Доступність посилання

ТОП новини

Мiнiстерство оборони Сербiї i Чорногорiї заявляє, що армiя опинилася на межi голоду, оскiльки сербський уряд перестав фінансувати її утримання. Однак, експерти пояснюють, що йдеться не про брак грошей, а про суперечку щодо контролю фондiв Збройних сил.


Михайло Рамач

Белград, 17 грудня 2004 – Протягом вихiдних вiйськовi не матимуть що їсти. Склади порожнi, каса також. Про це в середу драматично попередив представник Мiноборони державного об’єднання. Мiнiстр оборони Првослав Давинич каже, що вiн поiнформує уряд про ситуацiю, яка виникла, та що вживе необхiдних заходiв. Щоправда, вiн не уточнив, про які саме заходи йдеться. Мiнiстерство оборони перекидає вину на Мiнiстерство фiнансiв Сербiї. А там кажуть, що грошi для армiї є, а сплата залежить вiд вiйськових чинникiв. Мiнiстр фiнансiв Младян Динкич пояснює, що справа не в тому, чи сербська сторона надасть кошти, а в тому, що вона хоче контролювати кошти - на що армiя витрачає те, що їй дають. Сербiя вимагає права нагляду над Фондом для перебудови Збройних сил, каже мiнiстр. Управлiння фiнансiв Мiноборони таку вимогу називає втручанням у вiйськовi справи.

Преса повiдомляє, що ситуацiя в казармах справдi драматична, зокрема щодо харчування, опалення та гiгiєни. Рядових солдатiв майже щотижня пускають додому, щоб вони наїлися та покупалися. В магазинах бiля казарм щоранку можна бачити черги солдатiв, котрi купують хлiб, консерви та iнші продукти. Експерти пояснюють, що армiя стала жертвою боротьби мiж привiлейованими кланами, котрі пов’язані iз Мiнiстерством оборони та Генштабом. Власниками компанiй, якi мають ексклюзивне право постачати для армiї продукти та iншi товари, переважно є колишнi офiцери або члени їхнiх сiмей. Фонд для реформи армiї також розпоряджається вiйськовим майном, зокрема об’єктами, котрі здають в оренду. Йдеться про десятки тисяч квадратних метрiв житлових будинкiв, курортiв, складiв тощо.

Уряд Сербiї вимагає прозорої iнформацiї щодо усiх фiнансових трансакцiй. Вiйськовi ж кола, наразі, не здаються. Через це не дивно, зазначають журналiсти, що зростає кiлькiсть юнакiв, якi уникають вiйськової служби або подають клопотання про альтернативну службу у цивiльних iнституцiях.
XS
SM
MD
LG