Доступність посилання

ТОП новини

Події в Україні мають забарвити й чеське Різдво в помаранчевий колір – чеська преса.


Оксана Пеленська

Прага, 24 грудня 2004 – Українці – рішучий народ, а Різдвяні свята не тільки в Україні, а й у Чехії матимуть гарний помаранчевий відтінок – так пише цими днями чеська преса.

«Україна вирішує за себе і за Росію» – так розглядає майбутнє голосування українських громадян празький політолог Петр Ул. Тепер, пише він у газеті «Право», українцям потрібно бути пильними: енергія помаранчевих демонстрацій мала би проявитись у контролі на виборчих дільницях. Це матиме велике значення, оскільки «результати виборів важливі й для Російської Федерації, тому що в Україні демократія не закінчується – за неї борються і в Росії».

На думку чеської журналістки Петри Прохазкової, яка відома насамперед своїми репортажами з російсько-чеченських воєн, у разі перемоги Віктора Ющенка Україна віддалятиметься від політичної культури пострадянського простору, позбавиться колоніальної залежності від Росії й усе її життя набере європейських рис. Петра Прохазкова у своїй статті в газеті «Лідове новіни» розглядає також майбутню долю Леоніда Кучми, який, «кажуть, поглядає в бік безпечного притулку для себе і своєї родини».

Відома празька публіцистка, в минулому дисидент Петрушка Шустрова назвала свій святковий есей у «Лідових новінах» «Помаранчовим Різдвом». Нині католицький світ відзначає Різдво, а щоб і в цей вечір не забути про демонстрантів по всій Україні, Петрушка Шустрова закликає всіх чехів покласти на святковий стіл щонайбільше помаранчів. На думку автора статті, чехи малоактивні, вони і досі не зуміли на повний голос підтримати демократичні процеси в Україні.

В інтерв’ю для «Радіо Свобода» Петрушка Шустрова сказала: «Мені дуже шкода, що чеські політики, чеська громадськість мало цікавляться нинішніми подіями в Україні. Вважаю ці події дуже важливими, вирішальними, це просто переломний момент. Від того, яким буде результат голосування, залежить, як Україна розвиватиметься далі».

Чеська журналістка нещодавно повернулася з Молдови, де зустрічалася з правозахисниками, письменниками, демократичною елітою. І погляди громадян Молдови, на її думку, сьогодні також звернені до України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG