Доступність посилання

ТОП новини

Тема: Що очікує Ющенко і його команда від одержаної перемоги?


Василь Зілгалов Гості: Михайло Гладій, народний депутат України, заступник Голови Народно-аграрної партії, Голова Комітету аграрної політики (телефоном); Борис Беспалий, народний депутат України, “Наша Україна”; Степан Хмара, народний депутат України, “Наша Україна”.


















Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 27 грудня 2004 року.

Василь Зілгалов

Добрий вечір, шановні слухачі!

У прямому ефірі, як завжди в цей час “Вечірня Свобода”.

З Праги ведучий Василь Зілгалов.

Кажуть, що переможця не судять, але це мабуть стосується більше спорту, бо в політиці ситуація складається дещо інакше. Ще не встигли підрахувати, так би мовити, попередні підсумки голосування, а в пресі, в Інтернеті вже з’явилося чимало публікацій, які стосуються того, що очікує переможця президентських виборів в Україні, в найближчі тижні, в найближчі місяці.

Наприклад, французька “Леберсьйон” написала: “Ющенка, очікує важкий 4-й тур, але не виборчий тур, а тур прийняття важливих, політичних рішень”.

Що очікує Ющенка і що очікує його команду одразу після переможних виборів?

Бо переважна кількість оглядачів вважає, що судові рішення вже не вплинуть істотно на підсумок цього 3-го, так би мовити, українського туру президентських виборів.

Я нагадаю слухачам “Вечірньої Свободи” телефон у нашій київській студії: 490-29-05, код Києва: 044.

Я вітаю сьогоднішніх гостей “Вечірньої Свободи”: з нами на телефонному зв’язку зі Львова пан Михайло Гладій, народний депутат, заступник голови Народно-аграрної партії України, а в київській студії наші шановні гості: пан Борис Беспалий, народний депутат України від “Нашої України” і пан Степан Хмара, народний депутат України від БЮТ. І ми тоді розпочинаємо наш сьогоднішній прямий ефір у “Вечірній Свободі”.

Звичайно, ми на самому початку програми відзначили, що ще не встигли навіть підрахувати попередні підсумки голосування на президентських виборах в Україні, як уже почали говорити про те, що чекає нову команду, що чекатиме нового президента в найближчі тижні, в найближчі місяці?

І вже навіть є такі формулювання в Інтернеті, пан або пропав, 4-й тур Віктора Ющенка і багато інших. Тобто, йдеться про те, що після перемоги, як казав хтось із колег Віктора Ющенка з блоку “Наша Україна” буде важко.

І одну з перших трудностей, одну з перших проблем, яку прогнозують команді нового президента – це перебіг формування урядової команди.

Я хотів в вас шановні наші гості всіх запитати, як ви вважаєте, як буде це відбуватися і яка ваша думка? Бо, наприклад, ми нарахували за останні дні навіть за вчорашній вечір, що претендентів на посаду, наприклад, прем’єр-міністра є десь близько п’яти.

Бо вчора заявив про те, що він може бути прем’єр-міністром пан Порошенко у прямому ефірі 5-го каналу. Перед цим говорив про те, що він не виключає можливості зняти посаду прем’єр-міністра голова Соціалістичної партії Олександр Мороз, про це говорила і Юля Тимошенко лідер якраз блоку представник, якого тут є сьогодні у нас в київській студії і чимало інших.

Як ви, вважаєте, чи будуть проблеми при формуванні уряду, чи це проблема для Ющенка буде другорядна, може в нього буде проблемою якраз формування перших указів і перших кроків в реформуванні системи управління, реформуванні економіки, і таке інше?

Ми запитаємо першого пана Гладія, який з нами на зв’язку зі Львова. Добрий вечір, пане Гладій, як Ви вважаєте?

Михайло Гладій

Добрий вечір!

Я хотів би всіх привітати з перемогою, з перемогою демократії на яку ми так довго чекали перемогу Віктора Андрійовича Ющенка. Я думаю, що все буде гаразд і все-таки відбудеться інавгурація в нас буде 3-й президент нашої держави.

Звичайно, це позитивно, що сьогодні на нашій політичній арені є стільки претендентів на посаду прем’єра Ви назвали їх 5, я думаю, що їх може бути навіть більше.

Я думаю, що Віктор Андрійович представить ту людину, яка зможе дійсно консолідувати, як парламент так і суспільство. Тому що, сьогодні перед нами стоять вже серйозні задачі, перш за все соціального плану. І я думаю, що це би і бюджетники прийняли цього року, буквально, декілька днів назад потребує серйозної доробки - це повинен робити новий уряд.

Тому, перед Віктором Андрійовичем буде стояти дуже така серйозна проблема. Я думаю, що він проведе ряд консультацій все-таки поставить того політика, який зуміє консолідувати не тільки парламент, а це й суспільство, а й разом з головою держави, з главою держави, президентом, головою ВР зможе консолідувати все суспільство на позитивну роботу.

Люди дуже чекають економічних, соціальних зрушень політичні баталії, які проходили і проходяться до сьогоднішнього дня, до якоїсь міри вже змучило наше суспільство незважаючи на таку прекрасну перемогу.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Гладій.

Пане Хмара, як Ви вважаєте, які будуть перші кроки і які будуть труднощі у нового президента?

Степан Хмара

Безперечно, я не можу сказати, які будуть перші кроки – це може знати сам Віктор Андрійович. Я би відповідаючи на Ваше запитання, хотів сказати, що безперечно, успішність президентства Віктора Андрійовича буде залежати, насамперед, від того, яку він буде проводити кадрову політику.

Я ще з 1992-го року повторяю таке гасло, що принципом в кадровій політиці підбори кадрів у будь-якій структурі – це принцип 3-х “п”.

В чому він полягає: це порядність, це професіоналізм і це патріотизм плюс “в”, тобто, воля, працювати. Якщо скрупульозно буде дотримуватися цей принцип, то я не сумніваюся, що Віктор Андрійович сформує таку команду, такий уряд, який дуже швидко виведе Україну на достатньо високий рівень життя і соціальне забезпечення, і наведення порядку в Україні.

Бо Україна має величезні потенційні можливості, але для цього потрібна чесна, патріотична і професійна влада. Ви сказали, що там 5 кандидатур на прем’єри були чи ще...

Я хочу сьогодні видати тут таємницю, але є давно ще на весні підписана угода з Віктором Андрійовичем письмова угода про те, що у разі його перемоги крісло прем’єра повинна зайняти Юля Тимошенко.

І я, вважаю, що це був би надзвичайно розумний крок, бо її енергія, професіоналізм, відданість справі допомогла би швидше наводити лад в нашій державі.

Але наскільки вдалим будуть підібрані перші посади, зокрема, прем’єр відповідно буде і це перекинеться на вдалість формування вже виконавчої, владної вертикалі.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Хмара.

І я звертаюся до пана Беспалого, бо він все-таки, мені здається, ближче до тих кіл, які обговорюють ці проблеми сьогодні мабуть в нашій Україні.

Пане Беспалий, як Ви, вважаєте, що головне буде, що найважливіше буде в перших кроках лідера вашого блоку?

Борис Беспалий

Добрий вечір, Україна, добрий вечір, “Свобода”!

Я, до речі, з Степаном Ільковичем згоден в тому і обмовка на початку, що він належить до “Нашої України”, я думаю, символічно, бо в нас тісний блок.

Я, наприклад, не ризикнув би зараз називати прізвища і казати, що буде попереду. Я думаю, соціально-економічні і, до речі, перетворення, і правосуддя, і формування команди - це процеси паралельні в нас не має часу на розкачку.

Як було так і буде. Уряд буде коаліційний, широка коаліція народної довіри це поза сумнівом і я прошу всіх пригадати 2000-й рік прем’єрство Ющенка.

Там був від комуністів Сахань, від донецьких Єрмілов, Юля Тимошенко, Соціал-демократ об’єднаний Кремінь, Рухавець Заєць. І Ющенко продемонстрував здатність згуртуватись з різних сил коаліційну команду спрямовану на досягнення ефективну команду.

Тому, я думаю, що так буде й зараз і, безумовно, там буде представлена широка коаліція. Але я ще раз повторю, я просто не ризикнув би називати прізвища тим більше це б було з моєї точки зору не тактовно.

Я переконаний, як член партії Віктора Ющенка, я не маю права робити допущення на відміну від моїх шановних колег, які представляють інші фракції. Я, вважаю, що прізвище має назвати першим лідер - Віктор Ющенко.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Беспалий.

Шановні наші гості, я хотів би вас таке запитати. Ви знаєте, що говорять сьогодні вже під вечір: багато вже експертів кажуть, що бюрократія на різних шаблях ще старої влади буде всіляко гальмувати ці перші кроки, ці перетворення.

І навіть, наприклад, говориться і про таке, що не буде зроблено висновків так дехто, вважає, із цих фальсифікацій на виборах. Бо вже нібито відкрито чимало кримінальних справ, але якогось громадського резонансу якихось, так би мовити, серйозних кроків в бік покарання тих, хто фальсифікував на всіх етапах фактично ці вибори і 31-го жовтня, і 21-го листопада.

Сьогодні було сказано ще й таке спостерігачами, що порівнюючи результати екзитполів всіх 3-х, які співпали фактично і порівнюючи підсумки виборів знову виникає підозра, що, як мінімум, на 5-6% і цей тур теж сфальсифікований.

Чи буде покінчено з цим злом? Бо фальсифікація виборів, корупція – це, мабуть, взаємопов’язані речі, і така психологічна налаштованість суспільства, тобто більшість суспільства погодилося з тим. Пам’ятаєте, які опитування були напередодні виборів? Маса людей наперед говорили, що вибори будуть сфальсифіковані, вони розуміли, яка ситуація в суспільстві.

Так от, чи будуть зроблені реальні жорсткі висновки з цих ситуацій? Як Ви вважаєте, пане Гладій?

Михайло Гладій

За переконання людей карати не можна, а от за те, що фальсифікували вибори і порушували закон, обов’язково повинні бути покарані, тут поблажки ніякої не повинно бути.

Я думаю, що в цьому напрямку і наш президент Віктор Андрійович Ющенко, і новий уряд, і Генеральна прокуратура, яка формується, повинні зробити дуже серйозні висновки, інакше люди, які повірили накінець у своє право, право законне, конституційне, що у нього не крали не тільки роботу, право свободи слова і так далі, але і той голос, який він віддав при голосуванні.

Треба, щоб були покарані, інакше правда не переможе. Я думаю, що так буде. Правда, нам треба перебороти той бюрократичний підхід, що ми згадуємо про порушення закону тоді, коли нас, вибачте за грубе слово, пече, а коли проходить, то ми починаємо забувати. Тобто, правда і право повинні перемогти обов’язково.

Василь Зілгалов

Пане Хмара, як Ви вважаєте, які повинні бути зроблені кроки у цьому напрямку?

Степан Хмара

Дуже рішучі мають бути зроблені кроки на шляху відновлення законності і справедливості. Не було б навіть тих фальсифікацій, які були на цьому переголосуванні другого туру, якщо би, а були всі підстави для того, був заарештований Ківалов, колишній голова ЦВК (є достатньо підстав це зробити, і це конче необхідно, чим швидше) - це був би урок для всіх інших.

Для мене незрозуміло, і я свою думку висловлював і працівникам СБУ, і Генпрокурору України, проте мене досі дивує, чому й досі не заарештований Євген Кушнарьов, який скоїв тяжкий державний злочин, посягнувши на цілісність держави.

З цим треба наводити лад, ці люди повинні відповідати з усією суворістю закону. А то ви бачите, кримінальна справа порушена, але Ківалова обирають ректором Одеської національної юридичної академії. Це якби насмішка над українським народом. Такі помилки треба негайно виправляти.

Мають бути покарані і ті, хто грабував український народ, мають бути повернені об’єкти у власність українського народу, наприклад, незаконно приватизований завод “Криворіжсталь” і цілий ряд інших.

Нижчого рівня повинні бути покарані ті, хто здійснював злочин чи то у сфері обкрадання матеріального, чи то у сфері обкрадання голосів виборчих.

Від цього буде залежати рух до встановлення справедливості і законності, якщо будуть правильно, вдало підібрані керівники правоохоронних органів, структур силових – це надзвичайно важливо. У нас це надзвичайно важливо, враховуючи величезний ступінь корумпованості всіх цих структур.

Василь Зілгалов

Пане Беспалий, вчора керівник штабу Віктора Ющенка сказав про те, що президент Кучма, який здає свої повноваження, виявився в цих помаранчевих подіях, в переголосуванні не на висоті свого положення, він розчарував практично всіх.

Але коли ми говоримо про торжество законності, про те, що покарати треба найбільших організаторів фальсифікацій, як Ви вважаєте, а сам діючий президент своєю пасивністю не спричинився до цього?

Борис Беспалий

О.Зінченко лише узагальнив те, що бачив увесь світ. Кучма, може, щось і гарантував, але не конституційний лад в Україні. Це перше.

Друге. Хто має відповідати? Це мають встановити органи досудового слідства і закон. Ми не хотіли б один самодурний режим замінити іншим, коли б політики вказували б, кого притягати до відповідальності.

Єдине, що ми можемо гарантувати, - це те, що будь-які матеріали, які є у розпорядженні вже нової влади, не будуть приховуватися від органів слідства, а це може бути МВС, СБУ або прокуратура і ніяке телефонне право застосовуватися не буде. Я думаю, що винні мають бути обов’язково покарані.

Третє. Ви дуже доречно у своєму питанні сказали, що зараз менше галасу навколо резонансних справ, але це непогано, бо час вже замінити піар-розслідування реальними розслідуваннями і доведення резонансних справ до суду.

Я думаю, що за останні півтора місяці не лише люди в Україні, й весь світ переконався, що рішучості, послідовності, наполегливості В.Ющенку і його команді не запозичати. Я думаю, що мають бути рішучі, послідовні дії, а не просто гучні слова, а для цього треба все ж таки певний час.

І ще одне. Ви сказали про бюрократію і гальмування. Люди, ми є такими, якими ми є. Багато з нас інакше працювати не вміють, а тому будуть серйозні кадрові зміни, але без фанатизму.

Я хочу сказати, що “полювання на відьом” не буде, цього не можна допустити, цього не повинно бути в демократичній Україні, але це не означає, що винні мають бути непокарані, тут має бути баланс. В демократіях цей баланс віднайдений, і останнім часом Україну можна вважати вже країною на порозі демократії.

Василь Зілгалов

У нас є слухач з питання до всіх вас.

Добрий вечір!

Слухач

Доброго здоров’я!

Щастя, милості Божої бажаю всім, а особливо нашому новому президенту Віктору Ющенку.

Він казав, що попередній уряд вкрав більше 20 мільярдів гривень. Чи можливо, щоб відповідали ті, хто вкрав, якщо ні, то клани, від кого вони йдуть? Чи можлива кримінальна відповідальність? Якщо ні, то ви повинні прийняти такий закон обов’язково.

Дякую за відповідь.

Василь Зілгалов

Пане Гладій, будь ласка.

Михайло Гладій

Про те, що вкрадено багато грошей у нашому суспільстві, говорять вже не один рік, про це говорив Віктор Андрійович, коли став прем’єром у 1999-му році.

До речі, я також у його уряді працював і пам’ятаю, що це перший уряд, який зумів ліквідовувати бартерні стосунки в економіці. Пам’ятаєте, був прийнятий закон про енергетику з ініціативи Ю.В.Тимошенко, де були перекриті бартерні стосунки, а звідси були перекрита крадіжка грошей з нашої економіки, живих грошей.

Я думаю, що новий уряд і новий президент зуміють знову ж таки перекрити ці канали, за рахунок яких перекачували кошти законно і напівзаконно з бюджету у приватні руки і навпаки, мається на увазі все, що робилося поза бюджетом (фраза незрозуміла) говорить про те, що майже 50% економіки в тіні. Я думаю, що навіть і більше.

А що таке “тінь”? Це таж крадіжка грошей, адже вони не поступають в бюджет, не виплачуються соціальні виплати як пенсійні, так і зарплата бюджетникам і малозабезпеченим в соціальному плані громадянам України. Я думаю, що тільки новий уряд і новий президент можуть це перекрити.

Василь Зілгалов

Пане Гладій, Ви як представник аграрників добре знаєте, що якщо не буде проведена аграрна реформа, то тоді в Україні навряд чи підуть інші реформи. Ми знаємо, що оголошено мораторій на продаж землі. Як Ви особисто вважаєте, чи цей мораторій принесе добро, а чи Ющенкові треба серйозніші кроки зроби в аграрній реформі?

Михайло Гладій

Я хочу всім нагадати, що 2000-му році реформа розпочалася при прем’єрстві Віктора Ющенка. Це були перші мужні кроки, де почалася приватизація землі і майна. І вже в 20001-му році Україна отримала один із найкращих врожаїв – близько 40 мільйонів тонн зерна.

Але, на жаль, наступні уряди не змогли підтримати цей процес реформи, практично він був зупинений.

А те, що на сьогодні накладено мораторій, що земля – це товар – це не тому, що, наприклад, Віктор Андрійович не риночник чи я, наприклад, як фахівець в аграрному секторі, ми за те, щоби земля була товаром, щоб вона була капіталізована, щоб селянин, який нею володіє, мав серйозний капітал в руках.

На жаль, на сьогодні не створені законні рамки, які не змогли б запобігти тій же самій фальсифікації торгівлі землею.

От, власне, до першого січня 2007-го року ми повинні внести ряд законопроектів у ВР, щоб вони стали законами, і земля дійсно могла б себе спокійно почувати. Селянин повинен знати, що його не обдурять у нашому суспільстві. Тому я думаю, що ми повинні підготувати ряд законів, прийняти їх у ВР, і з першого січня 2007-го року запустити землю як товар.

Це можна зробити і швидше. Якщо ми, наприклад, у 2005 році приймемо низку законів, а їх треба прийняти хоча б, по оцінці експертів, не менше 7-ми, тоді можна знімати цей мораторій. На сьогоднішній день це дуже небезпечно.

Ми бачимо, що в Пущі Водиці робиться, що робиться в Криму, де ботанічні сади починають приватизовувати, побережжя Криму і так далі. Це говорить про те, що є білі плями у нашому законодавстві, де можна сьогодні за безцінь взяти найдорожче, що є в нашій Україні, це є українська земля.

Василь Зілгалов

Дякуємо, пане Гладій, бажаємо Вам успіхів у наступаючому році, бажаємо вам успіхів у програмі.

Михайло Гладій

Я всіх також вітаю з перемогою.

Василь Зілгалов

Дякую. І ми продовжуємо. Пане Хмара, як Ви вважаєте, що стосується аграрного сектору, чи 2007 рік – це не задалеко до втілення ідеї у аграрному секторі?

Степан Хмара

Ні, не задалеко, бо успіх нашого аграрного сектору залежить не від того, коли земля стане товаром. Головне, щоб земля знову не була вкрадена різними шахрайськими способами чи недоречностями у законодавстві, і український народ міг би добитися значної частини своєї землі.

Для успішного господарювання в аграрному секторі потрібно цілий ряд заходів зробити. Насамперед це треба, щоб у нас запрацювала нормальна кредитна система, щоб кожен виробник, який працює у цьому секторі, мав доступний, я б сказав, пільговий кредит, з цього треба починати.

Треба навести лад у ціновій політиці, щоб відповідно адекватно були збалансовані ціни на промислові товари та сільськогосподарську продукцію, а не так, як це є зараз, коли, наприклад, чи пальне, чи обладнання, машини неймовірно дорогі, але сільськогосподарську сировину наших виробників закуповують по несправедливих цінах для цих виробників, явно занижену.

Потрібно теж якнайшвидше відновити нашу науку в цьому секторі. Селекцію рослинництва, тваринництва, яке у нас було дуже високо розвинуте. На жаль, за останні 14 років воно було майже зруйноване.

Тобто не треба спекулювати на тому, що всі біди від того, що земля у нас поки що не стала товаром. Я маю на увазі сільськогосподарське вугілля. Ось це моя така позиція.

Василь Зілгалов

Пане Хмара, я не кажу, що ми спекулюємо, я кажу, що вже багато років відомі західні експерти кажуть, що проблема реформ в Україні якраз криється в проблемі нереформованості аграрного сектора, тобто найбагатшого сектора для України і у світі.

Степан Хмара

Ви знаєте, західні експерти не завжди говорять те, що нам потрібно, не завжди вони є правильними, вони часом є зумисне шкідливі, а часом просто помилкові.

Борис Беспалий

Я загалом, крім останньої тези, зі Степаном Ільковичем погоджуюсь. Мені здається взагалі, що реформи в Україні, і економічна, і адміністративна гальмувалися злочинною владою, до якої не було довіри. Про це навіть і лідер говорив наш Віктор Ющенко, хоч він і економіст. То є часткові напрями, часткові сектори, то є загальна причина.

І тут я хотів сказати, ви в питанні дуже доречно сказали про 20 мільярдів чи мільйонів, слухач наш сказав. От ми говорили, приклад наведу, що другий тур виборів Янукович сфальшував (його власне команда) на три мільйони голосів. І нам казали, що покажіть ці мільйони. І зараз вони точно випливли.

Тоді у Януковича показали 15 мільйонів, а зараз він набрав якраз 12 мільйонів з чимось, от вам будь ласка три мільйони. І Ющенку додались мільйони, яких не було. Десь різниця між тим, що показала ЦВК Ківалова за результатами другого туру і тими, що ми отримали зараз, десь приблизно ці три мільйони і знайшлись.

Точно так, я на цей приклад для чого послався, для того, щоб показати, що те, про що говорить команда Ющенка, воно є обґрунтованим. І безумовно, про те, хто розкрадає землю, хто розкрадає майно, за це буде відповідальність.

Але чого не буде? Не буде тотальної націоналізації, як би комусь не говорили. Не буде перегляду майна, яке придбано на загальних підставах, це кінець цитати, крапка.

І далі: винні не закони. На жаль, Михайло Андрійович Гладій пішов, у нас винні не закони, ніяким законом не передбачалося кидати пачки фальшивих бюлетенів, ніяким законом не дозволялося розкрадати землю чи майно, винне те, що закони не працювали в Україні. Більше того, навіть інвестиції, от ми багато працюємо з інвесторами, багато гальмувалося через те, що в нас не було нормального суду, нормального правосуддя, де господарські свої права люди могли захищати.

Тому, я думаю, що саме в царині нормальних, сприятливих для бізнесу, рівних умов є одна з важливих передумов, взагалі глибоких ринкових перетворень, в тому числі і в аграрному секторі. Інакше, якби ми при цьому уряді Куми і Януковича дозволили приватизацію землі, то це було б, як в одному з мультфільмів, де дядечко Скрудж обіцяв своїм каченятам купити Україну за 10 центів. Цього ми не могли допустити.

І 2007 рік – це навіть може дуже швидкий термін для запровадження часткового земельного ринку. Але, користуючись нагодою, я хотів би сказати, що ми мораторій зробили продумано, а от тим селянам, які отримали земельні сертифікати, ми рекомендуємо якомога швидше оформити повноцінну земельну власність, земельні паї, щоб вони (українці – землеробна нація, це нам притаманно, і це треба зробити) працювали.

Я думаю, що одним з нагальних завдань уряду в аграрній сфері буде якомога швидше, при чому за кошт держави, допомогти селянам оформити землю. Це стосується всіх, хто на селі живе: і лікарів сільських, і вчителів, яким теж мають належати земельні ділянки.

Василь Зілгалов

Дякуємо, пане Беспалий. Пане Хмара, до Вас є слухач. Добрий вечір

Слухач

Добрий вечір. У мене запитання до пана Хмари. Як він собі розуміє прем’єрство пані Тимошенко, якщо вона у міжнародному розшуку? Дякую за відповідь.

Степан Хмара

По-перше, це не правда, тому що Ви знаєте, що Інтерпол відхилив подання росіян про розшук Інтерполом Юлії Тимошенко. Її нічого розшукувати, вона нікуди не крилася. І це було політичне замовлення саме російського режиму Путіна для того, щоб нанести серйозний удар по команді Ющенка.

Ми це все знаємо, і ми знаємо, на що здатна Юлія Володимирівна, і вона це доказала на реальних справах, будучи віце-прем’єром в уряді Віктора Ющенка.

Так що, я думаю, що слухач або не розуміє, або тенденційно до цього підходить. Хотіли такими-от провокаційними різними речами ослабити команду Ющенка, але у нас є дуже серйозний досвід, і знаєте, я думаю, що Віктор Андрійович ніколи не піде на те, щоб піддаватися тиску саме антиукраїнський сил.

Борис Беспалий

Знаєте, до мене не було питання, але я, як партнер Юлії Володимирівни по блоку, вимушений заступитися теж за її честь, як політика і просто порядної людини.

З 97-го року, вже 7 років тривають звинувачення Юлії Володимирівни, при чому більше цього часу вона перебуває в серйозні й опозиції до влади.

То скажіть мені будь ласка, шановні друзі і наші опоненти, наші союзники, якби щось там було за ці 7 років до опозиціонера, то мабуть вже цю справу довели б до суду. Якщо це не зроблено, то я думаю, що ті, хто до цих звинувачень причетний, мають просто вже вибачитись, і, до речі, притягти до відповідальності тих, хто, якщо вона щось порушила, не зміг цю справу розкрити. Або якщо вона не порушила, фабрикував штучну справу.

Тому, я думаю, треба це питання закрити, а перед Юлією Володимирівною просто вибачитись, в тому числі і за недоречний жарт прокуратури сусідньої держави з Інтерполом.

Степан Хмара

Я, як член регламентного комітету ВР, ми неодноразово вивчали це питання, подання прокурорів різних, і хочу з усією відповідальністю заявити, що ці справи проти Юлії Тимошенко сфабриковані. Я вважаю, що ті, хто фабрикував, повинні понести кару за це.

Василь Зілгалов

І в нас залишається хвилина. Скажіть, чи не зашкодить діяльності нового Президента те, що наближаються парламентські вибори. Фактично, в наступному році країна вповзає в нову передвиборчу кампанію. Дуже коротко, пане Хмара.

Степан Хмара

Думаю, що ні. Ви знаєте, український народ показав високу мудрість і високу волю, переборов цей шалений опір тих сил, які хотіли за народ вибирати для нього владу, в даному випадку Президента.

Думаю, що набутий досвід нам знадобиться на парламентських виборах, і це піде на користь.

На завершення я хотів би привітати всіх з нашою перемогою, привітати з наступаючим Новим роком і Різдвяними святами.

Борис Беспалий

Ющенко – висококласний професіонал, його команда - теж. Обставини йому на завалі не стануть.

З Новим роком, з Різдвом Христовим вам, шановні українці, шановні наші друзі. Щасти вам!

Василь Зілгалов

Дякую, шановні наші гості. Нагадаю, що ми сьогодні говорили про те, що чекає нового президента в країні.

З нами сьогодні були заступник голови Народної аграрної партії України Борис Беспалий, народний депутат від “Нашої України”. І Степан Хмара – народний депутат від блоку Юлії Тимошенко.

З Праги вів програму Василь Зілгалов, дякую слухачам за участь в програмі, за запитання. Вітаю всіх з наступаючими святами, з завершенням президентських виборів, сподіваюсь. Слухайте “Вечірню Свободу”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG