Доступність посилання

ТОП новини

Кого послухав Верховний суд України – коментарі Богдана Футея і Володимира Василенка.


Мар’яна Драч

Київ, 3 грудня 2004 року - За перебігом слухань у Верховному суді України уважно стежив американський федеральний суддя Богдан Футей. Раніше пан Футей був одним із радників у підготовці нинішньої Конституції України.

Богдан Футей про вердикт Верховного суду:

"Це рішення має велике значення для верховенства права в Україні, для демократії в Україні і для того, щоб суд як третя гілка влади була незалежною гілкою.

Я недавно написав статтю про судочинство в Україні, де я дещо скептично дивися на те як суди рішають і на те, що немає довіри до суддів в Україні. Але я все хотів бути оптимістом. І мій оптимізм оправдався рішенням Верховного суду.

Ці судді дійсно мужньо поставилися і їхнє тлумачення є згідно з Конституцією України і згідно з Законом про вибори президента."


Радіо Свобода також звернулося за коментарем до досвідченого українського правника - доктора юридичних наук Володимира Василенка. Пан Василенко має ранг посла України і нині є суддею у Міжнародному кримінальному трибуналі по колишній Югославії у Гаазі.

Володимир Василенко про вердикт Верховного суду провести повторне голосування в Україні 26 грудня:

"Я оцінюю це рішення цілком позитивно. Це нормальне правосудне рішення, яке спирається не лише на право, на закон, але також враховує ту ситуацію, яка сьогодні існує в Україні.

Власне кажучи, з цим рішенням заздалегідь не погоджувався нинішній президент Кучма, називаючи це "неможливістю проведення третього раунду," називаючи це "фарсом." Але такі заяви свідчать про правове невігластво і зневагу до власного народу. Тому що фарсом треба було назвати цей тур другий, який відбувся з колосальними порушеннями.

А переголосування другого туру (не третій тур, це буде другий тур) є відновленням справедливості. І за умов якщо буде виборче законодавство України дотримане, то це цілком нормальний і закономірний вихід із кризової ситації, яка створилася.

Більше того. Призначення повторних виборів було би безглуздим з точки зору ситації, яка існує в Україні в сфері економіки. Сам Кучма казав, що ми от-от встумимо в економічну кризу. Я вважаю, що це рішення Верховного суду воно також спрямоване на те, щоб Україна з найменшими втратами вийшла із цієї ситуації."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG