Доступність посилання

ТОП новини

“Листи на Свободу”


Петро Кагуй

Аудіозапис програми:

Прага, 4 грудня 2004 року.

Петро Кагуй

В ефірі передача «Листи на Свободу».

Перед мікрофоном у празькій студії Петро Кагуй.

Вітаю Вас, шановні слухачі!

«Помаранчева революція» – скоріш за все, що саме під цією назвою увійдуть в історію України події останніх тижнів. Народний спротив проти фальшування владою результатів президентських виборів засвідчив про пробудження української нації та становлення реального громадянського суспільства.

Мирна, демократична, усміхнена, і навіть музична – це все епітети до тих процесів, котрі, наразі, отримали назву «Помаранчевої революції». А дієвими особами цієї революції є не лише ті мільйони українських громадян, що виступають під помаранчевою символікою на лідера коаліції «Сила народу» Віктора Ющенка. Це лише одна сторона політичних барикад. З іншого боку - представники владного режиму на чолі із Леонідом Кучмою, ті, що нині діють під синьо-білою символікою, а також низка регіональних керівників, котрі виступили із закликами до сепаратизму.

Власне, серед більшості українських громадян, незважаючи на помаранчеві і синьо-білі кольори – немає якоїсь ворожнечі і про це свідчать ті спілкування, порозуміння та й навіть братання між помаранчевими і синьо-білими, котрі відбуваються чи то в українській столиці, чи то у Харкові.

Перш ніж перейти як до звукових, так і до звичних листів наших слухачів, зауважу, що більшість із них надійшла до нас ще до рішення Верховного суду України, який призначив переголосування другого туру президентських виборів. Й тому у дзвінках наших слухачів відчувається сильне напруження, переживання за те що відбувається нині в Україні:

Розпочнемо передачу кількома телефонними дзвінками:

Звучать телефонні дзвінки слухачів

Заклики до сепаратизму, зазіхання на територіальну цілісність держави, намагання ділити Україну на Захід, Центр, Схід і Південь та протиставити їх один-одному – особливо занепокоїли наших слухачів

Звучать телефонні дзвінки слухачів

В ефірі передача «Листи на Свободу».

Читаю листа у перекладі з російської за підписом Кочудаєв:

«Україна починає пробуджуватися від багатовікового сну. Я уродженець Донбасу, Донецької області Константинівського району. Мої земляки, котрі проголосували за Януковича, допустилися помилки. Янукович – це вже вчорашній день. Закликаю усіх донбасівців у наступному голосуванні – виправити помилку. Прошу на Вашому радіо зачитати мого листа.

З повагою, Кочудаєв.

P.S. Адреса моя вигадана. Причини Вам зрозумілі.


А наступний лист із Харкова за підписом Костянтин. Це послання подаємо також у перекладі з російської:

«Дивно, але є фактом, що нам хочуть влаштувати югославський сценарій розвитку подій, коли, загалом, благополучна країна, була втягнута у громадянську війну на ґрунті міжетнічних конфліктів.

Найцікавіше, що найагресивнішими у нинішній суперечці виявилися люди старшого віку – пенсіонери. Для них дуже важливою виявилася відданість російському національному символізму. Обкрадені, обділені усім і всіма, не знаючи і не розуміючи, як можна жити насправді, навіть у нинішніх умовах України, вони як за останню соломинку хапаються за російську мову, котру, між іншим, у них ніхто й не забирав.

За моїми скромними міркуваннями, зараз, на даний момент, будь-яка більш-менш думаюча людина на Східній Україні підтримує якщо не Ющенка, то його рух. А та частина населення, що втратила здатність до аналізу попередніх подій, виступає не так за Януковича, як проти так званої «бандерівщини», котра для них незрозуміла, і тому така жахлива. Пропаганда антиамериканізму в усіх засобах масової інформації за останні пів року зробила свою справу – частина населення вперто тримається за символи рабства і нездатна тверезо оцінити ситуацію. І це не можна – не брати до уваги».


Ось такого листа, написаного російською мовою, ми отримали від Костянтина із Харкова.

Звучать телефонні дзвінки слухачів

Наступне послання - від нашого постійного слухача Василя Чинча, який проживає Чехії. Пан Чинч вступає у полеміку із президентом Росії Володимиром Путіним.

«Пан Путін, - мовиться у листі, - твердить: «Переголосування другого туру так само нічого не дасть. Це що означає? Що потрібно буде проводити переголосування втретє, вчетверте і у двадцять п’яте, доки одна зі сторін не отримає необхідний результат?».

На це я для пана Путіна маю відповідь таку: переголосувань, пане Путін, не буде 25, воно буде лише одне. У ньому мають взяти участь ті самі кандидати, - пан Ющенко і пан Янукович, адже кожен з них твердить, що переможцем у другому колі є саме він. Преголосування відрізнятиметься від другого кола лише одним: контроль над ним буде таким сильним, що вибори мають відбутися на 100% чесно. Оце й усе.

«Переголосування другого туру ... нічого не дасть...», - говорите Ви. А я кажу інше: переголосування ДАСТЬ УКРАЇНІ НОВОГО ПРЕЗИДЕНТА. Я кажу: другий тур був НЕЧЕСНИМ, а хто переможе вже у ЧЕСНОМУ переголосуванні, - той і буде президентом!

Василь Чинч, Чехія».


А на завершення процитую кілька рядків із листа, якого ми отримали зі Львова від пані Гладкової.

«Ми створимо прекрасну країну після імперії зла, в якій ми перебували, у тому числі і в її кінцевому етапі існування, що тривав останні 13 років.

Тепер громадянин скинув пута деморалізації, від став вільним, скинувши зашморг із шиї, що був накинутий йому злочинним держапаратом.

Люди світу, вітайте нас, ми теж йдемо до Вашої спільноти»,
- мовиться у листі пані Гладкової зі Львова.

Шановні слухачі!

На цьому передача «Листи на Свободу» добігла кінця.

З Вами був Петро Кагуй.

Я готуватиму огляд Ваших листів та телефонних дзвінків і наступного тижня.

На все добре! До наступних зустрічей в ефірі.

Говорить радіо «Свобода».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG