Доступність посилання

ТОП новини

<font size=+1> (20:05) Переголосування другого туру президентських виборів. Хроніка подій </font>





Регіональний Віктора Ющенка в Одеській назвав перебіг переголосування другого туру виборів президента України «спокійним і таким, що проходить без суттєвих порушень Закону «Про вибори «Президента України». Керівник штабу, народний депутат України Олексій Козаченко закликав прихильників Ющенка «в день голосування не одягати на себе речі, які мають помаранчевий колір і провокують агресію з боку прихильників Віктора Януковича»

Олексій Козаченко: «Я маю інформацію про чотири випадки, коли біля дільниці 136 округу стояли люди, які не є активістами штабу Ющенка. Вони тримали прапори «Так, Ющенко», з агітаційними матеріалами. І їх знімали відомих в місті провладних телекампаній».

Радіо "Свобода"

(20:14) )У Миколаївському обласному штабі Віктора Ющенка висловили задоволення «з приводу покращення демографічної ситуації в регіоні»

За словами першого заступника керівника штабу – Юрія Діденка: «під час переголосування другого туру виборів Президента на Миколаївщині набагато менше виборців, які скаржаться на «поганий стан здоров»я» і вимагають голосувати вдома».

Юрій Діденко повідомив: Незважаючи на внесення змін ЦВК – багато керівників дільничих комісій дозволили проголосувати без належних документів, які б підтверджували нездатність самостійно дістатися до дільниці і проголосувати. Порушення, у цьому питанні, залишилися досить значними. Для прикладу можемо навести кілька сіл Жовтневого району, де були написані 100 – 120 заяв про голосування «на дому». Лише після втручання мобільних груп миколаївського обласного штабу Ющенка – ця кількість зменшилася».

Радіо "Свобода"

(20:05) 56,5% виборців проголосували за Ющенка, 41,3% - за Януковича, за даними exit-poll Консорціуму за даними 80% анкет

Про це журналістам повідомили представники Консорціуму, в який входять Київський міжнародний інститут соціології, Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова й фонд "Демократичні ініціативи" і який проводив опитування. Проти всіх проголосували 2,3% виборців.

(19:30) БЛИЗЬКО 21.00 НА МАЙДАНІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ОЧІКУЄТЬСЯ ВИСТУП ЮЩЕНКА

Київ. 26 грудня. УНІАН. Близько 21.00 на майдані Незалежності у Києві очікується виступ Віктора ЮЩЕНКА. Про це кореспонденту УНІАН повідомила охорона біля сцени, встановленої на майдані.

Як зазначив представник охорони, з 20.00 на майдані почнуть оголошувати результаті екзіт-полів, після чого очікується виступ В.ЮЩЕНКА та його соратників.

Зараз на майдані не відбувається ніяких заходів, не лунає ніяких оголошень, люди просто гуляють біля головної ялинки Києва.

Окрім того, у наметовому містечку на Хрещатику кореспонденту УНІАН повідомили, що ніяких надзвичайних подій сьогодні не було, деякі його мешканці, які завчасно з''їздили за відкріпними талонами, навіть змогли проголосувати. Переважно це жителі Київської області.

UNIAN

(18:00) ПОЛІТОЛОГИ ВВАЖАЮТЬ, ЩО СУДОВЕ ОСКАРЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ВИБОРІВ БУДЕ НЕДОСТАТНЬО ЕФЕКТИВНИМ

Про це вони заявили сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

"Якщо розрив між кандидатами на пост Президента буде значним, то судові розгляди не матимуть значення", - сказав Віталій БАЛА, директор Агентства моделювання ситуацій.

В.БАЛА при цьому висловив переконання у тому, що можна зробити один закид законодавцям – щодо виписаної у законі про вибори Президента норми, яка обмежує доступ людей з фізичними вадами до виборчих дільниць.

У свою чергу В.ФЕСЕНКО висловив переконання, що скарги до суду командою Віктора ЯНУКОВИЧА подаватимуться обов''язково.

Разом з цим він зазначив, що юридична складова штабу на сьогодні дуже слабка, а тому навряд чи зможе підготувати обгрунтовані подання до Верховного чи Конституційного судів.

UNIAN

(17.46) НА ВИБОРЧІЙ ДІЛЬНИЦІ 120-ГО ОКРУГУ У ЛЬВОВІ НЕВІДОМІ НАМАГАЛИСЯ ВКРАСТИ БЮЛЕТЕНІ

На виборчій дільниці №16 120-го округу, до складу якого входять Личаківський і Шевченківський райони Львова, працівники міліції затримали невідомих осіб при спробі викрадення бюлетенів.

Для з''ясування усіх обставин інциденту на місце пригоди виїхав представник територіальної виборчої комісії, повідомили УНІАН у прес-службі Львівського обласного штабу Віктора ЮЩЕНКА.

UNIAN

(17.42) КВУ ЗАЯВЛЯЄ, ЩО НА ДАНИЙ МОМЕНТ НЕМАЄ ПІДСТАВ ОЧІКУВАТИ МАСШТАБНИХ ФАЛЬСИФІКАЦІЙ ПІД ЧАС ГОЛОСУВАННЯ

Про це на прес-конференції в агентстві УНІАН заявили президент КВУ Ігор ПОПОВ і прес-секретар КВУ Олександр ЧЕРНЕНКО.

І.ПОПОВ зазначив, що принцип формування комісій 50 на 50 від представників кожного кандидата поки що ніяких проблем не створює, і переважна більшість комісій працює на конструктивний результат.

У свою чергу О.ЧЕРНЕНКО додав, що у деяких членів комісій з інших регіонів були, наприклад, проблеми з приїздом до місця, але зараз вони працюють нормально. Проте, за його словами, треба ще дочекатися моменту, коли треба буде підписувати протоколи з результатами голосування.

О.ЧЕРНЕНКО зазначив, що на цей момент найбрутальнішим порушенням на виборах є дещо неточні списки виборців, зокрема, на окремих дільницях одну й ту саму людину вносили до списків двічі. Проте, за його словами, навряд чи тут є злий задум, оскільки ці люди у більшості випадків отримували і по два запрошення прийти на дільницю.

Голосування на дому, за його словами, ускладнилося тим, що окрім відповідної письмової заяви виборцям треба було додати підтверджуючі документи, яких вони не представили. Водночас, сказав О.ЧЕРНЕНКО, фіксувалися випадки, коли подібні заяви писали не виборці, що збиралися проголосувати вдома, а, наприклад, члени виборчих комісій.

Як і зазвичай, не обійшлося без курйозів, зауважили представники КВУ. Так, у Волинській області група монахинь з одного із монастирів не змогла проголосувати, оскільки замість паспортів вони принесли на дільницю їхні ксерокопії.

Інший випадок стався у Рівненській області, де виборець, не знайшовши себе у списках, подав заяву до суду, який ухвалив рішення про його включення до списків, але прізвище виборця у цьому рішенні написали з помилкою. Відповідно, на дільниці виборцю знов відмовили, після чого він знов повернувся до суду, де помилку було виправлено і чоловік нарешті взяв участь у голосуванні.

В цілому ж, зазначив І.ПОПОВ, хоча на окремих виборчих дільницях до формування списків виборців підійшли недбало, але ця проблема вряд чи масштабно вплине на результати голосування.

UNIAN

(17.40) У ДОНЕЦЬКУ НА ОДНІЙ З ВИБОРЧИХ ДІЛЬНИЦЬ ЖІНКА НАРОДИЛА ХЛОПЧИКА

У Донецьку на одній з виборчих дільниць жінка народила просто під час голосування.

Як зазначається у повідомленні, пологи пройшли добре. Хлопчика назвали Віктором, при цьому не уточнюється, на честь кого із кандидатів у президенти його названо.

UNIAN

(16.30) У СУМАХ ЗАФІКСОВАНО ФАКТ МАСОВОГО ВКИДАННЯ БЮЛЕТЕНІВ – КВУ

У Сумах на дільниці №58 територіального виборчого округу №160 Комітет виборців України зафіксував масове вкидання бюлетенів.

"Троє чоловіків, одночасно прийшовши на дільницю, одночасно отримали бюлетені і зайшли до кабінок, заповнили бюлетені і разом підійшли до скриньки, оточивши її. У цей момент вони вкинули пачку бюлетенів", зазначається у повідомленні.

КВУ також інформує, що зараз спостерігачі складають акт про порушення виборчого законодавства.

UNIAN

(16.00) ЦВК, МОЖЛИВО, ПОВІДОМИТЬ ПЕРШІ ПІДСУМКИ ГОЛОСУВАННЯ СЬОГОДНІ О 23.00

Центральна виборча комісія можливо повідомить про перші підсумки голосування в округах, регіонах, закордонних виборчих дільницях і динаміку загалом по Україні сьогодні о 23.00. Про це йдеться на офіційному інтернет-сайті ЦВК.

О 19.30 (20.00 - у разі потреби) має бути оприлюднена інформація про випадки порушень, які мали місце під час голосування, звернення до ЦВК та оперативне на них реагування, можливі надзвичайні ситуації.

О 23.00 повідомлять про загальну кількість виборців, внесених до списку виборців по виборчих дільницях, загальну кількість виборців, які отримали бюлетені на виборчих дільницях територіального виборчого округу на момент закінчення голосування, кількість виборців, які проголосували за межами приміщень для голосування та які проголосували за відкріпними посвідченнями на момент закінчення голосування, а також остаточна інформація про кількість виборців, які взяли участь у повторному голосуванні.

О 7.00-9.00 27 грудня 2004 року має відбутися ранкова прес-конференція з попередніми підсумками голосування.

UNIAN

(15.30) КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ ОБУРЕНИЙ ПОШИРЕННЯМ ВІД ІМЕНІ КВУ ЛИСТІВОК, У ЯКИХ РОЗ''ЯСНЮЄТЬСЯ, ЯК ГОЛОСУВАТИ ВИБОРЦЯМ

Як повідомили у прес-службі КВУ, зі свідчень спостерігачів та численних звернень виборців стало відомо, що від імені Комітету виборців України поширюються листівки, у яких роз''яснюється виборцям, як голосувати.

Листівка - у вигляді зразка виборчого бюлетеня, де вказано, що навпроти кандидата за якого виборець бажає проголосувати треба ставити позначку "ТАК", а навпроти іншого кандидата та графи "Не підтримую жодного…" зробити викреслення. Листівка з вихідними даними. Найбільше повідомлень - 1100 про поширення таких листівок надійшло зі Святошинського району Києва.

Комітет виборців України заявляє, що не має відношення до виготовлення і розповсюдження будь-якої друкованої продукції з роз''яснення процедури голосування.

UNIAN

(15.18) ЧЕРНІВЦЯХ ЖІНКИ-ПРОВОКАТОРИ АГІТУВАЛИ ЗА ЮЩЕНКА І ВИМАГАЛИ, ЩОБ ЇХ ПОБАЧИЛИ МІЖНАРОДНІ СПОСТЕРІГАЧІ – ШТАБ ЮЩЕНКА

Біля низки виборчих дільниць у Чернівцях було затримано кількох жінок-провокаторів, які вигукували агітаційні гасла за Віктора ЮЩЕНКА і вимагали, щоб їх побачили міжнародні спостерігачі, які прибули на Буковину від ОБСЄ та Посольства Канади в Україні.

Як заявили УНІАН у прес-службі регіонального виборчого штабу В.ЮЩЕНКА, "це наймані владою люди, які провокують нас, дестабілізують виборчий процес у регіоні. Однак їм нічого не вдасться".

UNIAN

(15.15) РІВЕНЬ ФАЛЬСИФІКАЦІЙ ПІД ЧАС ПЕРЕГОЛОСУВАННЯ БУДЕ ЗНАЧНО НИЖЧИМ, НІЖ У ПОПЕРЕДНІХ ТУРАХ ВИБОРІВ – КАТЕРИНЧУК

Народний депутат України, довірена особа кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА Микола КАТЕРИНЧУК переконаний, що рівень фальсифікацій під час переголосування другого туру президентських виборів буде значно нижчим, ніж у попередніх турах.

Серед найбільш поширених фальсифікацій під час переголосування М.КАТЕРИНЧУК назвав маніпуляції з заявами громадян, які не можуть самостійно прийти на виборчі дільниці.

М.КАТЕРИНЧУК також повідомив, що у 41, 42, 43 та 45 виборчих округах, які переважно розташовані в Донецькій, Луганській, Харківській областях, представники В.ЮЩЕНКА не допущені до роботи у дільничних комісіях. На даний час, за словами депутата, представники В.ЮЩЕНКА складають акти про зафіксовані порушення.

М.КАТЕРИНЧУК також поінформував про викриття так званих "каруселей" на деяких виборчих дільницях.

Крім цього він повідомив, що на кількох виборчих дільницях також оприлюднювалось фальшиве повідомлення, у якому нібито ЦВК інформує про недопуск на виборчі дільниці представників ЗМІ, в редакційних посвідченнях яких немає фотокартки.

UNIAN

Згідно з інформацією, вміщеною на офіційному сайті ЦВК, станом на 15.00 проголосувало 52,68% виборців.

у Криму проголосувало – 53,62%;

у Вінницькій області – 44,85%;

Волинській області– 60,26%;

Дніпропетровській – 45,9%;

Донецькій – 68,12%;

Житомирській – 51,99%;

Закарпатській – 46,44%;

Запорізькій – 50,57%;

Івано-Франківській – 52,63%;

Київській – 56,53%;

Кіровоградській – дані відсутні;

Луганській – 61,68%;

Львівській – 55,98%;

Миколаївській – дані відсутні;

Одеській – 46,57%;

Полтавській – 51,22%;

Рівненській – 56,99%;

Сумській – 46,84%;

Тернопільській – 60,62%;

Харківській – 46,34%;

Херсонській – 49,63%;

Хмельницькій – 57,19%;

Черкаській – 57,13%;

Чернівецькій – дані відсутні%;

Чернігівській – 56,98%;

місті Києві – 53,2%;

Севастополі – 64,69%.

ЦВК

ЗА ДАНИМИ ЗІ 181-ГО ОКРУГУ СТАНОМ 11.00 ПРОГОЛОСУВАЛО 20,8% ВИБОРЦІВ

За даними офіційного сайту Центральної виборчої комісії, у Криму проголосувало 20,51% виборців; у Вінницькій області – 21,97%; Волинській області – 18,79%; Дніпропетровській – 23,06%; Донецькій – 25,62%; Житомирській – 19,38%; Закарпатській – 13,78%; Запорізькій – 23,15%; Івано-Франківській – 17,03%; Київській – 19,75%; Кіровоградській – 20,67%; Луганській – 28,18%; Львівській – 18,05%; Миколаївській – 21,28%; Одеській – 13,17%; Полтавській – 17,32%; Рівненській – 21,51%; Сумській – 18,95%; Тернопільській – 19,32%; Харківській – 20,36%; Херсонській – 25,97%; Хмельницькій – 26,58%; Черкаській – 21,08%; Чернівецькій – 19,12%; Чернігівській – 19,09%; у Києві – 15,93%; у Севастополі – 32,19%.

ЛИТВИН ВВАЖАЄ, ЩО ДО НОВОГО РОКУ ІНАВГУРАЦІЇ НОВОГО ПРЕЗИДЕНТА НЕ БУДЕ

За його словами, "буде нереальним встановити підсумки виборів до Нового року, оскільки сьогодні зрозуміло, що будуть звернення до суду".

В.ЛИТВИН прогнозує, що у Новорічну ніч буде три звернення до народу: "того, хто набере найбільшу кількість голосів, того, хто трохи не дотягне, чинного Президента". "І, з вашого дозволу, я буду четвертим", - пожартував спікер.

UNIAN

У ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ РЯД ВИБОРЦІВ НЕ ЗМОГЛИ ПРОГОЛОСУВАТИ, ОСКІЛЬКИ ЗА НИХ ЦЕ ВЖЕ ЗРОБИЛИ – КВУ

Зокрема, на виборчій дільниці №44 округу №24 більш ніж 10 громадян, які проголосували під час першого та другого турів виборів Президента України, сьогодні не знайшли себе у списках. Виборцям довелося звертатися до суду.

У місті Синельникове (округ №39) у списках виборців виявлено прізвища померлих осіб і тих, хто давно змінив місце проживання.

На виборчій дільниці №52 округу №26 у Дніпропетровську близько 10 громадян не змогли сьогодні проголосувати, оскільки за них, як виявилось, це вже зробили інші.

За повідомленням представників КВУ, члени даної комісії відмовилися пояснювати ці факти.

UNIAN
XS
SM
MD
LG