Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти можуть легітимно здобувати інформацію «нетрадиційними» методами в світі, де існує корупція й порушується демократія – МФЖ.


Славко Волинський

Брюссель, 30 листопада 2004 – Журналісти можуть легітимно здобувати інформацію «нетрадиційними» методами в світі, де існує корупція й порушується демократія, вважає генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Айдан Вайт. Спеціальне засідання керівництва Федерації в Брюсселі було присвячене ролі українських та закордонних засобів інформації у висвітленні виборів президента України.

Айдан Вайт висловив підтримку журналістам, які на знак протесту проти нинішнього стану зі свободою преси в Україні звільнилися з роботи. Він також привітав акцію українських журналістів, які поставили свої підписи під спільною заявою про те, що подаватимуть об’єктивну і неупереджену інформацію.

Причиною засідання стали відеозйомки журналістами українського «П’ятого каналу» фактів фальсифікації виборів в Україні. Зйомки були зроблені прихованими відеокамерами. Сьогодні вранці деякі телесюжети цих зйомок показала британська телекомпанія «Бі-Бі-Сі», американська «Сі-Ен-Ен» і майже всі телеканали Бельгії. Але річ у тому, що, на відміну від «Бі-Бі-Сі» та «Сі-Ен-Ен», деякі бельгійські телеканали, на думку представників Міжнародної федерації журналістів, порушили правила журналістської етики, бо назвали джерело відеоінформації, тобто «П’ятий канал». На думку представників і Федерації, і Європейської комісії, журналісти цього телеканалу можуть зазнати серйозних утисків із боку нинішньої влади.

Генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Айдан Вайт вважає, що журналісти «5 каналу» в цьому разі мали право таємно знімати перебіг виборів на виборчих дільницях, і це не суперечило принципам журналістики, бо саме таку думку вже висловили деякі європейські політики.

Айдан Вайт: «Річ у тому, що в інтересах суспільства журналісти вимушені одержувати інформацію всіма доступними їм способами. Інколи ми, журналісти, змушені одержувати інформацію, використовуючи не зовсім традиційні методи. Проблема полягає в тому, що ми живемо в світі, де існує корупція, порушується демократія, і щоб довести це до громадськості, журналісти використовують приховані мікрофони, телекамери, і такі дії є легітимними».

Айдан Вайт також каже, що нині українські журналісти мають змогу краще виконувати свої професійні обов’язки: «Я вважаю, що українські журналісти мають найкращі шанси рухатись вперед, вони вперше одержали можливості працювати професійно».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG