стрічках, які кричать “Так Ющенко”, “Ющенко - наш президент”, вони розмовляють переважно російською мовою, якщо це, як камінним перетинанням.

Я не знаю, чому саме не влаштовувало пана Щоголя. Якщо його влаштовує перетворення України в зонеленд, тобто країна зона, то це інше питання. Якщо йому до вподоби концтабір під назвою “Україна”, це вже інше питання. Але він спочатку повинен сказати, що ж його не влаштовує.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Шишкін.

Давайте з вами ми домовимося. Ми коротенько, кожен з вас так, як він бачить ситуацію в Україні змалює її буквально по півтори - дві хвилини не більше, а потім ми вже перейдемо до отих правових проблем, до тих колізій, з якими зіткнулася Україна.

Отже, пане Єльяшкевич, що діється в Україні?

Олександр Єльяшкевич

Добрий вечір, Київ!

Я вважаю, що в Україні відбувається революція, можна її називати помаранчевою чи давати якісь інші назви, але це справжня революція, яку всі так довго чекали. Чому вони чекали всі в Україні? Тому що вже просто було не можливо українському народу жити з цією бандитською владою.

А я ще раз і ще раз підкреслюю, що Україною керує організоване злочинне угрупування на чолі з Леонідом Кучмою, а зараз до нього приєднався, і він також керує разом з Леонідом Кучмою, ще і Віктор Янукович.

І тому український народ, коли він побачив, що не можливо в Україні правовим шляхом зробити нормальне волевиявлення, що йде свідома фальсифікація волевиявлення громадян.

Спочатку йшла фальсифікація свідомості громадян через заходи ЗМІ, через дискредитацію кандидатів в президенти, які були найбільш небезпечні для нині діючої влади.

Була спроба фізичного знищення кандидата в президенти країни Віктора Ющенка. Я всім хочу нагадати, щоб ніхто не забував про отруєння Віктора Ющенка, і до цієї теми ми ще повернемося.

Коли всього цього виявилося замало для того, щоб влада залишилася на своїх місцях, вся бандитська влада просто вирішила нагло та цинічно сфальсифікувати вибори.

І тому український народ діє адекватно зараз. Треба, щоб він діяв дуже рішуче, дуже послідовно і кожний день, кожну годину щоб були здобутки в цій революції.

Вся відповідальність зараз на Вікторові Андрійовичу Ющенку, який є фактично обраним президентом України - це є волевиявлення громадян України. І тому він повинен робити рішучі кроки для того, щоб усунути банду від керівництва України.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Єльяшкевич. Ви кажете, що це революція. Віктор Янукович, кандидат у президенти і прем’єр-міністр сьогодні заявив, що все, що відбувається в Україні, в Києві, зокрема, це конституційний переворот. Пане Шишкін, на Вашу думку, що діється в Україні і в Києві, зокрема?

Віктор Шишкін

В Україні відбувається супротив, тобто опір народу тим діям, які були здійснені протиправно, я на цьому слові наполягаю. Поясню. Відповідно до статті №5, Конституція України є носієм суверенітету, і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Тобто народ визначає собі...

Але яким чином? За встановленими правилами, демократичним засобом. Тобто переважна кількість населення по відношенню до іншої меншої частини населення формують собі орган влади.

Але всі ці формування, всі ці механізми повинні були відбутися без “махлювання”. Як встановлено сьогодні багатьма доказами, ось наш пан Президент російською мовою “лукавіт”, а фактично можна грубо сказати українською - бреше, коли він сказав 15 мільйонів.

Як мінімум три мільйона – це були сфальсифіковані, тобто відбулось “махлювання”. Яким чином народ повинен зупинити це малювання. Народ, відповідно і до духу нашої Конституції, і безпосередньо до прямої норми, яка міститься в загальній декларації прав людини, в преамбулі мають право на опір.

Тобто на будь-які заходи в боротьбі за свої Конституційні і природні права аж до озброєного повстання, так це визначили укладачі декларацій об’єднаних націй.

Таким чином сьогодні народ не має інших правових механізмів, тому що влада сьогодні належить, як і тим особам, про які тільки що сказав Єльяшкевич, фактично, вийшла на вулиці, в такий спосіб чинити опір цьому “махлюванню”, цьому фальшуванню. І нехай вони сьогодні не звинувачують народ, який вони підвели під барикади і януковичі, і кучми, і подібні їм.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Шишкін.

І з Гамбурга Валерій Гладко. Пане Гладко і дорогі слухачі, десь місяць тому пан Гладко в цьому ефірі, в цій передачі заявив, що Янукович ні за яких умов не буде президентом України. Пане Гладко, ви в цьому переконані і зараз?

Валерій Гладко

Так я переконаний.

Зиновій Фрис

Чому? Звідки така впевненість

Валерій Гладко

Тому що в Україні в останні місяці, роки, можна навіть сказати, спостерігався процес створення відповідно держави українського народу.

І через те вона – це не є та держава, яку ми уособлюємо сьогодні з Кучмою і з Януковичем. Це є те, що ми сьогодні бачимо, коли ми дивимося на тих людей, які стоять на вулиці.

Зиновій Фрис

З нами на зв’язку з Маріїнського палацу наша колега Марина Пирожук. Вона відстежує те, що там відбувається. А там відбуваються переговори. Кого з ким?

Марино, будь ласка, коротко, що там діється?

Марина Пирожук

Вітаю всіх слухачів!

Так, у Маріїнському палаці триває ще зустріч, тривають переговори з врегулювання політичної кризової ситуації в Україні.

В переговорах беруть участь верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єр Солана, президенти Польщі і Литви Олександр Кваснєвський та Валдес Адамкус, кандидати у президенти України Віктор Ющенко та Віктор Янукович, генеральний секретар ОБСЄ Ян Кубіш, також глава держдуми РФ Борис Гризлов. На переговорах присутній також голова ВР В.Литвин.

Кучма на початку дискусії подякував учасникам за участь в цих переговорах і зазначив, що лише правовим шляхом можна врегулювати конфлікт, який є в Україні.

Кучма також сказав: “Я думаю, що Україна за обопільного прагнення і бажання всіх учасників йти на зустріч одне одному обов’язково буде знайдено компроміс”.

Зараз перемовини ще тривають, вони відбуваються без журналістів, так би мовити, за зачиненими дверима. Після того планується прес-конференція, зустріч учасників зустрічі із журналістами, яких тут дуже багато, всі чекають, всі готують запитання серйозні.

А тим часом за вікнами (я дивлюся у вікна) Маріїнського палацу стоять прихильники Віктора Ющенка, люди в помаранчевому вбрані, і вони скандують “Ющенко!”, “Ми разом, багато і нас не подолати!”

Зиновій Фрис

Марино, дякую.

Панове, чи ви вірите, що ці переговори, що зараз ведуться з серйозними міжнародними представниками, приведуть до бажаної цілі. Пане Шишкін?

Віктор Шишкін

Маю величезний сумнів.

Справа в тому, що та команда, яка намагалася утримати владу усіх попередніх кланів, за будь-яку ціну не піде на поступки, але і народ надалі не хоче бути у концтаборі під назвою “Кучмостан”. Нехай він буде при Януковичі чи при комусь іншому, якщо він називатиметься “Кучмостан”.

Тому поступок бути не може. Є можливості вирішення цієї ситуації юридичним шляхом. Якщо є необхідність, то ми поговоримо з вами.

Зиновій Фрис

Пане Гладко, сама присутність Кваснєвського і Солани без бажання двох українських сторін домовитися чи дасть результат?

Валерій Гладко

Дуже позитивно, що вони приїхали. Це означає, що вони підтримують український народ у будівництві їх нової держави. Але я дуже сумніваюся в тому, що сьогодні чи завтра будуть якісь домовленості, бо у Кучми зовсім інші цілі, вони відрізняються від цілей українського народу, які є в Європі, яка хоче підтримати український народ.

Зиновій Фрис

Пане Єльяшкевич, вже є інформація про те, що попередні переговори, які відбувалися впродовж дня з міжнародними представниками проходять надзвичайно важко. На які думки Вас наштовхують ці переговори, які зараз ведуться?

Олександр Єльяшкевич

Я переконаний в тому, що люди, які сьогодні ведуть переговори з Ющенком, ні до чого не зможуть домовитися.

Чому? По-перше, особливо небезпечні злочинці Кучма та Янукович не можуть бути суб’єктами переговорів, вони повинні бути усунені від влади, ізольовані від суспільства.

Ми з Миколою Мельниченком вже надали стільки доказів, чим займалися ці люди, які злочини вони скоїли – це мова йде і про політичні вбивства, і про розкрадання державного майна в особливо крупних розмірах. Я вже казав, що родина Кучми має 8 мільярдів американських доларів, які фактично вкрали в українського народу.

Ми сказали про те, що Кучма з Януковичем підкуповують державних діячів, в тому числі і народних депутатів України, вони підкуповують суддів, вони підкуповують членів виборчих комісій, вони фальсифікують вибори, вони використовують бандитів для того, щоб залякувати людей під час виборчого процесу, тому з цими людьми ніякі переговори неможливі.

Якщо друзі Кучми, а це, на жаль, є пан Кваснєвський, президент Литви, вони вже з ним про щось ще раніше домовлялися. Кучма вже обіцяв чесні вибори.

Я і Микола Мельниченко попереджали, що не можна зі злочинцями про щось домовлятися. Вже отримали результат. Я думаю, що і Кваснєвський, і Адамкус, і пан Солана несуть особисто відповідальність за те, що відбувалося зараз в країні.

Зиновій Фрис

Давайте коротко послухаємо Сергія Тигіпка сьогодні на мітингу. З ним розмовляла наша кореспондентка.

Ірина Халупа

Пане Тигіпко, як Ви бачите завтра? Що буде?

Сергій Тигіпко

Треба сідати за стіл переговорів. З нами не хтять розмовляти, нас не хтять слухати. Всі розмови починаються, що вибори дискредитовані, вибори невірні, нас хтять змусити силою піти на ті чи інші рішення. Цього ніколи не буде.

Шахтарі їдуть. Ще вісім зараз поїздів підійде. Тут буде 50-60 тисяч шахтарів. Ми стримуємо їх. Ось зараз до мене підходять і говорять тільки одне: “Чому стоїмо? Строїмося в колони і пішли у центр”.

Ірина Халупа

А що робитимете в центрі?

Сергій Тигіпко

А що робитимемо – це невідомо. Тому...

Ірина Халупа

Ви ж політики.

Сергій Тигіпко

Так, ми політики, тому ми сказали: ми вважаємо, що якщо йде один мітинг, то йде інший мітинг, нічого страшного немає. Але відтягніть людей від Кабміну, від Національного банку, дайте можливість Кабінету Міністрів спокійно працювати і сідаймо за стіл переговорів. Все.

Зиновій Фрис

Можна говорити дуже багато і сперечатися про якісь аспекти, можливо, другорядні, а можливо, не другорядні. Важко зараз сказати, що зараз взагалі другорядне у цьому всьому. Але ВСУ ухвалив рішення, згідно з яким, інформація чи повідомлення, що Янукович переміг, як би переноситься до особливого рішення ВСУ, інавгурація не проводиться, оскільки це суперечить рішенню ВСУ.

Пане Шишкін, яке рішення може ухвалити ВСУ в понеділок? Якщо він ухвалить, що ці вибори були несправедливими, він скасує результати цих виборів, що далі? Адже, як говорили деякі мої співрозмовники, в Україні не пророблені подальші механізми того, як діяти в цій ситуації?

Віктор Шишкін

На мій погляд, є невірний підхід до тлумачення деяких правових норм. Взагалі сучасний закон “Про вибори Президента України” не передбачає признання виборів недійсними в цілому по державі. Такого немає.

Я на цьому наполягаю, ніхто мені не може показати норму закону, де зазначається, що вибори треба визнати недійсними.

Ще помилка: дехто маніпулює терміном “повторні вибори”, розуміючи те, щоб провести повторний тур. Я хочу сказати також, що повторних виборів бути не може. Законодавство чітко вказує у 89-й статті, відсилаючи нас до 15-ї, де йде роз’яснення, що таке повторні вибори. Повторні вибори лише при певних двох умовах, зазначених в четвертій частині 15-ї статті, тобто якщо в першому турі приймали участь всього на всього два кандидати, і ніхто з них не набрав 50%, але при умові, що два кандидати, і мова йде про перший тур.

Друге, якщо кандидати на будь-якому етапі обидва зняли свої кандидатури. Це дві таких умови. У нас таких умов сьогодні немає, тобто підстав таких проводити повторні вибори немає.

Що може бути в цій ситуації? Звичайно, що ВСУ інколи у нас може давати повну сукупність правової оцінки різним нормам сукупності приймати рішення, інколи займатися нормотворчістю, я так умовно це кажу.

Але я хотів би зосередити увагу на двох аспектах. Перший – це шлях суто конкретний, тобто там, де норма, як кажуть, безпосередня норма прямої дії, а це ст. 80 закону “Про вибори Президента України”, тобто коли визнаються вибори недійсними або підсумки голосування недійсними на виборчій дільниці.

Фактично по тих дільницях, де були такі порушення, як 101% голосування чи 104%, чи 35% на дому, чи позбавлення права членів дільничних комісій від опозиції приймати участь, і викидання міжнародних та вітчизняних спостерігачів. Ці вибори на таких дільницях можна визнати недійсними.

За нашими підрахунками, фактично до 700 виборчих дільниць вибори можна визнати недійсними. Загальна сукупність – це десь до півтора мільйони голосів, які скасовуються.

Такі порушення відбувалися у переважній більшості відбувалися у східних регіонах з домінантою 99,9% переміг Янукович. Тобто, це таким чином дає Ющенку стати президентом по залишковому підрахунку, тобто по підрахунках цих ось дільниць.

Може бути (це я кажу вже про можливі варіанти), коли ВСУ піде на опосередковане застосування норм закону, тобто вибудує логічну низку норм і в сукупності прийде до висновку

Тобто вибудувати логічну низку різних норм, і в сукупності прийде до висновку, що треба скасувати вибори по округам. Може бути, це, як версію, кажу, це варіант.

В цілому вибори не можна визнати недійсними. Таким чином ми виходимо на юридичне вирішення цих проблем, скасовуються вибори в цих регіонах, це на півтора мільйона скорочення чи на мільйон двісті, не має значення, скорочується кількість голосів за Януковича, і таким чином при тій різниці, яку сьогодні затвердив ЦВК, Ющенко є Президентом України з юридичної точки зору.

Зиновій Фрис

Зрозуміло, пане Шишкін. Сергій Тигипко вчора заявив буквально відразу після рішення Верховного суду про те, що Верховний суд не має права ухвалювати такого рішення, що це, мовляв, прерогатива ВР.

Пане Єльяшкевич, може Ви внесете таку ясність чи заперечите, чи навпаки, підтримаєте свого колишнього колегу по парламенту.

Олександр Єльяшкевич

Я взагалі не хотів би коментувати Тигіпка, як фахівця юриспруденції, тому що все те, що він говорить, не має жодного відношення до того, як взагалі повинні відбуватись вибори в Україні відповідно до Конституції і законів України.

Я все ж таки наполягаю на своєму твердженні, що я вважаю помилкою заяву Віктора Андрійовича Ющенка, що він готовий до переголосування, тому що переголосування тією ЦВК, яка повністю керована практично бандою на чолі з Кучмою та Януковичем.

При цьому президентові Кучмі, при цьому прем’єр-міністрові Януковичу, це особливо небезпечних злочинцях, давати їм всі можливості залякувати людей, знущатись на д людьми. Вони теоретично не можуть проводити нормальні вибори.

Вибори 99-го року були сфальсифіковані, Кучма захопив владу, він є нелегітимним, незаконним президентом. Я це кажу це, як посадова особа того періоду, як колишній голова Верховної комісії ВР України. Що це невідомо?

Ми надали докази, як відбувались вибори з Миколою Мельниченком, записи розмов в кабінеті Президента України, як він примушував фальсифікувати вибори, як він примушував людей голосувати за нього. Яким чином відбувалось тіньове фінансування, яким чином керувалась ЦВК. Тобто все це вже є відомим у суспільстві, і з цими людьми неможливо йти на будь-яке переголосування.

Зиновій Фрис

Добре, пане Єльяшкевич, давайте конкретно, хто може зараз формувати новий ЦВК, чи це можливо, чи Ви вірите в це?

Олександр Єльяшкевич

Ні, я не вірю, я хочу сказати, що треба вимагати, йти таким шляхом, про який казав Віктор Шишкін. Тобто, що Верховний суд відмінив результати виборів на тих дільницях, де взагалі не було представників у виборчих комісіях чи спостерігачів від Віктора Ющенка.

Був порушений основний принцип виборчого законодавства України, там були основні фальсифікації. Після того можна говорити про те, щоб визнати Віктора Ющенка юридично Президентом України. Хоч він, фактично, обраний Президентом України.

Зиновій Фрис

Пане Гладко з Гамбурга, скажіть будь ласка, в Німеччині чи ці правові колізії в публікаціях чи в розмовах з Вашими колегами німецькими, чи Ви торкалися цих правових питань?

Валерій Гладков

З точки зору права пан Шишкін добре пояснив, що можна його зробити. Але проблема наша в тому, що в Україні не діє право, в нас нема правової держави. Коли Кучма це все планував, він добре знав, чим це все має закінчитись, бо його мета була саме довести людей до такого стану, в якому вони зараз знаходяться.

Тобто ми зараз маємо справу не тільки з тим, що право не діє, ми маємо справу просто з політичним “шулерством”, коли одна людина заради того, щоб залишитись при владі, робить жертви тисячами мільйонів своїх співгромадян, і це зараз свідомо робить Кучма.

В нього не було у плані зробити Януковича президентом. І ті, хто так думав, що Янукович стане президентом, вони, як мінімум, помилялися в цьому.

Тому Ваше запитання, що Ви сказали на початку передачі, чого я декілька тижнів чи місяців сказав, що я впевнений, що Янукович не буде президентом, воно має там коріння, тому що процес відбувається.

Україна сьогодні показала, що вона є європейською державою. Українці сьогодні довели всьому світу, що ми знаємо, що таке демократія і вміємо захищати її, тому що ми хочемо своєї держави, ми хочемо формувати свою державу, не державу Кучми .

І тут треба зрозуміти, що правовим шляхом йти ніхто не буде. Кучма і намагається зробити такі, скажемо, піки конфронтації з обох боків для того, щоб його вмовляли: “Та ви ж, Леоніде Даниловичу, як гарант Конституції маєте сказати “Давайте ми не визнаємо ці вибори, давайте ми підемо ще раз на вибори чи зробимо другий тур і так далі”...

Ці розмови, які я провів з декількома професорами конституційного права і державного права тут, вони всі були однакової думки, тому що я пропонував різні варіанти.

Наприклад, якщо зараз опозиція чи ті люди, які зараз об’єдналися довкола Ющенка, сформують український уряд і скажуть, що це перший український уряд чи уряд українського народу, української держави, і проголосимо, фактично, нову державу.

Звичайно, вони кажуть, що такий шлях можливий, але він дуже небезпечний. Тому що це може закінчитись тим, що Україна розвалиться принаймні, чи відвалиться від неї якісь області. Те, що в Луганську було чи в Донецьку, це показує.

Зиновій Фрис

Про це вже говорять, так. Пане Шишкін, і та, і інша сторона говорять, що здійснюється конституційний переворот. Як розібратися в цій ситуації пересічному громадянину? Кому йому вірити, а кому не вірити, якщо він відверто не симпатизує тій чи іншій стороні, пане Шишкін?

Віктор Шишкін

Фальшування чи малювання з виборчим процесом – це є конституційний переворот, і сьогодні повинен кожний громадянин за Януковича, за Ющенка, за Кінаха чи взагалі проти всіх, повинен для себе сказати: чи відбулось, чи не відбулось сьогодні “махлювання”.

Він сам вірить, що чесні ці вибори були, якщо 102 відсотка проголосувало на певній дільниці. Це що, з трун цвинтаря принесли туди скелети, чи як це розуміти?

Тобто фальшування відбулося якраз у східних районах. Таким чином там дійсно кримінальний адміністративний ресурс Януковича. Таким чином вибори були сфальсифіковані саме цією частиною, цим суб’єктом виборчого процесу.

Таким чином ми можемо казати, виходячи з цього, про спробу державного конституційного перевороту з боку саме цієї команди. І в цьому плані я хотів би два речення політичного напрямку. В цьому процесі, не звертаючи увагу на те, що я прихильник Ющенка, мені більше всього шкода Януковича.

Чому? Тому що Кучма і Медведчук зіграли з ним в “лохотрон”, його виставили “лохом”, тобто його підставили. Влада для збереження своїх кланів могла виставити більш привабливу фігуру, але скористалися його амбітністю, його, напевне, не далекозорістю, скористалися тим, що він, як бульдозер, буде перти на президентський трон, і таким чином, фактично, зіграли з ним в “лохотрон”.

І тут в цій усій катавасії, от тільки що переді мною виступаючі, більше всього намагається витрати низочка “Кучма – Медведчук”. Їх план спрацював, і я скажу, що спрацював близько до 100 відсотків.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Шишкін. Пане Єльяшкевич, Ваш рецепт, що, Вам видається, треба робити вже негайно, зараз насамперед, щоб вийти з цієї ситуації?

Олександр Єльяшкевич

Я вже казав, що потрібні рішучі кроки самого Віктора Ющенка. Не треба відволікати свою увагу на непотрібні переговори, на те, щоб відволікатися на якісь там коментарі Віктора Януковича чи Леоніда Кучми, у них немає 15 мільйонів голосів, вони є особливо небезпечними злочинцями, і потрібно виходити з того, що Віктор Ющенко є Президентом України.

Україна не розвалиться, якщо Ющенко почне видавати укази. Якщо Ющенко буде призначати конкретних посадових осіб, перш за все, генерального прокурора України, він повинен призначити виконуючим обов’язки, який вже почне порушувати кримінальні справи по тим резонансним злочинам, які відбулись.

Зиновій Фрис

Пане Гладко, якби була Ваша воля, що б Ви робили негайно в Україні?

Валерій Гладко

Я вважаю те, що зараз робить Ющенко, він робить абсолютно правильно. Якщо йому зараз прийдеться під тиском західного світу піти на те, що буде повторний другий тур, тобто ніхто не піде по тому, як пан Шишкін сказав, по закону, а будуть робити повторний тур чи повторне голосування, то тоді тільки при одній умові, що Янукович і Кучма ідуть у відставку.

Зиновій Фрис

Пане Шишкін, якби Леонід Кучма попросив у Вас, як діяти з правової точки зору, як діяти з цієї непростої ситуації, що б Ви йому порадили в цю хвилину?

Віктор Шишкін

Я б порадив йому не тиснути на Верховний суд, якщо мова йде суто про формальний підхід, я, як суддя в минулому, про це кажу, щоб не тиснути на Верховний суд, не займатись намаганням підкупу або інших форм впливу на Верховний суд, а дати можливість Верховному суду, відповідно до Конституційного права, прийняти рішення. Це перше.

Наступне – це я б йому сказав, що він повинен чітко сказати, що для нього ясно, що та команда, яка навколо Януковича, вдалася до фальшування, таким чином відправити Януковича сьогодні у відставку з посади прем’єр-міністра. Якщо Кучма хоче бути в майбутніх поколіннях хоча б трохи чесною людиною.

Зиновій Фрис

Дякую, нагадаю, що сьогодні гостями “Вечірньої Свободи” у прямому ефірі були Віктор Шишкін, генеральний прокурор України 1991-93 років; Олександр Єльяшкевич, народний депутат ІІ - ІІІ скликання, голова парламентської комісії з питань президентських виборів 99 і парламентських виборів 2002 року, Єльяшкевич з Нью-Йорка; Валерій Гладко політолог з Німеччини, Гамбург.

Дякую вам, гості, дякую слухачам. До зустрічі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG