Доступність посилання

ТОП новини

Про вплив різних кольорів на психіку і здоров’я людей.


Інна Набока

Київ, 9 грудня 2004 - Помаранчева революція – так вже в усьому світі називають нинішні події в Україні. І справді, є якась особлива сила у цьому веселому кольорі.

В останні тижні майдани та вулиці сотень міст і сіл України заполонили жовтогарячі барви. Прапори, стрічки, хустки, одяг. Мода на все помаранчеве охопила і молодь, і статечних громадян. І на базарних ятках, і в дорогих бутіках все помаранчеве розкуповується миттєво. Цей радісний колір став одним з головних символів нашої оксамитової чи, радше, „елегантної” революції. На думку багатьох учасників акцій громадянської непокори, саме цей сонячний колір підбадьорював, зігрівав, давав їм енергію у найпохмуріші й найхолодніші дні, попри всю напруженість ситуації, створював атмосферу свята, карнавалу.

Тож вибір опозицією помаранчевого був дуже вдалим з психологічної точки зору. Адже цей колір сприймається позитивно переважною більшістю людей. Недаремно його так люблять діти (і не люблять деякі занадто серйозні дорослі).

Чим же можна пояснити таку магічну дію жовтогарячого кольору? Про вплив кольорів на психіку та фізичний стан людей відомо давно. І, звичайно ж, це використовують у своїй практиці психологи, психотерапевти, лікарі. Так, червоний колір підсилює життєву енергію, але надмірна його кількість може призвести до збудження, агресивності, роздратування, втоми. Жовтий – концентрує увагу, поліпшує настрій і пам”ять, добре впливає при апатії, розчаруваннях, стимулює інтерес до життя. А от жовтогарячий – навіює життєрадісність, допомагає подолати втому, депресію, тривогу, страх. Деякі фахівці вважають, що він навіть має здатність підвищувати імунітет. Чи не таку його дію ми спостерігали в усі останні дні? Зелений, який знаходиться між теплими й холодними тонами спектру, вважається лікувальним кольором. Він корисний для очей та серця, заспокоює, знімає напругу і втому, лікує душевні розлади. Це - колір психічної рівноваги. Блакитно-синя гамма заспокоює, розслабляє, допомагає заснути. Фіолетовий – посилює інтуіцію, діє як транквілізатор.

Як бачимо, кольори, що належать до теплої і холодної частин спектра, мають протилежні властивості. Тож зовсім не дивно, що їх обрали своїми символами такі різні кандидати. Варто зазначити, що блакитний та білий, які стали кольорами провладного кандидата, зазвичай також імпонують багатьом українцям. Але, можливо, спокій та врівноваженість, навіть певна розслабленість, що їх навіюють ці барви, не надто пасують для такого гарячого часу, як виборча кампанія. Може саме тому блакитно-білі не надто надихаються власною символікою?

Як миротворчу альтернативу дехто пропонує зелений колір. Попри всю нашу схильність до компромісів, навряд чи за нинішньої ситуації він багатьом припаде до душі.. Тож у моді й далі лишається помаранчеве. А кому хочеться відставати від моди?
XS
SM
MD
LG