Доступність посилання

ТОП новини

Висновки спостерігачів від ОБСЄ про українські вибори.


Тарас Марусик

Київ, 27 грудня 2004 – На сьогоднішній прес-конференції в Києві колишній голова Парламентської Асамблеї ОБСЄ, а нині спеціальний координатор ОБСЄ Брюс Джордж заявив, що український народ здійснив значний крок уперед в проведенні вільних i чесних виборів під час переголосування другого туру президентських виборів 26 грудня. Місія ОБСЄ відзначає, що умови виборчої кампанії під час переголосування другого туру в Україні були прозорішими в порівнянні з попередніми турами. Журналістів поінформували також, що для спостереження за виборами місія розмістила в Україні 1370 спостерігачів із 44 країн, що є рекордом.

Брюс Джордж зазначив, що вже втретє за останній час виступає зі звітом місії ОБСЄ. За його словами, він був розчарований перебігом попередніх виборів. “Однак, – продовжив Брюс Джордж, – були й такі спостерігачі, які казали, що порушень не було. Я здивований, чи спостерігали ми одні i ті ж вибори, чи ні. Їм має бути соромно”.

Представник ОБСЄ далі додав: “Мені приємно зробити колективну заяву від спостерігачів про те, що ці вибори набагато більше наблизилися до стандартів ОБСЄ та інших європейських і міжнародних стандартів за такий короткий період часу. Ми дійшли висновку, що народ вашої великої країни може дійсно пишатися тим, що вчора він здійснив значний крок уперед на шляху до вільних і чесних виборів, обираючи наступного президента України”, – сказав колишній голова Парламентської Асамблеї ОБСЄ, спеціальний координатор ОБСЄ Брюс Джордж.

Голова делегації Парламентської Асамблеї Ради Європи Тадеуш Івінський сказав, що масові акції протесту в Україні в зв''язку з виборами президента продемонстрували прагнення українського народу до демократії: “На нашу делегацію справили дуже позитивне враження масштабні ненасильницькі акції протесту, які відбулися в Україні. Українці діяли відповідально i не дозволяли акції перерости в насильство”.

Тадеуш Івінський наголосив також, що Рада Європи не підтримувала жодного кандидата в цих виборах. “Ми поважаємо вибір, який зробив український народ і волевиявлення якого було чітким і демократичним. Не випереджаючи офіційне проголошення результатів виборів, я маю приємність заявити сьогодні про те, що Бюро ПАРЄ запрошує нового Президента України виступити на пленарній сесії в Страсбурзі наприкінці січня”, – додав голова делегації Парламентської Асамблеї Ради Європи Тадеуш Івінський.

А керівник спостерігачів від Європейського Парламенту Яцек Вольський заявив, що Європейський Союз повинен переглянути відносини з Україною в бік підвищення статусу таких відносин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG