Доступність посилання

ТОП новини

Аналізуючи нинішню політичну кризу в Україні, американські оглядачі розглядають її не лише як боротьбу між корумпованим прем”єр-міністром, орієнтованим на Росію, і проєвропейським реформатором, а й також як боротьбу потужних сил всередині українського суспільства.


Юрій Дулерайн

“У боротьбі за владу беруть участь олігархи, спецслужби і професійний політичний клас, включно з президентом Леонідом Кучмою”, - пише Сі-Джей Чіверс, оглядач газети The New York Times. Кожен з учасників прагне вплинути на результати виборів, поліпшити свої позиції та відстояти власні фінансові та політичні інтереси.

Президент Кучма намагається знайти для себе такий варіант власної відставки, який би гарантував йому особисту безпеку, особливо з огляду на те, що, що дехто з опозиції вже вимагає заарештувати президента. “Цього Кучма має добитися”, - відверто сказав Михайло Погребинський, один з дорадників Кучми, у розмові з Чіверсом. Він додав, що поруч того, лідери опозиції нібито гарантували Кучмі безпечне життя на пенсії, хоча публічно вони цього не підтверджували.

Так чи інакше, каже Погребинський, президент не настільки наївна людина, аби довіряти своїм противникам. Отож, Кучма хотів би отримати гарантії з боку впливового закордонного лідера. Кучму, як вважає оглядач, поки що підтримує апарат міністерства внутрішніх справ, але апарат Служби Безпеки вже грає одночасно на два боки, дбаючи про свої позиції у пост-кучмівському уряді. Приклад: у той час, як Янукович запевняв, що він чесно переміг на виборах, опозиція опублікувала запис телефонних розмов між помічниками Януковича, які обговорювали виборчі махінації. Михайло Погребинський, дорадник Кучми, підкреслив, що телефони вищих щаблів уряду підслуховує СБУ і в даному випадку лише ця служба могла надати опозиції компрометуючі записи.

Щодо української бізнес-еліти, то вона розкололася, як вважає Баррі Фарбер, політичний оглядач ньюйоркської радіостанції WOR. Найбагатші, особливо на Сході України, з його природними ресурсами, підтримують уряд, бо вони йому зобов”язані своїм багатством. Але деякі олігархи підтримують опозицію. Серед них – Петро Порошенко, власник незалежного 5-го телеканалу. Саме завдяки фінансовій підтримці з боку таких як він, Віктор Ющенко зміг розгорнути свою передвиборчу кампанію. Але кого б не підтримували бізнесмени, вони всі проти самоізоляції, тому розмови про відокремлення чи автономію Сходу – не більше, ніж блефування, вважає Баррі Фарбер.

В цілому, хто б не переміг на пропонованих нових виборах, українське суспільство, на думку американських аналітиків, стоїть на порозі великої політичної реорганізації.
XS
SM
MD
LG