Доступність посилання

ТОП новини

ТРИВАЄ АКЦІЯ ГРОМАДСЬКОЇ НЕПОКОРИ. ХРОНІКА ПОДІЙ (1 - 8 грудня - 21:20) ...


Кандидат на Президента Віктор Ющенко, виступаючи ввечері на Майдані незалежності, закликав громадян-учасників акцій на його підтримку - готуватися до переголосування другого туру виборів Президента 26 грудня, щоб забезпечити чесність голосування


(21:20) Опозиційний Комітет національного порятунку вирішив розблокувати Кабінет міністрів, але продовжити блокування Адміністрації Президента.

Про це заявив на мітингу у Києві депутат Юрій Луценко.

Пікетники 9 грудня дозволять співробітникам Кабміну, за винятком кандидата на Президента, прем''єр-міністра Віктора Януковича, працювати, але пікет не знімуть.

Луценко сказав, що пікетування Адміністрації Президента триватиме доти, доки туди не прийде обраний Президентом Віктор Ющенко.

(21:15) Кандидат на Президента Віктор Ющенко, виступаючи ввечері на Майдані незалежності, закликав громадян-учасників акцій на його підтримку - готуватися до переголосування другого туру виборів Президента 26 грудня, щоб забезпечити чесність голосування.

Наметові містечка у центрі Києва будуть реорганізовані. Він зазначив, що частина його прихильників, які розбили 2 наметових містечка, можуть залишатися в Києві за власним бажанням, щоб брати участь в акціях у столиці. Сцена на Майдані незалежності залишиться до 26 грудня.

Координатором акцій на центральній площі Києва призначили Романа Безсмертного.

Віктор Ющенко подякував кожному українцю, а особливо студентству, за відстоювання громадянськоï позиціï.

(19:30) Сьогодні вранці Генеральний прокурор України Геннадій Васильєв подав у відставку, яку задовольнив Леонід Кучма.

Очікувалося, що найближчими днями Президент України призначить виконувача обов’язків Ген прокурора когось із нинішніх заступників. Але, як повідомило Інтернет-видання „Главред”, сьогодні вранці до Печерського райсуду Києва з позовом про поновлення на роботі звернувся колишній Генеральний прокурор Святослав Піскун, звільнений понад рік з посади за обвинуваченням у корупції.

Строк позовної давності по справах такої категорії складає 2 місяці. Тим не менше суддя Жана Бернацька прийняла позов до провадження і готова завтра, 9 грудня оголосити рішення. Як стверджують джерела Інтернет-видання „Главред” у Верховному Суді України, суддя Бернацька вже підготувала текст рішення, яким вона не тільки поновить Піскуна на посаді Генерального прокурора, але й допустить негайне виконання. Це означає, що Піскун вже завтра зможе приступити до виконання обов’язків Генерального прокурора, не очікуючи місячного терміну, впродовж якого судове рішення набуде законної сили.

(18:50) Оновлена Центральна виборча комісія обрала своїм головою Ярослава Давидовича

У колишньому складі ЦВК 56-річний пан Давидович був заступником голови комісії. Новим заступником голови ЦВК обрана Марина Ставнійчук.

Парламент Украïни ухвалив новий склад Центрвиборчкому. Зі старого списку ЦВК вилучили прізвища колишнього голови Сергія Кивалова та членів комісіï Валерія Бондика, Володимира Данилевського і Миколу Рибачука.

(18:32) Сполучені Штати Америки позитивно оцінили дії Верховної Ради щодо виборів в Україні.

Повторне голосування 26 грудня це - найкращий шлях повернення довіри до політичних інституцій України, сказав сьогодні у Брюсселі державний секретар США Колін Павелл. “Раніше розсудливо поступив Верховний суд, а сьогодні так само зробила Верховна Рада,” - наголосив Павелл і додав:

“Українські парламентарії ухвалили законодавчі акти необхідні для проведення повторного голосування 26 грудня. Українці знаходять спільну мову в пошуку української розв’язки цієї проблеми”.

Сполучені Штати Америки мали і мають лише одне побажання, щоб вибори були вільними, чесними і прозорими та, щоб почули волевиявлення українського народу, заявив глава зовнішньополітичного відомства США .

(18:25) Європейський Союз вітає ухвалення Верховною Радою поправок до Конституції й закону про вибори Президента.

Про це йдеться у заяві Нідерландів, які головують у ЄС.

Євросоюз вважає прийняття цього пакета рішень дуже конструктивним кроком у вирішенні конфлікту в Україні, який виник після виборів Президента, і висловлює готовність разом з міжнародними партнерами й далі допомагати в забезпеченні свободи і прозорості переголосування другого туру президентських виборів.

(18:15) Лікар австрійської клініки “Рудольфінергаус” Микола Корпан заявляє, що у медиків є підтвердження того, що кандидата на Президента Віктора Ющенка намагалися отруїти. Про це Корпан сказав в інтерв''ю британській газеті “Таймс”.

(17:35) Громадянська кампанія “Пора” не вважає перемогою демократії сьогоднішнє голосування у Верховній Раді, і не збирається згортати свою активність

Але від сьогодні головна увага пікетувальників “Пори” буде звернена на заміську резиденцію Президента України Леоніда Кучми у Кончі-Заспі.

Один з лідерів “Пори” Євген Золотарьов: “Громадянська кампанія “Пора” не збирається припиняти свою діяльність у зв”язку з цією “перемогою”. Можливо, політична опозиція і вірить гаранту Конституціï Леоніду Кучмі – “Пора” йому не вірить. Тому ми і надалі будемо продовжувати пікетування його резиденціï в Кончі-Заспі, сьогодні там будуть розбиті намети. Вимоги залишаються актуальними: по відставці уряду Віктора Януковича, це був дуже хитрий трюк відправити його у відпустку, і наша генеральна вимога - нарешті сам Леонід Данилович має йти у відставку”.

(16:53) Північноатлантичний Альянс відклав засідання комісіï “Украïна-НАТО” на рівні міністрів закордонних справ, яке планувалося на 9 грудня

Речник НАТО Роберт Пшел у розмові з кореспондентом радіо “Свобода” наголосив, що таке рішення Альянсу не є ознакою якогось бойкоту, чи охолодження відносин з Україною - воно пов’язане із нинішньою ситуацією в країні.

У четвер міністр закордонних справ Костянтин Грищенко мав відвідати Бельгію для участі у цьому засіданні. Речник українського МЗС Маркіян Лубківський сказав, що українська сторона також вважає несвоєчасним проведення засідання “Украïна-НАТО” через політичну ситуацію в державі. Офіційний Киïв продовжує консультаціï з Альянсом про найбільш прийнятну дату для зустрічі.

(17.37) Україну привітав Колін Павелл, повідомляє “5 канал”.

Державний секретар США висловив задоволення, що під час кризи в Україні США і Європа говорили "одним голосом".

За його словами, "українська і російська влада отримали чітке послання із Північної Америки і Європи: "Дайте українському народу самому ухвалити рішення".

(17.35) Новообрані члени Центральної виборчої комісії зберуться сьогодні ввечері у приміщенні ЦВК.

Очікується, що саме на цьому засіданні буде обраний голова Центрвиборчкому.

(17.24) Головний військовий прокурор Російської Федерації Олександр Савенков повідомив, що його відомство направило до Національного центрального бюро Інтерполу відповідь на запит щодо Юлії Тимошенко.

Ця відповідь містить інформацію процедурного характеру і до кінця дня вона має бути направлена до штаб-квартири Інтерполу.

Вчора вранці на сайті Інтерполу в Інтернеті ім’я Юлії Тимошенко можна було побачити у списку осіб, оголошених у міжнародний розшук, але вже під вечір ця інформація зникла.

Цей запит пов’язаний із кримінальною справою, згідно із якою вирішили притягнути Юлію Тимошенко до кримінальної відповідальності. “На момент початку цієї справи пані Тимошенко була керівником приватної комерційної структури і зараз ми ніяк не враховуємо політичні аспекти”, - наголосив головний військовий прокурор Росії. Тому мова йде про надання хабарів п’ятьом офіцерам Центрального управління матеріальних ресурсів і зовнішньоекономічних зв’язків Міністерства оборони російської Федерації. “Цей факт доведений, є прямі докази”, - наголосив пан Савенко. Прокурор сказав, що депутатська недоторканість Юлії Тимошенко не є причиною для її затримання.

(16.47) Перший Президент держави, а нині народний депутат від фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук задоволений ухваленням змін до Конституції України, але говорить, що вони наразі не є остаточними:

“Вони не остаточні, тому що ми проголосували у пакеті законопроект 3207, а це означає подання його до Конституційного Суду на висновок і голосування за реформу місцевих органів влади. так що, вже воно не остаточне. Я б сказав так: я не радий, я задоволений”.

(16.40) Єдина фракція, яка не голосувала за так званий “великий пакет” – це блок Юлії Тимошенко.

Народний депутат від БЮТ Сергій Головатий розцінює рішення парламенту як "зраду" демократичних досягнень.

“Я принципово не погоджуюся із тим, що сталося. Голосування за внесення змін у тому вигляді, в якому воно здійснене – це зрада українського народу в цілому, зрада його здобутків за всі останні 15 років, зрада Конституції 1996 року, це зрада народу, який голосував на цих президентських виборах, це зрада майбутньої української європейської перспективи”.

(16.38) Фотознімок УНІАН, який використовували у виборчій кампанії Ющенка, має шанс потрапити до Книги рекордів Гінесса.

Фото Віктора Ющенка із донькою Софійкою може бути визнане найтиражованішим в Україні та світі знімком листопада 2004 року.

Представники Книги рекордів заявляють, що ця фотографія має високі шанси бути зареєстрованою як світовий рекорд, оскільки у листопаді вона була на шпальтах усіх європейських та світових газет і журналів.

За свідченнями експертів, сьогодні плакатами з цим фото обклеєні вулиці не лише в Україні, а й у Європі, США, Канаді.

(16.28) Генеральний прокурор Геннадій Васильєв пояснює своє подання у відставку небажанням брати участі у політичних іграх.

"Зараз політики різних кольорів роблять спроби перекласти на органи прокуратури відповідальність за все те безладдя, яке триває в державі", - заявив Васильєв.

"Я не можу допустити, щоб моє ім''я або посада генерального прокурора використалися як елемент торгів у нинішній політичній грі", - додав він.

Сьогодні про відставку Геннадія Васильєва у парламенті огосив чинний Президент Леонід Кучма і додав, що прийме її.

(16.27) Голова Верховної Ради Володимир Литвин прогнозує вiдставку керiвникiв низки мiнiстерств i вiдомств.

Сьогодні в iнтерв''ю журналiстам у Києвi Литвин повiдомив, що це питання обговорювалося пiд час зустрiчi Президента із представниками фракцiї "Наша Україна" цього дня у парламентi.

(16.22) Кандидат на Президента Віктор Ющенко заявляє про готовність виступити перед виборцями як у Донецьку, так і у Львові, разом зі своїм опонентом Віктором Януковичем.

Про це він сказав журналістам у Верховній Раді.

За словами Ющенка, такий виступ може дати виборцям можливість порівняти позиції двох кандидатів.

Водночас опозиційний кандидат прогнозує свою перемогу при переголосуванні другого туру виборів Президента у 18-20 регіонах.

А фактором, що сприяє його перемозі на виборах Ющенко назвав зміни до закону “Про вибори Президента”, які передбачають пропорційне представництво обох кандидатів у виборчих комісіях.

(16.20) Слідом за головою Харківської обласної держадміністрації Євгеном Кушнарьовим, якого нещодавно обрали і головою обласної Ради, Київську обласну раду з 7 грудня очолив керівник столичної обласної держадміністрації Анатолій Засуха.

Проти кандидатури Анатолія Засухи проголосувало 14 депутатів з 56 присутніх. Для того, щоб звільнити місце панові Засусі своєю посадою голови облради поступився Микола Приймаченко , якого обрали першим заступником.

Експерти Комітету виборців України вважають такий крок Антатолія Засухи кроком на випередження ситуації, адже він - чи не найбільш одіозна фігура серед керівників областей України. Цілком можливо, що внаслідок подальшого реформування керівних органів обласного рівня він зможе очолити Київський облвиконком.

(16.15) Голова районної державної адміністрації Костопільського району Рівненщини Михайло Кривко подав у відставку на вимогу депутатів районної ради

Заяву про своє звільнення з посади Михайло Кривко написав після того, як сесія районної ради ухвалила рішення про недовіру. Це сталося на вимогу пікетуючих приміщення ради й адміністрації мешканців району, обурених фактами фальсифікацій під час виборів. На сьогодні Михайло Кривко перебуває у відпустці, а Леонід Кучма його заяви не підписав. Сам Михайло Кривко вважає, що економічно “підняв” ввірену йому територію, а рішення сесії називає, “результатом переляку депутатів”.

(15.45) Кандидат на Президента Віктор Янукович сумнівається у проведенні чесних виборів новим складом Центральної виборчої комісії, затвердженим сьогодні, повідомляє прес-служба виборчого штабу Януковича.

На його думку, голосування у Верховній Раді із затвердження нового складу ЦВК показало, що у країні триває беззаконня й свавілля.

Янукович зазначив, що до ЦВК не пройшов жоден з кандидатів від “Партії регіонів”.

"Фактично я, як кандидат на Президента, позбавлений представництва. Все це викликає сумніви у можливості проведення чесних виборів", - сказав Віктор Янукович.

Він вважає, що сьогоднішнє рішення Рада ухвалила під тиском і під диктовку масових акцій, які тривають у Києві.

(15.38) Верховний представник Євросоюзу з питань спільної зовнішньої політики Хав''єр Солана вітає рішення, ухвалені сьогодні українським парламентом.

"Я вітаю усі сторони з вирішальними рішеннями, ухваленими сьогодні депутатами Верховної Ради, спікером парламенту та Президентом України", - цитує прес-служба представника ЄС.

"Ці рішення мають прокласти шлях до вільного та чесного переголосування президентських виборів", - додав Хав’єр Солана.

(15.35) Лідер соціалістів Олександр Мороз говорить, що адміністративні будівлі, зокрема, і будинок уряду розблокують сьогодні о 7 вечора.

Про це Мороз повідомив сьогодні в інтерв’ю журналістам.

За його словами, о 19 востаннє пролунають звуки барабанів і уряд почне працювати "успішно в інтересах України".

Лідер соціалістів Олександр Мороз заявляє, що ніколи не відмовлявся від підтримки Віктора Ющенка, а у нього просто були зауваження щодо політичної реформи.

(15.24) Занепокоєння ситуацією на Рівненській АЕС висловлюють депутати Кузніцовської міськради на Рівненщині.

Ця теза викладена у зверненні до голови Верховної Ради, голови Служби безпеки, Генерального прокурора та президента компанії “Енергоатом”.

Депутати звертують увагу на те, що за 2 тижні листопада енергоблоки АЕС зупиняли двічі – це рекордна кількість зупинок за увесь час час роботи станції. Чотири зупинки сталися з аварійних причин. Депутати вимагають провести всебічну перевірку ситуації. За їхніми словами, до такого стану електростанції призвело “захоплення її керівництва виборчою кампанією на користь Віктора Януковича”. Вони стверджують, що на атомників психологічно тиснули представники влади. Хоча прес-служба Рівненської АЕС заперечує цей факт.

(15.22) Журналістський колектив військової телерадіокомпанії “Бриз” у Севастополі закликав російські мас-медіа об''єктивно висвітлювати події, що відбуваються в Україні, і не підігрівати сепаратистські настрої у державі.

Про це мовиться у відкритому листі ТРК “Бриз” до засобів масової інформації Російської Федерації, оприлюдненому у Севастополі.

У відкритому листі до російських журналістів висловлюється “серйозне занепокоєння” і “глибоке обурення” потоком відверто недоброзичливих стосовно українського глядача і читача матеріалів, що з`являються на багатьох російських телеканалах і в газетах. Представники ТРК “Бриз” закликали російських колег пам''ятати про відповідальність журналіста за об''єктивний показ та аналіз соціально-політичних процесів, що відбуваються у країні.

(15.17) Народний депутат Ігор Осташ прогнозує відставку міністра внутрішніх справ України Миколи Білоконя вже сьогодні.

Про це він заявив під час круглого столу у Києві.

На думку Осташа, якщо сьогодні Білоконя відправлять у відставку, то таке рішення на 15% знизить тиск на правоохоронні органи щодо їхньої участі у фальсифікації виборів.

(14.41) Кандидат на Президента Вiктор Янукович незадоволений новим складом Центральної виборчої комiсiї.

"Сьогоднi у країнi відбувається повiльний переворот. Я сьогоднi був весь час на зв''язку з народними депутатами. Сьогоднi ухвалюються рiшення тiльки силою. Сьогоднi панує свавiлля", - заявив Янукович на зустрiчi з виборцями у Донецьку.

Причиною невдоволення провладного кандидата є те, що він залишився без своїх представникiв у ЦВК.

(14.41) Народний депутат Ігор Осташ прогнозує призначення головою Центральної виборчої комісії Ярослава Давидовича.

Про це Осташ сказав на круглому столі, присвяченому запобіганню фальсифікаціям під час переголосування другого туру виборів.

У попередньому складі ЦВК Давидович був заступником голови Центрвиборчкому.

(14.38) Наметове містечко на Хрещатику у столиці продовжить свою роботу до дня переголосування другого туру виборів Президента, 26 грудня.

Про це сказав журналістам комендант Українського дому Андрій Парубій.

За його словами, в Українському домі проходить реєстрація учасників масових акцій протесту, які приїжджають з регіонів, а спеціальний відділ займається поселенням їх у Києві.

(14.32) Громадянська кампанія "Пора" вітає студентів з перемогою і закликає повернутися до навчання, йдеться у зверненні кампанії до студентства, оприлюдненому сьогодні на прес-конференції у Києві.

"Ми довели всьому світу, що українська молодь прагне вільного суспільства і готова захистити свої принципи", - зазначається у зверненні.

"Ми перемогли – світова спільнота не визнала сфабриковані вибори Президента України за легітимні, сфальсифіковані результати голосування скасовані, влада розгублена і кожного дня втрачає все більше своїх прихильників", -зазначається у зверненні “Пори”.

"А зараз на нас чекає зимова сесія, і тому ми з почуттям виконаного громадянського обов''язку кажемо – пора на пари", - написано у зверненні Страйкового комітету громадянської кампанії "Пора".

(14.28) Юлія Тимошенко, лідер однойменного блоку вважає сьогоднішнє голосування у Верховній Раді перемогою Леоніда Кучми.

За її словами, коли перемога вже є, абсолютно не потрібно було ставити на голосування документи у пакеті.

Фракція БЮТ звернеться до Конституційного Суду України з приводу неконституційності внесення змін до Основного закону.

Юлія Тимошенко зазначила, що сьогоднішнє рішення парламенту відбулося з порушенням процедур голосування.

Крім того, Тимошенко нагадала, що "сьогодні Комітет національного порятунку вийде до людей на Майдані з консолідованою позицією". За її словами, зараз головне завдання – це участь у виборах.

Вчора Юлія Тимошенко заявила журналістам, що вважає можливою перемогу Віктора Ющенко під час переголосування 26 грудня і без ухвалення змін до Основного закону та зміни виборчого законодавства.

(14.19) Доктор віденської клініки “Рудольфіннерхауз” Микола Корпан, який є лікарем Віктора Ющенка, повідомив, що дослідження хвороби кандидата на Президента перебуває на фінальній стадії.

Сьогодні в інтерв''ю агентству "Ройтерс" лікар заявив: “на даний момент існує декілька версій, ми перебуваємо на фінальній стадії дослідження, яке ми проводимо спільно з нашими колегами із Франції, США, і Німеччини".

Водночас, Коран відмовився відповідати на запитання агентства, чи заявляв він британській газеті “Таймз”, що Ющенко був навмисно отруєний, проте сказав, що "на даному етапі жодну можливість не можна виключити".

(13.53) Генеральний прокурор Геннадій Васильєв подав у відставку, повідомив у парламенті чинний голова держави.

“Мені подав заяву Генеральний прокурор”.

Кучма додав, що прийме відставку Васильєва.

Раніше Верховна Рада намагалася висловити недовіру Васильєву, однак це рішення не набрало необхідної кількості голосів.

Вчора Кучма підписав указ про відпустку прем''єр-міністра Віктора Януковича у зв''язку із проведенням передвиборчої кампанії. Іншим своїм указом Президент призначив першого віце-прем''єр-міністра Миколу Азарова виконувачем обов''язків голови уряду.

(13.46) НАТО відклало засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ, заплановане на 9 грудня.

Про це повідомило джерело у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі (Бельгія).

Названа причина – це нинішня ситуація в Україні, при цьому джерело наголошує, що йдеться не про відмову від зустрічі, а просто про вибір більш вдалого часу для неї.

(13.37) Народний депутат України Олег Рибачук з “Нашої України” заявляє, що блокаду адміністративних будівель у Києві знімуть найближчим часом, на його думку, таке рішення є цілком логічним.

В інтерв’ю журналістам депутат сказав, що зараз потрібно вирішувати економічні проблеми.

(13.37) Голова Верховної Ради Володимир Литвин закрив сьогоднішнє позачергове засідання парламенту.

Перед він щиро подякував всім депутатам за їхнє бажання пошуку компромісу, українському народу - за небайдужість до процесів, що відбувались у державі.

У черговий раз депутати зберуть на пленарному засіданні вже 14 грудня.

(13.33) Єдина фракція, яка не голосувала за так званий “великий пакет” – це блок Юлії Тимошенко. Єдиний депутат зі складу БЮТ, який проголосував за політреформу та зміни до виборчого законодавства, Анатолій Матвієнко.

Член блоку Сергій Головатий розцiнює рiшення парламенту як "зраду" демократичних досягнень, які здобула держава за останні 15 років”.

"Наша Україна" разом з Соцiалiстичною партiєю, Комунiстичною партiєю, Медведчуком та Кучмою зрадили європейський розвиток України", - зазначив Головатий.

(13.27) Перший Президент держави, а нині народний депутат від фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук називає рiшення парламенту "перемогою" i сигналом до примирення для всiєї України.

За його словами, "сьогоднiшнє голосування допомогло усiй Українi".

(13.24) Команда опозиційного лідера, одного з кандидатів на посаду Президента Віктора Ющенка називає сьогоднішнє рішення, яке ухвалив парламент і підписав голова держави єдиним правильним.

Народний депутат Микола Томенко стверджує, що це свідчить про те, що команда Ющенка бореться за компромiс i демократiю в Українi.

"Це - єдино правильне рiшення, оскiльки для команди Ющенка принципово важливо, щоб нова влада вiдрiзнялася вiд старої влади", - заявив Томенко.


(12.56) Сьогодні Верховна Рада ухвалила так званий “Великий пакет”, до якого увійшли політична реформа, зміни до закону “Про вибори Президента” та зміни до складу ЦВК.

Результат голосування 402 – “за”, 21 – “проти”.

Перед ухваленням рішення у Верховній Раді, Президент України Леонід Кучма звернувся до депутатів: 0812kuchN

“Я тоді прийшов до цієї зали, коли ухвалили Конституцію, я і сьогодні прийшов до цієї зали із розумінням того, що те рішення, яке сьогодні необхідно не для якоїсь частини парламенту, а нашій країні, буде ухвалене”.

Після ухвалення депутатами документи підписали спікер Литвин та Президент Кучма. Голова Верховної Ради:

“Я думаю, що ми подякуємо Президентові України за те, що ми сьогодні спільними зусиллями ухвалили відповідне рішення”.

Згідно із ухваленими змінами до Конституції Україна з президентсько-парламентської переходить на парламентсько-президентську форму правління, повноваження законодавчого органу продовжуються з 4 до 5 років, а уряд формуватиме коаліція депутатських фракцій.

Цим документом розширюються повноваження парламенту, який за поданням Президента призначає голову уряду, міністрів закордонних справ та оборони.

Зміни до закону “Про вибори Президента” покликані знизити рівень можливих фальсифікацій та зловживань під час майбутньої виборчої кампанії.

(12.46) Повноваження старого складу Центральної виборчої комісії припинила Верховна Рада. Для ухвалення цього рішення парламенту необхідно було набрати 226 голосів, а проголосували 399 народних депутатів.

Вчора Президент запропонував Верховній Раді припинити повноваження членів ЦВК.

Наприкінці листопада недовіру Центрвиборчкому висловив і законодавчий орган держави.

Зі старого списку ЦВК вилучили прізвища колишнього голови Кивалова та членів Центрвиборчкому Бондика, Данилевської та Рибачука. Замість них з’явилися нові члени: Шелуденко, Усенко-Чорна, Писаренко та Мельник.

До Центрвборчкому не потрапила і Олена Лукаш, яка представляла у Верховному Суді інтереси Віктора Януковича.

Свої місця в ЦВК зберегли Давидович, Донченко, Дубовик, Качур, Князевич, Магера, Завалевська, Охендовський, Райковський, Ставнійчук та Чупахін.

Одразу ж у сесійній залі усі члени новообраної Центральної виборчої комісії склали присягу. Новий склад ЦВК розпочав виконання своїх обов''язків.

(11:00) Український союз промисловцiв i пiдприємцiв i Федерацiя роботодавцiв України вимагають вiдставки нинiшнього уряду i виступають за якнайшвидше завершення процесу виборiв президента України.

Заява такого змiсту була ухвалена у вiвторок на спiльному засiданнi правлiння УСПП i ФРУ, повiдомляє прес-служба союзу.

"Обидвi громадськi органiзацiї закликають дотримуватись рiшень Верховного суду i Верховної Ради України, Конституцiї, законів України", - йдеться у документi.

(10:35) Лікар австрійської клініки “Рудольфінергаус” Микола Корпан заявляє, що у клініки є підтвердження того, що лідера блоку партій "Наша Україна", кандидата на Президента Віктора Ющенка намагалися отруїти. Про це Корпан сказав в інтерв''ю британській газеті “Таймс”

За його словами, клініка може встановити, яка саме речовина стала причиною хвороби лідера "Нашої України". "Це більше не питання для обговорення. Тепер ми впевнені, що зможемо встановити, яка речовина стала причиною цієї хвороби. Він отримав цю речовину від людей, у яких була конкретна мета", - заявив лікар “Рудольфінергаус”.

Микола Корпан також сказав, що клініка зможе встановити причину хвороби вже за кілька днів після того, як Ющенко приїде в Австрію для додаткового обстеження. Він відмовився заздалегідь висловити припущення, яка саме речовина стала причиною отруєння, або яким саме чином Ющенко отримав цю речовину.

(11:00) Тисячі прихильників Віктора Ющенка, скандуючи “Ющенко” та “Кучму - геть”, блокують будівлю Верховної Ради України.

Сьогодні депутати спробують ухвалити в пакеті зміни до Конституції та зміни до виборчого законодавства. Саме в ці хвилини має розпочатися голосування пакету змін.

У разі позитивного голосування, можна очікувати, що в сесійній залі з''явиться Президент України Леонід Кучма і в присутності депутатів підпише ці документи.

(08:40) Міністри закордонних справ країн НАТО проводять сьогодні у Брюсселі зустріч зі своїми колегами з Ізраїлю та шістьох арабських країн

Мета цієї зустрічі – розширення співпраці союзу НАТО і країн Близького Сходу.

Минулого місяця міністри оборони Ізраїлю, Йорданії, Єгипту, Тунісу, Алжира, Марокко та Мавританії домовилися обмінюватися з НАТО розвідувальними даними – для того, щоб протистояти загрозі тероризму.

(08:40) Пакистан здійснив чергове ракетне випробування

За повідомленням пакистанської армії, був успішно здійснений запуск ракети, радіус дії якої до 700 кілометрів. Ракета здатна нести ядерну боєголовку.

Представник Пакистану заявив, що сьогоднішнє випробування не вплине негативно на продовження пакистансько-індійських переговорів щодо Кашміру.

Пакистан та Індія періодично здійснюють випробування ракет.

(07:20) Російський журналіст Сергій Доренко заявляє про свою підтримку української "революції на Майдані". Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН

Журналіст сказав, що приїхав до Києва для того, щоб "дихати одним повітрям із Києвом". При цьому С.ДОРЕНКО відзначив, що не хоче говорити про прізвища, проте, у всіх своїх публічних виступах наполягає на тому, що "лідери народно-демократичної революції повинні будуть щохвилини, щодня, щогодини підтверджувати довіру Майдану. Сьогодні єдиний повновладний політичний суб''єкт в Україні – це Майдан".

Російський журналіст вважає, що "після того, як влада вивела народ у позаправове поле, вкравши у нього право вибору, говорити про те, що учасники крадіжки, режим, перебувають у правовому полі і вимагають до себе правого ставлення, - безглуздо”.

(07:50) У Софіï завершилася дводенна конференція міністрів закордонних справ краïн ОБСЄ

Ïï учасникам не вдалося узгодити текст деклараціï із закликом до українських політиків сприяти проведенню чесного і відкритого повторного голосування у другому турі президентських виборів 26-го грудня.

Росія заблокувала ухвалення документа, звинувативши західні краïни у втручанні у внутрішні справи Украïни.

(07:50) Верховна Рада Украïни сьогодні проведе позачергове засідання. У вівторок парламент відмовився голосувати за пакет із трьох питань, який включає два проекти політичної реформи й законопроект про внесення змін до Закону про вибори Президента

Також сьогодні депутати мають намір розглянути новий склад Центральної виборчої комісії.

Голова парламенту Володимир Литвин пообіцяв домовитися із Президентом Леонідом Кучмою про його участь у засіданні й підписання ним у парламенті пакету документів, якщо ïх ухвалять народні депутати.

###################### 8 грудня ##################################

(19:30) Кандидат на Президента Вiктор Янукович не виключає, що братиме участь у новому турі дебатiв мiж претендентами на головну державну посаду.

Про це вiн сказав сьогодні журналістам.

Раніше Віктор Ющенко заявив про готовність до другого туру дебатів, але у формі діалогу, а не виступів, як це було перед голосуванням 21 листопада.

(19:25) Президент Леонід Кучма підписав указ, яким надав прем''єр-міністру Віктору Януковичу відпустку у зв''язку із проведенням передвиборної кампанії, а іншим указом призначив першого віце-прем''єр-міністра Миколу Азарова виконувачем обов''язків прем''єр-міністра

Учора Віктор Янукович заявив про своє рішення піти у відпустку, щоб займатися своєю виборчою кампанією. Він попросив Президента , голову Верховної Ради і депутатів дозволити допрацювати нинішньому Кабміну до завершення президентських виборів.

1 грудня Рада висловила недовіру чинному Кабміну Януковича, що відповідно до Конституції, означає його відставку, однак Президент Леонід Кучма відмовився підписувати указ про відставку уряду.

(19:15) Сьогодні у Львові розпочався 4 міжнародний фестиваль джазової музики “Джаз без…”

Упродовж тижня у рамках мистецької акції виступатимуть музиканти з України, Польщі, Чехії, США, Німеччини, Їзраїлю. Свої концертні програми вони об’єднали під гаслом “Музика свободи”.

(18:40) Верховна Рада Украïни вирішила в середу провести позачергове засідання. Сьогодні парламент відмовився голосувати за пакет із трьох питань, який включає два проекти політичної реформи й законопроект про внесення змін до закону про вибори Президента.

Також у середу на позачерговому засіданні депутати мають намір розглянути новий склад Центральної виборчої комісії.

Голова парламенту Володимир Литвин має намір домовитися із Президентом Леонідом Кучмою про його участь у засіданні й підписання ним у Верховній Раді пакета документів, якщо ïх ухвалить парламент.

(18:14) Сьогодні, 7 грудня, ввечері починається одне з найголовніших єврейських свят - Хануку.

Його звичаїв дотримуються навіть світські євреї, для яких Ханука - це насамперед свято виживання і збереження народу, його перемоги над численними ворогами. Цього року Хануку відзначають з 8 по 15 грудня.

На Хануку заведено давати трохи грошей дітям, привчаючи їх у такий спосіб ділитися зі знедоленими. На це свято іудеї їдять смажені на олії оладки і пончики.

Ханука символізує об’єднання єврейського народу, прагнення принести диво, світло і радість свята кожному у цьому світі.

(17:55) Сьогодні у Софіï завершилося засідання Ради міністрів ОБСЄ. Учасники зустрічі не ухвалили підсумкову декларацію, оскільки не вдалося подолати розбіжності стосовно кризи в Украïні.

Зазначають, що причиною став різний підхід до української теми з боку Заходу і Росіï.

ОБСЄ спрямовує в Украïну майже 2 тисячі спостерігачів на пере голосування другого туру президентських виборів 26 грудня.

Болгарія передала головування в ОБСЄ Словеніï.

(17.35) На відміну від української оцінки вчорашнього третього раунду переговорів за участі міжнародних посередників, Верховний представник ЄС у справах зовнішньої політики Хав’єр Солана повернувся до Брюселя “втомленим, але задоволеним.”

Про причини такої оцінки Солани “круглого столу” для радіо ”Свобода” розповіла його речниця Крістіна Галіяк: “Ми, Європейський Союз, задоволені результатами переговорів під час третього засідання “круглого столу”, тому що воно дає нову можливість для здійснення подальших кроків для проведення перевиборів 26 грудня. Вони будуть чесними і прозорими, тому що ми досягли домовленостей, що ЦВК буде змінена, а до закону “Про вибори” будуть внесені зміни. ЄС переконаний у тому, що саме ці дві домовленості є важливим поступом для підготовки до проведення вільних і чесних виборів”.

(17.34) Засідання за участі Президента Кучми та лідерів парламентських груп та фракцій, яке відбувалося у заміській резиденції голови держави у Кончі-Заспі, закінчилося.

Президент відмовився виконати основну вимогу опозиції - відправити у відставку уряд Віктора Януковича, хоча і вніс пропозиції щодо нових членів Центрвиборчкому.

Кучма сказав, що відповідно до закону, Януковича відправити у відставку неможливо, якщо він пішов у відпустку.

Єдиною підставою для припинення виконання повноважень уряду є його власна ініціатива, стверджує Президент. Вчора Кучма заявляв про готовність відправити уряд у відставку, після чого парламент мав проголосував за зміни до Основного закону.

Проте, вже сьогодні гарант Конституції змінив свою думку.

(17.31) Обурення численними фальсифікаціями - головна причина, що вивела людей на Майдан Незалежності.

Таких людей майже 48 %. Це дані соціологічного опитування, що провів Центр українознавства Університету імені Шевченка, повідомляє “5 канал”.

Майже 40% респондентів прийшли на головну площу столиці, щоб підтримати Віктора Ющенка, який забезпечить Україні європейське майбутнє.

Серед інших причин громадяни найчастіше називали свою втому від неправди та маніпуляцій.

(17.20) Спікер парламенту Володимир Литвин обіцяє, що не подасть на підпис Президенту зміни до Конституції, доки голова держави не підпише зміни до закону “Про вибори Президента”.

Про це він сказав на сьогоднішньому засіданні Верховної Ради.

Такою була відповідь Литвина на репліку представника фракції "Наша Україна" Сергія Соболєва щодо гарантій, що Кучма у разі ухвалення пакетом цих законопроектів, так само і підпише їх пакетом, а не ветуватиме окремо.

(17.20) Заступник голови Верховної Ради Олександр Зінченко погрожує Президенту Леоніду Кучмі імпічментом, тобто процедурою притягнення до суду парламентом у разі непідписання ним рішення про відставку Кабінету Міністрів.

Про це повідомила прес-служба Центрального штабу Ющенка з посиланням на заяву Зінченка.

Він вважає, що Рада може розпочати процедуру імпічменту Президента, оскільки він зневажає Конституцією й закони України.

На думку народного депутата, голосування у парламенті за імпічмент матиме символічне значення й стане проявом незгоди з беззаконням і фінальною оцінкою десятилітнього президентства Кучми.

Подібні рішення Верховна Рада повинна ухвалювати двома третинами від конституційного складу.

(16.52) Кучма відмовився задовольнити вимогу опозиції про відставку уряду Віктора Януковича, але підтвердив готовність змінити склад Центрвиборчкому.

(16.43) Соціалістична партія найближчими днями визначиться, чи пiдтримає партiя Ющенка при переголосуваннi 26 грудня, заявляє Олександр Мороз.

Разом з тим вiн зазначив, що соцiалiсти у жодному разi не пiдтримають Вiктора Януковича, оскiльки таке рiшення ухвалив з''їзд партiї.

(16.28) Cьогодні християни відзначають одне з найшановніших серед жіноцтва свят - свято великомучениці Катерини.

Розповідає отець Ігор з Свято-Володимирського кафедрального собору: “Вона є великою подвижницею тієї людини, яка сподобилася вінця слави Всевишнього Бога та прожила своє життя у благочесті, чистоті, у непорочності своїй саме тим, що обрала собі чоловіка не земного, а самого Господа, тобто присвятила своє життя Богові”.

(16.25) Генеральна прокуратура критикує Віктора Ющенка за його висловлювання про захоплення влади в інтерв''ю британській газеті “Sunday Telegraph”.

Прес-служба Генпрокуратури повідомила, що Ющенко в інтерв''ю газеті заявив про намір силою захопити владу.

“Якщо старий режим намагатиметься втручатися будь-яким способом і не підкориться волі народу, ми просто візьмемо владу штурмом. Цього чекає народ”, - цитує Ющенка прес-служба Генпрокуратури.

У зв''язку з цим відомство попереджає опозиційного лідера, що дії, спрямовані на насильницьке захоплення влади й навіть змова про здійснення таких дій є злочином, передбаченим статтею 109 Кримінального кодексу.

“Генеральна прокуратура України переконливо пропонує Віктору Ющенку надалі утримуватися від подібних дій і закликів”, - сказано у її заяві.

(16.20) Сьогодні у болгарськiй столицi завершилося засiдання Ради мiнiстрiв Органiзацiї з безпеки i спiвробiтництва в Європi.

Його учасникам не вдалося подолати розбiжностi стосовно кризи в Українi, тому традицiйну пiдсумкову декларацiю ухвалювати не будуть.

У кулуарах зустрiчi зазначають, що причиною цього став передусiм рiзний пiдхiд Заходу та Росiї до української теми.

Цi розбiжностi виявилися як у виступах росiйського мiнiстра закордонних справ Сергiя Лаврова i державного секретаря США Колiна Павелла, так i пiд час їхньої особистої зустрiчi.

(16.17) Фракції, які підтримують Віктора Януковича просять перенести голосування з пакету законопроектiв на завтра.

Про це сьогодні сказав журналiстам у Конча-Заспi народний депутат Степан Гавриш пiсля зустрiчi Президента Леонiда Кучми з керiвництвом парламенту i лiдерами фракцiй i груп.

"Ми просимо перенести голосування на завтра, оскiльки ще невичерпанi всi можливостi компромiсу", - сказав Гавриш.

Депутат зазначив, що на зустрiчi у Конча-Заспi сторони "не домовилися про головне - про полiтичну реформу".

Опозиція зберігає основною вимогою відставку уряду.

(16.16) Лідер соціалістів Олександр Мороз звинувачує "Нашу Україну" у небажанні голосувати за зміни до Конституції України.

Про це він заявив сьогодні під час зустрічі з послами європейських країн, акредитованими у Києві.

"Привід про відставку уряду як умову для голосування – це лише привід, щоб не голосувати за політичну реформу", - сказав Мороз.

Він висловив переконання, що вчорашні переговори між головою Верховної Ради, Президентом України та двома кандидатами на посаду Президента були зірвані через позицію "Нашої України" і безпосередньо Віктора Ющенка.

(16.15) Сьогодні Леонід Кучма подав до Верховної Ради України проект постанови про припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії.

Про це повідомляється на офіційному сайті парламенту.

3 грудня Верховний Суд визнав дії ЦВК щодо встановлення результатів повторного голосування неправомірними і направив до основних інституцій всіх гілок влади ухвалу про порушення виборчого процесу.

(15.41) Один з міжнародних учасників вчорашніх перемовин у Маріїнському палаці – президент Польщі Олександр Кваснєвський сьогодні у Празі заявив, що задоволений результатами “круглого столу”

Олександр Кваснєвський: “Сьогодні під ранок нам вдалося домовитися з найважливішого питання – 26 грудня мають відбутися повторні вибори між двома кандидатами – паном Ющенком та паном Януковичем. Важливу заяву зробив Янукович, він сказав, що братиме участь у цих виборах. Сьогодні ми чекаємо, що парламент України ухвалить два вкрай необхідних для справедливого проведення виборів рішення. Перше – це зміна складу ЦВК, друге – внесення змін до виборчого закону для запобігання тих недоліків, які дали можливість фальсифікації виборів”.

(15.27) Прихильники Віктора Ющенка намагалися передати до російського посольства відкритого листа Президентові Росії Володимиру Путіну

Лист – це полотнище жовтогарячої тканини довжиною близько 60 метрів, де кожен бажаючий написав все, що він хотів сказати Путіну.

Міліція не чинила учасникам акції перешкод, однак охорона посольства їх не пустила, і ніхто зі співробітників не вийшов.

Пікетувальники мають намір направити листа Володимиру Путіну поштою.

(15.26) Лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко переконана, що Віктор Ющенко переможе на виборах, навіть без внесення змін до Закону України "Про вибори Президента України" та ротації членів ЦВК

У той же час в інтерв''ю журналістам вона підтвердила, що у опозиції вистачає голосів, аби сьогодні ухвалити законопроект "Про особливості застосування Закону України "Про вибори Президента України" при повторному голосуванні у грудні 2004 року", а також змінити склад ЦВК.

(15.20) У Сьєрра-Леоне загинув український миротворець

Старший прапорщик Анатолій Дегтяр – інструктор з керування танків та бронемашин потрапив в автомобільну аварію під час виконання службового завдання.

Трагедія сталася вчора за 110 кілометрів від базового табору українських миротворців у місті Хейстінгс.

У родині загиблого залишилася дружина та двоє дорослих синів.

Зараз від України у Сьєрра-Леоне у складі місії Організації Об’єднаних Націй перебуває окремий ремонтний батальйон і гелікоптерний загін.

(15.16) У новому складi ЦВК можуть виявитися колишнi члени, включно з її головою Сергієм Киваловим, якого пропонують "Регіони України"

Фракція "Наша Україна" пропонує кандидатури - Андрiя Магери та Руслана Князевича, група "Центр" - Ярослава Давидовича, фракцiя Компартiї - Юрiя Донченка i Бронiслава Райковського, Соцпартiї - Олександра Чупахiна, СДПУ(о) - Сергiя Дубовика.

Фракцiя "Регiони України" пропонує до нового складу ЦВК Сергiя Кивалова, Валерiя Бондика i Юрiя Данилевського.

Як наголосив член "Регiонiв України" Вiталiй Хомутинник, кандидатури його фракцiї - лише пропозицiя, а не остаточне рішення. (15.15) Президент Леонiд Кучма не пiдписав указ про вiдставку прем''єр-мiнiстра Вiктора Януковича, але готовий пiдписати указ про його вiдпустку та призначити виконувачем обов’язки голови уряду Миколу Азарова, повiдомив лiдер парламентської групи "Союз" Микола Гапочка

В iнтерв''ю журналiстам Гапочка, який повернувся з Конча-Заспи, де вiдбувалися переговори Президента з представниками парламенту, також зазначив, що Кучма внiс до Верховної Ради подання про новi кандидатури членiв Центрвиборчкому.

За словами народного депутата, цих кандидатур 18, i, найiмовiрнiше, депутати будуть проводити рейтингове голосування.

Відставка уряду є обов''язковою вимогою опозицiї для проведення пакетного голосування у парламентi змiн до Конституції i до закону “Про вибори Президента”.

Очікується, що цей пакет може стати вирiшальним чинником для розв''язання кризи у країнi. (14.35) У цей час майже 4 тисячі прихильників Віктора Ющенка пікетують приміщення Верховної Ради України

Сьогодні парламент має розглянути компромісні пропозиції, які можуть призвести до врегулювання політичної кризи у державі.

На погоджувальній раді спікер Володимир Литвин виступив зі своїм варіантом компромісу: парламент ухвалює пакет, до якого входять конституційна реформа, зміни до закону “Про вибори Президента” та новий склад ЦВК, натомість Кучма підписує указ про відпустку Януковича на період виборчої кампанії із наступною відставкою прем’єр-міністра.

(14.31) Петро Порошенко вважає, що у Президента України Леоніда Кучми на сьогодні є два виходи із ситуації: або забезпечити дотримання Конституції і порядку в державі, підписавши указ про відставку уряду, або самому піти у відставку.

Про це народний депутат заявив сьогодні журналістам.

Він повідомив, що в ці хвилини тривають переговори лідерів груп і фракцій парламенту з Кучмою та Януковичем, які і досі не мають жодного результату.

(14.28) Депутат Верховної Ради України двох скликань Степан Волковецький рішуче відкидає звинувачення комуністів на адресу депутатів Львівської, Тернопільської і Івано-Франківської областей, які ще на початку 90-х років начебто ініціювали сепаратистські рухи в Україні.

Депутати від Комуністичної фракції згадають Галицьку асамблею-2.

Волковецький зазначає, що це зібрання, в якому брав участь і В’ячеслав Чорновіл, було викликане загрозою місцевому самоврядуванню в Україні, а нині реальних підстав для сепаратизму немає: 0612volN

“Є інше, є використання і застосування цієї явно антиконституційної, я б сказав, козирної і підступної карти для досягнення певних цілей політичних і для збереження нинішньої влади”.

(14.08) Президент України Леонід Кучма у заміській резиденції проводить консультації з лідерами парламентських фракцій та груп.

У переговорах бере участь і спікер парламенту Володимир Литвин.

Позачергове засідання Верховної ради, яке мало розпочатися ще опівдні, вже двічі відкладали.

(13.39) Тарас Чорновiл заявляє, що нав''язаний прем''єр-мiнiстру статус "кандидата вiд влади" на попередньому етапi виборчої кампанiї був спрямований на програш Януковича.

Чорновiл у нiчному ефiрi телеканалу "НТН” сказав, що відтепер виборці зможуть побачити Вiктора Януковича як полiтика.

"Вiн вiдмовився вiд будь-яких компромiсiв з цього приводу. Я думаю, що це буде колосальне руйнування стереотипiв", - додав керiвник виборчого штабу.

Вже вчора Віктор Янукович промовляв у новому амплуа: (переклад) “Сьогодні можу відверто зауважити, що у країни все ж таки ці два роки існувало дві влади – нова та стара. Так що, висновки робити громадянам: Янукович – новий кандидат нової влади чи старої. А Ющенко, я впевнений у цьому – це спроба реваншу старої влади, колишньої влади”.

(13.35) Сьогодні про вихід з фракції “Трудової України” заявив ще один її член Нвер Мхітарян, повідомив на пленарному засіданні парламенту віце-спікер Верховної Ради Адам Мартинюк.

У “Трудовій Україні” наразі 19 народних обранців. Натомість фракція “Єдиної України” збільшилася, до неї приєднався Олександр Косьяненко.

(13.09) У столиці прибічники Віктора Ющенка продовжують пікетування урядових установ.

Мітинг відбувається і біля Верховної Ради.

Натомість учасники акції знімають блокаду Музейного провулку у Києві, де, за неофіційними даними, нібито розташований "тіньовий штаб" Віктора Януковича.

(13.03) Державний секретар Колін Павелл категорично відкинув звинувачення Росії на адресу країн Заходу щодо політичної кризи в Україні.

Росія звинувачує Захід у зацікавленості дотримання власних інтересів у регіоні.

Виступаючи перед журналістами у столиці Болгарії, де відбувається конференція ОБСЄ з кризи в Україні, Павелл сказав, що Сполучені Штати та їхні союзники діють виключно в інтересах українського народу, який прагне свободи:

“Сьогодні разом зі своїми колегами, я висловлюю повну підтримку прагненням України до незалежності, збереженню територіальної цілісності та суверенітету. Ми вітаємо демократичні процеси у цій країні і сподіваємося, що справжня воля народу врешті-решт переможе”.

Американський держсекретар наголосив на важливості мирного врегулювання кризи.

(12.55) На багатосторонніх переговорах щодо врегулювання кризи в Україні, які завершилися сьогодні вночі, так і не вдалося досягти згоди із основного питання, на якому наполягає опозиція, - відставки уряду Віктора Януковича.

У проголошеній Леонідом Кучмою заяві учасників круглого столу йдеться про те, що сторонам вдалося домовитися про необхідність ухвалити зміни до закону “Про вибори Президента”: “Дійшли згоди про необхідність ухвалення закону про внесення змін до закону “Про вибори Президента України”, які б передбачали механізм проведення прозорих і чесних виборів, унеможливлення зловживань і фальсифікацій”. Президент Кучма також погодився припинити повноваження Центральної виборчої комісії і має намір подати на розгляд Верховної Ради новий склад Центрвиборчкому.

У вчорашніх переговорах, окрім Кучми, брали участь обидва кандидати на президентство Ющенко та Янукович, а також міжнародні посередники, які висловилися за розблокування державних установ у столиці.

(12.53) Депутат Степан Гавриш, колишній представник Віктора Януковича у ЦВК, відмовився брати участь у його виборчій кампанії.

Про це він заявив в інтерв''ю газеті "Столичні новини”.

"Оскільки діалог зі мною на цю тему не відбувся, не буду сам ухвалювати щодо цього жодних рішень, не буду брати участі у передвиборчій кампанії Януковича", - сказав Степан Гавриш.

Раніше про свій вихід з команди одного з кандидатів на Президента Віктора Януковича заявив Сергій Тигипко. Вчора на посаду голови передвиборчої кампанії провладного кандидата призначили депутата Тараса Чорновола.

(12.52) У період передвиборчої боротьби і 11 днів після проведення другого туру президентських виборів у Львові у 7 разів почастішали виклики швидкої допомоги. Медики констатують здебільшого серцеві напади і психологічне перевантаження.

За повідомленням Управління охорони здоров''я Львівської міськради, бригади швидкої допомоги викликались, коли у людей була підозра інфаркту міокарда, спостерігались гострі порушення мозкового кровообігу. Втім, у порівнянні з попередніми місяцями, у виборчий період кількість госпіталізованих хворих з діагнозом “інфаркт” не збільшилася. Помітно зменшилась кількість львів’ян, які потрапляють у шпиталь із сильним алкогольним отруєнням, а також на лікарняні ліжка потрапили у 10 разів менше людей із травмами, отриманими внаслідок побоїв чи інших ситуацій.

(12.41) Подання народних депутатiв з приводу вiдповiдностi Основному Закону постанови парламенту про висловлення недовiри уряду поки що перебуває на попередньому розглядi.

Постанову про відставку уряду на розгляд Конституцiйного суду ще не передали, повiдомив сьогодні на прес-конференцiї суддя Олександр Мироненко.

Верховна Рада 1 грудня ухвалила постанову про недовiру уряду Вiктора Януковича, однак 49 народних депутатiв оскаржують її у Конституцiйному судi.

(12.40) Відомий американський політолог, колишній радник президента США з питань національної безпеки Збігнєв Бжезинський вважає, що українська революція перекинеться незабаром на Росію, Білорусь, Молдову, колишні радянські республіки Закавказзя та Середньої Азії.

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

На думку Бжезинського, нинішня ситуація в Україні має лише два виходи. Це або реставрація імперії й диктатури, або трансформація у демократичне суспільство.

Він заявив, що ніхто у світі не очікував такого вибуху в Україні. "Це свідчить про те, що у цій країні сформувалося справді громадянське суспільство", сказав Збігнєв Бжезинський.

(12.38) Позафракційний депутат Олександр Волков звинувачує у блокуванні усіх досягнутих раніше домовленостей з парламентом та кандидатами на посаду Президента чинного голову держави Леоніда Кучму.

За словами Волкова, з Президентом була досягнута чітка домовленість про те, що він підпише Указ про відставку уряду, проте вчора ввечері він сказав, що не може зробити цього через те, що прем''єр-міністр Віктор Янукович у відпустці.

Раніше Леонід Кучма обіцяв підписати прямо у сесійній залі укази про звільнення уряду, призначення виконувача обов’язків прем''єр-міністра, указ про відставку ЦВК та подання на нових членів ЦВК.

Після цього, пакетним голосуванням депутати зобов''язувалися проголосувати за проект закону про внесення змін до Конституції (4180), про попереднє схвалення і направлення до Конституційного Суду змін до Конституції, що стосуються місцевого самоврядування (проект 3207-1) та проект закону про особливості застосування Закону про вибори Президента у процесі переголосування виборів 26 грудня.

(12:00) Депутати Луганської міської ради створили фракцію "Сила народу", повідомляє прес-служба Загальнонаціонального політичного страйкового комітету

Як зазначається у рішенні депутатів, мета нової фракції – координація дій, спрямованих на захист конституційних прав і свобод громадян, які останнім часом цинічно порушувались.

Депутати фракції "Сила народу" заявляють про масову фальсифікацію виборів на Луганщині, яка розпочалася задовго до дня голосування. Вона супроводжувалася використанням чорного піару та інших брудних інформаційних технологій проти Віктора Ющенка. Фракція наголосила на необхідності припинення практики одностороннього та заангажованого висвітлення засобами масової інформації подій та закликала представників усіх ЗМІ Луганщини до об''єктивного подання інформації.

"Сила народу" також засудила усі антиконституційні заяви, які спрямовані на розкол України.

(11:00) У Софії продовжує свою роботу конференція міністрів закордонних справ Організації з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ)

У центрі дискусій – політична криза в Україні. Сьогодні на цю тему виступлять державний секретар США Колін Павелл та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Російське керівництво днями звинуватило західні країни та ОБСЄ у втручанні у внутрішні справи України.

Керівництво ОБСЄ підтвердило свою рішучість сприяти проведенню чесного і відкритого повторного голосування в Україні 26-го грудня.



(09:00) Учора відбувся третій раунд багатосторонньої зустрічі, на якій розглядалося питання про врегулювання ситуації в Україні після другого туру президентських виборів

У зустрічі брали участь Президент України Леонід Кучма, кандидати на посаду Президента України Віктор Ющенко і Віктор Янукович, Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Хав''єр Солана, генеральний секретар ОБСЄ Януш Кубіш, президент Польщі Олександр Кваснєвський, президент Литви Валдас Адамкус, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, спікер Держдуми Росії Борис Гризлов.

Учасники круглого столу досягли згоди про необхідність ухвалення змін до закону про вибори Президента, щоб запобігти зловживанням і фальсифікаціям під час виборів. Разом з тим, учасники зустрічі не досягли компромісу щодо відставки уряду. Це питання опозиція вважає основним. Розбіжності виникли і з питань політичної реформи.

Посередники висловились за розблокування органів державної влади у Києві.

(09:00) Віктор Янукович вважає те, що відбувається в Україні, не революцією, а політтехнологією за участю спецслужб. Про це він сказав журналістам учора в Києві. Виступ В.Януковича в прямому ефірі транслювала ТРК "Україна"

"Ще про одне лукавство опозиції: ніякої революції в Україні немає. Під час революції ломки існуючого ладу бажає більшість громадян країни. І не одні лише студенти або підлітки, або жителі окремо взятих нечисленних регіонів, які через свої емоції, а, можливо, і віку або недосвідченості, іноді хочуть яскравих шоу. Насправді ж більшість українського народу бажає стабільності і поліпшення свого життя. Це не революція, а політтехнологія, причому, за участю спецслужб, чого, власне, організатори вуличних акцій і не приховують", - сказав В.Янукович.

Він також відзначив, що "справжньою загрозою сильній і незалежній Україні є тільки внутрішній розкол, але ми його ніколи не допустимо. І я над цим працюватиму. Хоча заходи для ефективного захисту економічних інтересів регіонів доведеться вживати у будь-якому разі, незалежно від результату кризи в Києві", - сказав Віктор Янукович.

(08:00) Кандидат на Президента, прем''єр-міністр Віктор Янукович призначив керівником свого виборчого штабу депутата Верховної Ради Тараса Чорновола. Про це Янукович повідомив, виступаючи в ефірі ТРК "Україна"

Віктор Янукович заявив, що тепер його команда складається з його вірних прихильників, серед яких немає випадкових людей і боягузів. На думку Януковича, у роботі його команди – до того, як її залишили випадкові люди - спостерігалася внутрішня протидія. "Тепер команда очистилася від боягузів і випадкових людей. І слава Богу. Тепер ми маємо можливість вибудувати штаби з опорою на твердих наших прихильників", - сказав Янукович.

Як уже повідомлялося, 29-го листопада керівник передвиборного штабу Януковича Сергій Тигипко заявив про свою відставку із цієї посади.

(08:00) Збори обласної організації Національної Спілки письменників України, на яких обговорювалась політична ситуація на Одещині, ухвалили заяву про всебічну підтримку державницької, об''єднавчої політики Голови Верховної Ради України Володимира Литвина і висловили недовіру керівництву Одеси та регіону за сепаратистську діяльність, яка загрожує розколом держави

Про це у понеділок поінформував журналістів голова правління обласної письменницької організації Геннадій Щипківський.

В ухваленому документі письменники Причорномор''я заявили про свою відданість суверенній і неподільній Українській державі й закликали громадськість та керівництво регіону "покласти край сепаратистським проявам з метою утворення так званого "Новороссийского краю".

(08:00) Міністр закордонних справ головуючих в Євросоюзі Нідерландів Бернард Бот закликав держави - члени ОБСЄ направити спостерігачів до України для контролю за майбутнім переголосуванням у другому турі виборів Президента України.

Про це Б.Бот заявив під час зустрічі міністрів закордонних справ країн ОБСЄ у вівторок в Софії і вказав на необхідність забезпечити цілісність виборчого процесу.

Він повідомив, що зусилля Євросоюзу спрямовані на те, щоб допомогти розв''язати кризову ситуацію в Україні мирним шляхом, а також забезпечити дотримання демократичних принципів, територіальної цілісності і суверенітету країни.

######################### 7 грудня (00:00) ####################################

(21:20) Майже дві години у Маріїнському палацi за участю зарубiжних посередникiв проходить третє засiдання з врегулювання полiтичноï кризи в Украïнi.

У зустрiчi беруть участь Президент Украïни Леонiд Кучма, верховний представник ЄС iз зовнiшньоï полiтики i безпеки Хав''єр Солана, генеральний секретар ОБСЄ Ян Кубiш, президенти Польщi i Литви Олександр Квасневський та Валдас Адамкус, спiкер Держдуми Росiï Борис Гризлов, голова украïнського парламенту Володимир Литвин, а також обидва кандидати на президентську посаду - Вiктор Ющенко i Вiктор Янукович.

Біля Палацу зібралися майже 300 прибічників опозиціï і скандують: “Кучму геть!”. Маріїнський палац під посиленою охороною.

(20:50) Виконувачем обов''язків прем''єр-мiнiстра Украïни на час передвиборчноï кампанiï може бути призначений перший вiце-прем''єр Микола Азаров, повідомило агентство “Інтерфакс-Украïна”, посилаючись на джерела у парламентi.

У понеділок ввечері прем''єр Вiктор Янукович заявив , що йде у вiдпустку до 26 грудня, коли вiдбудеться повторне голосування другого туру президентських виборів.

За даними джерела, кандидатура М.Азарова "може не викликати заперечень, як у бiльшостi, так i в опозицiï".

(20:30) Кандидат на Президента Віктор Янукович підозрює спецслужби в організації масових акцій опозиції, які тривають у Києві з 22 листопада.

Виступаючи у понеділок в ефірі телекомпанії "Україна", Янукович сказав, що це не революція, а політтехнологія за участю спецслужб. Він не уточнив, про які спецслужби йдеться , українські чи іноземні.

При цьому Віктор Янукович зазначив, що зовнішнє втручання у справи України ніколи не досягало успіху.

(20:10) Близько 20.00 у Маріїнському палацi у Києвi за участю зарубiжних посередникiв почалося третє засiдання з врегулювання полiтичноï кризи в Украïнi

У зустрiчi беруть участь Президент Украïни Леонiд Кучма, верховний представник ЄС iз зовнiшньоï полiтики i безпеки Хав''єр Солана, генеральний секретар ОБСЄ Ян Кубiш, президенти Польщi i Литви Олександр Квасневський та Валдас Адамкус, спiкер Держдуми Росiï Борис Гризлов, голова украïнського парламенту Володимир Литвин, а також обидва кандидати на президентську посаду - Вiктор Ющенко i Вiктор Янукович.

Подібні переговори вже проходили у Києві 26 листопада і 1 грудня. Тоді учасники домовилися провести наступну зустріч пiсля рiшення Верховного суду.

(19:20) Прем’єр Віктор Янукович йде у відпустку для ведення передвиборчої кампаніï

Сьогодні ввечері в ефірі ТРК "Украïна" Янукович також закликав дати можливiсть нинiшньому уряду допрацювати до завершення виборiв.

Кандидат на Президента Янукович оголосив, що переходить до відкритоï публічноï політики заради розбудови сильноï процвітаючої Украïни.

Віктор Янукович повiдомив, що новим керiвником його виборчого штабу призначений депутат Тарас Чорновiл замість Сергія Тигипка, який минулого тижня склав із себе ці повноваження.

(19:16) На позачерговому засiданнi парламенту Украïни у вiвторок вiдбудеться "пакетне голосування" з питань конституцiйноï реформи, внесення змiн до закону про вибори i змiну складу Центрвиборчкому.

Про це у понеділок домовилися лiдери фракцiй i груп . Вони також домовилися, що на засiдання прибуде Президент Леонiд Кучма, який повинен буде пiдписати ухваленi Верховною Радою закони.

(18:20) Сьогодні у Києві президенти України, Польщі, Литви, а також міністр закордонних справ Польщі і посланник голови Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу обговорили врегулювання конфлікту після виборів Президента

О восьмій вечора має відбутися третій раунд політичних консультацій з врегулювання конфлікту в Україні. Окрім згаданих політиків до учасників переговорів долучаться комісар Євросоюзу із зовнішньоï політики і безпеки Хав''єр Солана та учасники президентських виборів Віктор Ющенко і Віктор Янукович.

(17:48) Третій день тривають переговори у парламенті стосовно зміни закону “Про вибори Президента Украïни” і якою мірою слід впроваджувати політ реформу

Для того, щоб проголосувати за зміни до Основного закону держави фракція « Нашоï України» вимагає від провладних депутатів і Президента виконати вимоги опозиціï. Опоненти помаранчевих заявляють, що «Наша Україна» затягує час і не хоче змінювати Конституцію.

Народний депутат Віктор Пинзеник, «Наша Украïна»: “Нас цікавить закон “Про вибори президента України”, закон, який різко зменшує можливості маніпуляцій голосами людей через систему відкріпних талонів і через комісії, у тому числі і через дільничні комісії, територіальні комісії, через скриньки на дому, формування нового складу ЦВК, якому висловлена недовіра. Ми висловили ще й інші претензії – стосовно відставки Генеральної прокуратури та вимога до Президента про звільнення губернаторів п’яти областей”.

А представники провладних фракцій заявляють, що за зміни до Конституції голосувати готові. Але вони хочуть, щоб новий президент вже діяв за новою Конституцією.

Леонід Кравчук, голова парламенської фракції СДПУ(о): “Першим ставимо ЦВК – голосуємо, 4180 – голосуємо, закон “Про вибори” – голосуємо, 3207 – голосуємо, і йдемо пити коньяк”.

(17.49) Віктор Ющенко надіслав привітання єврейському народові з нагоди великого свята Хануки, “свята героїзму й перемоги над поневолювачами, свята очищення й освячення, світла і вогнів”.

“Ви збільшуватимете світло, ви примножуватимете його: у світі має бути світліше”, - йдеться у привітанні Віктора Ющенка.

(17.42) Телеканал "1+1" готовий надати ефір для проведення теледебатів кандидатів на посаду Президента України..

Про це йдеться у зверненні генерального директора телеканала "1+1" Володимира Оселедчика до керівників штабів кандидатів. (17.29) Група фермерів прикували себе ланцюгами до дверей Міністерства аграрної політики України, вимагаючи відставки Кабінету міністрів та невтручання відомства у виборчий процес.

Як повідомили у Страйковому комітеті фермерів і землевласників України, від сьогодні фермери розпочали акцію пікетування Міністерства аграрної політики України з вимогою відставки уряду та невтручання відомства Віктора Слаути у виборчий процес, невикористання адміністративного ресурсу для впливу на селян-виборців, використання коштів на потреби села, а не на агітацію за провладного кандидата.

(17.16) Рада зобов''язана ухвалити узгоджене рiшення з полiтреформи та виборчого законодавства, щоб уникнути затягування конфлiкту, заявив сьогодні спікер Володимир Литвин.

Про це вiн сказав на консультативно-дорадчій наради мiсцевих керiвникiв при головi Верховної Ради, яка вiдбулася сьогодні у Києвi.

Пiд час наради низка керiвникiв областей висловили думку, що Вiктор Ющенко i Вiктор Янукович повиннi зняти свої кандидатури з виборiв.

Крiм того, висловлювалася думка про можливiсть призначити Литвина виконуючем обов''язків Президента на перiод до проведення полiтичної реформи та завершення президентських виборiв.



(16.39) У понеділок усі провідні британські часописи містять розлогі коментарі щодо подій в Україні. Тон цих публікацій варіюється від оптимістичного до застережливого.

Так газета британських ділових кіл “Файненшл таймз” вмістила на українську тематику три статті. Часопис вважає останні події перемогою демократії. “Сила народу стала величезним важелем тиску на недемократичний уряд”, - мовиться у редакційній статті.

“Газета “Таймз” розмірковує про майбутнє російського чорноморського флоту”, її кореспондент Джеремі Пейдж вважає, що перемога Ющенка може означати, що Москву попросять вивести свій флот з Севастополя. Ще одна газета “Індепендент”, посилаючись на високе урядове джерело, зазначає, що у Кабінеті Міністрів є сили, готові до організації терористичних актів, аби дискредитувати опозицію напередодні переголосування 26 грудня.

(16.35) Перший коментар Леоніда Кучми на рішення Верховного Суду отримала американська газета “Нью-Йорк таймз”.

Чинний голова держави вважає, що вердикт Верховного Суду про переголосування другого туру виборів Президента був політичним.

"Я думаю, це було несподіваним для багатьох, включаючи мене, тому що рішення вийшло за рамки законодавства, визначеного законом “Про вибори Президента", - сказав Леонід Кучма.

(16.32) Iнфляцiя у 2004 роцi становитиме близько 12 %.

Такий прогноз повiдомив в iнтерв''ю тижневику "Бiзнес" виконувач обов’язки голови Нацбанку Арсен Яценюк.

Вiн припустив, що iнфляцiйна динамiка навряд чи iстотно полiпшиться у першому кварталi 2005 року.

Ранiше мiнiстр фiнансiв Микола Азаров прогнозував, що у листопадi темпи iнфляцiї знизяться, однак уряд зберiгав рiчний прогноз на рiвнi дев’яти із половиною відсотків.

(16.30) Президент Росії Володимир Путін сьогодні в Анкарі заявив про готовність своєї країни працювати з тим лідером, якого обере український народ.

"Ми будь-яку волю будь-якого народу на пострадянському просторі сприймаємо абсолютно адекватно, і працюватимемо з будь-яким обраним лідером", - сказав Путін, відповідаючи на запитання журналістів про ситуацію в Україні.

Водночас Володимир Путін заявив: (переклад) “Якщо ми дозволимо на пострадянському просторі кожного разу з будь-якого питання підганяти чинне законодавство під ту чи іншу ситуацію, під ту чи іншу політичну силу – це не приведе до стабільності, а навпаки, дестабілізуватиме цей великий і дуже важливий регіон світу”.

(16.26) Команда Вiктора Ющенка виступає за проведення дебатiв напередоднi переголосування другого туру президентських виборiв, але у форматi дiалогу, а не монологу, як це було на попереднiх дебатах.

Про це сьогодні повiдомила речник Ющенка Iрина Геращенко.

За її словами, агiтацiйна кампанiя опозиційного кандидата фактично стартувала вчора ввечерi з його виступу на майданi Незалежностi у Києвi.

У свою чергу, прес-секретар Януковича Ганна Герман повідомила, що про найближчі плани провладного кандидата журналісти довідаються дуже скоро, - пише РІА "Новості".

(16.25) Громадянська кампанія “Пора” оголосила про намір пікетувати Маріїнський палац у Києві, де сьогодні увечері відбудеться третій раунд міжнародних переговорів щодо подолання політичної кризи в Україні.

“Пора” також відновила пікетування дачі Президента України Леоніда Кучми у Кончі-Заспі. Говорить координатор кампанії Андрій Юсов:

“Поновлення нашої акції пов’язане із затягуванням переговорного процесу і неконструктивною позицією Президента України Леоніда Кучми. Не зроблено жодного кроку для вирішення політичної кризи, що склалася в Україні. Тоді Кучма мав виконати, згідно попередніх домовленостей круглого столу, - і не було виконано ним. Саме тому громадянська кампанія “Пора” повідомляє про готовність пікетувати і у подальшому блокувати заміську резиденцію Кучми у Кончі-Заспі, а також усі шляхи його пересування столицею України”.

(15.25) Парламент пропонує новий склад Центральної виборчої комісії.

Народні депутати України внесли пропозиції щодо оновленого складу ЦВК.

Про це на Погоджувальній раді повідомив спікер Верховної Ради Володимир Литвин.

Він сказав, що у запропонованому складі немає голови комісії Сергія Ківалова і ще кількох членів, всі решта залишилися у списку.

(15.23) Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко перервав візит до Болгарії, де перебував на засіданні Ради міністрів ОБСЄ, і повертається в Україну разом з Генеральним секретарем організації Яном Кубішем.

Міністр виїхав за півгодини до запланованого виступу на нараді Ради міністрів ОБСЄ.

(15.19) П’ятнадцятий день поспіль в Україні триває акція громадянської непокори.

Президент Леонід Кучма в інтерв’ю американській газеті “Нью-Йорк таймз” називає її "американською технологією".

"Говорячи про велику кількість людей, які зібралися у Києві, одягнутих у помаранчеві кольори, що символізують кампанію Віктора Ющенка, пан Кучма сказав, що там не так багато людей, як про це розповідають", - пише газета.

"Максимум – 300 тисяч", - цитує цитує видання голову української держави.

На думку Президента, ці люди не можуть висловлювати волю 48 мільйонів українських громадян, а "скоріше – блискучу "американську технологію", схожу на західний стиль ведення передвиборчої кампанії".

"У будь-якому разі це лише частина України, і не натовп ухвалюватиме рішення щодо майбутнього України", - сказав Леонід Кучма.

(14.36) Верховний представник ЄС Хав’єр Солана змінив своє рішення та повідомив, що приїде до України на засiдання "круглого столу" щодо врегулювання полiтичної кризи.

Сьогодні до Києва прибув спiкер Держдуми Росії Борис Гризлов, який брав участь у роботi двох попереднiх "круглих столiв".

Найближчим часом очiкується прибуття ще двох мiжнародних посередникiв - президентiв Польщi i Литви Олександра Кваснєвського i Валдаса Адамкуса.

Засiдання "круглого стола" за участі мiжнародних посередникiв заплановане на 8 вечора.

(14.15) Зараз біля Генпрокуратури України відбувається акція, учасники якої вимагають притягнути до кримінальної відповідальності за державну зраду окремих посадовців, зокрема, губернаторів Харківщини, Одещини, Донецької та Луганської областей, а також народного депутата Раїсу Богатирьову.

Як повідомив в інтерв''ю журналістам голова Всеукраїнської молодіжної організації "Молодь – надія України" Вадим Гладчук, крім цих вимог, учасники мітингу вимагають притягнути до кримінальної відповідальності голову ЦВК Сергія Кивалова за фальсифікацію результатів голосування другого туру.

Учасники акції тримають в руках плакати з написами "Конституція - не проституція", "Геть московський десант з України!”

(14.13) Президент України Леонiд Кучма звинуватив лiдера опозицiї Вiктора Ющенка у затягуваннi виборчої кризи через невиконання обiцянки мiжнародним спостерiгачам внести змiни до Конституцiї перед новим голосуванням.

Про це вiн сказав в iнтерв''ю американськiй газетi "Нью-Йорк таймс", надрукованому сьогодні.

Голова української держави зазначив, що на мiсцi Вiктора Януковича вiн не став би брати участі у повторному другому турi, провести який у п’ятницю постановив Верховний суд.

Кучма поклав вiдповiдальнiсть за нинiшню кризу на обох кандидатiв, а також на тиск з боку США i Європи.

(14.12) Вiктор Ющенко заявив, що Росiї не слід боятися його можливої перемоги на виборах.

Вiн сказав про це в однiй з телепрограм Бi-Бi-Сi.

"Росiя завжди буде нашим сусiдом", - додав Ющенко.

Опозиційний кандидат закликав iноземнi держави не втручатися у голосування, нагадавши, що “вибори Президента України – це виключно внутрiшня справа 47 мільйонів українцiв”.

Кандидат також сказав, що отримував погрози життю, хоча він не вірить, що вони здійсняться.

(14.11) Голови обласних рад мають намір ініціювати створення Федеративної Української держави.

Про це журналістам у Верховній Раді повідомив голова Донецької облради Борис Колесников.

За його словами, керівники облрад проведуть з''їзд у Донецьку 10 грудня для ініціювання Всеукраїнського референдуму щодо створення федеративної держави, двопалатного парламенту та рівноправності української й російської мов.

Голова Донецької облради додав, що ніколи не виступав за створення Південно-східної автономії у складі України.

Раніше Генеральна прокуратура та Служба безпеки України порушили кримінальні справи за фактом зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність держави.

(14.06) Криза в Україні та боротьба із тероризмом – головні теми дводенної конференції міністрів закордонних справ країн ОБСЄ, яка відбувається у болгарській столиці Софії.

Як заявив представник ОБСЄ Ричард Мерфі: “Україна, безумовно, найважливіший предмет нашого обговорення. Наш голова Соломон Пассі закликає збільшити кількість спостерігачів від ОБСЄ під час повторних виборів у країні, він обіцяв, що організація всіляко сприятиме руху України на шляху демократичного розвитку”.

Міністр закордонних справ Нідерландів Бен Бот, виступаючи від імені країн Європейського Союзу, закликав усі держави-члени ОБСЄ направити своїх спостерігачів на повторні президентські вибори в Україні.

(13.40) ОБСЄ має намір збільшити кількість своїх спостерігачів до переголосування другого туру виборів Президента України.

Про це журналістам у столиці Болгарії заявив прес-аташе організації Ричард Мерфі.

За його словами, голова Організації з безпеки та співробітництва у Європі закликав усі 55 країн-учасниць організації надіслати до України якомога більшу кількість спостерігачів.

Від 500 до півтори тисячі спостерігачів збирається спрямувати до України Конгрес канадських українців.

Конгрес об''єднує мільйон українців Канади. За перебігом другого туру стежили лише 40 офіційних представників Канади та 50 представників Конгресу українців Канади.

(13.36) Від учора дозволена передвиборча агітація за кандидатів на президентську посаду в Україні Віктора Ющенка та Віктора Януковича.

У суботу ЦВК призначила дату переголосування другого туру виборів на 26 грудня. Агітаційна кампанія таким чином закінчується опівночі 24 грудня.

(13.15) Міністр оборони Олександр Кузьмук оцінює виведення українських солдатів з Іраку в 11 мільйонів доларів.

Про це він повідомив журналістам.

Кузьмук зазначив, що Україні буде складно витратити таку суму на виведення військ самостійно, тому відразу це зробити просто неможливо.

Минулого тижня парламент ухвалив постанову, у якій звернулася до Президента Леоніда Кучми із проханням вивести український контингент з Іраку.

Рада таке рішення пояснила загостренням ситуації в Іраку й людськими жертвами.

Зараз в Іраку перебувають майже 1 600 українських солдатів, за час служби там загинули 9 українців.

(13.07) Президент Кучма після кількаденної відсутності реакції на рішення Верховного Суду щодо скасування остаточного рішення ЦВК та призначення пере голосування другого туру виборів, заявив про готовність до поступки опозиції.

Під час наради з економічним блоком уряду у своєму заміському будинку у Кончі-Заспі він сказав, що готовий підписати зміни до Закону "Про вибори Президента" прямо у сесійній залі одразу після ухвалення їх депутатами.

Новий склад уряду, на думку гаранта Конституції, має бути сформований після ухвалення політреформи:

“Тут, на мій погляд, головна відповідь, у тому числі і про відставку уряду, є бажання – треба ухвалювати зміни до конституції і приступити негайно до формування нового уряду вже на підставі тих засад, які передбачають ті зміни”. Президент заявляє і про готовність до зміни у складі Центральної виборчої комісії, недовіру якій раніше висловив парламент. Але Кучма нарікає Верховній Раді, що він ще і досі не має пропозицій нових кандидатур ЦВК.

(13.01) "Наша Україна" вважає обов''язковою умовою ухвалення поправок до Конституції відставку Кабінету Міністрів, Центральної виборчої комісії та внесення змін до закону “Про вибори Президента”.

Про це сьогодні журналістам сказав Віктор Пинзеник.

Опозиція додає і нові умови – це відставка генерального прокурора Геннадія Васильєва, керівників п’яти східних та південних обласних державних адміністрацій, які зробили заяву про створення Південно-східної автономії.

Пинзеник також сказав, що "Наша Україна" вважає нераціональним формування нового уряду до переголосування другого туру виборів Президента. За його словами, фракція погодиться на тимчасовий склад уряду, за умови, якщо його головою не буде Віктор Янукович.

Кандидат на Президента Віктор Ющенко вчора на Майдані у столиці заявив, що до виконання умов опозиції, блокування урядових установ залишається: “Є наші три ключові вимоги. З цими вимогами, друзі, ми будемо іти до парламенту, ми будемо іти до палацу Президента. Ми хочемо твердо сказати, до їх рішення ні про яке зняття пікетування Адміністрації Президента, будинку уряду не може бути і мови”.

(12.51) Степан Гавриш вважає, що боротьба на наступному етапі голосування на президентських виборах призведе до більш масштабних фальсифікацій, і це ставить під загрозу цілісність України.

Про це він заявив в інтерв''ю Бі-Бі-Сі.

Гавриш наголошує на важливості політреформи, яку, на його думку, Віктор Ющенко зараз не збирається проводити.

"Особистість Віктора Андрійовича засвідчує, що ліберальні погляди на політику, на пошуки кращих ідей йому, без сумніву, притаманні, і він – талановита людина". "Але його оточення, яке радикалізує політику, яке використовує його особисто для того, аби максимально скористатися цією можливістю, ставить під загрозу компроміси", - вважає колишній голова парламентської більшості.

Раніше Степан Гавриш висловився проти подальшої участі Віктора Януковича, якого він представляв у ЦВК, у наступному голосуванні.

(12.44) Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Хав''єр Солана не має наміру приїжджати до України до проведення переголосування другого туру виборів.

Про це повідомили у представництві Європейської комісії в Україні.

Два інших міжнародних учасники попередніх раундів переговорів за участі міжнародних посередників президент Польщі Олександр Кваснєвський та Литви Валдас Адамкус прибудуть до України у другій половині дня.

Російський представник у врегулюванні української кризи – спікер Держдуми Борис Гризлов вже в Україні, і він розпочав із переговорів з чинним головою держави Леонідом Кучмою.

Сьогодні має відбутися черговий "круглий стіл" з врегулювання політичної кризи в Україні за участі міжнародних посередників.

(12.41) "5 канал" вийшов на третє мiсце у рейтингові телеканалiв в Українi.

Наразі канал “чесних новин” за кількістю аудиторії поступається лише УТ-1 та “1+1”. Такi данi оприлюднила компанiя GfK-USM, яка проводить в Українi дослiдження телеаудиторiї.

Збільшення популярностi "5 каналу" забезпечили глядачi столиці та Захiдної України, де щодо кiлькостi аудиторiї вiн вийшов на перше місце.

(12.38) Учасники акції непокори на Майдані Незалежності у Києві пишуть листа президенту Росії Володимиру Путіну.

Бiля входу до Оперної студiї Нацiональної консерваторiї встановили два помаранчевих полотна довжиною 60 метрiв, повiдомили у прес-службi центрального штабу Вiктора Ющенка.

"Кожний бажаючий зможе на помаранчевому фонi залишити свою думку i побажання президенту Путiну", - сказав керiвник Центру сучасного мистецтва "Дах" Влад Троїцький.

Пiсля того як полотно розпишуть, його вiднесуть до посольства Росії у Києвi.

(12:00) Президент України Леонід Кучма веде переговори з метою забезпечити собі імунітет від кримінальних переслідувань в обмін на ухвалу про відставку уряду Віктора Януковича та Центральної виборчої комісії. Таку інформацію поширила британська газета “Sunday Times”, повідомляє "Німецька хвиля"

Поінформоване джерело, близьке до Президента України, повідомило газеті, що Л.Кучма веде "крижані переговори" для забезпечення свого власного майбутнього й майбутнього своєї сім''ї. У разі перемоги опозиції Л.Кучма побоюється кримінальних переслідувань за корупцію і, особливо, обвинувачень у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе, наголошується в газеті. Л.Кучма хоче гарантій, що коли він відступає й виконує умови, то не опиниться на лаві підсудних, або, ще гірше, у камері". Також Л.Кучма хотів би, аби йому було дозволено зберегти за собою державну дачу і яхту, яку оцінюють у 4,5 млн. євро.

Британський тижневик пише, що в обмін на це Президент України готовий виконати ключові вимоги опозиції.

(11:30) На засіданні погоджувальної ради лідерів груп і фракцій парламенту "Наша Україна" висловила додаткові вимоги – відставка генерального прокурора Геннадія Васильєва, міністра внутрішніх справ Миколи Білоконя, а також губернаторів Донецької, Луганської, Харківської, Закарпатської та Сумської областей

Це питання обговорюється лідерами фракцій і груп парламенту. Також на погоджувальній раді голова Верховної Ради України Володимир Литвин підтвердив слова Леоніда Кучми про те, що Президент готовий приїхати до парламенту, щоб підписати ухвалені парламентом закони щодо політичної реформи та змін до закону про вибори Президента України.

За словами В.Литвина, Президент висловлює готовність також підписати відставку уряду та ротацію ЦВК. Водночас В.Литвин зауважив, що для того, аби ці документи набрали чинності, необхідно їх зареєструвати, а для цього необхідно зняти блокування будівлі Адміністрації Президента.

(11:20) Лідери фракцій і груп Верховної Ради обговорять сьогодні можливість позачергового засідання парламенту для внесення змін до закону про вибори Президента

Про це на засіданні погоджувальної ради сказав перший заступник голови Ради Адам Мартинюк.

Він також сказав про можливість позачергового засідання парламенту для одночасного ухвалення змін до Конституції та до закону про вибори Президента. За словами Адама Мартинюка, рішення про позачергове засідання Ради для одночасного ухвалення поправок до Конституції й закону про вибори Президента має схвалити погоджувальна рада більшістю голосів.

(11:10) Сьогодні відбудеться чергове засідання "круглого столу" за участю кандидатів на посаду Президента України Віктора Ющенка та Віктора Януковича і міжнародних посередників

Про це повідомив голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час засідання погоджувальної ради парламенту.

Водночас він зауважив, що не знає, чи буде цей "круглий стіл" у такому ж форматі, як і два попередні, чи будуть деякі зміни.

(11:10) Президент України Леонід Кучма заявляє, що готовий йти на компроміс, щоб зняти існуючу напругу, але й досі немає пропозицій з боку парламенту

Про це Л.Кучма заявив сьогодні під час наради з економічних питань, що відбулася в Конча-Заспі.

При цьому Л.Кучма відкинув усі звинувачення на його адресу щодо відставки ЦВК. За його словами, він не може достроково відправити у відставку членів ЦВК, оскільки те, що пропонує парламент, не передбачене існуючим законодавством. За словами Л.Кучми, для того, щоб змінити склад ЦВК, необхідно ухвалити зміни до закону "Про вибори Президента України". За словами Президента, така норма є в змінах до закону України про вибори Президента, які пропонуються. Але їх ще необхідно проголосувати.

(11:00) Політична криза в Україні – основне питання порядку денного конференції міністрів закордонних справ ОБСЄ, яка відкривається сьогодні в Софії

Міністр закордонних справ Болгарії Соломон Пассі, який зараз очолює Організацію з безпеки та співпраці в Європі, закликав українську владу забезпечити 26-го грудня вільне та справедливе переголосування другого туру президентських виборів. ОБСЄ має намір направити до України тисячу своїх спостерігачів.

У роботі конференції беруть участь держсекретар США Колін Павелл та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

(10:30) Опозиція вимагатиме від Верховної Ради України ухвалити зміни до Закону "Про вибори Президента України" до наступної середи, 8-го грудня

Про це учора ввечері заявив на Майдані Незалежності у Києві лідер опозиції Віктор Ющенко. "Далі будь-яке рішення парламенту не матиме сенсу", - сказав він.

В.Ющенко наголосив, що залишається надзвичайно важливий етап боротьби – домогтися виконання трьох основних вимог – відставки уряду, заміни членів Центральної виборчої комісії та ухвалення змін до закону про вибори, які б унеможливлювали фальсифікації.

"До їх вирішення ні про яке зняття пікетування Адміністрації Президента, будинку уряду не може бути й мови", - сказав лідер опозиції.

(10:30) Ян Петер Балкененде, прем''єр-міністр Нідерландів, які зараз головують у Євросоюзі, запропонував Президентові України Леоніду Кучмі підтримку з боку ЄС у проведенні переголосування другого туру президентських виборів

Як повідомляє "Німецька хвиля", зокрема, за словами речника глави нідерландського уряду, Європейський Союз готовий надіслати до України спостерігачів за виборами та надати технічну допомогу.

За деякою інформацією, ЄС може направити до України на переголосування 26-го грудня рекордну кількість спостерігачів - близько 800 осіб. Надіслати якомога більшу кількість спостерігачів до України готова також Організація з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ).

(09:30) Вчора у Львові близько 3-х тисяч городян взяли участь у народному віче під гаслом: "За чесні і демократичні вибори"

Голова Комітету національного порятунку Львівщини, народний депутат України Петро Олійник у своєму виступі заявив, що "ми сьогоднi стали прикладом для держав, де панує авторитарний режим, i сьогоднi вже з Росiї їдуть до нас вчитися демократiї, вчитися бути нацiєю", - сказав Петро Олійник. Він відзначив, що перемога опозиції була закрiплена Верховним Судом України i рiшенням ЦВК про оголошення повторного другого туру.

Також П.Олійник звернувся "до рядових комунiстiв" iз закликом приєднатися до народу, "оскiльки лiдер КПУ Петро Симоненко зрадив ваші інтереси". "В нас сьогоднi не повинно бути полiтичних розбiжностей. Все те, що нас сьогоднi єднає, - це порядок в державi, заможнiсть i добробут громадян України. Разом - ми сила", - наголосив народний депутат.

(09:30) Екс-президент Чехії Вацлав Гавел пов''язав помаранчеву стрічку на знак підтримки учасників руху громадянської непокори в Україні, повідомляє "Новий вибір – 2004"

В.Гавел, який пережив власну "оксамитову" революцію, побажав "помаранчевій" опозиції наполегливості.

"Бути стриманими, сильними і, передусім, наполегливими. Оскільки ще не все завершується на досягненні конкретної мети. Далі необхідна економічна сила, оскільки це завдання тривале за часом і взагалі безкінечне. Саме тому я бажаю наполегливості ", - наголосив Вацлав Гавел.

######################## 5 грудня (00:00) #####################################

“Наша Україна” говорить, що голосуватиме за політичну реформу лише після виконання рішення парламенту про відставку уряду Януковича та зміни складу ЦВК.

Таку позицію фракції озвучив Іван Плющ. Він наголосив, що домовленості між Соцпартією та “Нашою Україною” щодо політреформи будуть обов’язково виконані.

*** Сьогодні Кучма знову обговорював українську ситуацію з Президентом Росії Путіним.

Про це повідомила прес-служба голови України з посиланням на телефонну розмову Кучми та Путіна.

Сторони домовилися, що спікер Державної Думи Борис Гризлов представлятиме Росію на засіданні круглого столу, яке планується на 6 грудня.

Це засідання мало відбутися наступного дня після рішення Верховного Суду, але засідання перенесли через відсутність реакції на нього гаранта Конституції.

Вже більше доби минуло з моменту оголошення судового вердикту, а чинний голова держави Леонід Кучма ніяк не відреагував на нього.

Натомість є чергова реакція російських політиків. Так, Борис Гризлов сумнівається, що таке рішення призведе до швидкого виправлення ситуації.

***

Віце-спікер Верховної Ради Олександр Зінченко заявляє, що опозиція не поновлюватиме переговорів з Януковичем, доки Кабмін не складе повноваження.

Блок Ющенка наполягає і на звільненні губернаторів східних областей, які закликали до розколу України та сприяли фальсифікації виборів.

***

Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом проникнення до електронної системи “Вибори Президента України”.

Раніше представники Ющенка заявляли про те, що система, яка підраховувала голоси під час першого та другого туру виборів, контролювалася ззовні.

***

Віктор Янукович вже оприлюднив свою позицію щодо своєї можливої участі у повторних виборах.

Речниця кандидата Ганна Герман сьогодні на прес-конференції сказала, що Віктор Янукович продовжує боротьбу за посаду Президента: “Прем’єр-міністр Віктор Янукович заявив сьогодні, що він вважає рішення Верховного Суду України таким, яке ухвалене під величезним політичним тиском, порушена Конституція України. Але прем’єр-міністр каже, що немає іншої дороги, ніж одна – треба йти на вибори і перемагати”.

***

Сьогодні Центрвиборчком України виконав вчорашнє рішення Верховного Суду та призначив на 26 грудня повторне проведення другого туру президентських виборів.

***

Сьогодні у Харкові відбувся другий тур сіверодонецького з’їзду.

Депутати рад всіх рівнів визнали вчорашнє рішення Верховного Суду політично заангажованим і таким, що втручається у компетенцію Центральної виборчої комісії.

З''їзд також закликав Президента Леоніда Кучму звернутися до Конституційного Суду із проханням дати оцінку цьому рішенню.

Харківське зібрання також закликало парламент забезпечити невідкладне проведення політреформи й сформувати Кабінет Міністрів на підставі цієї політреформи.

Всеукраїнський з’їзд рад закликав і Віктора Януковича, і Віктора Ющенка відмовитися від участі у повторних виборах.

***

У фракціях колишньої парламентської більшості знову поменшало її членів.

Сьогодні фракцію “Трудової України” полишили Леонід Гадяцький та Олександр Косьяненко, вчора так само вчинили ще 10 народних депутатів.

Сьогодні ж депутат Борис Андресюк вийшов із фракції СДПУ(О).

Таким чином у лавах соціал-демократів (об’єднаних) залишаються 33 народних обранці, а у трудовиків 18.

***

У понеділок самі співробітники Кабінету Міністрів планують провести пікетування Будинку уряду біля центрального входу.

Про це повідомила прес-секретар віце-прем''єр-міністра Ганна Тимченко.

За її словами, працівники уряду обурені тим, що не можуть виконувати службові обов''язки, розписувати бюджетні доручення, у тому числі соціальні, по регіонах.

Крім того, через акції протесту співробітники апарату уряду не можуть отримати зарплату.

Вона зазначила, що у пікетуванні Будинку уряду можуть взяти участь до півтори тисячі співробітників Кабінету Міністрів.

######################## 4 грудня (00:00) #################################

(21:20) Рішення Верховного суду Украïни дозволить знайти вихід із ситуаціï, що склалася в краïні, заявив у Страсбурзі генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс.

Він закликав усі сторони-учасники конфлікту суворо дотриматися рішення Суду і негайно вжити заходів, щоб виконати його.

Генеральний секретар Ради Європи запевнив, що експерти його організаціï, як і раніше готові допомогти Украïні у проведенні виборів , які відповідатимуть загальноєвропейським стандартам.

(21:10) США вітають рішення Верховного суду Украïни про переголосування другого туру президентських виборів. Про це заявив на брифінгу у Вашингтоні представник держдепартаменту Ричард Баучер.

Він запевнив, що Вашингтон не збирається пропонувати киïвській владі власних шляхів виходу з кризи. “Шлях вперед має визначити український народ,” – сказав американський дипломат.

(20:51) Донецьк зустрiв спокійно рiшення Верховного суду про переголосування другого туру виборiв президента Украïни.

Як повідомляють, нинi в мiстi не проводиться жодного мiтингу на пiдтримку того або iншого кандидата. Реакцiя керiвникiв областi не вiдома.

Мiтинги на площi вiдбувалися щодня з 27 листопада по сьогоднiшнiй день.

Тим часом, як повiдомляє кореспондент “Інтерфакс-Украïна”, жителi областi скуповують в магазинах продукти харчування.

(20:51) Радник з молодіжних питань у команді Ющенка Святослав Вакарчук, соліст українського гурту "Океан Ельзи" не приховував свого задоволення щодо рішення Верховного суду Украïни. Однак на запитання кореспондента радіо “Свобода” про ві дновлення свох концертних турів відповів :

“Я відновлю концерти тоді, коли справедливість стане на місце. Як тільки ЦВК зміниться, Суд зробив, що потрібно, і ми тоді продовжимо нормальне життя”.

(19:50) Пiд час оголошення вердикту Верховного суду багато людей дивилися трансляцію на рекламних телевiзiйних екранах, встановлених у метро. Пiсля оголошення рішення на станцiях метрополiтену в центрi Києва почалися радiснi крики i скандування "Перемога".

На цю годину залишаються заблокованими будiвлi Кабiнету мiнiстрiв та Адмiнiстрацiï президента.

Координатори блокади кажуть, що досі вони не отримували команди розблокувати ці державні установи.

(19:40) Степан Гавриш, представник кандидата на Президента Вiктора Януковича зазначив, що подальший розвиток ситуацiï пiсля рiшення Верховного суду залежатиме вiд того, як виконуватимуть це рішення полiтики, а також вiд дотримання попереднiх домовленостей.

В інтерв”ю “Інтерфакс-Украïна” пан Гавриш не змiг вiдповiсти на запитання , чи готовий Віктор Янукович до переголосування. Говорячи про подальший розвиток подiй, вiн сказав, що є "кiлька варiантiв", зокрема, - "легка перемога В.Ющенка" i "важка перемога В.Януковича".

(19:25) Голова Верховної Ради Володимир Литвин має намір просити Центральну виборчу комісію негайно скасувати результати другого туру виборів Президента за рішенням Верховного Суду.

Спілкуючись із журналістами у парламенті, спікер наголосив на необхідності негайного визначення дати переголосування другого туру виборів.

Володимир Литвин скасував свою поїздку до Харкова, що планувалася на суботу, оскільки завтра Верховна Рада продовжить роботу і “має ухвалити доленосні рішення”, сказав речник спікера Ігор Сторожук.

Верховний Суд зобов''язав ЦВК провести переголосування другого туру виборів Президента 26 грудня 2004 року.

(19:18) Штаб Віктора Ющенка назвав перемогою демократіï рішення Верховного суду про визнання недійсними результатів другого туру виборів Президента.

Народний депутат від “Нашої Украïни” Петро Порошенко зазначив, що це рішення буде сприяти завершенню політичної кризи й подальшому економічному розвитку України.

За сподіваннями депутата, під час переголосування другого туру за Ющенка проголосує більше виборців, ніж у другому турі виборів Президента.

(18:55) До Києва знову, вже втретє за останній тиждень, ïдуть міжнародні посередники , щоб продовжити політичні консультаціï з подолання політичноï кризи після виборів.

Сьогодні має прибути Генеральний секретар ОБСЄ Ян Кубіш, а завтра президент Литви Валдас Адамкус.

Подібні переговори за участю Леоніда Кучми та двох кандидатів на Президента проходили у столиці 26 листопада і 1 грудня. Учасники зустрічі домовилися зустрітися після остаточного рішення Верховного суду.

(18:15) Верховний суд Украïни задовольнив позов опозиціï про визнання недійсними офіційні підсумки другого туру президентських виборів. Суд скасував офіційні результати президентських виборів і зобов’язав ЦВК провести переголосування другого туру виборів.

Після п’яти днів розгляду цієї справи годину тому рішення суду зачитав суддя Анатолій Ярема.

Верховний Суд визнав неправомірними дії ЦВК зі встановлення результатів другого туру виборів Президента, а також скасував постанову про визнання переможцем другого туру виборів прем''єр-міністра Віктора Януковича.

Верховний Суд зобов’язав ЦВК провести переголосування другого туру виборів Президента через 21 день після 5 грудня.

Після оприлюднення рішення суду учасники акціï непокори на Майдані незалежності вітали цю новину.

Майже півтори тисячі прибічників опозиціï голосно вітали цей вердикт і біля будівлі Верховного суду, скандуючи : “Верховний суд з народом!”

(17:16) Президент Украïни Леонiд Кучма знову заявив, що зволiкання з вирiшенням полiтичноï кризи призведе до невідворотного спаду в економiцi.

"Зараз економiка Украïни, досягнувши найвищих показникiв зростання, може дуже швидко виявитися на межi кризи. I причини тут не зовнiшнi, а причини - нашi, внутрішні," - наголосив пан Кучма, вiдкриваючи у п''ятницю засiдання погоджувальної ради лiдерiв фракцiй i груп з представниками економiчного блоку уряду. Зустріч відбулася у Кончi-Заспi пiд Києвом.

(17.32) 50 тисяч прихильників Віктора Ющенка пікетують Верховну Раду.

Вони повністю перекрили рух по вулиці Грушевського.

Прихильники Ющенка скандують: "Нас багато, нас не подолати", "Кучму геть" та "Ющенко!".

Сьогодні парламент мав розпочати засідання о 16 годині, але перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк продовжив перерву до 18 години.

(17.11) Завтра в Україну прибуває Президент Литви Валдас Адамкус для участі у переговорах щодо врегулювання ситуації у країні, повідомили у прес-службі голови литовської держави.

Адамкус вважає, що подальший розвиток подiй в Українi залежатиме вiд висновку Верховного Суду України про те, чи були порушення законодавства під час президентських виборів. (17.10) Президент Леонід Кучма ветував закон про заборону голосування за відкріпними талонами на виборах Президента.

Кучма заявив, що не має наміру підписувати цей закон вже наступного дня після його ухвалення парламентом.

На думку Президента, насамперед цей закон порушує право частини виборців.

Тоді ж Віктор Ющенко, Олександр Мороз та Анатолій Кінах заявили, що пов''язують намір Кучми ветувати закон про заборону голосування за відкріпними талонами з наміром виконавчої влади сфальсифікувати результати виборів Президента.

(17.09) Сьогодні на виїзне засідання Військового апеляційного суду Центрального регіону у справі Скнилівської трагедії, яке відбувається у Львові, не з''явився жоден з адвокатів підсудних.

Про причину відсутності повідомила листом лише адвокат - дружина одного з підсудних - пілота СУ-27 Володимира Топонаря. Вона зазначила, що "повинна терміново виїхати до Криму". Інші адвокати про причини своєї відсутності не повідомляли.

Сьогоднішній день виїзного засідання Військового апеляційного суду Центрального регіону голова суду Володимир Загоруйко розпочав з зачитування підсудним обвинувачень, які займають вісімсот сторінок.

Внаслідок авіакатастрофи, що сталася влітку 2002 року загинули 77 осіб.

(16.49) Верховна Рада ухвалила постанову про запровадження мораторію на підвищення цін при продажу промислово-побутових товарів.

У документі мовиться, що метою цієї постанови є попередження розвитку фінансової кризи.

Днями міністр фінансів України Микола Азаров заявив, що політична криза спричинила погіршення економічної та фінансової ситуації у країні.

(16.44) Європейський парламент ухвалив резолюцію про необхідність скасування результатів другого туру українських виборів та проведення повторного голосування з метою визначення волевиявлення народу України.

Федеральний канцлер Герхард Шредер та Президент Франції Жак Ширак підтримали прагнення європейських організацій виступити посередниками у врегулюванні політичної кризи в Україні.

(16.34) Сьогодні Леонiд Кучма знову заявив, що зволiкання з вирiшенням полiтичної кризи призведе до незворотного спаду в економiцi.

“Чим далі ми будемо затягувати політично-правове розв’язання цих проблем, тим більше будуть зростати втрати в економіці”.

Про Кучма сказав, вiдкриваючи засiдання погоджувальної ради лiдерiв фракцiй i груп з представниками економiчного блоку уряду, яке вiдбувається у Кончi-Заспi пiд Києвом.

Кучма зазначив, що економiка стоїть на межi кризи, подiбної кризі на початку 90-х рокiв пiсля розпаду СРСР та у 1998 роцi внаслiдок свiтової фiнансової кризи.

"Зараз економiка України, досягнуши найвищих показникiв зростання, може дуже швидко виявитися на грані кризи", - наголосив Президент.

У зустрічі беруть участь лідери фракцій КПУ - Петро Симоненко, СДПУ(о) - Леонід Кравчук, "Регіони України" - Раїса Богатирьова, координатор колишньої парламентської більшості Степан Гавриш, представник Президента України у Верховній Раді України Олександр Задорожній, міністр транспорту Георгій Кірпа, міністр оборони Олександр Кузьмук.

(16.33) Телеканал “Інтер” зробив пропозицію Олександру Лук’яненку, який звільнився минулого тижня з посади спеціального кореспондента, повернутися на роботу.

Про це у Київській незалежній медіа-профспілці, заявив шеф-редактор каналу Олексій Мустафін.

Він повідомив, що не підписав заяву Лук''яненка про звільнення за власним бажанням, яку той подав минулого тижня після того, як його примусили вести телемарафон за участю переважно прихильників Віктора Януковича.

Зараз журналіст Лук’яненко обмірковує пропозицію каналу.

(16.31) Голова Харківської обласної державної адміністрації Євген Кушнарьов категорично спростовує інформацію про те, що на з''їзд рад, який відбуватиметься завтра у Харкові, прибуде російський політик Володимир Жириновський.

Про це Кушнарьов заявив у прямому ефірі "5 каналу”.

"Це абсолютно не відповідає дійсності – кажу це абсолютно авторитетно. Ми нікого з іноземних представників не запрошували, крім Генконсула Польщі і Генконсула Росії, які знаходяться постійно у Харкові”, - сказав голова Харківської обладміністрації.

Сьогодні про можливий приїзд і виступ на харківському з''їзді російського політика Жириновського повідомив міський штаб Віктора Ющенка.

(16.30) Комітет виборців України оскаржує рішення сесії Луганської облради про заборону трансляції на території регіону "5 каналу" та ТРК "Ера".

Про це сьогодні заявив член правління луганського відділення КВУ Олексій Свєтіков.

Він також повідомив, що декілька провідних підприємств Сіверськодонецька виплатили наперед зарплату своїм робітникам за 3 місяці.

(16.22) Народний депутат Микола Томенко заявляє про можливість блокування діяльності Президента України Леоніда Кучми.

"Після вчорашньої поїздки Кучми до Москви ми будемо здійснювати тиск і на нього", - сказав сьогодні на прес-конференції Томенко.

Він наголосив, що у разі, якщо Президент і надалі вестиме подвійну гру, опозиція знайде шляхи для блокування його діяльності.

(15.40) Вже понад 5 годин засідають судді Верховного Суду у дорадчій кімнаті для винесення вердикту за скаргою на рішення ЦВК.

Сьогодні з десятої ранку на п’ятий день засідання Верховного Суду тривали дебати сторін. Дебатували представники Ющенка, Януковича та Центральної виборчої комісії.

Сторона Ющенка домагається повторного голосування, оскiльки результати 2-го туру, на її думку, були сфальсифiкованi.

Представники ж Януковича вважають, що "вимога визнати вибори недiйсними є юридично неправильною". (15.30) У місті Мукачевому о 12 годині розпочався 10-тисячний мітинг на підтримку Віктора Ющенка та проти фальсифікації президентських виборів.

На площі Миру перед міською Ратушею на сцені виступають представники штабу "Наша Україна" та депутати Мукачівської міської ради.

На мітинг до міста приїхали делегати з усіх районів Закарпаття.

(15.17) У Сумах мають намiр провести референдум про припинення повноважень мера.

Сесiя Сумської мiськради сьогодні ухвалила рiшення провести референдум щодо припинення повноважень Володимира Омельченка.

Депутати назвали причиною iнiцiювання референдуму незадовiльне виконання міським головою своїх службових обов''язкiв i незабезпечення виконання вимог Конституцiї та виборчого законодавства у місті пiд час проведення виборiв Президента.

Референдум запланований на 16 сiчня 2005 року.

(14.43) Мiнiстр оборони Олександр Кузьмук виключив можливiсть "силового сценарiю" розвитку ситуацiї у країнi.

Про це вiн заявив на нарадi з керiвним складом вiйськового вiдомства, повiдомляє прес-служба мiнiстра.

"На сьогоднi iснує небезпека стосовно провокування Збройних сил, якi продовжують залишатися поза полiтикою i демонструють стабiльнiсть, спокiй i вiдданiсть українському народу", - зазначив глава оборонного вiдомства.

Вiн також прокоментував свiй вихiд з парламентської фракцiї "Трудова Україна", сказавши, що цим кроком він наголошує на своїй незалежності вiд будь-якої полiтичної сили.

(14.29) Державний борг України збільшився за останній місяць на 680 мільйонів доларів.

Про це повідомили у Міністерстві фінансів.

За інформацією Мінфіну, загальна сума збільшилася за рахунок зростання показника держгарантій наприкінці вересня.

У жовтні уряд затвердив угоду про кредит на суму 700 мільйонів доларів у зарубіжних банках для будівництва залізнично-автомобільного мосту через річку Дніпро у Києві.

(14.09) Президент Польщi Олександр Квасневський не виключив, що пiсля ухвалення Верховним судом України рiшення про пiдсумки президентських виборiв вiн уже у суботу або у понедiлок знову приїде до Києва на черговi консультацiї.

Про це вiн сьогодні сказав в iнтерв''ю Першiй програмi Польського радiо.

Квасневський висловив сподiвання, що Верховний суд ухвалить своє рiшення вже сьогодні i зазначив, що, на його думку, чим довше тривають переговори представникiв влади i опозицiї, тим більший ризик виникнення в Українi конфлiкту.

Сьогодні ж до України прибуває Генеральний секретар ОБСЄ Ян Кубiш для продовження полiтичних консультацiй з подолання кризи пiсля виборiв.

Це буде вже третiй вiзит Кубiша до України за тиждень.

(14.07) 37 % українців вважають, що найсильніший зовнішній вплив на президентські вибори в Україні здійснювався з боку Росії.

Про це свідчать дані опитування, яке провів Центр Разумкова.

Лише 5 % респондентів найсильнішим вважають вплив на вибори з боку Євросоюзу, п’ята частина опитаних відчувають американський вплив.

Центр опитав понад 2 тисячі осіб, старших 18 років у 118 населених пунктах.

(14.06) Громадська кампанiя "Пора" закликає Вiктора Ющенка негайно припинити будь-якi переговори з владою, оскiльки рух вважає нинішнього Президента Леонiда Кучму i прем''єра Вiктора Януковича "злочинцями, переговори з якими неприпустимi".

Про це йдеться у вiдкритому зверненнi "Пори" до Ющенка, яке поширили сьогодні на прес-конференцiї у Києвi.

Один з координаторiв "Пори" Андрiй Юсов заявив, що кампанiя починає акцiю проти переговорного процесу i вже сьогоднi на вулицях можна буде побачити плакати з гаслами: "Стоп переговорам!" i "Пора дiй!". (13.42) Учасники акцiй протесту у Києві продовжують блокування будинку уряду та Адмiнiстрацiї Президента i пiкетують Верховну Раду.

Як повiдомив один з учасників пiкету, до будiвлi Кабмiну пускають лише спiвробiтникiв охорони i не пускають чиновникiв.

(13.14) Сьогодні Держдума Росії майже одноголосно засудила втручання європейських структур у внутрішні справи України.

Російські депутати попереджають, що вiдповiдальнiсть за можливий "вихiд ситуацiї за рамки правового поля" в Українi нестимуть тi "зовнiшнi сили, якi намагаються деструктивно впливати на розвиток подiй".

В обговореннi проекту заяви взяли участь лише представники фракцiї ЛДПР.

Сьогодні в українському парламенті його спікер Литвин оголосив запит депутата

Тягнибока, який вимагає заборонити представникам Росії Рогозіну, Кобзону, Жириновському, Лужкову, Сліській в''їзд до України за "брутальне втручання у внутрішні справи України".

(13.03) 49 депутатів Верховної Ради просять Конституційний Суд визнати рішення парламенту про недовіру Кабінету Міністрів Віктора Януковича таким, що не відповідає Основному закону.

Про це повідомив начальник прес-служби суду Володимир Шляпошніков.

Група депутатів, які ініціюють визнання неконституційним рішення про відставку уряду, оскаржують пункти постанови, в яких йдеться про зняття імунітету з уряду та доручення Президенту сформувати новий склад Кабінету Міністрів.

Сам Президент Леонід Кучма обіцяє сформувати новий уряд лише після ухвалення політичної реформи: “Треба провести терміново цю реформу. Уряд після ухвалення цього закону про зміни до Конституції іде у відставку, формується новий уряд (хай називається як завгодно: народної довіри чи якась інша назва). Головне, що сьогодні Україні потрібен дієздатний уряд.

(12.54) Український парламент закликає Президента Леоніда Кучму вивести український військовий контингент з Іраку.

За постанову сьогодні проголосували 257 депутатів, за необхідних для ухвалення 226.

Постанову підтримали комуністи, соціалісти, соціал-демократи (об''єднані), представники партії Регіонів, БЮТ та чверть фракції "Наша Україна".

Лідер комуністів Петро Симоненко: (переклад) “За рік лише у Багдаді загинули 3 з половиною тисячі миротворців, 7 з половиною тисячі поранені. Ми закликаємо усіх сьогодні проголосувати за відкликання наших військових з Іраку”.

В Іраку зараз перебувають близько тисячі шестисот українських вояків. З минулого року у цій країні загинули 9 українських військових, а понад 20 були поранені.

Член комуністичної фракції Георгій Крючков переконаний, що Президент підпише відповідний указ, і, на його думку, це необхідно зробити оперативно.

А колишній міністр закордонних справ, а зараз член фракції “Наша Україна” Геннадій Удовенко сумнівається, що Президент підтримає сьогоднішню пропозицію Верховної Ради.

За словами Удовенка, це випливає з того, що всі останні рішення парламенту, зокрема і про відставку уряду, про новий склад ЦВК, про визнання порушень під час другого туру виборів, залишились без реакції з боку Кучми.

(12.52) У суботу на з''їзд рад, другий тур сіверодонецького зібрання, до Харкова може прибути російський політик Володимир Жириновський.

Про його можливий приїзд і виступ на з''їзді повідомляє Харківський штаб Віктора Ющенка, однак в обласній раді, яка ініціює зібрання, такої інформації не спростовують і не підтверджують.

(12.48) Верховна Рада працюватиме і на вихідних. Завтра і післязавтра депутати зберуться на ранкові та вечірні засідання.

(12.36) Десять народних депутатів вийшли зі складу фракції "Трудова Україна".

Про це повідомив сьогодні на ранковому засіданні спікер Володимир Литвин.

Фракцію залишив і її голова Ігор Шаров.

Таким чином у "Трудовій Україні" залишився 21 народний обранець.

Її колишній член Олександр Єдін прогнозує розкол і у партії "Трудова Україна". Свій вихід він пояснив неефективністю її лідера Сергія Тигипка: “На мою думку, менеджер Тигіпко не приніс партії “Трудова Україна” ніяких дивідендів. На сьогодні невизначеною залишається його позиція: чи він в опозиції, чи він співпрацює із владою, чи він орієнтується на лівий електорат. Цей його постійний перехід з однієї якості в іншу також спонукав чимало членів фракції і партії до виходу”.

(12.32) Служби безпеки у Києвi й Москвi аналiзують вплив iнструкторiв iз Сербiї на полiтичну ситуацiю в Українi, повiдомляє сербська газета “Полiтика”.

Посилаючися на дипломатичнi джерела, газета зазначає, що дiяльнiсть кiлькох активiстiв iз Сербiї могла б погiршити полiтичнi та економiчнi вiдносини мiж Белградом й Москвою. Йдеться про членiв руху “Опiр”, котрий вiдiграв важливу роль в скиненнi колишнього президента Сербiї Слободана Мiлошевича. Згаданий рух перестав iснувати три роки тому. Газета подає iмена двох iнструкторiв iз Сербiї, котрi свого часу перебували в Грузiї та Українi, не уточнюючи чи їх було бiльше та якими вчинками вони впливали на подiї в Українi. Москва стурбована можливiстю, що iнструктори iз Сербiї могли б з’явитися i в Росiї, пише “Полiтика”.

(12:00) Президент Польщі Олександр Квасневський вважає, що коли Верховний Суд України ухвалить рішення за підсумками президентських виборів найближчим часом, то 19-го грудня можна було б повторити голосування

Про це польський лідер заявив сьогодні в інтерв''ю Першій програмі Польського радіо.

О.Квасневський також повідомив, що має намір знов, утретє, вирушити до України відразу ж після вердикту Верховного Суду. Президент Польщі висловив сподiвання, що рішення буде ухвалене сьогодні.

Польський лідер вважає, що, чим довше триватимуть переговори між представниками влади і опозицією, тим більше зростає ризик виникнення конфлікту в Україні.

(11:50) Фракція БЮТ закликає підписати акт про подолання кризи в Україні.

Про це заявив на сесії парламенту член фракції БЮТ Олександр Турчинов.

Він зазначив, що цей акт має передбачати обрання нового уряду, призначення нового складу ЦВК, ухвалення рішення про переголосування другого туру виборів та покладення повноважень Президента України на Голову Верховної Ради України. Він наголосив, що парламент повинен взяти на себе відповідальність за ситуацію в Україні, оскільки він є єдиним легітимним органом у державі.

(11:50)Верховна Рада України відкликає український військовий контингент з Іраку

За таку постанову проголосували 257 із 397-и народних депутатів, зареєстрованих у залі.

Верховна Рада у своїй постанові звертається до Президента України Леоніда Кучми відкликати миротворчий український контингент з Республіки Ірак у зв''язку з різким загостренням ситуації там.

(11:40)У Багдаді майже одночасно здійснені напади на дві поліцейські дільниці. Загинули загалом 20 осіб, ще стільки – поранені

В одному випадку на поліцейську дільницю напала група озброєних бойовиків. Нападники звільнили 50-х осіб, які перебували під вартою.

Поблизу другої дільниці вибухнув замінований автомобіль.

(11:50)Народний депутата України Юрій Луценко пропонує парламенту сьогодні утворити тимчасовий уряд народної довіри на чолі з Олександром Морозом. Про це він сказав, виступаючи з парламентської трибуни

Ю.Луценко висловив думку, що сьогодні Президент України Леонід Кучма свідомо затягує Україну в політичну і економічну кризу, не реагуючи на рішення парламенту та не виконуючи домовленостей, досягнутих під час "круглого столу". "Л.Кучма хоче знищити країну і звинуватити в цьому опозицію".

Тому Ю.Луценко пропонує парламенту сьогодні створити тимчасовий уряд терміном на 2 місяці, який виведе Україну з кризи. Він вважає, що гарантією цьому може стати людина, яка користується довірою в парламенті і в суспільстві, а саме – Олександр Мороз.

(11:30)Організація Об''єднаних Націй сподівається на незалежність і неупередженість Верховного Суду в розгляді скарги штабу лідера блоку партій "Наша Україна" Віктора Ющенка на визнання Центральною виборчою комісією прем''єр-міністра Віктора Януковича переможцем виборів Президента, йдеться у повідомленні представництва ООН в Україні

На думку представництва, незалежне й неупереджене виконання своїх обов''язків Верховним Судом та іншими українськими інституціями сприятиме виходу із кризи прозорим і демократичним шляхом.

"Найважливіше у всі часи - утвердження основних цінностей демократії, які полягають також і в реалізації права на участь у чесних виборах", - зазначає представництво ООН. У повідомленні також наголошується на зобов''язанні уряду поважати міжнародні закони з прав людини.

(11:20) Намагання Президента України Леоніда Кучми провести нові вибори Віктор Ющенко назвав злочином

Про це він заявив учора ввечері, виступаючи на Майдані Незалежності України перед тисячами учасників акції протесту.

За словами лідера опозиції, "кожна людина, що говорить про нові вибори, веде цю країну до краху". Він зазначив, що "країна цього просто не витримає". На думку В.Ющенка, єдиний шанс врятувати сьогодні державу - "це ухвалити свідоме політичне рішення про переголосування другого туру".

Влада, переконаний В.Ющенко, "намагається випробувати наші нерви і терпіння". "Вони думали, що ми не протримаємося більше семи днів. Але у Грузії народ тримався три тижні, у Болгарії - цілий місяць". "Ми протримаємося, нехай вони не сумніваються. І ми підемо з цього майдану лише з перемогою", - наголосив голова Комітету національного порятунку.

(11:20)Віктор Ющенко заявляє, що "силовий варіант був, є і залишається ключовим сценарієм влади, яка шукає правові підстави для застосування сили"

В.Ющенко повідомив, що володіє конкретною інформацію про організацію загонів бойовиків для проведення силових акцій проти демонстрантів. "Але я попереджаю - той, хто підніме руку на людей на майдані, перший від цієї руки і постраждає", - наголосив лідер Коаліції "Сила народу".

Він заявив про готовність учасників акцій спротиву до миттєвих адекватних дій, в разі, якщо "після ухвалення Верховним Судом рішення про фальсифікацію виборів не буде терміново призначений день переголосування".

(11:10) Збори офіцерів Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України ухвалили рішення про підтримку голови Комітету національного порятунку, народного Президента України Віктора Ющенка.

Про це йдеться у зверненні зборів до В.Ющенка, міністра оборони України Олександра Кузьмука, військовослужбовців Збройних Сил України.

У зверненні, зокрема, зазначається, що, “зважаючи на ситуацію, яка склалася в Українській державі, керуючись Конституцією України та дотримуючись присяги, складеної перед українським народом, заявляємо про свою беззастережну підтримку українського народу, про підтримку голови Комітету національного порятунку, народного Президента України Віктора Ющенка.

Міністру оборони України збори офіцерів запропонували стати членом Комітету національного порятунку і надалі вживати рішучих заходів щодо “захисту суверенітету та територіальної цілісності держави та захисту Конституції, прав і свобод, життя громадян”, йдеться у зверненні.

(11:00) Передбачається, що сьогодні Президент України Леонід Кучма зустрінеться з лідерами парламентських фракцій.

Як повідомили у прес-службі глави держави, учора він провів нараду з питань поточної економічної ситуації в Україні за участю членів уряду України.

Під час наради зверталася увага на продовження блокування роботи Уряду. У цьому зв''язку глава держави запропонував провести спільну зустріч за участю урядовців та представників парламентських фракцій - для того, щоб "обмінятися думками" щодо виходу із ситуації, що склалася.

(11:00) У четвер близько 50-ти білорусів, що підтримують учасників акції громадянської непокори в Києві, пікетували Посольство Білорусі в Україні.

До пікетників вийшов посол Білорусі Валентин Величко. Як повідомив голова делегації білоруської опозиції В''ячеслав Сівчик, Посол заявив: "Білоруська влада підтримає будь-який вибір українського народу".

"Телекритика" нагадує, що ця заява представника білоруського МЗС суперечить нещодавній заяві Президента Білорусії Олександра Лукашенка, який достроково привітав з перемогою на виборах кандидата на посаду Президента України Віктора Януковича. Делегація білоруської опозиції також оприлюднила заяву, у якій, зокрема, наголосила, що помаранчева революція вселила надії білорусам на швидкі демократичні зміни і в їхній країні.

(11:00) Погоджувальна рада керівників фракцій і груп парламенту не змогла учора підписати угоду про шляхи виходу з кризи, що склалася в Україні після другого туру президентських виборів.

Про це журналістам повідомив лідер фракції СПУ Олександр Мороз. Він пояснив, що змістом угоди мали стати домовленість про внесення змін до Закону України "Про вибори Президента України", а також ухвалення конституційної реформи. Проте, оскільки, ні експертна група, що готує зміни до закону, ні конституційна комісія ще не ухвалили рішень, то не було сенсу підписувати угоду.

О.Мороз зазначив, що у п’ятницю тимчасова спеціальна комісія щодо внесення змін до Конституції розгляне той варіант конституційних змін, який зможе набрати 300 голосів. Якщо такого варіанту не виявиться, комісія просто розглядатиме законопроект про особливості переголосування другого туру виборів, повідомив лідер СПУ.

################## 3 грудня (00:00) #########################################

21:20 Лідер опозиціï Віктор Ющенко вважає можливим силовий варіант врегулювання конфлікту після виборів Президента з боку влади.

Виступаючи у четвер ввечері на Майдані незалежності , Ющенко наголосив: "Ми знаємо, що при будь-якій фальсифікаціï виборів 21 листопада вони б ніколи ці вибори не виграли. І тому варіант силовий був, є й залишається одним з ключових сценаріїв поведінки Кучми і Януковича".

20:40 Уряд Украïни має піти у відставку після проведення політичноï реформи. Про це заявив Президент Украïни Леонід Кучма увечері в четвер на нараді з міністрами у резиденціï поблизу Києва.

“Потрібно терміново провести цю реформу, уряд після ухвалення закону піде у відставку, сформується новий уряд,”- цитують пана Кучму інформаційні агентства.

20:10 Киянин на розiграшi "Супер-лото" (6 iз 49) виграв рекордний для Украïни джекпот у розмiрi 8 млн. 100 тисяч грн., повiдомив директор "Украïнськоï нацiональноï лотереï" Михайло Победимський.

За його словами, переможець купив квиток лотереï в одному з поштових вiддiлень на Лiсовому масивi Києва. Сума, яку виграв переможець, звiльнена вiд оподаткування.

Останнi полiтичнi подiï в Украïнi не вплинуть на виплату цього рекордного виграшу, переконаний Михайло Победимський.

(19:05) Верховний суд Украïни розпочав судові дебати, розглядаючи позов опозиціï про визнання недійсними офіційних підсумків другого туру президентських виборів. Перед початком дебатів Суд вивчив документи у справі.

Верховний суд розглядає скаргу прибічників Віктора Ющенка з 29 листопада, очікують, що завтра Суд оголосить остаточне рішення.

(18:47) Комітет виборців України виступає за переголосування другого туру виборів Президента у зв’язку з масовими порушеннями під час голосування 21 листопада, мовиться у звіті організаціï.

Комітет рекомендує Президенту Леоніду Кучмі терміново внести у Верховну Раду подання про дострокове припинення повноважень членів чинноï Центральної виборчої комісії й внести нові кандидатури членів ЦВК.

КВУ наполягає на тому, щоб у поданні рівномірно були враховані інтереси обох кандидатів, а також представлені незалежні фахівці від громадських організацій.

(18:45) Опозиційний Комітет національного порятунку пiдготував заяву до Служби безпеки України i Генеральної прокуратури про порушення кримiнальної справи проти Президента Леонiда Кучми за бездiяльнiсть і затягування кризи, повідомила сьогодні на прес-конференціï народний депутат Юлiя Тимошенко.

У четвер опозиція відмовилася розблокувати урядові установи.

Юлія Тимошенко: “Рівно стільки, скільки люди протримаються на майданах, рівно стільки у нас існуватиме реальний шанс змінити владу в Україні. Здається, що політики обох таборів взагалі не звикли до присутності такого потужного гравця як народ, і вони не розуміють, що головний гравець сьогодні не вони, а люди на майданах”.

Юлія Тимошенко сказала, що блок “Сила народу” не дасть затягнути процес, усі переговори планується завершити за 1-2 дні. “Сила народу” продовжує енергійно формувати нову парламентську більшість. Опозиція вважає, що уряду Віктора Януковича не існує, а економічна та фінансова криза, за словами Тимошенко з цього моменту лягає на двох осіб : Януковича і Кучму.

(18:35) Результати другого туру президентських виборів в Украïні могли бути сфальсифіковані на один мільйон фальшивих бюлетенів, повідомив на засідання Верховного суду член Центрвиборчкому Руслан Князевич.

Верховний суд Украïни продовжує розглядати позов опозиціï про визнання недійсними офіційні підсумки другого туру.

(18:20) Президент США Джордж Буш сьогодні у Вашингтоні знову висловився про ситуацію в Украïні.

«Позиція нашого уряду полягає у тому, що слід оприлюднити і почути волевиявлення народу. І тому ми надалі будемо стежити та брати участь у процесі, щоб домогтися мирного вирішення цієї справи. Адже, як вам відомо, існують різні підходи й ми уважно стежимо за розвитком подій,»-

заявив Буш і додав, що «кожні вибори у будь-якій країні є волевиявленням народу , а не влади іноземної держави».

(17.23) Перший заступник голови МВС не вважає акцiї опозицiї мирними i нагадує, що за фактами блокування держустанов мiлiцiя порушила 15 кримiнальних справ.

Розповiдаючи про кiлькiсть учасникiв мiтингiв на пiдтримку Вiктора Ющенка i Вiктора Януковича, Корнiєнко зазначив, щодня з боку прихильникiв обох кандидатiв у рiзних регiонах збираються до ста тисяч осiб.

Він зазначив, що у столицi несуть службу майже 80% особового складу гарнiзону київської мiлiцiї i внутрiшнiх вiйськ. Також до столиці залучили понад 10 тисяч спiвробiтникiв мiлiцiї з iнших регiонiв.

(17.20) Президенти Росії та України – Путін та Кучма сьогодні у Москві обговорювали шляхи подолання політичної кризи в Україні.

Президент України Леонід Кучма прилетів до російської столиці на досить короткий термін, президент Росії Володимир Путін також вирушав у закордонну подорож, так що зустрів голів держав не була довгою за часом. Президенти обмінювалися заявами. Президент Росії сказав, що готовий взяти участь у врегулюванні ситуації у тих рамках, які Леонід Кучма вважає можливими для росіян. У свою чергу Леонід Кучма сказав, що було б дивно, якби Росія стояла осторонь у процесі врегулювання. Без використання зусиль Росії щодо виходу із політичної кризи, її закінчення буде неможливим без втрати Україною свого обличчя, - зазначив Президент України.

Лідери обох країн піддали критиці пропозицію щодо повторного голосування другого туру президентських виборів.

Президент України: (переклад) “Прості пропозиції провести просте пере голосування - це буде просто плебісцит. Я не розумію, чому більшість, у тому числі і європейські структури наполягають на такому шляхові”.

Путін, у свою чергу, зазначив: (переклад) “Переголосування другого туру так само нічого не дасть. Це що означає? Що потрібно буде його проводити втретє, вчетверте і у двадцять п’яте, доки одна зі сторін не отримає необхідний результат?”

(17.18) Мiлiцiя перевiряє iнформацiю про напад на сина Вiктора Януковича у зв''язку iз заявою останнього.

Про таку перевірку повідомив сьогодні перший заступник мiнiстра внутрiшнiх справ Михайло Корнiєнко.

28 листопада Віктор Янукович у телефоннiй розмовi з першим заступником державного секретаря США Ричардом Армiтеджем розповів спiврозмовнику про тиск на його родину. Зокрема, Янукович сказав, що на його сина напали, і останнього ледве врятували.

(17.17) Другу частину сіверодонецького всеукраїнського з''їзду депутатів і державних службовців різних рівнів планують провести 4 грудня у Харкові.

Про це повідомили у прес-службі Харківської обласної державної адміністрації.

28 листопада у Сіверськодонецьку Луганської області збиралися делегати різних рівнів зі східних та південних областей за участі Віктора Януковича.

На цьому зібранні лунали заклики щодо порушення суверенітету, територіальної цілісності України, її розколу та утворення окремих територіальних об''єднань, зокрема, щодо створення на території України південно-східної автономії.

Генеральний прокурор України і Служба безпеки України порушили кримінальну справу за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

(16.45) У Львові третій день триває виїзне засідання військового апеляційного суду центрального регіону у справі Скнилівської трагедії.

Під час авіакатастрофи у Львові 27 липня 2002 року загинули 77 осіб.

Коли зранку була оголошена невелика перерва, рідні загиблих кинулися до лави підсудних і почали вимагати від них вибачень. Один із обвинувачених став перед ними на коліна. Згідно із кримінальною справою, шестеро військових визнані обвинуваченими, а справи ще чотирьох високих військових посадовців Генпрокуратура вилучила на дорозслідування. Для них судові засідання відбуватимуться окремо.

(16.43) Управління Міністерства внутрішніх справ у Закарпатській області порушило 7 кримінальних справ за фактами незаконного зберігання зброї та опору співробітникам міліції під час затримання на стадіоні "Авангард" в Ужгороді.

Там 26 листопада спецпідрозділ "Беркут" Закарпатського УМВС затримав 36 осіб із арсеналом зброї, 35 з яких потім були відпущені.

В одному з автомобілів був знайдений список людей, на яких бандити повинні були нападати. Цей список містив докладні дані з домашніми адресами членів виборчих комісій від опозиційного кандидата.

Сам Ющенко, виступаючи на мітингу на майдані Незалежності в Києві, заявив, що затримана у Закарпатті збройна банда мала намір захопити школу з метою його дискредитації, висунувши вимоги визнати Ющенка Президентом.

Начальник УМВС у Закарпатській області Василь Варцаба не підтвердив, але і не спростував цією інформацію.

(16.39) Росія готова брати участь у врегулюванні ситуації в Україні, заявив Президент Російської Федерації Володимир Путін на зустрічі з Президентом України Леонідом Кучмою в урядовому аеропорту "Внуково-2" у Москві сьогодні, повідомляє РІА "Новості".

Голова української держави з свого боку зазначив: "Було б дивно, якби Росія стояла осторонь". "Без використання зусиль Росії щодо виходу з політичної кризи, її завершення буде неможливим без втрати Україною свого обличчя", - сказав Леонід Кучма. (16.25) Лiдер опозицiї Вiктор Ющенко говорить, що кандидатуру нового прем’єра можна визначити лише після проведення переговорiв мiж фракцiями i групами.

“Тут треба говорити про політика, про особу, яка може, формуючи пропозиції щодо складу уряду, акумулювати якомога більшу консолідацію парламентських сил”.

Проте, Ющенко не виключив, що новий уряд може очолити лiдер соцiалiстiв Олександр Мороз.

За його словами, зараз ведуться переговори з цього питання. Уповноваженими вiд від опозиції є Олександр Зiнченко та Юлiя Тимошенко.

(16.21) Комiтет нацiонального порятунку вже пiдготував заяву до Служби безпеки України i Генеральної прокуратури про порушення кримiнальної справи проти Президента Леонiда Кучми за бездiяльнiсть, заявила сьогодні Юлiя Тимошенко.

За її словами, Кучма не вносить до парламенту пропозицiї щодо узгодженого нового складу Центральної виборчої комiсiї, не пiдписує указу про вiдставку уряду.

Чинний Президент також видає указiв про звiльнення губернаторiв, якi навмисно розвивають iдеї сепаратизму в Українi.

Таким чином, за словами Тимошенко, саме Кучма і очолює ті речі, які створюють полiтичну кризу в Українi.

(16.20) Один з лідерів Коаліції "Сила народу" Юлія Тимошенко не бачить нинішніх членів уряду у складі уряду народної довіри

Про це вона сказала сьогодні журналістам.

Вона відзначила, що люди, які входять зараз до складу Кабінету міністрів України, нічого не дали країні. "Вони загнали Україну до стану початку економічної і фінансової кризи", - сказала Тимошенко.

(15.38) Вже сьогодні парламентські фракції блоку партій "Наша Україна", блоку Юлії Тимошенко й Соціалістичної партії мають намір внести пропозиції щодо змін до Конституції.

За словами Юлії Тимошенко, ці зміни можуть стати чинними вже після виборів Президента, після першого січня 2005 року.

(15.38) Віталій Кличко заявив, що він вже майже вирішив скасувати свій бій за титул чемпіона світу у важкій вазі з Денні Уїльямсом, який має відбутися у Лас-Вегасі наступного тижня, передає SportingLife.com.

Чемпіон за версією WBC вважає, що політична криза в Україні для нього зараз важливіша, і він не може собі дозволити просто тренуватися у Лос-Анджелесі й не хвилюватися за Україну.

Всесвітньовідомі брати-боксери Віталій та Володимир Клички підтримують Віктора Ющенка. (15.34) Кількість злочинів у Києві під час масових акцій опозиції скоротилася на третину, повідомила прес-служба Головного управління Міністерства внутрішніх справ у Києві.

За даними прес-служби, за останні дні у столиці стало менше квартирних крадіжок та пограбувань.

Міліція працює у посиленому режимі, незважаючи ні на які політичні загострення у державі.

(15.20) Прихильники опозиції продовжуватимуть блокування урядових установ, - заявила Юлія Тимошенко на першій за дев’ять днів прес-конференції.

Юлія Тимошенко сказала, що блок “Сила народу” не дасть затягнути процес, усі переговори планується завершити за 1-2 дні. “Сила народу” продовжує енергійно формувати нову парламентську більшість. “ми вважаємо, що уряду не існує, що економічна та фінансова криза з цього моменту лягає на двох осіб – Януковича і Кучму. Юлія Тимошенко заявила, що люди нікуди не підуть, доки не буде відновлена справедливість, “Рівно стільки, скільки люди протримаються на майданах, рівно стільки у нас існуватиме реальний шанс змінити владу в Україні”.

(15.17) В окрузі №223 у Києві тервиборчком повернув Ющенку півтисячі голосів, які відібрала сама територіальна виборча комісія.

Згідно з цим уточненням, на одній з виборчих дільниць у Януковича відповідно вилучили 542 голоси.

Уточнення внесли після того, як був виявлений факт фальшування результатів на користь Януковича.

(15.16) Європарламент закликає українську владу анулювати другий тур президентських виборів в Україні та провести переголосування другого туру до кінця цього року, а демонстрантів - дозволити нормально функціонувати органам державної влади в Україні і відмовитися від блокування головних будівель цих державних органів.

Про це йдеться у Резолюції Європарламенту стосовно України

(15.13) Віктор Ющенко заявляє, що вийде з переговорного процесу, якщо постане питання про нові вибори.

Про це він заявив журналістам сьогодні після завершення Погоджувальної ради керівників груп і фракцій парламенту.

Ющенко зауважив, що про це вчора він говорив і під час "круглого столу" за участі міжнародних посередників.

(14.40) Вчорашню постанову парламенту про відставку уряду Віктора Януковича оскаржуватимуть у Конституційному Суді.

Відповідне подання підписали 60 народних депутатів і передали до Конституційного Суду, повідомив в інтерв`ю журналістам член фракції СДПУ(О) Нестор Шуфрич.

Ще вчора Шуфрич заявив, що вважає рішення парламенту про відставку уряду незаконним.

(14.30) Віктор Ющенко вважає, що візит Кучми до Москви не додасть нічого для розв''язання політичної кризи в Україні:

“Я хотів би максимально відділити внутрішньополітичні процеси від будь-якого тиску – як з боку Сходу, так і Заходу. Я думаю, що і громада у цілому і виборці чудово розуміють, що певна двостороння політична активність у період виборів, чи напередодні виборів, ставила собі за мету привнести певні ознаки тиску. Джерелом влади є народ, і джерело влади знаходиться в Україні, а не закордоном”.

(14.27) Сьогодні керівники наметового містечка на Хрещатику презентували так званий “наметовий сайт”, на якому є інформація про потреби містечка, статистичні дані щодо кількості його населення і цікавинки з їхнього життя.

Розповідає прес-секретар наметового містечка Дмитро Логинов:

“На даний час відбулася реструктуризація у таборі. Табір поділений на дві частини: перша частина – це від Майдана Незалежності до Прорізної (вулиці), за яку несе відповідальність громадська організація “Пора”. Друга частина – від Прорізної до перехрестя з вулицею Богдана Хмельницького, то є відповідальність “Нашої України”. Але комендантська служба, вона є єдиною, працює на два табори. А служба безпеки і матеріальне забезпечення є окремим для кожного табору. Ми створили сайт, розміщуємо інформацію, що відбувається у таборі, які є потреби, інформація, яку ми отримуємо з усього світу, хто підтримує табір і хто підтримує свободу слова в Україні”.

(14.20) Політична криза і нестабільна економічна ситуація в Україні жодним чином не виплинули на інвестиційну привабливість Одеської області.

Про це повідомив керівник управління зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Константин Ржепишевський.

Костянтин Ржепишевський зазначив, що інвестиції на розвиток економіки до регіону надходять стабільно. У цілому за підсумками десяти місяців 2004 року у різні галузі економіки області надійшли у двічі більше коштів ніж за цей час минулого року. Однак про події останніх днів, які відбуваються в Україні, дізналися і країни, які “раніше ніколи не чули про таку державу, як Україна. Це, у майбутньому, може вплинути на інвестування в Одеську область”, заявив керівник управління зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Костянтин Ржепишевський.

(14.19) Віктор Янукович зустрівся сьогодні вранці з Генеральним секретарем ОБСЄ Яном Кубішем.

Під час зустрічі йшлося про те, чи дотримується опозиція даного вчора слова стосовно розблокування основних адміністративних об''єктів держави, які забезпечують життєдіяльність країни.

Генеральний секретар ОБСЄ Кубіш висловив жаль з приводу того, що опозиційна сторона не дотримала досягнутих домовленостей, повідомляє прес-служба уряду. (14.17) У Бiлорусi тимчасово припинили бiржовi торги по українськiй гривнi, повiдомили фахiвцi управлiння валютного ринку країни.

Таке розпорядження ухвалив Нацбанк Бiлорусi у зв''язку з ситуацiєю, що склалася на валютному ринку України. (14.16) Президент України Леонiд Кучма прибув до Москви, де проведе робочу зустрiч з президентом Росiї Володимиром Путiним і обговорить ситуацiю в Українi.

Як повiдомила речниця голови української держави, зустрiч двох президентів вiдбудеться у форматi полiтичних консультацій перед тривалим закордонним вiзитом, з яким президент Путін відбуває сьогодні з Росії.

(13.49) Росія закликає країни Заходу не втручатися у ситуацію в Україні, що склалася після виборів Президента.

Про це йдеться у заяві міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.

"Спроби представляти цю ситуацію як вирішення питання, з ким бути Україні - зі Сходом чи із Заходом, з Росією чи з Європою, як це намагалися зробити деякі представники Євросоюзу, відіграють винятково підбурюючу роль", - сказав Лавров.

Він наголосив, що Росія від самого початку заявляла, що рішення повинні ухвалювати самі українці на основі свого законодавства.

За словами Лаврова, добре, що Захід хоча б тепер почав закликати до того, щоб український народ сам на основі своєї Конституції визначав шляхи виходу з нинішньої ситуації й подальшого розвитку.

(13.39) Прихильники опозицiї працюють над перетворенням подiй на Майданi Незалежностi у Києвi на свято.

Як повiдомляє прес-служба штабу Вiктора Ющенка, у найближчi кiлька годин творчi люди у помаранчевих костюмах надуватимуть на Майданi повiтряні кульки, і до 15 години з 50 тисяч кульок має утворитися помаранчева гора.

Завтра усi бажаючi пiд керiвництвом художнього керiвника Центра сучасного мистецтва "Дах" Влада Троїцького навiшуватимуть на пiшохiдному мостi у центрi столицi планують натягнути помаранчеву тканину вiд моста до самого Днiпра. (13.35) Кримський прем’єр Сергій Куницин заявляє, що Крим – єдиний регіон України, який об’єктивно не вимагає зміни статусу у складі держави. Про це сьогодні з посиланням на голову Ради міністрів АРК повідомила прес-служба кримського уряду.

За словами Сергія Куницина, політичне, адміністративне, національно-культурне становище Криму захищені Конституцією і законами країни, які гарантують автономний розвиток республіки, тож в регіоні немає грунту для сепаратизму. Водночас, він відзначив, що депутатський корпус автономії розділяє стурбованість з приводу правового нігілізму, що царює в державі. Сергій Куницин заявив, що Крим готовий підтримати рішення Сіверсько-донецького з”їзду в частині можливості створення міжрегіонального союзу областей за умови збереження суверенітету і територіальної цілісності України.

(13.34) На Погоджувальній раді лідерів фракцій і груп парламенту досягли домовленості про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо розслідування порушень виборчого законодавства.

Про це повідомив в інтерв`ю журналістам член фракції НДП і ПППУ Микола Оніщук.

За його словами, рішення з цього питання ухвалюватиме Верховна Рада.

За словами депутата, передбачається, що очолить цю слідчу комісію народний депутат України від фракції Комуністичної партії Сергій Сінченко, а заступниками будуть представники двох сторін – від Віктора Ющенка і Віктора Януковича. (13.09) Учасники акції громадянської непокори і досі блокують приміщення Кабінету Міністрів. Всередину впускають лише технічний персонал.

Про це повідомив комендант пікету навколо Кабміну Віталій Лавренчук.

Зараз навколо будинку уряду перебувають майже 400 учасників акції, підходи до приміщення з боку вулиці Садової, як і раніше, перекриті великими автобусами, у які час від часу люди заходять погрітися.

(13.05) Сьогоднішнє засідання українського парламенту закрив його голова Володимир Литвин з метою провести консультації у фракціях щодо проведення політреформи, внесення змін до Закону про вибори Президента та формування нового складу ЦВК.

(12.47) Вже завтра Верховний Суд України може ухвалити рішення щодо результатів другого туру виборів. Так вважають учасники процесу.

Суд вже заслухав майже всіх свідків, у першу чергу - заступника голови, секретаря та кількох членів ЦВК.

Судові залишилося дослідити клопотання позивачів та провести дебати учасників.

Після цього суд і ухвалить своє рішення.

(12.46) У Києвi відбулась зустрiч президента України Леонiда Кучми з депутатами Європарламенту, повiдомила річниця голови держави Олена Громницька.

За її словами, Кучма обговорював з європейськими депутатами поточну ситуацiю в Українi.

Щойно стало відомо, що Кучма вирушив до Москви, де зустрінеться із президентом Росії Путіним і обговорить ситуацію в Україні.

(12.43) Вчора ввечері на Майдані Незалежності у Києві із супроводом та зі старшою донькою побував народний депутат України, зять Президента Віктор Пінчук.

Про це повідомляє "Телекритика", нагадуючи, що в одному з наметів живуть і журналісти телеканалу ICTV, власником якого він є.

"Телекритика" повідомляє, що зятя Леоніда Кучми одразу оточили люди. Пінчук відповідав на їхні запитання і сказав, що у Наметовому містечку непогано.

Йому запропонували ночувати, але він відмовився через те, що був з дитиною.

(12.42) Верховний Суд України вирішив не викликати на судове засідання як свідків голів територіальних виборчих комісій Донецької і Луганської областей, не задовольнивши таким чином клопотання представників Януковича.

Суд також не задовольнив ще одне клопотання представників провладного кандидата. Вони просили суд закрити провадження по частині скарги, де заявник просив визнати недійсними результати голосування 21 листопада і визнати обраним президентом кандидата, який за підсумками голосування 31 жовтня набрав найбільшу кількість голосів.

(12.37) Депутат Тарас Чорновiл перейшов з групи "Центр" до фракцiї "Регiони України".

Про це на ранковому пленарному засiданнi повiдомив голова парламенту Володимир Литвин.

2 березня Чорновіл вийшов зі складу фракції блоку партій "Наша Україна".

(11.40) Політична криза в Україні не повинна перетворитися на "битву між Заходом і Сходом", заявляє Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер

"Демократичне майбутнє і територіальна цілісність України дуже важливі для НАТО", - сказав він у своїй промові в Римі у середу, повідомляє "Рейтерс". "Ситуацію, що склалася після виборів, не можна називати битвою Заходу і Сходу. Йдеться про демократію і поважання волі народу", - додав Я.Схеффер.

Він закликав громадян України дозволити юридичним органам "робити свою роботу", маючи на увазі Верховний Суд. "Що стосується НАТО, то ми вважаємо, що в Україні повинні бути організовані такі вибори, щоб усе вирішила воля народу. По-друге, врегулювання конфлікту не повинне супроводжуватись насильством", - сказав Я.Схеффер журналістам.

(11.30) Європарламент закликав Україну провести повторні вибори Президента і вирішити кризу демократичним шляхом. Таку ж позицію висловили і представники Єврокомісії і Ради міністрів ЄС, які були присутні 1-го грудня на надзвичайному засіданні Європарламенту, присвяченому Україні

Європарламент вважає, що перевибори за участю Віктора Ющенка і Віктора Януковича - це єдиний вихід із кризи в Україні, повідомила “Німецька хвиля”. Парламент категорично засудив махінації на виборах. "Через фальсифікації вибори не можуть бути дійсними. Саме тому ми не визнаємо ці вибори",- сказав голова Комітету Європарламенту з зовнішніх відносин, депутат від Німеччини Ельмар Брок. Також 11-ро європарламентаріїв вирушили до України, аби допомогти вирішенню кризи.

Віце-президент Комітету Європарламенту у зв''язках з Україною Чарльз Таннок привітав вотум недовіри Верховної Ради українському урядові. Перед парламентаріями виступила Комісар ЄС з зовнішніх відносин Беніта Ферраро-Вальднер, яка заявила, що увесь Євросоюз не визнає результатів виборів і що Єврокомісія надасть Україні підтримку на проведення повторного голосування.

(11.20) Команда Віктора Ющенка припинила переговори із владою у форматі робочих груп, оскільки влада й надалі займається грубими провокаціями проти своїх опонентів і не збирається дотримуватися принципів відкритих позицій

Як повідомляє прес-служба Центрального штабу В.Ющенка, він назвав дві головні причини для припинення таких переговорів і відкликання своєї робочої групи на чолі з Іваном Плющем: "Це, по-перше, поведінка провладних фракцій на засіданні Верховної Ради 30-го листопада, коли парламент раптово поставив під сумнів своє рішення щодо визнання офіційних результатів виборів такими, які не відповідають волевиявленню громадян".

"Другою причиною стала провокація, що готувалася в Ужгороді проти опозиції та її прихильників", - сказав він. За словами В.Ющенка, 26-го листопада на стадіоні "Авангард" була затримана група із 30-ти озброєних людей, які під виглядом прихильників В.Ющенка мали захопити в заручники учнів і вчителів однієї зі шкіл і вимагати, щоб В.Ющенка визнали Президентом. Такі плани, переконаний він, "свідчать, що влада готова до співпраці з терористами". "На знак протесту проти цих дій я розпорядився припинити офіційні переговори", – сказав В.Ющенко.

(11.20) Прихильники Віктора Ющенка знімуть блокування Кабінету міністрів лише після того, як відставлений уряд Віктора Януковича погодиться звільнити це приміщення

Так один із лідерів "Нашої України" Петро Порошенко прокоментував "Українській правді" пункт про зняття блокади Кабміну, який міститься у тексті спільної заяви В.Ющенка, В.Януковича, чинного Президента Леоніда Кучми та міжнародних посередників, підписаній 1-го грудня у Маріїнському палаці.

"Теза щодо розблокування Кабміну є прийнятною. Адже блокування почалося як вимога відповідальності уряду за фальсифікацію, сепаратизм і економічну кризу", - зазначив П.Порошенко. "Після того як прем''єр звільнить приміщення – ми знімаємо блокаду. Уряду немає, він у відставці, і це рішення не вимагає подальших дій з боку Президента або прем''єра. Якщо уряд продовжує не визнавати відставку – це свідчить про незнання ним законів. А ми забезпечимо виконання законів", - пояснив П.Порошенко.

(11.00) Начальник Головного управління Національного банку України в Криму Анатолій Бурдюгов звинуватив Президента країни Леоніда Кучму у провокуванні банківської кризи в Україні. На прес-конференції у Симферополі він назвав безвідповідальними заяви перших осіб держави про нестабільність української банківської системи

Основною причиною ажіотажу серед вкладників банків Анатолій Бурдюгов вважає заяву Президента України Леоніда Кучми про те, що банківська система країни нестабільна. Населення сприйняло цю заяву першої особи як натяк, - вважає керівник кримського управління Нацбанку. На думку Анатолія Бурдюгова, на сьогодні не існує економічних передумов для нестабільної роботи банківської системи.

Учора провідні банки Криму звернулися до населення із закликом не забирати гроші з банків. Починаючи з понеділка, в кримських банках спостерігається значне скупчення переважно літніх вкладників, які закривають свої банківські рахунки і знімають з них усі гроші.

(10.40) Верховний представник Євросоюзу з питань спільної зовнішньої політики та безпеки Хав''єр СОЛАНА вважає, що Верховний Суд України не визнає дійсними президентські вибори

Про це він сказав на прес-конференції у Києві після завершення багатосторонніх переговорів по виходу України з політичної кризи за участю міжнародних посередників.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи може Верховний суд ухвалити рішення про визнання дійсними президентських виборів, Х.СОЛАНА сказав: "Це можливо, оскільки Верховний суд є незалежним органом, але я НЕ думаю, що таке рішення буде ухвалене".

(09.40) Віктор Ющенко заявляє, що під час вчорашнього круглого столу була досягнута домовленість про те, що юристи упродовж доби підготують законодавчі пропозиції щодо переголосування другого туру виборів

Про це він сказав журналістам після завершення багатосторонніх переговорів у Маріїнському палаці в Києві за участю міжнародних посередників.

В.Ющенко заявив, що опозиція пішла на два компроміси: перший стосується законопроекту №4180, другий - розблокування державних установ. За його словами, позиція про зміни до Конституції виникла ще під час переговорів з лідером Соцпартії Олександром Морозом. Щодо другого пункту, то "коли влада демонструє добру волю, немає потреби у радикальних діях".

(09.40) У Києві в Маріїнському палаці учора відбулося друге засідання “круглого столу”, в якому брали участь чинний президент України Леонід Кучма, кандидати на президента України Віктор Ющенко і Віктор Янукович, комісар Європейського союзу з питань зовнішньої політики та безпеки Хав’єр Солана, президенти Польщі і Литви Олександр Квасневський і Валдас Адамкус, генеральний секретар ОБСЄ Ян Кубиш, спікер Держдуми Росії Борис Гризлов

Леонід Кучма у своєму виступі після завершення “круглого столу” заявив про ухвалення компромісного рішення, яке задовольнило всі сторони. У заяві відзначається, зокрема, що “сторони ще раз наголошують на недопущенні застосування сили для вирішення проблем, що виникли після другого туру виборів Президента України. Сторони дійшли згоди щодо негайного розблокування роботи органів державної влади і створення умов для виконання ними своїх функцій. Сторони дійшли згоди щодо створення експертної групи для проведення термінового юридичного аналізу та внесення відповідних пропозицій про завершення виборів Президента України на підставі рішення Верховного суду України”.

У пакеті із внесенням змін до Закону про вибори президента будуть внесені зміни до Конституції на основі законопроекту 4180 та формування на цій основі уряду. Учасники “круглого столу” закликали всі політичні сили при ухваленні рішень виходити з необхідності збереження територіальної цілісності України.

(09.40) Член ЦВК Олександр Чупахін переконаний, що дані, внесені у протокол Центрвиборчкому від 24-го листопада щодо встановлення результатів повторного голосування на президентських виборах, не відповідають дійсності

Про це він заявив у середу, виступаючи як свідок на засіданні Верховного Суду України. “Я вважаю, що відомості, внесені в протокол ЦВК є такими, що не відповідають волевиявленню громадян”, - сказав Олександр Чупахін.

За його словами, така точка зору ґрунтується на тому, що він володіє інформацією про численні факти порушень виборчого законодавства , в тому числі це стосується конкретних цифр, внесених до протоколу комісії.

################### 2 грудня (00:00) ##########################

(21:20) Віктор Ющенко категорично проти нових виборів Президента.

Виступаючи у середу ввечері на на Майдані Незалежності в Києві, він повідомив, що під час зустрічі в Маріїнському палаці за участю міжнародних посередників Президент Леонід Кучма й прем''єр-міністр Віктор Янукович запропонували провести нові вибори Президента.

"...Ми виступили з категоричною заявою: якщо тема повторних виборів буде й надалі фігурувати в переговорах... немає рації нам перебувати на цих переговорах", - сказав Ющенко.

Лідер опозиціï наголосив , що вважає єдино можливим завершенням виборів Президента переголосування другого туру.

(20:50) Верховний представник Європейського союзу із зовнішньої політики Хав''єр Солана вважає, що проведені переговори між сторонами конфлікту після виборів Президента свідчать про рух уперед у врегулюванні конфлікту.

Коментуючи сьогоднішню зустріч у Києві, Солана сказав, що переговори між сторонами були непростими і, можливо, допомога міжнародних посередників ще знадобиться.

Хав’єр Солана заявив, що зацікавлений в якнайшвидшому врегулюванні конфлікту, оскільки його тривале улагоджування може вплинути на економічну ситуацію в державі.

(20:20) Лідер опозиціï Віктор Ющенко вважає можливою датою переголосування другого туру виборів Президента 19 грудня. Про це він заявив журналістам після переговорів з міжнародними посередниками у Маріїнському палаці.

Ющенко наголосив, що до призначення дати переголосування його прихильники залишаться на вулицях.

За його словами, сторони погодили, що після рішення Верховного суду юридична експертна група у рамках рішення Суду за 24 години розробить нову версію завершення виборів.

Увечері на Майдані незалежності Віктор Ющенко заявив: “Зараз з нетерпінням ми чекаємо на рішення Верховного суду. Якщо це рішення буде прийняте у контексті тих політичних рішень, які вже ухвалила Верховна Рада, я можу тоді твердо сказати, що ми за один крок від врегулювання політичноï кризи в Украïні”.

(19:55) У Маріїнському палаці в Києві відбулася зустріч Президента Леоніда Кучми з міжнародними посередниками з врегулювання політичноï кризи в Украïні. У ній взяли участь президенти Польщі та Литви Олександр Кваснєвський та Валдас Адамкус, комісар Євросоюзу Хав”єр Солана, Генеральний секретар ОБСЄ Ян Кубіш, голова Держдуми Росіï Борис Гризлов і український спікер Володимир Литвин. Також були присутніми Віктор Ющенко та Віктор Янукович.

Після переговорів Леонід Кучма заявив, що сторони домовилися утриматися від застосування сили і негайно розблокувати органи державноï влади.

Леонід Кучма: “Сторони дійшли згоди щодо створення експертноï групи для проведення термінового юридичного аналізу та внесення відповідних пропозицій про завершення президентських виборів на підставі відповідного рішення Верховного суду Украïни.

Сторони дійшли згоди щодо ухвалення у пакеті з внесенням змін до закону “Про вибори Президента Украïни” політичноï реформи з внесенням змін до Конституціï Украïни відповідно до проекту закону 4180 та формування на цих засадах уряду Украïни”.

Політики збираються знову зустрітися за круглим столом після того, як своє рішення оголосить Верховний суд Украïни.

19:50 Ситуація в Україні стала темою для обговорення у німецькому Бундестазі. Виступаючи перед депутатами, канцлер Німеччини Ґерхард Шредер висловився за проведення в Україні нових президентських виборів і наголосив на важливості пошуку політичного шляху врегулювання конфлікту.

“Конституційну кризу в Україні слід розв”язати демократичним шляхом, спираючись на волю народу та на Основний закон країни,”- заявив глава німецького уряду Ґерхард Шрьодер.

“Після подій, що відбулися, досягти цього можна тільки за допомогою нових виборів,” - додав канцлер Німеччини.

19:25 Мiсто Киïв, Крим, Вiнницька i Полтавська областi мають найбiльш високий в Украïнi Iндекс людського розвитку, що розраховується Програмою розвитку ООН.

Згiдно з доповiддю Програми розвитку ООН "Iндекс людського розвитку" за 2003 рiк, найгiршi показники в Украïнi у Луганськiй, Донецькiй, Сумськiй, Днiпропетровськiй, Миколаïвськiй, Херсонськiй, Одеськiй i Кiровоградськiй областях.

Загалом у світі Украïна посiдає 70-е мiсце за рiвнем людського розвитку серед 177 держав.

19:20 Секретар Донецької міської ради Микола Левченко закликав Росію посилити свої позиції в Україні для подолання політичної кризи.

Про це він заявив, виступаючи у середу на позачерговому засіданні Ради Думи Російської Федерації, повідомляє “ІТАР-ТАРС”.

"Америка і Західна Європа сунуть своє рило в Україну, а Росія навіть боїться доторкнутися рукою", - заявив сьогодні Левченко в інтерв''ю журналістам.

Характеризуючи обстановку, що склалася після проведення другого туру виборів президента України, Левченко зазначив, що сьогодні в Києві "відбувається політичне хуліганство", а всі дії опозиції лежать поза конституційним полем.

19:10 Прем''єр-міністр Віктор Янукович не визнає сьогоднішнє рішення Верховної Ради про відставку уряду. Про це він заявив журналістам, залишивши ненадовго засідання круглого столу з улагоджування конфлікту після виборів Президента.

За його словами, рішення парламенту про недовіру Кабміну - суто політичне, ухвалене під тиском. "Уряд буде продовжувати роботу", - наголосив Янукович.

Він сказав, що переговорний процес триває, найголовніше - повернути його в правове поле.

(17.50) Чемпіон світу з боксу за версією Всесвітньої ради боксу (WBC) Віталій Кличко, який захищатиме цей титул на наступному тижні у двобої із британцем Данні Вільямсом, повідомив британському щоденникові “Таймз”, що був близький до скасування цього матчу через кризу в Україні. (17.43) У Києві відбувається зустріч Президента України Леоніда Кучми з міжнародними посередниками із врегулювання політичної кризи у країні.

У ній беруть участь президенти Польщі та Литви Кваснєвський та Адамкус, член керівництва ЄС Солана та генеральний секретар ОБСЄ Кубіш.

Пізніше до них мають приєднатися спікери українського та російського парламентів Литвин та Гризлов, а також обидва кандидати на президентську посаду Ющенко та Янукович.

(17.20) Лише нові президентські вибори виведуть Україну з суспільно-політичної кризи, - заявив на прес-конференції колишній керівник виборчого штабу Віктора Януковича, голова партії “Трудова Україна” Сергій Тигипко:

“Суспільство та еліта повинні піти на перший компроміс та погодитися провести нові вибори Президента. Сьогодні ми можемо отримати результати, які будуть більш-менш легітимними, але це не призведе до суспільної згоди. Суспільна згода починається з першого компромісу, з готовності суспільства та еліт до проведення перших виборів в умовах реальної політичної конкуренції. Впевнений, що таким чином ми зможемо відновити суспільну згоду та мир в Україні”.

(17.19) Голова Державної адміністрації Полтавської області Олександр Удовиченко подасть у відставку у разі обрання Президентом Віктора Ющенка.

Про це журналістам він заявив сьогодні на прес-конференції.

Повідомляє Людмила Кучеренко.

(17.17) Понад 3 тисячі підписів зібрали прихильники Віктора Ющенка на підтримку відкликання депутатів Верховної Ради Нестора Шуфрича і Бориса Райкова, яких обрали у 201 і 200 округах.

Про це заявив прес-секретар регіонального штабу Ющенка Степан Вінярський.

За його словами, таку кількість підписів зібрали усього протягом трьох днів.

(17.10) Пiсля обласного консультативного референдуму почнеться збiр пiдписiв за проведення всеукраїнського референдуму з питання про змiни до Конституцiї про федеративний устрiй держави.

Про це сьогодні у Донецьку заявив голова Донецької облради Борис Колесников.

За його словами, якщо пiдписи будуть зiбранi, i референдум вiдбудеться, то питання про змiни до Конституцiї буде винесене на розгляд Верховної Ради Президентом або депутатами вiд фракцiї "Регiони України".

(17.10) Голова державної адміністрації у Львівській області Олександр Сендега ініціює звільнення начальника обласного Управління Міністерства внутрішніх справ Олега Сала й голову обласної Державної податкової інспекції Ярослава Хом''яка.

Про це повідомив представник Львівської облдержадміністрації.

Прокуратура Львівської області 26 листопада порушила кримінальну справу за фактом перешкоджання співробітникам Миколаївської міжрайонної й Дрогобицької об''єднаної податкових інспекцій у Львівській області у здійсненні виборчого права.

(16.48) 500 українських дипломатів вирішили підтримати кандидата на Президента з високим моральним авторитетом.

Як повідомило джерело у Міністерстві закордонних справ, те, що дипломати продовжують приєднуватися до заяви, свідчить про відсутність тиску на них з боку керівництва МЗС.

Дипломати заявляють, що вони вважають своїм професійним і людським обов''язком оголосити про свою громадянську позицію.

Вони заявляють, що не можуть мовчки спостерігати за ситуацією, яка здатна поставити під сумнів демократичний розвиток України.

(16.45) Віктор Янукович просить Верховний Суд визнати недійсними результати голосування у другому турі виборів Президента й зобов''язати Центральну виборчу комісію повторно встановити результати голосування у другому турі.

Про це на засіданні Верховного Суду сказав голова Судової палати з цивільних справ Анатолій Ярема.

Янукович ставить під сумнів результати голосування у більшості західних та центральних областей України.

(16.41) Член Центральної виборчої комісії Андрій Магера на засіданні Верховного Суду, яке триває вже третій день, заявляє про системні порушення у ході виборів.

Магера зазначив, що засідання ЦВК 24 листопада також відбулися із порушеннями.

На його думку, ЦВК не могла оголосити результати виборів тому, що не минув 7-денний термін прийняття скарг, а також через рішення Апеляційних судів щодо результатів виборів на деяких дільницях і через скарги, які на момент засідання були подані у ЦВК і не були розглянуті.

(16.30) Микола Оніщук, член фракції НДП-ПППУ вказує на можливість продовження виконання повноважень урядом, недовіру якому сьогодні ухвалила Верховна Рада.

“Голова держави повинен тепер сформувати новий тимчасовий уряд. Правда одним з елементів поведінки голови держави може бути те, що ( і він має на це право) призначити чинний уряд, маючи на увазі і першого віце-прем’єр-міністра та міністрів.”

Згідно зі статтею 115 Конституції України, Кабінет Міністрів, відставку якого ухвалив парламент, може за дорученням Президента продовжити виконувати свої повноваження до початку роботи нового уряду, але не більше 60 днів.

(16.26) Тільки вісім відсотків підприємств, які входять до складу Луганської регіональної Торгово-промислової палати, на сьогодні не мають проблем з виконанням замовлень, перерахуванням платежів та транспортуванням готової продукції.

Луганські підприємці пояснюють цю ситуацію політичною кризою в Україні.

З подробицями Василь Соколенко.

Підприємства Луганської області середнього та малого бізнесу переживають економічну нестабільність. Вона пов’язана з порушенням графіків поставок сировини, товарів, обладнання та комплектуючих з західних та центральних регіонів України. Окрім цього, різко скоротились обсяги реалізації готової продукції. А луганські швейники на сьогодні відчули дефіцит замовлень на свій товар. У ці дні призупинили переговори і укладання контрактів і закордонні партнери. Зокрема, від ділового візиту на Луганщину відмовились саратовські підприємці.

(16.26) Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відкидає можливість очолити уряд:

“Я вже починаю звикати до парламентського життя, а переходити в інше річище і брати на себе інші зобов’язання – це нереально. Я думаю, що сьогодні не варто говорити про персони, треба говорити сьогодні про комплексний підхід. Я думаю, що ми протягом одного дня, якщо проведемо консультації, можемо вирішити питання реформи та питання уряду. Це буде уряд народної довіри, бо сформувати такий уряд без урахування позицій усіх фракцій буде практично неможливо”.

(15.35) Губернатор Луганської області Олександр Єфремов зробив офіційну заяву про те, що центральні засоби масової інформації дезінформують населення Донбасу і створюють негативний образ шахтарського регіону.

Перші керівники Луганської області за останні три дні вже декілька разів офіційно заявляли про те, що вони відчувають інформаційну блокаду. Так, голова обласної ради Віктор Тихонов раптом проголосив про блокування сайту провладного інформагентства Схід.Інфо. А сьогодні на прес-конференції тенденційне висвітлення подій у Донбасі центральною пресою засудив голова обласної адміністрації Олександр Єфремов. Водночас місцева влада влаштувала справжню цензуру для незалежних засобів масової інформації. Журналістів цих видань не допускають на сесії міських і районних рад, де проголошується підтримка ініціативи обласної влади про референдум щодо відокремлення регіону від України.

(15.18) Сьогодні Віктор Ющенко на зустрічі з Президентом Польщі Александром Кваснєвським, Президентом Литовської Республіки Валдасом Адамкусом, Верховним представником ЄС з питань зовнішньої політики Хав''єром Соланою та міністром закордонних справ Польщі Влодзимежем Цімошевичем повідомив про свою позицію щодо виходу з політичної кризи.

Ющенко ще раз наголосив, що виступає проти силового варіанту виходу із кризи і наполягає лише на мирному врегулюванні ситуації.

Також лідер "Нашої України" рішуче засудив прояви сепаратизму у деяких регіонах України.

Під час зустрічі з іноземними представниками Ющенко наголосив, що український народ демонструє сьогодні надзвичайно високий рівень свідомості.

Закордонні представники вкотре наголосили, що Європа стежить за перебігом ситуації, й закликали всі сторони сісти за стіл переговорів та унеможливити силовий варіант.

(15.18) Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відкидає можливість очолити уряд.

Про це він заявив на прес-конференції.

За його словами, на сьогодні парламент є центром політичних рішень і "переходити в інше річище – це не реально".

(15.16) Майже 60 членів дільничних виборчих комісій сьогодні пікетували штаб Віктора Януковича у Львівській області.

Єдиною вимогою пікетувальників було – "повністю повернути обіцяні гроші за роботу у виборчих комісіях".

Один з учасників пікетування повідомив, що їм обіцяли виплатити по 250 гривень за роботу у кожному турі, натомість вони отримали 180 гривень за два тури.

(14.47) Член фракцiї СДПУ(О) Нестор Шуфрич заявляє, що рiшення парламенту про вiдставку Кабiнету мiнiстрiв будуть оскаржувати у Конституцiйному судi: “Рішення, ухвалене сьогодні, не є конституційним, ніякої загрози уряду, крім зведення особистих рахунків не несе. Якщо Леонід Данилович Кучма вважає себе Президентом України і гарантом Конституції, то він буде діяти відповідно до Конституції та законам України”.

(14.39) Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся із Хав''єром Соланою, Президентами Польщі та Литви.

(14.36) Президент України Леонiд Кучма сприймає рiшення Верховної Ради вiдправити у вiдставку Кабiнет Мiнiстрiв "як вiдповiдь парламенту на загострення полiтичної ситуацiї в країнi".

Про це повiдомила речник голови держави Олена Громницька.

За її словами, Кучма наголосив, що у ситуацiї, що склалася, збирається "дiяти тiльки у рамках Конституцiї".

(14.20) Ганна Герман, речниця прем’єра заявляє, що Віктор Янукович залишається головою уряду, оскільки рішення про його відставку може підписати лише Президент Леонід Кучма.

"Поки що нічого не сталося. Якщо Президент не підпише, тоді буде тільки єдина можливість подолати вето президента 300-ми голосів плюс один", - сказала Ганна Герман.

Хоча частина 4 Статті 115 Конституції України зазначає: "Ухвалення Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінетові Міністрів України має наслідком відставку Кабінету Міністрів України".

(14.19) Народних депутатів України, які сьогодні вийшли з фракції СДПУ(о) Нестор Шуфрич назвав "пацюками, які перепливають на інший корабель".

Шуфрич зазначив, що "вони не мають шансів навіть стати матросами". Він вважає, що "більше всього у них шансів потонути між двома кораблями". (14.18) На виїзді з будівлі Адміністрації Президента група учасників акції протесту затримала автомобіль-сніговоз, у якому під снігом виявили значну кількість документації.

Про це повідомили учасники події.

За їхніми словами, сніговоз виїздив з Адміністрації Президента із заднього двору. Після того, як його зупинили, водій втік з місця події, сказавши, що не хоче нести відповідальності, зазначили учасники події.

У вантажівці виявили списки дільничних та територіальних виборчих комісій, а також розписки про отримання грошей у сумі 100 доларів, які датовані 29 жовтня 2004 року.

Народний депутат Володимир Стретович говорить про те, що ці документи можуть свідчити про порушення закону про вибори Президента України - він уточнив, що таким чином може бути доведено факт втручання органів державної влади у виборчий процес.

(14.18) Народні депутати називають різні прізвища кандидатів на посаду прем''єр-міністра, але всі погоджуються з тим, що мають ще відбутись консультації.

Так представник фракції "Наша Україна" Олег Рибачук зазначив, що відповідно до Конституції, поки не буде призначено новий уряд, виконувати обов''язки має старий.

Представник цієї ж фракції Юрій Костенко висловив свою власну точку зору, що посаду прем''єр-міністра міг би обійняти спікер парламенту Володимир Литвин.

Позафракційний депутат Олександр Волков особисто висловився за призначення Юлії Тимошенко.

Член фракції НДП-ПППУ Микола Оніщук висловив думку, що до рішення Верховного Суду було б доцільно призначити виконуючем обов''язки прем''єр-міністра Миколу Азарова.

Представник фракції Соціалістичної партії Микола Рудьковський сказав, що консультації вже відбувались в середині Коаліції "Сила народу" і існує домовленість, що прем''єр-міністром буде Олександр Мороз.

Водночас він наголосив, що все залежить від позиції Президента України Леоніда Кучми, і після консультацій з ним необхідно ухвалити компромісне рішення.

(13.46) Сесiя Донецької обласної ради сьогодні ухвалила рiшення провести 9 січня референдум "Про надання Донецькiй областi статусу самостiйного суб''єкта федерацiї у рамках єдиної України".

"Зараз через неправильну iнтерпретацiю нас звинувачують у сепаратизмi. Донбас завжди тiльки будував i вiдновлював, а не руйнував", - заявив голова Донецької облради Борис Колесников.

Рiшенням сесiї облради на проведення референдуму з обласного бюджету видiлені 2 мільйони гривень. (13.36) Президент США висловив рішучу підтримку зусиллям європейських країн та міжнародних організацій у подоланні політичної кризи в Україні: “Я повідомив прем’єр-міністра Канади, що цього ранку я розмовляв з президентом Польщі Кваснєвським, який знову в Україні очолить делегацію представників Європейського Союзу. Ця делегація закликає партії виключити насильство та сісти за стіл переговорів з метою подолання кризи політичним та юридичним шляхами. Наша спільна мета – це перемога українського народу.”

(13.32) Очікується, що сьогодні політична криза в Україні обговорюватиметься на черговому раунді багатосторонніх переговорів за участі Кучми, обох претендентів на президентське крісло: Ющенка та Януковича, а також міжнародних посередників.

Прибічники опозиції з учорашньої ночі поновили блокування урядових приміщень та Верховної Ради після вчорашньої заяви про вихід Віктора Ющенка із переговорного процесу зі своїми опонентами.

(13.26) Парламентські фракції СДПУ(О) та “Регіонів України” продовжують втрачати своїх членів.

Сьогодні спікер Володимир Литвин оголосив про вихiд 4 депутатів: Лукашука, Льовiна, Заплатинського i Дубицького iз фракцiї соціал-демократів об’єднаних та одного народного обранця Акопяна з “Регіонів України”. (13.26) Лідер Української народної партії Юрій Костенко вважає, що голова Верховної Ради Володимир Литвин може стати прем''єр-міністром нового Кабінету Міністрів.

Хоча, за словами Костенка, на рівні фракцій конкретна пропозиція щодо нового складу Кабміну поки не обговорювалася.

(13.22) На вiйськових базах i арсеналах України посилюється охорона.

Про це сьогодні на брифiнгу заявив заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Євген Шелест.

За його словами, особлива увага придiляється тим базам i арсеналам, на яких зберiгається стрiлецька зброя – таке розпорядження видав мiнiстр оборони Олександр Кузьмук.

Хоча заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України зазначив, що спроб нападу на військові містечка з метою захоплення зброї за останній тиждень не зафіксували.

(13.04) Чинний голова України Леонід Кучма сьогодні заявив, що не підтримує ідею переголосування другого туру виборів Президента, як один зі шляхів подолання політичної кризи.0112kuchN

“Переголосування – це буде фарс. Я по-іншому розглядати не можу. Я ніколи не підтримаю такий варіант”.

Кучма додав, що таку думку поділяє і прем''єр-міністр Віктор Янукович, який не буде брати участь у такому переголосуванні.

Він закликав сторони конфлікту дочекатися рішення Верховного Суду й продовжити переговори.

(13.02) Український парламент сьогодні більшістю голосів підтримав відставку кабінету прем’єр-міністра Віктора Януковича.

Верховна Рада рекомендує Президенту терміново сформувати уряд народної довіри.

Про ці та інші рішення парламенту докладніше Тараса Марусик. “Верховна Рада скасувала своє рішення від 16 березня поточного року зі схвалення програми діяльності Кабінету Міністрів і виловили недовіру урядові, наслідком якої є його відставка. Парламент також запропонував Президентові України за участі голови Верховної Ради невідкладно до призначення на посаду нового Президента сформувати персональний склад нового Кабміну – уряду народної довіри. Лише один пункт не набрав сьогодні у парламенті необхідної кількості – це пункт про недовіру Генеральному прокуророві України, що має наслідком його відставку”.

(12.52) Президент Леонід Кучма заявляє про погане самопочуття прем''єр-міністра Віктора Януковича.

Про це Кучма сказав на нараді з поточної економічної ситуації з представниками Кабінету Міністрів, на якій Янукович був відсутнім.

За словами Президента, у зв''язку із блокуванням урядових будинків прихильниками лідера блоку Віктора Ющенка Янукович не може проводити зустрічі, зокрема, він не міг зустрітися з депутатами Верховної Ради.

(12.34) Верховний Суд третій день поспіль розглядає скаргу опозиції про порушення під час президентських виборів.

Сьогодні Верховний Суд відмовився припинити розгляд скарги штабу Віктора Ющенка на рішення про визнання Центральною виборчою комісією Віктора Януковича переможцем виборів Президента.

Представники Януковича заявили, що скарга штабу Ющенка була подана неналежним чином і клопотали за припинення її розгляду у Верховному Суді.

Верховний Суд установив, що виборчий процес не був завершений, оскільки результати виборів не були офіційно опубліковані, й відхилив клопотання.

(11:30) Працівники Прокуратури Криму заявляють, що їхнє відомство не втручатиметься у політичні та виборчі процеси. Про це йдеться у відкритому зверненні представників кримської прокуратури до кримчан.

У зверненні, оприлюдненому сьогодні, мовиться, що працівники прокуратури АРК вірять у силу закону, у те, що всі конфлікти і протиріччя мусять вирішуватися правовим шляхом. Правоохоронці вважають за свій обов’язок нагадати лідерам політичних сил про їхню відповідальність перед народом, як єдиним джерелом влади в країні. А керівники держави мають зробити усе можливе, щоб “політичне протистояння не переросло у зіткнення, в яких постраждають люди”, - заявили працівники кримської прокуратури у відкритому зверненні до кримчан.

У ці дні в Симферополі не припиняються масові акції на підтримку Віктора Ющенка і Віктора Януковича.

(11:25) Член фракції КПУ у парламенті Борис Олійник відкликав свій голос, який він учора віддав за постанову, що передбачала скасування постанови стосовно недовіру ЦВК і визнання виборів такими, що не відповідали міжнародним стандартам.

Про це він заявив із трибуни парламенту.

За словами Б.ОЛІЙНИКА, під час голосування він не зорієнтувався, за яку саме постанову голосують депутати. Разом з тим він попросив приєднати свій голос до тієї постанови парламенту, якою передбачалася відставка уряду та генерального прокурора.

(11:25) Лідер блоку партій "Наша Україна" Віктор Ющенко закликає українців відстоювати свої національні інтереси

Про це повідомила прес-служба штабу Ющенка, посилаючись на його звернення до українського народу з нагоди 13-ї річниці Всеукраїнського референдуму про незалежність України.

Ющенко зазначив, що українці більше не є населенням або електоратом. "Ми єдина українська нація, яка має спільні інтереси і здатна їх відстоювати", - сказано у зверненні. Крім того, він наголосив, що 1-го грудня 1991-го року українці створили свою державу, а зараз проявляють свою волю зробити її вільною.

"Події, які відбуваються на тисячах площ по всій країні, свідчать - весь народ готовий захищати правду й справедливість", - зазначає Ющенко в зверненні.

(11:20) Президент США Джордж Буш і прем''єр-міністр Канади Пол Мартін обговорили ситуацію, яка склалася після президентських виборів в Україні.

Пол Мартін говорив про втручання інших країн у справи України, наголосивши, що ці країни повинні забезпечити відкритість і чесність процесу врегулювання конфлікту в Україні. "Вибори в Україні повинні бути вільними від зовнішнього впливу - і Росія не виняток", - наголосив Мартін.

Джордж Буш поінформував Пола Мартіна про свою розмову із Президентом Польщі Олександром Кваснєвським, який сьогодні прибув до Києва.

(11:11) У Луганську 29-го листопада під час мітингу вчинений напад на прихильників Віктора Ющенка та на журналістів. Декілька осіб були тяжко травмовані і поранені. З приводу побиття луганська міліція розпочала слідство.

Як повідомляють луганські правоохоронні органи, сьогодні створена спеціалізована слідчо-оперативна група для розслідування безпорядків, що трапились 29 листопада в центрі Луганська, де відбувався мітинг прихильників Ющенка. Тоді група молодиків, озброєна битами і молотками, здійснила напад на людей з оранжевою символікою. Вони побили також журналістів. Внаслідок інциденту декілька учасників мітингу потрапили до лікарні. За фактом хуліганських дій міліція порушила кримінальну справу.

(10:30) Лідер російської партії "Наш вибір" Ірина Хакамада виступила із заявою про ситуацію в Україні

"Ситуація, що склалася в Україні після другого туру президентських виборів викликає змішані відчуття тривоги і надії: тривоги за долю братської країни і надії на її демократичне оновлення. Можна по-різному ставитися до методів боротьби, проте слід констатувати очевидне: в сусідній з нами Україні відбувається демократична революція, яка стала підсумком абсолютно цинічного і корупційного рішення про підтримку Віктора Януковича офіційною Москвою", - йдеться в заяві І.Хакамади.

"Я закликаю російських політиків, відповідальних за розробку державного курсу країни, переглянути свою позицію щодо українських виборів. Грубе втручання у внутрішні справи братського українського народу може призвести до того, що Росія втратить всяку репутацію не тільки в Україні, а й в інших демократичних країнах. Підтримка Росією недемократичних режимів і маніпулювання виборами може призвести до її міжнародної ізоляції", - сказано в заяві російського політика Ірини Хакамади.

(10:25)Мустафа Джемільов від імені меджлісу кримсько-татарського народу привітав учасників акції на Майдані

Як повідомляє прес-служба Центрального виборчого штабу Віктора Ющенка, він заявив, що кримські татари завжди були на боці демократичних сил України і вони голосували б за В.Ющенка "навіть якби були переконані, що він не зможе перемогти". "Але ми точно знаємо, що він переможе!", – наголосив М.Джемільов.

За його словами, кримські татари переконані, що В.Ющенко "побудує демократичну державу, яка вирішить усі національні і релігійні проблеми". Саме тому вони "встали сьогодні на захист нашої честі і нашої країни". "Кримські татари зараз серед вас, з нашими прапорами, і вони до кінця захищатимуть нашу спільну Батьківщину", – сказав лідер меджлісу.

(09:10) На прес-конференції у Варшаві Президент Польщі Олександр Квасневський заявив, що 1 грудня він виступить у Києві з пропозицією провести повторно другий тур президентських виборів 19-го або 26-го грудня

Крім того, О.Квасневський має намір запропонувати власний план виходу з політичної кризи в Україні. План польського лідера складається з 5-ти пунктів, серед яких обіцянка сторін конфлікту не застосовувати силу і продовжити діалог. Решту пунктів плану О.Квасневський поки що відмовився озвучити.

За словами Президента Польщі, він вже обговорив шляхи виходу з кризи в Україні з Президентом США Джорджем Бушем, канцлером Німеччини Герхардом Шредером, представником Євросоюзу із зовнішньої безпеки і зовнішньої політики Хав’єром Соланою, лідерами Литви, Чехії і Австрії. "Польський" план підтримують США, Німеччина і ЄС, зазначив О.Квасневський.

Сьогодні ж в Україну прибувають із посередницькою місією президент Литви Валдас Адамкус та генеральний секретар ОБСЄ Ян Кубіш.

(09:10) Колишній заступник Генерального прокурора України, екс-прокурор Києва Юрій Гайсинський висловив переконання, що Генеральний прокурор України Геннадій Васильєв зобов`язаний був порушити кримінальну справу за фактами закликів до сепаратизму проти губернатора Харківської області Євгена Кушнарьова

Про це він заявив у прямому ефірі на 5-му каналі вчора увечері. Натомість, зауважив Ю.Гайсинський, Г.Васильєв порушив справу невідомо за якими фактами.

Ю.Гайсинський піддав різкій критиці діяльність Васильєва на посту генпрокурора і висловив переконання, що "скоро Геннадія Васильєва виженуть".

(09:10) Закарпатські правоохоронці затримали президента футбольного клубу "Закарпаття" Володимира Паульо на прізвисько "Чалий". Досі він переховувався

Як передає УНІАН, ужгородська міліція затримала В.Паульо у зв''язку з тим, що на території стадіону "Авангард", яким він керує, працівники закарпатського УБОЗу затримали 200 невідомих озброєних осіб. За декілька днів до цього "убозівці" також затримали 24 автомобілі, маски і форму працівників міліції, а також агітматеріали за Віктора Януковича.

Як повідомляє інтернет-видання "Обком", почесним президентом футбольного клубу "Закарпаття" є народний депутат з фракції СДПУ(о) Нестор Шуфрич. В.Паульо, за даними "Обкому", є радником закарпатського губернатора Івана Різака (керівника СДПУ(о) в регіоні) і "активним учасником" подій на виборах мера міста Мукачевого.

(09:00) Президент Чехії Вацлав Клаус вважає, що вирішенням політичної кризи в Україні має стати повторний другий тур президентських виборів.

Таку думку В.Клауса підтримав президент Польщі Олександр Квасневський, обговорюючи з Клаусом у телефонній розмові ситуацію в Україні.

Як повідомляє “Радіо Прага”, чотири організації українців, що проживають в Чеській Республіці, звернулися до президента Чехії, прем''єр-міністра і голови Нижньої палати парламенту з проханням підтримати українських демонстрантів, які протестують цими днями в Празі проти фальсифікації президентських виборів в Україні. Демонстрантів у Празі відкрито підтримала поки що тільки Партія зелених Чехії.

(09:00) Президент України Леонід Кучма й верховний представник Європейського Союзу з питань спільної зовнішньої політики й безпеки Хав''єр Солана обговорили вчора у Києві розвиток ситуації в Україні після другого туру президентських виборів, повідомила прес-служба Президента Кучми

Відповідно до повідомлення, Солана під час обговорення наголосив, що врегулювання ситуації, що склалася, має відбуватися в правовому полі України, виключаючи будь-який силовий варіант її вирішення.

Він також наголосив на тому, що вихід з політичної кризи в Україні має бути знайдений самою державою, учасниками переговорного процесу, а мета європейських структур - лише сприяти тому, щоб цей вихід був знайдений якнайшвидше.

####################### 1 грудня (00:00) ###########################
XS
SM
MD
LG