Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці Донецького регіону знову абсолютною більшістю підтримали Віктора Януковича. В той же час, незважаючи на результати виборів ситуація в регіоні залишається спокійною.


Сергій Гармаш

Донецьк, 27 грудня 2004 - На момент підготовки цього матеріалу остаточно голоси підраховані ще не були. Однозначно зараз можна назвати лише одну цифру – явка виборців на 20 годину 26 грудня склала 83,87 сотих відсотка. Це на 13 відсотків менше ніж прийшло на дільниці 21 листопада.

Керівник обласного штабу Януковича Владислав Лук’янов пояснює це новим законом про вибори, в наслідок якого старі люди не змогли прийти на дільниці:

„Якщо взяти, що 35% - це пенсіонери та ветерани, то одна третина з них не проголосувала. Тому що явка була майже стовідсоткова, а зараз старим людям не дали проголосувати, от вони і не проголосували”.

В той же час порівняння результатів виборів по округах дозволяє говорити що переголосування підтвердило факт фальсифікацій 21 листопада. Наприклад в 42 окрузі Донецька цієї неділі Віктор Ющенко набрав 8,11 відсотка, а 21 листопада 0,6%. Зрозуміло, що за три тижні такої кількості прихильників у Ющенка зявитись не могло. І це не поодинокий випадок таких метаморфоз на округах Донеччини.

Взагалі ж вибори на Донеччині 26 грудня відбулись у порівняно спокійному режимі. Ані штаби, ані спостерігачі не заявляли про масові та системні порушення. За даними опрацьованих 97 відсотків протоколів Віктор Янукович отримав на Донеччині 93,65 відсотка, Віктор Ющенко – 4,15 відсотка. Нагадаю, 21 листопада в Януковича було на три відсотки більше, а в Ющенка, навпаки, на 2% менше.

Що до реакції донеччан на поразку свого кандидата, то вона досить спокійна. Ніяких масових акцій, ніяких актів непокори. Точніше навіть було б сказати, що, принаймні поки що, реакції немає взагалі. Звичайно більшість людей розчаровані, але рівень розвитку громадянського суспільства в Донецьку такий низький, що без команди влади люди на площі не виходять, а місцева еліта зараз такої команди не дає, бо мабуть зацікавлена знайти спільну мову з новим президентом. Хоча керівник штабу Януковича Владислав Лук’янов після голосування в неділю заявив в інтерв’ю кореспонденту „Свободи”, цитую: „Ми завтра будемо працювати. І я думаю, завтра люди самі зберуться. Я зможу взагалі нічого не вчиняти, моя задача буде лише слідкувати, щоб не було ніяких інцидентів, правопорушень. Мені здається реакція буде досить яскравою” – сказав пан Лук’янов.

В той же час, топ-новиною для Донецька стала недільна заява Юлії Тимошенко про намір 27-28 грудня приїхати в Донецьк. В неділю керівництво місцевої „Батьківщини” висловило сумнів щодо реальності такого візиту до Нового року, принаймні команди готувати цю поїздку в Донецьку структури Тимошенко не отримували. Втім в понеділок вранці в ефірі ТРК „ЕРА”, Юлія Володимирівна підтвердила свій намір приїхати в Донецьк та пояснила мету візиту. Цитую: „Дуже хотіла б донести до людей наші почуття – теплі, абсолютно не агресивні...Я хочу розповісти людям, які не чули цього від мене особисто, без так званих перекладачів в ефірі, які цитують невідомо що, або невідомо що показують людям. Я хотіла б розповісти людям про те, хто ми, як плануємо наше життя після перемоги, і як буде виглядати їхнє життя після перемоги” – сказала Юлія Тимошенко. За її словами вона буде переконливою. Тож, вибори на Донеччині відбулись, і ніяких розколів та інших жахів, якими нас лякали парники влади, не спостерігається.
XS
SM
MD
LG