Доступність посилання

ТОП новини

У білоруському місті Пінську вимкнули єдиний український телеканал “Інтер плюс”.


Юрій Свірко

Мінськ, 24 грудня 2004 – 24 грудня мешканці міста Пінська, що поруч із українським кордоном, не змогли дивитися єдиний український телеканал, що транслювався в міській кабельній мережі, – “Інтер плюс”. Його вимкнули ще напередодні ввечері, але й у п’ятницю “Інтера” в ефірі не було. Раніше на каналі “Інтер плюс” саме на час теледебатів Віктора Ющенка та Віктора Януковича у Пінську вимкнули звук.

Пінські журналісти запитали в шефа компанії “Ефір ТВ”, чому взагалі зник канал сусідньої держави, а той відповів, що це було зроблено згідно з наказом Міністерства інформації Білорусі вимкнути з 23 грудня всі українські телеканали.

Проте керівниця відділу електронних ЗМІ білоруського Мінінформу Ніна Раєвська заперечила існування такого наказу та сказала, що телеканал “Інтер плюс” має авторські та суміжні права на територію Білорусі й відтак пропонується до трансляції: “Ми включаємо до розширеного пакету операторам, а вони транслюють ті канали, які мають права на територію Республіки Білорусь – “Інтер плюс” та музичний канал О-ТіВі”.

Але диспетчер пінської компанії “Ефір ТВ” підтвердила, що “Інтер плюс” вимкнули ще в четвер. Як виявилося, свою згоду на трансляцію має давати Брестський обласний виконком.

Там ніхто з чиновників пояснити ситуацію Радіо Свобода не побажав. Але відомо, що раніше в Бресті вимкнули всі польські телеканали, які транслювалися в кабельній мережі.

Тепер дійшла черга до українських, сказав лідер Білоруського Народного Фронту Вінцук Вячорка: “Я радив би пишатися всім засобам масової інформації, що їх стосуються такі обмеження з боку (президента Білорусі Аляксандра) Лукашенка. Це фактично є визнанням їхньої ролі і того факту, що вони тепер є насправді вільними. А щодо Лукашенка, то я переконаний, що він бачить помаранчеві сни. І останні заходи, коли було затримано близько 70 спостерігачів із Білорусі, які мали виїхати в Україну, свідчать про страх офіційного Мінська перед помаранчевою революцією”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG