Доступність посилання

ТОП новини

Політичні партії – найбільш корумповані організації в світі – Transparency International.


Марія Щур

Прага, 9 грудня 2004 – Політичні партії є одними з найбільш корумпованих організацій, вважає міжнародна організація, котра покликана боротись з цим явищем. В Україні у жорстку конкуренцію з політиками за звання найбільш корумпованих вступили парламентарі, міліція, податкова адміністрація та митниця. Такі результати нового дослідження Transparency International.

На підставі дослідження у понад 60 країнах, політичні партії є лідерами корумпованості. Такими їх вважає понад половина опитаних у новому дослідженні під назвою “Глобальний барометр корупції”. Найбільш корумпованими своїх політиків вважають мешканці Латинської Америки, зокрема Еквадору, Аргентини, Болівії та Перу, але і в інших частинах світу громадяни невисокої думки про своїх політиків. Майже однаково нечистими на руку їх вважають французи і молдовани, поляки і італійці, українці та ізраїльтяни.

Представляючи новий звіт Transparency International у четвер в Парижі директор організації “Кобус де Свордт” сказав, що за результатами дослідження, політична корупція як серйозна суспільна проблема випередила навіть такі вже традиційні для корупції області, як бізнес чи приватне життя.

«Барометр вказує, що світова громадська думка дуже занепокоєна корупцією в політиці. Широкий загал вважає політичні партії, парламенти та законодавчу систему в цілому найбільш схильними до корупції. І це свідчить про те, що так звана «велика корупція» сприймається як набагато серйозніша проблема, ніж «дрібна корупція».

У Центральній та Східній Європі люди скаржаться, що з корупцією їм доводиться зустрічатися постійно. Один з п’яти респондентів відповів, що комусь із його родини доводилося давати хабарі хоча б один раз протягом року. Якщо в інших країнах продажними вважають лише певні інституції, то українці переконані, що іржа корупції роз’їла практично всі сфери громадського життя в країні : від політиків та парламентарів до міліції, судів, податкової та митної служби.

Тим не менше, міжнародні дослідники переконані, що корупція – не смертельна хвороба, і позбавитися її можливо. Привід для оптимізму, причому не лише для регіону, але і для цілого світу, дає Грузія. Нове керівництво у цій країні було обране під антикорупційними гаслами, і тепер, рік по тому грузини переконані, що корупція зменшилась, і що така тенденція триватиме і надалі.

«Позитивним знаком є те, що дев’ять місяців у Грузії все ще панує оптимізм», - говорить речник організації Transparency International Джеф Ловітт. Кількість оптимістів у Грузії збільшилася за останній рік з 1 до 23%, і ще майже 37% сказали, що очікують хоча б незначного зменшення цього суспільного лиха.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG