Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Угорщини у четвер привітав Віктора Ющенка з перемогою


Василь Плоскіна

Угорщина, 30 грудня 2004 року – У четвер прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань телефоном привітав Віктора Ющенка з перемогою на виборах президента України. Глава угорського уряду збирається найближчим часом відвідати Київ.

Ференц Дюрчань, який восени очолив ліво-ліберальний уряд Угорщини після урядової кризи у серпні поточного року, висловив сподівання у телефонній розмові з Віктором Ющенком, що перемога лідера блоку “Наша Україна” сприятиме зміцненню демократії в державі.

Ференц Дюрчань наголосив на тому, що український політик здобув підтримку п’ятдесяти двох відсотків українських виборців на вільних і офіційних виборах. “Угорська Республіка оцінює цей факт не тільки як Ваш особистий політичний здобуток, але і як перемогу демократичної України назагал”, - сказав угорський прем’єр-міністр. Він побажав українському лідерові успішної роботи передусім у справі стабілізації внутрішніх суспільних процесів у державі.

Ференц Дюрчань і Віктор Ющенко погодилися в тому, що слід і надалі розбудовувати тісні міждержавні стосунки між Угорщиною та Україною. Партнери дійшли також згоди і щодо необхідності зміцнення таких контактів між офіційним Києвом і Європейською Унією.

Віктор Ющенко наперед звістив угорського прем’єра про те, що після своєї інавгурації офіційно запросить Ференца Дюрчаня в Україну. Глава ліво-центристського уряду Угорщини має намір прийняти це запрощення, щоб особисто обговорити з новим президентом України питання подальшої розбудови двосторонніх стосунків.

1991 року Угорська Республіка однією з перших держав світу визнала незалежність України. У першій половині 1990-х років дві держави уклали базовий договір про розвиток добросусідських відносин і співробітництво у сфері політики й економіки. Окремим пунктом у цьому документі виділено захист прав національних меншин.

В Угорщині, згідно з даними офіційного перепису населення два роки тому, проживає 5070 українців. Водночас в Україні мешкає понад 150 тис. осіб угорської національності. Загальний товарообіг між двома країнами наближається у поточному році до 1 мільярда доларів. Угорські політичні еліти не раз висловлювали думку про те, що Угорщина зацікавлена в сильній демократичній Україні, яка поділяє євроінтеграційні цінності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG