Доступність посилання

ТОП новини

Польські спостерігачі міняють Різдво на “помаранчеву революцію”.


Володимир Павлів

Варшава, 21 грудня 2004 - За виборами президента України 26 грудня спостерігатимуть майже 9 тисяч міжнародних спостерігачів. Найчисельнішу національну групу серед них складатимуть поляки. Кілька тисяч громадян Польщі, у значній мірі - представників студентської молоді, віддали перевагу участі у контролеві за українськими виборами, відмовляючись від традиційного відзначення Різдва, котре згідно з опитуваннями, є найулюбленішим святом поляків.

Польська преса цей порив молодих поляків на підтримку української “помаранчевої революції” називає “комплексом” чи “синдромом “Солідарності”, тобто анти-комуністичного руху, котрий у Польщі 20 років тому також збирав під свої знамена мільйони людей. Тому не дивно, що серед лідерів студентської ініціативи “Вільна Україна” у Варшаві можна зустріти чимало прізвищ, добре знаних з часів “Солідарності”. От тільки імена інші – бо нинішні активісти – це діти активістів тодішніх. Наші батьки мали у своєму житті “Солідарність” – кажуть вони і додають, що теж хотіли б пережити подібні величні моменти. Студенти скаржаться, що їхнє покоління є досить пасивним і що багатьом з них не вистачає чогось такого як “помаранчева революція”. Тому за неї варто пожертвувати родинним святковим затишком – говорить “Свободі” студент варшавської політехніки Пьотр:

Говорить студент-спостерігач: “Такі свята будуть ще не один раз. А те, що зараз відбувається в Україні, це щось таке, що вже більше не повториться”.

Для відправки в Україну додаткових спостерігачів від Польщі, польський уряд виділив майже 90 тисяч доларів. Ініціатива “Вільна Україна” вишле 230 спостерігачів, хоч бажаючих було понад 500. Один з лідерів Ініціативи Яцек Каштелянєц говорить, що кандидатів відбирали дуже старанно, оскільки роль спостерігача є не лише почесною, але й відповідальною. Про це ж напередодні виїзду в Україну говорив і керівник Східноєвропейського Об”єднання “ІДЕЕ” Павел Казанецький:

Говорить Павел Казанецький: “Передусім я хотів би підкреслити, що міжнародні спостерігачі творять особливу атмосферу. І дуже важливо, щоб це було люди об’єктивні, особи, які не проявляють симпатій до жодної зі сторін політичного спору під час виборів”.

Стабільністю в сусідній Україні є одним з головних мотивів зовнішньополітичної активності Польщі – говорить міністр закордонних справ Польщі Влодзімєж Цімошевич. “Уявіть собі, що сталось би, якщо б нам довелося у грудні приймати в себе десятки тисяч біженців з України?” – звернувся польський міністр у понеділок до студентів у місті Бялисток і додав: “Це була б ціна нестабільності за східним кордоном Польщі”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG