Доступність посилання

ТОП новини

Чи є загроза фінансовій стабільності?


Марія Щур

Прага, 29 листопада 2004 – Політична криза, яка вирує в Україні після другого туру президентських виборів, поки не вплинула на фінансову стабільність у країні. І поки політики звинувачують один одного у її підбурюванні, українські та іноземні експерти дають добрий прогноз, за умови, що політичне рішення буде знайдене якнайшвидше.

У понеділок президент України Леонід Кучма висловив побоювання щодо фінансової стабільності в Україні. «Ще кілька днів і фінансова система може взагалі розсипатися як «картковий дім», і відповідальність на себе ні президент, ні уряд за це не можуть взяти, тому що уряд працювати не може в нормальному режимі», - заявив Леонід Кучма на зустрічі з керівниками обласних адміністрацій.

А вранці про свою відставку з посади Голови Національного Банку України заявив Сергій Тигипко, який протягом президентської кампанії очолював штаб кандидата від влади Віктор Януковича. Він пояснив своє рішення тим, що збирається займатися політичною діяльністю, хоча при цьому наголосив, що покидає і посаду голови штабу. Сергій Тигипко заявив, що передвиборча кампанія викликала загрозу сепаратизму: « Мені соромно за те, що ми своєю кампанією розділили країну. Розділили достатньо серйозно країну». Він поклав відповідальність на обидві сторони, але висловив впевненість у тому, що ситуацію може виправити нова влада.

Кандидат від опозиції Віктор Ющенко переконаний, що банківська система дійсно на порозі кризи і поклав відповідальність за неї на Сергія Тигипка.

Поза межами України не схильні перебільшувати проблеми, хоч і погоджуються з тим, що ситуація серйозна. На думку аналітика компанії “Планекон” Ральфа Віґарта, уряд використовував Національний Банк для «надування» цифр зростання економіки: «Національний Банк взяв участь у створенні неймовірного буму в економіці перед виборами та під час виборів. Він мав скоротити кількість готівки в економіці ще кілька місяців тому, але він продовжував друкувати гроші. Уряд також вільно використовував валютні резерви Нацбанку, в результаті чого вони зменшилися майже на 3 мільярди доларів». Проте експерт компанії “Планекон” вважає, що якою б серйозною ситуація не була зараз, її можна виправити, якщо політичну кризу вдасться вирішити найближчим часом. Про необхідність якнайшвидшого вирішення кризи заявили днями і експерти рейтингового агентства Standard & Poor''s, які поки що не змінюють рейтингу України, незважаючи на політичну нестабільність.

Співзвучними були і думки українських банкірів, які висловив Голова Асоціації Українських Банків Олександр Сугоняко: «Ми мусимо сьогодні дивитися на цю гарячу ситуацію з холодною головою і розуміти, що відбувається. Ми самі можемо зробити собі проблеми. Економічних підстав для того, щоб говорити, що банківська система розвалюється, немає ніяких. Я знаю, що дії банківської системи в цілому і Національного Банку будуть спрямовані на те, щоб забезпечити її стабільність і стабільність гривні».

А на запитання про те, хто може очолити Національний Банк найближчим часом, Олександр Сугоняко відповів так: «Я не знаю, але я думаю, що в нас серйозніші питання – хто в нас буде і коли Президентом».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG