Доступність посилання

ТОП новини

Комісія ЄС у четвер має намір ухвалити план дій стосовно України.


Надія Кандиба

Німеччина, 8 грудня 2004 - Незважаючи на критику з боку Ради міністрів ЄС та Європарламенту, Комісія Європейського союзу планує в четвер ухвалити давно підготовлений план дій стосовно України. Про це повідомила в середу німецька газета “Welt”.

Згідно з проектом документу, копію якого змогла роздобути газета “Welt”, передбачене розширення технічної та гуманітарної допомоги для України, а також поглиблення політичної та економічної співпраці. Після ухвалення цього документа Єврокомісією, його мають ще затвердити міністри закордонних справ країн ЄС. Очікується, що це відбудеться наступного понеділка. У проекті плану дій перераховано низку політичних пріоритетів, до яких належить “демократичне проведення” президентських та парламентських виборів, гарантування свободи слова, а також “посилення співпраці між Європейським союзом та Україною у врегулюванні криз”.

Крім того, передбачається поступовий розвиток зони вільної торгівлі, полегшення візового режиму та розбудова структур, притаманних правовій державі. Критики, однак, зауважують, що цей план дій розроблявся давно і не враховує актуального розвитку подій в Україні. Виступаючи в Берліні на одній з конференцій, присвяченій українським проблемам, експерт київського Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко сказав:

“На сьогоднішній день у нас є план дій «Україна–ЄС», який має один системний недолік: він розроблявся під уряд пана Кучми і під ту реальність, яка була до недавнього часу в Україні. Якщо демократія досягне успіху в Україні, то треба сісти за стіл переговорів і трошки переосмислити цей документ, наповнити його більш амбітними цілями і дати більш виразні перспективи на найближчі три роки”.

Критика стосовно обраного часу для ухвалення плану дій “Україна-ЄС” пролунала також від членів Європарламенту. Газета “Welt” процитувала в цьому зв’язку депутата від німецьких християнських демократів Арміна Лашета, доповідача з питань розвитку відносин із сусідами ЄС. Також нові члени Європейського союзу – Польща, Угорщина та Словаччина – виступили за ухвалення плану дій вже після 26 грудня, тобто після переголосування другого туру президентських виборів в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG