Доступність посилання

ТОП новини

У Сполучених Штатах державний департамент заявив, що український уряд повинен розслідувати отруєння Віктора Ющенка.


Юрій Дулерайн

“Ми бачили рапорт, - сказала Джоенн Мур, представниця державного департаменту, - ми глибоко стурбовані висновками лікарів. Ми закликаємо українські власті розслідувати цю справу”. Вона підкреслила, що Сполучені Штати очікують проведення 26 грудня вільних і чесних виборів, які б віддзеркалювали волю українського народу. Висновки австрійських лікарів наспіли після трьох місяців тверджень, спростувань, запевнень у необґрунтованості звинувачень – після того, як Віктор Ющенко 6 вересня зненацька тяжко захворів і заявив, що його намагалися отруїти. Тепер лікарі визначили отруту – діоксин, або, як англійською вимовляють, дайоксин. Всі провідні газети американські, телеканали, радіостанції подають як сенсацію номер один висновок австрійських лікарів про хворобу Віктора Ющенка як наслідок замаху на його життя за допомогою діоксину. Конгресмен Том Лантос, член Американської Гельсинскької комісії, у телевізійному інтерв”ю нагадав, що отрута за радянського режиму завжди була зброєю чекістів і що спадщина ця, очевидно, успішно пережила розвал СРСР. Ющенко захворів після обіду з шефом СБУ, цю службу вважають спадкоємицею радянського КГБ.

Пол Вокс, науковець з Американського коледжу Медичної токсикології, в інтерв’ю газеті “Вашингтон пост” сказав, що у Волгограді позаминулого року він чув від російських колег на конференції, що вони за радянського часу досліджували застосування діоксину як хімічної зброї. З діоксином пов”язані спогади про В”єтнамську війну. Діоксин був складовою частиною хімікату Agent Orange, це так званий дефоліант. Коли ним обливали джунглі, де ховалися комуністичні партизани з Північного В”єтнаму, то листя опадало і американські гелікоптери з повітря могли виявляти ворожі бази. Довгі роки після В’єтнамської війни ветерани скаржилися на хвороби, на виразку шлункового тракту – наслідок контакту з діоксином.

Арнольд Шектер, спеціаліст з діоксину в Інституті громадського здоров’я при Південнозахідному медичному центрі в Далласі, Техас, каже, що якщо Ющенка отруїли діоксином, то це робили люди, котрі знали свою справу. “Якщо додати одну краплю діоксину до їжі, ви нічого не відчуєте й не побачите, але за пару днів почнете хворіти, - каже Шектер, - Якщо ви бажаєте когось швидко вбити, то діоксин цього не зробить. Але якщо ви бажаєте поступово зробити людину інвалідом, то це годиться як засіб”. Ел Франкен, популярний гуморист, сказав, що Україна нагадує йому Італію періоду Відродження. Мовляв, тоді, за часів Борджа й Медичі, з одного боку, процвітало мистецтво, а з другого, отруєння політичних противників, замахи на життя вважалися звичайним засобом боротьби за владу.

“Поки що в Україні не бачимо ані нового Леонардо, ані Мікельанджело,- сказав Франкен з чорним гумором, - зате бачимо отруєння й відрізання голів як знаряддя політичної боротьби”. А назагал коментарі в Америці на тему українських виборів можна було б звести до класичної фрази Бертольда Брехта: “Народ не виправдав довір’я уряду. Доведеться йому тепер шукати собі інший народ”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG