Доступність посилання

ТОП новини

Тема: “Україна: рік 2005-й в контексті президентських виборів”.


Зиновій Фрис Гості: Олександр Мороз, народний депутат, лідер СПУ; Анатолій Матвієнко, народний депутат, БЮТ.



Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 28 грудня 2004 року.

Зиновій Фрис

"Вечірня “Свобода" в прямому ефірі" у вівторок, 28-го грудня.

Наша тема: “Україна: рік 2005-й в контексті президентських виборів”.

Сьогодні одне західне видання написало: "Помаранчева революція лише розпочалась. Проблеми, які стоять перед нею, не можуть не лякати".

Ми спробуємо подискутувати про те, що зможе, а чого не зможе зробити наступного року новий президент і його команда.

Наші гості: телефоном Олександр Мороз, нардеп, голова Соціалістичної партії України.

Добрий вечір усім!

Перед мікрофоном Зиновій Фрис.

Мені допомагають Ангеліна Шкуренко і Вадим Журба.

Отже, президентські вибори будемо казати закінчилися - залишилося офіційно оголосити переможця. Ейфорія також закінчується. Умовно кажучи, за місяць український народ захоче відчутних змін у суспільстві.

Скажіть, будь ласка, пане Мороз, Ви можете відповісти на таке, чи за певних умов можна зробити в Україні найближчим часом те, на що, власне, сподіваються український народ на різкі зміни до кращого? Олександр Мороз

Дивлячись, що треба мати під визначенням “на краще”. Якщо говорити про економічну сферу, то це не просто зробити і швидких перемін тут не буде.

Якщо говорити про рівень стосунків в суспільстві, демократичності тих стосунків, то справді можна зробити швидко і люди в тому можуть переконатися на власному прикладі.

Але якщо мати на увазі, що казав один відомий чоловік “Битіє опрєдєляє сознаніє”, то треба звичайно вирішити питання до цього “битія”. Тобто, треба, щоб люди відчували на собі, що жити їм стає краще.

А для цього і це вже зв’язано із політичною частиною проблеми. Структура влади були створені таким чином, щоби вони впливали на введення порядку, що у державі однаково для всіх.

Йдеться про наведення порядку в митниці, податковій службі тощо, щоб припинити крадіжки, щоб тим самим різко наповнити бюджет, збільшити наповнення бюджету і далі відгукнутися на потреби людей.

Якщо це буде таким чином розвиватися, то тоді справді люди швидко можуть відчути скажемо, принаймні за півроку зможуть відчути поліпшення ситуації в державі.

Зиновій Фрис

Пане Мороз, Ви вважаєте себе членом команди Ющенка зараз?

Олександр Мороз

Я вважаю себе головою Соціалістичної партії України, яка підтримує кандидатуру Віктора Андрійовича і зробила це ефективно, на мій погляд, потужно. І члени Віктора Андрійовича це визнають.

Зиновій Фрис

З нами є на прямому зв’язку зараз Анатолій Матвієнко. Пане Матвієнко, ми говоримо про: вже 2005 рік, ми говоримо проте, що зможе, а чого не зможе зробити наступного року команда нового президента Віктора Ющенка.

На ваш погляд, пане Матвієнко, чого не зможе зробити найближчим часом в найближчий рік команда Віктора Ющенка?

Анатолій Матвієнко

Складне запитання, я думаю, що воно трішки провокаційне. Ви знаєте, не можна не мріяти про високе і про максимальне, бо якщо не ставити високо планку, то тоді ніякого руху не буде.

Я вважаю, що сьогодні Україна має нарешті дуже динамічно рухатись до свого місця в світі. За потенційними можливостями ресурсом і людським потенціалом вона має претендувати в десятку кращих держав.

Ми знаходимося на 105-му місці. Ось динаміка руху до 10-го місця визначить авторитет Ющенко, як президента. Я сподіваюсь, що ця динаміка буде достатньо замітною.

І дуже хочу, щоб це було, і це є головне завдання, я маю на увазі, за якістю життя і безпекою життя кожного громадянина.

Зиновій Фрис

Німецький політолог, Райне Рліндер сьогодні заявив, що Ющенку доведеться проводити реформи, ці реформи будуть тяжкі, які не можуть болюче вдарити по людях буде помітно, що і Ющенко не може так багато змінити в економіці, як можливо дехто сподівається.

Пане Матвієнко, чи можемо ми сказати, що зараз Ющенко, його команді, уряду доведеться проводити ті реформи, які в Україні з різних причин не проводилося остання 13 років, і які це саме реформи пане Матвієнко, на Вашу думку?

Анатолій Матвієнко

Я думаю, що є два етапи президента Ющенка. Дійсно наведення елементарного порядку дасть команді Ющенка певний часовий термін, який відчутно змінить настрої людей за рахунок більше їх соціальних виплат.

Але цей термін важливо не проспати, бо як тільки цей термін проспить команда Ющенка і не піде на реформи, то тоді в житті реформи будуть дуже болючими і не популярними.

Тому, якраз у Ющенка те, що не існує елементарного порядку в державі і грабунок є несусвітний, дає йому шанс: а) почати реформи і б) наводити порядок. І в такий спосіб амортизувати невдоволення, яке безумовно може виникнути з урахуванням реформ.

Тепер стосовно реформи. Ми маємо дуже чітко визначити, яке місце України в світовому розподілу товару праці й капіталу. І зробити акцент найперше на це. Друге, ми маємо зрозуміти, що має бути сьогодні суттєво переглянуто доля заробітної плати. А від так має відмовитися від пільг, що буде дуже болюче для багатьох регіонів. Я думаю, що в тому числі це стосується цілого ряду категорій.

Ми маємо зрозуміти, що ми маємо створити умови, коли людина може заробити, а не тоді, коли людина патерналістсько чекає від держави якоїсь соціальної подачки.

Я думаю, що ми маємо дуже активно включити місцеве самоврядування, як пробудження ініціативи мільйонів. Тому політична реформа про, яку так дбав Мороз, як на мені є тільки початком, бо її корінні зміни полягають в зміцненні місцевого самоврядування децентралізації влади.

Але разом з тим є дуже велика проблема кадрового потенціалу. На превеликий жаль, деградація кадрів в Україні відбулася страшною і це буде найбільша проблема Ющенка, як в його близькому оточенні, так і в регіональних кабінетах і на низових рівнях.

Чи зможе швидко проникнутися відповідальність високої моралі вертикаль, чи не получиться так, що сьогодні змінивши владу ми не змінимо принципи її організації? Я думаю, що це найбільша проблема, яку Ющенко має вирішити.

Зиновій Фрис

Сьогодні британська “Financial Times” пише: “Вибір прем’єр-міністра України буде критично важливим. Не очікують, що Ющенко зупиниться на кандидатурі Тимошенко. Якщо ж таке трапиться, то Кучма матиме підстави лякатися наслідків. Вибір Порошенка чи іншого поміркованого політика заспокоїв би адептів старого порядку, бо означав би, що не все ще втрачено”.

Пане Мороз, отже, ключова тема, якій приділяють дуже багато уваги, про яку сьогодні йшлося в Україні, тривали переговори, про майбутній уряд і посаду прем’єр-міністра. Вже багато прогнозів, що навколо цього буде дуже багато всіляких конфліктів, що всі, мовляв, пересваряться, що, врешті-решт, це може призвести до дуже серйозного конфлікту в самому оточенні Ющенка.

На Вашу думку, як можна цього уникнути, і хто на даний час міг би бути ідеальним прем’єр-міністром?

Олександр Мороз

Відносно прем’єр-міністра, то я хочу сказати таке. Звичайно, це посада важлива в будь-якій державі. Завжди це питання зацікавлює багатьох, і журналістів, і політологів, і політиків, і т.д. Саме тому, що це так і є, я вважаю, що сьогодні не час вести розмови про якісь уявні комбінації.

На мій погляд, це питання найперше до президента з точки зору реалізації його програми, його політики. Якщо він готовий сьогодні запропонувати суспільству концепцію реалізації цієї політики, а в цьому і є відповідь на Ваше перше питання, якщо він, виходячи із такої концепції підбирає сьогодні людей, бо всі повноваження нинішнього президента в нього залишаються, це визначено Конституцією, то виходячи із цієї обставини, він буде робити ставку на ту чи іншу людину.

Коли він це буде робити, то я тоді буду коментувати його рішення. А зараз, Ви прекрасно розумієте, що мені не пристало говорити ні про Юлю Тимошенко, ні про когось іншого, бо це було б некоректністю з мого боку.

З іншого боку, або абстрактно розглядаючи це питання, я вважаю, що чим менше ми ведемо дискусію щодо якихось відсторонених речей, то тим краще для суспільства, для держави і краще вирішувати політичні проблеми.

Я думаю, що у Віктора Андрійовича вистачить почуття відповідальності за реалізацією своєї програми, і він виходитиме з того, що в уряді не повинно бути бізнесменів, сьогоднішніх членів Кабміну, лобістів або представників трьох найбільших кланів в Україні: донецького, дніпропетровського і київського.

Якщо він цими принципами буде керуватися (я знаю, що він сьогодні розглядав це питання і сприйняв такі підходи), то тоді не так важливо буде те, хто ж буде прем’єр-міністром.

Зиновій Фрис

Слухачам ми пропонуємо прямий зв’язок з Майданом Незалежності. Там виступає Юлія Тимошенко. Давайте послухаємо її.

Юлія Тимошенко

Шановні друзі, я, наприклад, перший портфель отримала – посла в Донецьку область, для того, щоб налагодити наші теплі і дуже дружні стосунки. Я з великим задоволенням це виконаю.

На площі буквально через 10-20 хвилин з’явиться великий рулон паперу, і кожен з вас зможе декілька добрих слів написати Донецьку. Я завтра обов’язково довезу ваш лист до них. Так що хто хоче долучитися – через півгодини біля естради ви зможете це зробити.

Завершуючи свій виступ, я хочу сказати, що у нас величезна купа справ, і що ми з вами після того, як Віктор Андрійович прийме присягу, приступимо до розбудови нашої рідної України. Ми з вами зробимо надзвичайні речі, ми нарешті віднімемо владу від капіталу, бізнес буде займатися бізнесом, і нічого кримінального не приносити в політику.

Я точно знаю, що ми з вами побудуємо справедливе, доступне вам правосуддя, що кожна людина в Україні знайде на своїй землі своє справжнє надійне місце. Ви будете мати від своєї матері-України все, що ви очікували. І я знаю, що так буде.

Тому я хочу побажати вам і побажати політикам, щоб ми ніколи ні за яких обставин не забули наш помаранчевий колір. Я хочу, щоб політики обов’язково завжди мали з собою хоча б краплинку помаранчу, і це буде запорукою обов’язку політиків перед вами, щоб вони знали, коли бачили б помаранчевий колір, що тисячі, мільйони, десятки мільйонів очей дивиться на них щодня і очікує від них виконання тих мрій, які ми поклали на політиків.

А також я хотіла б, щоб біля вас завжди був хоча б клаптик помаранчевого кольору, щоб ви завжди згадували, що ви завжди можете зробити політику такою, якою ви її хочете бачите. Якщо у вас з’явиться хоч якийсь сумнів – витягніть помаранчеву стрічку і згадайте, що ви можете все – немає обмежень. Тому користуйтеся цим вашим правом і можливістю стільки, скільки це вам буде потрібно.

Я хочу побажати вам щастя, хочу побажати вам виконання всіх ваших надій, мрій, щоб ви були щасливими, і щоб ви ніколи не шкодували про те, що ви зробили в ці дні революції.

Слава вам!

Зиновій Фрис

На прямому зв’язку з нами Анатолій Матвієнко, фракція БЮТ.

Пане Матвієнко, пані Тимошенко тільки що сказала, що попереду дуже багато справ, а французька “Фігаро” написала: “Тепер, після трьох етапів голосування, Ющенку належить виграти і четвертий тур, тільки вже не виборів, а інших конкретних справ”.

Пане Матвієнко, на Вашу думку, цей четвертий тур для Ющенка буде успішним?

Анатолій Матвієнко

Цей четвертий тур буде протягом п’яти років, і перемога Ющенка, як я собі думаю, буде перемогою виборів його на президентський пост у 2009-му році без ніякої фальсифікації, без ніякого адміністративного тиску. Це і буде завершення четвертого туру виборів президента Ющенка.

Якщо він це пройде – це буде значити, що він виправдав надії. Якщо ні – немає в тому ніякого страху. Ми маємо просто розуміти, що після кращого має прийти ще краще. Це є нормальна динаміка, нормальна тенденція в будь-якій демократичній державі.

Не обожнюємо нікого, не зводимо все це до якоїсь безвиході, адже саме головне, що Україна повернула на демократичний шлях розвитку. Якщо ми не зрадимо демократії – це і є головною гарантією успіху українського народу, а не про особистості і про їх кар’єрну перспективу.

Зиновій Фрис

Ми знову включаємо Майдан Незалежності. Виступає Віктор Ющенко.

Віктор Ющенко

Проходить 22-ге листопада, проходить декілька тижнів після того, що ЦВК вчинилася до маніпуляцій і її відправили у відставку, за те, що той уряд, який сидів на Грушевського звик красти або чужі речі, або чужі фабрики, або чужі голоси, відправлений у відставку. Хіба це не диво, шановні друзі?

Генеральний прокуратур, який не зміг захистити позицію громадянина відповідно до закону, відправлений у відставку. Хіба це інша країна?

Подивіться на наших журналістів, тут стоїть не один десяток камер. Ми стали свідками того, як останніх тридцять днів, як спочатку 40 журналістів сказали, що вони не хочуть передавати брехню, потім їх стало 100, потім стало 200, потім стало 300, потім стало 400. Ми живемо зараз у світі іншому, ніж той світ, який був ще 30 днів тому назад.

А коли українські дипломати, український вишкіл, який знаходиться на дипломатичній роботі закордоном, пише заяву: “Я не хочу підкорятися цьому режиму. Я сьогодні солідарний з Майданом”. І таких дипломатів не 10, не 20, не 100, не 200, не 300, їх більше 500. Хіба це не інша країна, шановні друзі, в якій ми живемо?

За 30 днів ми добилися того, що ми живемо в іншій країні. Більше в цій країні не буде уряду, який краде. Я в цьому переконаний. Більше в цій країні не буде негідного прокурора і голови ЦВК чи членів ЦВК, які не вміють тримати присягу. У цій країні, я переконаний, завжди будуть чесні журналісти, завжди буде справедливий суд, який може відстояти не лише голос виборця, а будь-яке попране право людини.

Тому, шановні друзі, я хотів би підкреслити перше і саме головне: дякуючи вам, дякуючи кожній душі, яка зараз знаходиться на Майдані чи знаходилася ці 3-4 тижні, ми виписали на світовій карті світу нове місце України.

Сьогодні Україну знають, чи ви запитали б у будь-кого у Південній Америці, в Північній Америці, в Австралії, в Африці. Я думаю, що відійшли у минуле часи, коли хтось колись шукав Україну чи то в Африці, чи то в Південно-Східній Азії. Всі знають, що Україна – це не лише Європа, а це центр Європи, що в Україні б’ється серце Європи.

Шановні друзі, ми є свідками того, що кінець кінцем кожен із нас, незалежно від того, у кого яка родина, велика чи маленька, де ми живемо, на Сході чи на Заході, може сказати своїм дітям...

Я гордий, що на цій трибуні постійно стоїть хтось із моїх багатьох дітей. В даному випадку син Андрій. Андрію, підійди сюди. От ви знаєте, у мене є один син, якому 270 днів, я все йому можу сказати, але він не все ще може зрозуміти, але Андрію, якому 19 років, я можу сказати: “Сину, ти маєш ту країну, яку, на жаль, не захватив я. Але разом з тобою, разом з мільйонами українців сьогодні ми зробили ту Україну, за яку не буде соромно жодній українській родині”.

Тому слава українським синам і українським донькам! Слава кожному із вас за те, що ви були не просто свідками, а учасниками цього процесу!

Звучать вигуки “Слава!”

Зиновій Фрис

Я хотів би процитувати німецьку “Дівельт”, яка написала: “Випробування на демократію Україні ще належить пройти. Заплутаною є і історія про отруєння Ющенка.

Багато запитань є з приводу того, якою владою він взагалі володіє, в яких взаєминах залежності перебуває сам Ющенко. В Україні надто багато інтересів культурного, військово-політичного та економічного характеру.

У силі залишаються олігархи, невірешена проблема корупції. Росія ніколи не випустить зі своїх лап країну, що є її колискою, та й Захід діє, виходячи і власних розрахунків.

Що зараз Україні необхідно – так це час для створення своєї власної нації, для будівництва демократичного суспільства, справжнього правового порядку та вільної економіки.

Для такої України ще відсутнє громадянське ядро та політичний об’єднуючий елемент, що робить єдиною країну, яка завжди була сферою інтересів інших. Ющенко перемагає, але що разом із цією перемогою буде досягнуто реально?” – запитує німецький часопис “Дівельт”.

Я зацитую ще кілька цікавих і важливих фраз із західної преси. Британська “Індепендент” пише: “На карту поставлене не лише майбутнє України, але і майбутнє Європи та усю перспективу взаємин між Сходом та Заходом”.

Французьке “Фігаро” сьогодні написало, що “політична система України і надалі базується на економіці, яка керується за законами феодалізму. Проведені у країні політичні реформи можуть виявитися не достатньо ґрунтовними для того, щоб Ющенко міг протистояти потужній фінансово-економічній олігархії”.

Подібні тези у західній пресі дуже часто зустрічаються, що Ющенкові буде не просто важко, але і взагалі стоїть питання про те, чи він впорається із тими величезними, грандіозними завданнями, які стоять перед Україною.

Пане Матвієнко, я хотів би про це ж і Вас запитати.

Анатолій Матвієнко

Я можу відповісти тільки на одне, що сьогодні будь-яка революція дійсно вирішує дві проблеми – проблему власності та проблему влади.

На превеликий жаль, ми маємо на сьогодні конфлікт системи влади і організації власності. Власність із 1994 року, коли там були 94 % державної власності, і очевидно, що тоді потрібно було керувати цією власністю централізованою владою, що, можливо, виправдовувало себе.

Зараз 94 % - приватна власність. А централізація влади залишилася такою, як і була – це і є причиною тієї феодалізації, про яку Ви кажете.

Тому сьогодні необхідна децентралізація влади – я це повторюю. Інакше, цивілізованої системи організації цієї влади ми не досягнемо.

Але скинення феодала сьогодні є, і з цим не можна не рахуватися. Їх потрібно дуже спокійно перевести у правове поле, деструктуризувати, деверсифікувати. Перевести у легальну, а не тіньову сутність їхнє буття.

Це дуже складна проблема, це повинна бути, якщо хочете, така угода, що ми починаємо жити за правилами, а не за поняттями.

Чи зможе Ющенко це зробити? Від цього і залежатиме успіх у швидкості наведення порядку та здійсненні, у тому числі, і економічної реформи.

Зиновій Фрис

Скажіть, де Ви себе бачите, коли вже команда Ющенка перейде безпосередньо до виконання...?

Анатолій Матвієнко

Я взагалі дивуюся якомусь ажіотажному такому очікуванню: хто на яку посаду прийде. Я хочу усіх заспокоїти, друзі, буде не одна хвиля кадрових змін.

Більше того, не поспішайте у першу хвилю, вона, як правило, не найкраща. Не дивіться на те, що кадри ніби вирішують все. Дуже важливо сьогодні визначитися із суттю, дійсно запропонувати певний алгоритм, а під це вже і формувати команду.

Команда першої хвилі має виконати своє завдання, команда другої хвилі має виконати своє. Це все дуже складно і не так просто. Я зараз ще раз повторюю, я абсолютно спокійно дивився би зараз на те, що Віктору треба дати право не виконати перед кимось з партнерів по виборчій коаліції своїх обіцянок.

А виконати у першу чергу свої обіцянки перед народом. І тому не ображатися, коли він щось комусь не запропонує. Роботи вистачить на усіх. Я особисто буду займатися, не залежно від того, як там буде, місцевим самоврядуванням, я хочу цю справу довести до кінця.

Я вважаю, що якщо ми хочемо реального народовладдя, то у нас має бути міцне село, селище та місто. Якщо ми піднімемо цю велику армію, тоді центру буде значно легше урядувати.

Якщо ми не піднімемо цей пласт відповідальної роботи, то тоді нічого центр не зробить.

Зиновій Фрис

Пане Матвієнко, я Вам дуже дякую за участь у “Вечірній Свободі”! А зараз із нами на прямому зв’язку з Німеччини політолог Валерій Гладко.

Добрий вечір! Ми тут говорили із паном Матвієнком, а дещо раніше із паном Морозом про найближчі перспективи - 2005 рік, що зможе, а що не зможе зробити команда Ющенка.

На Вашу думку, питання, яке пан Матвієнко назвав провокаційним – чого не зможе зробити пан Ющенко наступного року?

Валерій Гладко

Спочатку добрий вечір усім! Питання дуже складне. Я впевнений, що підхід, який зараз у багатьох на язиці, на вустах – давайте нехай Ющенко зараз буде фактичним прем’єр-міністром, нехай він і керує командою, як буде – він є цілком невірним.

Справа у тому, що це буде повний відхід від демократичного шляху, який перд нами ще лежить. Упевнений, що вирішити можна буде набагато більше питань, якщо парламент таки зможе перегрупуватися, перегуртуватися і створити уряд та урядову більшість.

Цей уряд мусить спиратися на цю парламентську більшість, яка зможе взяти на себе і відповідальність за вдалі кроки та невдачі уряду.

Якщо сам Ющенко захоче бути фактичним прем’єр-міністром і самому це все робити, то у нього це майже не вийде, це буде дуже складно, це буде майже неможливим.

Зараз треба дати можливість суспільству вирішувати ці проблеми. Завдання Ющенка – створити такі умови, щоб суспільство змогло ці проблеми вирішувати саме, тобто поставити всіх у однакові умови економічні, щодо суду та правової системи.

А вже, скріплюючи правову та судову системи, він тим самим допоможе суспільству знайти рішення тих проблем, які перед ним стоять.

Зиновій Фрис

За рік і три місяці – парламентські вибори. Команда Ющенка, звичайно, не вважає себе командою самогубців і, очевидно, не буде проводити радикальних реформ, бо тепер вже провладні ющенківські сили захочуть потрапити до парламенту.

Чи можна говорити про те, що наступний рік буде роком не реформ радикальних?

Валерій Гладко

Якраз уцьому і полягало це питаня так званої політичної реформи. Тому що багато політичних сил, зокрема, наші соціалісти Мороза якраз так і хотіли зробити, вони хотіли примусити Ющенка робити ці непопулярні реформи, без яких не можна нічого.

Самим скласти руки, вони навіть оголосили, що вони готові піти в опозицію, тим самим вони будуть у більш вигідній позиції на парламентських виборах – якраз у цьому і полягає проблема.

Або Ющенко зрозуміє, що треба повертатися до Конституції, треба давати парламенту вже сьогодні формувати уряд, або він це все спробує робити сам, у такому разі він, звичайно, матиме величезні проблеми, для тих політичних сил, які ці реформи змушені будуть робити.

Зиновій Фрис

Але він не може не проводити реформ, але ті реформи вдарять по народу, звісно, що рівень життя, і про це багато пише західна преса сьогодні, знизиться.

А це мимоволі призведе до непопулярності. Тут пишуть більше, пишуть вже про те, що цією непопулярністю Ющенка, а вона може дуже швидко з’явитися, можуть скористатися треті сили не лише в Україні, але з трішечки східніше від України.

Валерій Гладко

Я чув цю тезу, що Москва тільки і чекає на повішену ситуацію в Україні, щоб потім знову взяти її під контроль.

Думаю, що так не вийде, я думаю, що Ющенко та ті люди, які біля нього, набагато мудріші, ніж багато хто собі уявляє у Москві, особливо у Москві.

І те, що зараз сталося, є якраз і доказом того, що справді тут є мудрі люди та мудрі політики. Вихід у тому, щоб суспільство привернути до тих проблем, якіє.

Щоб ніхто не міг на одну людину показувати пальцем і казати, що от ви не змогли, ці реформи заважкі. Треба так, щоб ці реформи були усвідомлені самим суспільством. І тоді все вийде, тоді не буде жодних проблем, тоді люди будуть самі розуміти, що вони роблять своїми руками свою країну, що треба певний час пережити.

Тому що є певна мета, і ця мета має конкретну постать. Я впевнений, що Ющенку треба саме цю мету сформулювати, а тоді суспільство вже саме знайде у собі сили, так само, як воно знайшло у собі сили вийти на Майдан та вирішити ці проблеми.

Зиновій Фрис

Вибір прем’єр-міністра оглядачі називають критично важливим. На Вашу думку, хто буде першим прем’єр-міністром після виборів?

Валерій Гладко

Це залежатиме від того, чи піде Ющенко саме тим шляхом, що я кажу, чи він повернеться до Конституції і скаже, що парламент є вирішальним для формування уряду, і, будь ласка, через ту більшість, яку ми маємо тут, ми будемо формувати уряд, щоб він муг спиратися на цю більшість.

Зиновій Фрис

Пане Гладко, я запитую про кандидатури конкретні.

Валерій Гладко

Це якраз і є питанням тієї більшості, яка сформується.

Зиновій Фрис

Тимошенко буде прем’єром?

Валерій Гладко

Як я буду відповідати на це запитання так, як Ви його ставите, то я буду побідним до багатьох в Україні.

Зиновій Фрис

Пане Гладко, я Вам дякую за участь у нашій передачі. Я дуже дякую усім нашим гостям. На жаль, сьогодні вийшла така передача трошки сплутана, але те, що було, те було - це був прямий ефір. Його вів Зиновій Фрис.

Мені допомагала Ангеліна Шкуренко та Вадим Журба. До зустрічі. Хай вам щастить. Хай щастить Україні!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG